Emperor

In The Nightside Eclipse

Candlelight (1994)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 06/05/2014
Ένα κλασικό album και ένα μοναδικό black metal μνημείο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Ακούγοντας το "In The Nightside Eclipse" 20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, αισθάνομαι όχι μόνο ότι δεν έχει απολέσει στο ελάχιστο την αύρα και το μεγαλείο του, αλλά διατηρεί ακέραια την αίγλη του και την αίσθηση της ποιότητας του, μετά από τόσα χρόνια. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1994, σε μια εποχή μέχρι την οποία το black metal θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μονοδιάστατο και με συγκεκριμένους όρους αδιαπραγμάτευτο.

Το "In The Nightside Eclipse" ήταν ένας από τους δίσκους που άλλαξε συνήθειες για τον χώρο, έβαλε νέα δεδομένα και επαναπροσδιόρισε τον ήχο, αποτελώντας ένα άλμπουμ πρωτοπόρο και καθοριστικό για την εξέλιξη του ιδιώματος.

Παρατηρώντας το εξώφυλλο διακρίνεται η πρόθεση των Νορβηγών να διαφοροποιηθούν, καθώς ο υπέροχος πίνακας του Necrolord με το γαλάζιο χρώμα να κυριαρχεί απέχει από τα ασπρόμαυρα εξώφυλλα των προηγούμενων ετών.

Μουσικά το άλμπουμ ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Η πομπώδης εισαγωγή και οι πρώτες νότες που ακολουθούν του "Into The Infinity Of Thoughts" σε τοποθετούν σε ένα κόσμο μαγευτικό. Ο όρος majestic εκφράστηκε για πρώτη φορά κατά απόλυτο τρόπο μέσα από αυτό τον δίσκο. Οι Emperor παίρνουν τον αρχετυπικό black metal ήχο, διατηρούν τα ουσιώδη δομικά χαρακτηριστικά του, ενώ εισάγουν πλήκτρα σε μεγάλες δόσεις, που δημιουργούν ατμόσφαιρα και προσδίδουν μια συμφωνική μεγαλοπρέπεια, προσθέτοντας παράλληλα μια ακόμη διάσταση στον μέχρι τότε necro και τετρακάναλο ήχο.

Τα πλήκτρα διεισδύουν παντού και δίνουν μια άλλοτε αιθέρια και άλλοτε σκοτεινή διάσταση. Εναλλαγές ρυθμών και συγκριτικά πιο πολύπλοκες δομές δημιουργούν ένα μοναδικό αποτέλεσμα, μέσα σε θυελλώδη black metal περάσματα, ενώ οι εμφανείς επιρροές από την κλασσική μουσική συνοδεύουν τα μαύρα αυτά έπη σε όλη την διάρκεια του άλμπουμ. Ορισμένα κλασικομεταλλικά στοιχεία ενσωματώνονται επίσης αριστοτεχνικά. Παράλληλα, κάνουν την εμφάνισή τους και κάποια υμνητικά, καθαρά φωνητικά που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς στον επόμενο τους δίσκο.

Οι εκτελέσεις χαρακτηρίζονται από ακρίβεια, οι συνθέσεις είναι ανέλπιστες και οι ιδέες απρόσμενες. Στιγμές μουσικής ακρότητας βρίσκονται απέναντι σε υπέροχες, λυτρωτικές και πικρές μελωδίες που παλεύουν να αναδειχθούν μέσα από την ηχητική θύελλα. Το ταλέντο των Ihsahn και Samoth, πυλώνων της μπάντας, αναδεικνύεται με τρόπο μοναδικό. Θεματολογικά πέρα από το απόκρυφο, οι Νορβηγοί δίνουν μια παγανιστική χροιά στην προσέγγισή τους και υπογραμμίζουν την μαγεία που εκπέμπει το φυσικό τοπίο τις πατρίδας τους.

Οι συνθέσεις, που είχαν αρχικά παρουσιαστεί στο demo "Wrath Of The Tyrant" (1992) και στο ομότιτλο mini LP του 1993, οριστικοποιούνται και προστίθενται ορισμένες καινούριες που ολοκληρώνουν έναν συμπαγή δίσκο. Πώς να περιγράψεις το μεγαλειώδες "Beyond The Great Vast Forest", την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι επικλήσεις του "Inno A Satana" ή το "I Am The Black Wizzards", ένα από τα σπουδαιότερα black metal κομμάτια που ακούσαμε ποτέ; Κάθε φορά που ακούς το λυτρωτικό riff με το οποίο κλείνει το "Cosmic Keys To My Creations And Times" ή τον καταιγισμό του "The Burning Shadows Of Silence" αισθάνεσαι ότι αυτό το συγκρότημα δεν ήταν ένα από τη μάζα.

Για να γίνει σαφές, οι Emperor δεν επιχείρησαν να κάνουν το black metal προσιτό και αποδεκτό, όπως το έκαναν άλλοι σύγχρονοί τους, αλλά κατάφεραν να ανεβάσουν το καλλιτεχνικό του επίπεδο διατηρώντας την ηχητική του ακρότητα.

Το "In The Nightside Eclipse" πάνω από όλα είναι ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ από κάθε πλευρά, που έδειξε σε όλους ότι το black metal είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που είχε παρουσιαστεί μέχρι τότε. Δεν αποτελεί απλώς μια από τις πιο κομβικές και εξέχουσες κυκλοφορίες στην ιστορία του black metal, αλλά ένα κλασικό άλμπουμ, ένα μνημείο μοναδικό. Και φανταστείτε ότι η μεγάλη τους στιγμή ακόμα δεν είχε έρθει.
  • SHARE
  • TWEET