«10»: Συγκροτήματα του Hellfest που θα δούμε ζωντανά στη χώρα μας

Πόσο απέχει τελικά η Ελλάδα από τα μεγάλα festival της Ευρώπης;

Από τον Γιάννη Βόλκα, 02/02/2024 @ 18:06

Σιγά σιγά συμπληρώνεται το line up των μεγάλων festivals της Ευρώπης ενώ καθημερινά ανακοινώνονται νέες περιοδείες συγκροτημάτων στην Ευρώπη για την καλοκαιρινή περίοδο. Στην χώρα μας βλέπουμε ήδη πολλές ανακοινώσεις τόσο για την χειμερινή/ανοιξιάτικη σεζόν όσο και για τα μεγαλύτερα καλοκαιρινά venues, εκ των οποίων πολλές είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Βρισκόμαστε όμως σε αναμονή τόσο των επόμενων ανακοινώσεων από διάφορες διοργανώτριες εταιρείες όσο και των συγκροτημάτων που θα τοποθετηθούν μαζί με τα ήδη ανακοινωθέντα σχήματα.

Όσο περνά ο καιρός αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο. Μερικά ονόματα ούτε και φέτος θα περάσουν από την χώρα μας. Από την άλλη οι υπάρχουσες συναυλίες δυσκολεύουν ήδη τις τσέπες των ενδιαφερομένων, ειδικά αν βρίσκεσαι μακριά από την πρωτεύουσα. Εμείς, έχοντας πάντα το γαλλικό μεγαθήριο στο σκόπευτρό μας, βρήκαμε 10 συγκροτήματα από το αναμενόμενα, τεράστιο line up τα οποία θα επισκεφτούν φέτος την χώρα μας.

1
Bruce Dickinson
Bruce Dickinson
O frontman των Iron Maiden βρίσκεται εδώ και μήνες στην επικαιρότητα με το πολυαναμενόμενο solo album του "The Mandrake Project". Τα δυο τραγούδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, έχουν διχάσει τους οπαδούς του αλλά οι επερχόμενες ζωντανές εμφανίσεις του δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Υλικό από τα "Balls To Picasso", "Accident Of Birth" και "The Chemical Wedding" μαζί με ορισμένα νέα κομμάτια θα αποτελέσουν λογικά τον βασικό κορμό του setlist του Bruce. Στο Hellfest θα βρεθεί ως δεύτερο όνομα στην κεντρική σκηνή ενώ στην χώρα μας θα βρεθεί στο Release Athens στις 21 Ιουλίου μαζί με τους Judas Priest και Accept.
2
Megadeth
Megadeth
Επέστρεψαν δυναμικά το 2022 με το "The Sick, The Dying...And The Dead!" το οποίο έλαβε πολλές θετικές κριτικές. Στο παρελθόν ο Mustaine είχε πολύ πιο ενδιαφέροντες συνεργάτες και σίγουρα μεγαλύτερη δυναμική πάνω στο «σανίδι». Για να είμαστε ειλικρινείς, μετά την απογοητευτική εμφάνισή τους στο Hellfest του 2022, δεν περιμένουμε πολλά αλλά οι Megadeth έχουν κερδίζει τον σεβασμό μας και οφείλουμε να μην τους υποτιμήσουμε. Στο Hellfest θα εμφανιστούν κάτω από τους Avenged Sevenfold στην πρώτη μέρα του festival ενώ στην Αθήνα θα εμφανιστούν στο Release Athens μαζί με τους «συνήθεις ύποπτους» Blind Guardian στις 14 Ιουνίου.
3
Tom Morello
Tom Morello
Στις αρχές του μήνα ο ντράμερ των Rage Against The Machine, Brad Wilk ανακοίνωσε ουσιαστικά την διάλυση της μπάντες για ακόμα μια φορά αφήνοντας στα κρύα του λουτρού όσους περίμεναν νέες εμφανίσεις του θρυλικού συγκροτήματος. Ταυτόχρονα ο Tom Morello, μοναδικό μέλος το οποίο ήταν παρών στην βράβευσή τους στο Hall Of Fame, ανακοινώνει την εμφάνισή του σε ουκ ολίγα festivals. Σίγουρα ως μονάδα δεν μπορεί να αντικαταστήσει το «βαρύ» όνομα της μπάντας που τον έκανε διάσημο αλλά δεν παύει να είναι μια σημαντική παρουσία η οποία θα εμφανιστεί κάτω από τους Smashing Pumpkins στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου.
4
The Offspring
The Offspring
Ακόμα ένα πολύ μεγάλο όνομα θα έρθει φέτος στην χώρα μας οι οποίοι δεν είναι άλλοι από τους πασίγνωστους Offspring. Τριάντα χρόνια από το αξεπέραστο "Smash" και σχεδόν δεκαπέντε από την τελευταία εμφάνισή τους στην Ελλάδα, η παρέα του Dexter Holland και του Noodles αναμένεται να δημιουργήσει πανικό κατά την εμφάνισή τους στο Release Athens την Κυριακή 9 Ιουνίου ενώ ακόμα περιμένουμε περισσότερο ονόματα να ανακοινωθούν την συγκεκριμένη ημέρα. Στο Hellfest τους παρακολουθήσαμε το 2022 και μας ικανοποίησαν πλήρως. Έτσι η επιστροφή τους στο Clisson θα γίνει με περίσσια χαρά αφού φέτος εμφανίζονται πολύ πιο αργά ως headliners της δεύτερης κεντρικής σκηνής.
5
Cradle Of Filth
Cradle Of Filth
Ένα από τα πιο επιτυχημένα black/gothic metal συγκροτήματα το οποίο τρεις δεκαετίες μετά την δημιουργία του δεν δείχνει να το βάζει κάτω. Αυτόματα μιλάμε για μια από τις σημαντικότερες συναυλιακές στιγμές της ερχόμενης άνοιξης. Οι Cradle Of Filth θα εμφανιστούν στις 2 Μαρτίου στο Principal στην Θεσσαλονίκη και την επόμενη στο Fuzz στην Αθήνα. Στο Hellfest o Dani Filth θα έχει την ευκαιρία να στήσει ένα αντίστοιχο μεγαλειώδες show αφού με την μπάντα του θα εμφανιστούν ως headliners στο Temple stage. Τόσο στην Γαλλία όσο και στις εμφανίσεις στην χώρα μας οι ουκ ολίγοι οπαδοί τους, περιμένουν ήδη με ανυπομονησία.
6
Green Lung
Green Lung
Οι Βρετανοί occult rockers συνεχίζουν ακάθεκτοι την ανοδική τους πορεία και χρόνο με τον χρόνο διαμορφώνονται σε ένα από τα σημαντικότερα και πιο ελπιδοφόρα σχήματα της σκηνής. Το "This Heathen Land" κέρδισε το "χάλκινο" μετάλλιο αφού βρέθηκε στην τρίτη θέση των καλύτερων δίσκων για το 2023 κατά την γνώμη των συντακτών του Rocking.gr.  Οι εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα στις 22 και 23 Μαρτίου αντίστοιχα έρχονται για να επισφραγίσουν την επιτυχία των Green Lung στην χώρα μας. Στο Hellfest θα εμφανιστούν στο «γεμάτο» πρόγραμμα του Temple stage της Πέμπτης, κάτω από τους εξίσου αγαπημένους All Them Witches και Graveyard.
7
Therapy?
Therapy?
Ακόμα ένα σημαντικό σχήμα της δεκαετίας του ‘90, οι Therapy? επιστρέφουν για ακόμα μια φορά στην χώρα μας στις 10 Φεβρουαρίου στο Gagarin 205. Οι Ιρλανδοί παραμένουν ενεργοί δισκογραφικά και το 2023 κυκλοφόρησαν αισίως τον δέκατο-έκτο δίσκο τους "Hard Cold Fire" ενώ φέτος το εμβληματικό "Troublegum" γιορτάζει τα τριάντα του χρόνια ζωής. Δυο λόγοι εξίσου σημαντικοί  για να τιμήσει κανείς για ακόμα μια φορά τους Therapy? οι οποίοι ανέκαθεν πρόσφεραν στο κοινό τους πολύ αξιόλογες και δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις. Στο Hellfest θα τους βρούμε στο Valley stage την Κυριακή σε μια ώρα που κάθε άλλο παρά ταιριάζει σε ένα τόσο δυνατό όνομα.
8
Accept
Accept
Οι γερόλυκοι Γερμανοί θα εμφανιστούν ακριβώς κάτω από τον προαναφερθέντα Bruce Dickinson τόσο στην κεντρική σκηνή του Hellfest όσο και στο Release Athens στις 21 Ιουλίου. Στην Αθήνα το πακέτο συμπληρώνουν οι Judas Priest, στο Clisson οι Saxon δημιουργώντας και στις δυο περιπτώσεις ένα απολαυστικό heavy metal πακέτο. Η επιδραστική μπάντα με τον Mark Tornillo εδώ και αρκετά χρόνια ως frontman έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι καταφέρνει ακόμα και σήμερα να προσφέρει συγκινήσεις επί σκηνής παρουσιάζοντας συνήθως ένα τιμιότατο greatest hits show.
9
Emperor
Emperor
Άσχετα με την σχέση του καθενός με τον ακραίο ήχο, η συναυλία των Emperor είναι μια από τις σημαντικότερες της φετινής χρονιάς για το metal γενικότερα. Οι Νορβηγοί αυτοκράτορες επιστρέφουν μετά από 27 χρόνια στην Ελλάδα και το Floyd της Αθήνας στις 6 Απριλίου. Στις αποσκευές τους ένα best of από τους τόσο επιδραστικούς δίσκους και μαζί τους οι Αθηναίοι Lucifer’s Child οι οποίοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Hellfest (για να μην ξεχνάμε και το θέμα του άρθρου) το 2019. O Ihsahn, o Samoth και ο Trym θα εμφανιστούν ως headliners στο Temple stage την Παρασκευή, δεύτερη μέρα του festival.
10
Sumerlands/Eternal Champion
Sumerlands/Eternal Champion
Τελευταία αλλά διόλου ευκαταφρόνητη θέση της, χωρίς ουσιαστική σειρά, δεκάδας μοιράζονται δυο συγκροτήματα τα οποία αμφότερα θα συμμετέχουν στο φετινό Up The Hammers (7-9 Μαρτίου στο Gagarin 205). Οι Sumerlands από την Φιλαδέλφεια (Νούμερο 4 στην λίστα με τους καλύτερους δίσκους του 2022 στο Rocking) κέρδισαν τις εντυπώσεις όλου του μεταλικού κόσμου με το εντυπωσιακό "Dreamkiller". Από την άλλη οι Eternal Champion από το Τέξας πραγματοποίησαν ένα εξίσου δυναμικό 2 στα 2 στον χώρο του επικού metal. Ως ζευγάρι αναμένεται να συσπειρώσουν τους metal warriors της χώρας μας. Από την άλλη δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν θα καταφέρουν το ίδιο στην κεντρική σκηνή του Hellfest αν και το συγκεκριμένο Σάββατο στο stage αυτο θα παρελάσουν πολλά και σημαντικά hard ‘n’ heavy ονόματα.

Bonus:

Θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε τις δυο ελληνικές συμμετοχές στο ατέλειωτο line up του φετινού Hellfest

1000 Mods

1000 Mods

Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι από το Χιλιομόδι επιστρέφουν στο Hellfest μετά την αντίστοιχη εμφάνισή τους το 2018. Συμμέτοχοι σε ένα εξαιρετικό line up στο Valley μαζί με τους Nebula, Corrosion Of Conformity, Fu Manchu και Witch μεταξύ άλλων αναμένεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.


Yoth Iria

Yoth Iria

To super group των τελευταίων ετών της ελληνικής σκηνής περιοδεύει ασταμάτητα σε Ελλάδα, Ευρώπη αλλά και Μεξικό χτίζοντας το όνομά τους με τον πατροπαράδοτο και γεμάτο ιδρώτα και χιλιόμετρα τρόπο. Τελευταία μέρα στο Hellfest σε ένα ετερόκλητο αλλά δυνατό line up με Dimmu Borgir, Batushka,Wiegedood και Tiamat θα βρουν πρόσφορο έδαφος αφού το συγκεκριμένο stage συνήθως κρατά πιστούς και αμετανόητους οπαδούς.

  • SHARE
  • TWEET