Kasabian

Live At The O2 Arena

Eagle Rock Entertainment (2012)
Από την Εριφύλη Παναγούλια, 23/07/2012
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Ύστερα από δεκαπέντε χρόνια στην ενεργό μουσική δράση, έφτασε επιτέλους η στιγμή να κυκλοφορήσει το πρώτο επίσημο live DVD των Kasabian και θεωρώ ότι είχε ήδη αργήσει. Όχι ότι δεν έχουν συμπεριλάβει ξανά κάτι τέτοιο στο back catalogue τους, αλλά οι περιπτώσεις αυτές σημειώνονται ως «πολυτέλεια» των λίγων που απέκτησαν τα special edition του "West Ryder Pauper Lunatic Asylum" και του "Velociraptor!", όπου περιέχεται και ολόκληρο το μαγνητοσκοπημένο show τους στο Δουβλίνο το 2009.

Στην περίπτωση του "Live At The O2 Arena", η μαγνητοσκόπηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 στο Λονδίνο, στην πιο δραστήρια μουσικά αρένα της Ευρώπης, όπου αποτέλεσε και τελευταίο σταθμό της περιοδείας τους στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χρόνο. Το sold-out της βραδιάς φυσικά και ήταν αναμενόμενο και λογική η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας για την απαθανάτιση του πρώτου DVD της μπάντας, αφού οι περίπου είκοσι χιλιάδες θεατές που βρίσκονταν εκεί, δίνουν ακόμα περισσότερη ζωντάνια στις λήψεις. Σε όλη την διάρκειά του μοιάζουν να είναι «στρατηγικά» τοποθετημένες. Κι αυτό γιατί καταφέρνει να συλλάβει με τις παραπάνω από δέκα τοποθετημένες και κινούμενες κάμερες στον χώρο, την ενέργεια των Kasabian επί σκηνής, τον παλμό του πλήθους, αλλά και την διάδραση μεταξύ τους εκείνη την βραδιά. Υπεύθυνος για όλα αυτά δεν είναι άλλος από τον Charlie Lightening ο οποίος, εκτός των video clip που έχει γυρίσει για λογαριασμό της διάσημης μπάντας από το Leicester (μεταξύ αυτών το "Vlad The Impaler" και το εκπληκτικό black/white "Switchblade Smiles"), είναι σκηνοθέτης και του προαναφερθέντος live τους από την Ιρλανδία. Σημειωτέον ότι το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με πληθώρα καλλιτεχνών, ανάμεσα τους και οι Paul McCartney, Paul Weller, Arcade Fire και Jamiroquai. Άρα η θέση του στην καρέκλα του σκηνοθέτη ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του τυχαίου και τον κάνει ιδανικό για την περίσταση. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στα visuals του show που προβάλλονταν στο globe του Ο2, φτιάχνοντας ένα μεθυστικό μίγμα animation, οπτικών εφέ και στιγμιότυπων δράσης απευθείας από τη σκηνή και την αρένα. Κάθε ένα από τα κομμάτια αναλύεται ηχητικά σε κυματομορφές και οπτικοποιείται σε πραγματικό χρόνο από ειδικές κάμερες, δίνοντας ένα άριστο τελικό αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά στα κομμάτια που περιέχονται, το συγκρότημα χρησιμοποιεί ως βασικό άξονα το ολόφρεσκο, τότε, "Velociraptor!", αλλά και επιτυχίες από προηγούμενα άλμπουμ του, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και τα snipset που συνδυάζουν επιδέξια με αυτά. Για παράδειγμα, το "Club Foot" καταλήγει προς το τέλος του στο "I Wanna Be Your Dog" των Stooges. To "Thick As Thieves" μεταμορφώνεται σε "People Are Strange" των Doors και η εισαγωγή από το "L.S.F." κάνει έντονη την αναφορά της στο "Tin Soldier" των Small Faces. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τα τέσσερα επιπλέον έγχορδα που βρέθηκαν στη σκηνή μαζί με τους Kasabian, την πολύ καλή επικοινωνία τους με το κοινό, την υψηλή δυναμική τους και τα άριστα επίπεδα σκηνοθεσίας και ήχου, τότε έχουμε τον ιδανικό συνδυασμό για την κατ' οίκον συναυλιακή απόλαυση. Στην ειδική έκδοση του "Live At The O2 Arena", εκτός του μουσικού live CD, θα βρείτε και το ντοκιμαντέρ "I Hear Voices" διάρκειας μισής ώρας. Ένα οδοιπορικό, αποκλειστικά ασπρόμαυρο, που ακολουθεί τους Kasabian στη βρετανική τους περιοδεία με πολλές σκηνές από τα παρασκήνια, παράλληλα απεικονίζει την έμπνευση της δυναμικής που βγάζουν στις ζωντανές σκηνικές παραγωγές τους. Ό,τι πρέπει για να ηρεμήσετε μετά από τον δίωρο οπτικοακουστικό καταιγισμό που θα κατακλείσει το σαλόνι σας.

Tip: Τα πρόσωπα που θα δείτε να μαρκάρονται ως «lost souls» πάνω στο globe του Ο2 τη στιγμή που ακούγεται το "L.S.F.",  βρίσκονται στο επίσημο site των Kasabian και μπορούν να γίνουν tag στο Facebook.
  • SHARE
  • TWEET