Secret Illusion

Change Of Time

Self Released (2014)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 17/03/2014
Ο Timo Tolki των Stratovarius θα είναι περήφανος ακούγοντας το "Change Of Time" των Ελλήνων Secret Illusion, για το έργο που έχει αφήσει στις νέες γενιές
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Οι Secret Illusion είναι από τα σχήματα που έχουν κάνει αισθητό το όνομά τους σε όσους αρέσκονται στο ευρωπαϊκό power metal, παρ' όλο το σύντομο της καριέρας τους. Σαφώς βοήθησε πάρα πολύ και η support εμφάνιση που έκαναν στους Stratovarius πέρυσι, κάτι που αφενός τους έδωσε πολλούς πόντους σαν σχήμα και αφετέρου τους έμαθε ακόμα περισσότερος κόσμος. Το όλο project ξεκίνησε το 2007 όταν δυο φίλοι, έχοντας κοινό παρανομαστή την ίδια μουσική γραμμή πλεύσης, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα σχήμα που θα παρήγαγε τη μουσική που εκείνοι ήθελαν. Μέχρι στιγμής έχουν κυκλοφορήσει ένα promo CD, το "Silent Voices", το 2008, ένα full length άλμπουμ, το "Illusion" (2011), και δυο EP, τα "Turn Back Time" και "Point Of No Return", το 2012 αμφότερα. Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά τους, μάλιστα, απέσπασε πολύ καλές κριτικές από κοινό και κριτικούς και σίγουρα ήταν το πρώτο τους βήμα προς την δημοσιότητα.

Η νέα χρόνια τούς βρίσκει να κυκλοφορούν την δεύτερη δουλειά τους με τίτλο "Change Of Time". Και αν για τους ίδιους υπάρχει «αλλαγή χρόνου», σίγουρα δεν υπάρχει καμία αλλαγή ύφους σχετικά με ό,τι υλικό έχει ήδη προηγηθεί στην αγορά. Η αγάπη του σχήματος για τους Stratovarius είναι και στην νέα προσπάθεια εμφανής. Το group όμως θα χαρίσει πολλά χαμόγελα στους οπαδούς που αρέσκονται γενικότερα στο ευρωπαϊκό power metal. Ο ακροατής θα ακούσει συνθέσεις με αρκετές μουσικές εναλλαγές από γρήγορα σε πιο αργά σημεία, επιθετικά riff διανθισμένα από άπλετο λυρισμό, σημεία που θα ταίριαζαν άνετα σε μια ταινία εποχής με θέμα οτιδήποτε musical-ικά επικό και catchy ρεφρέν. Πάνω από όλα όμως υπάρχει πολύ μελωδία που παντρεμένη με τους στίχους κάνει ένα αποτέλεσμα που αρμόζει στο μουσικό ύφος που έχουν αποφασίσει να εκφράζονται. Αν θέλουμε να φέρουμε άλλους στο μυαλό εκτός των προαναφερθέντων, οι δυο Rhapsody (με και χωρίς την «ουρά» Of Fire), οι Sonata Arctica και οι Secret Sphere είναι παραδείγματα σχημάτων που θα έρθουν άμεσα στην σκέψη ακούγοντάς τους.

Το συγκρότημα δεν έχει καμία ανάγκη να πρωτοτυπήσει ούτε να δείξει προοδευτικότητα στη μουσική του. Αγαπάει πολύ τους Stratovarius και δεν το κρύβει. Ο Tolki θα ήταν περήφανος για το έργο που έχει αφήσει στις νέες γενιές. Έτσι τα τραγούδια των Secret Illusion είναι δομημένα σε όλες τις γνωστές φόρμουλες που έχουμε μάθει, και φυσικά ακούσει, από τους Φιλανδούς μάγους του Europower metal. Με ένα πρώτο άκουσμα, ίσως σε «χαλάσουν» οι τόσες ηχητικές ομοιότητες αλλά με την πάροδο των κομματιών αυτό δεν θα σε ενοχλήσει, αφού τα τραγούδια τους θα σου αρέσουν αν βεβαίως αυτό το στυλ είναι στα αγαπημένα σου. Σίγουρα τα μουσικά πλαίσια και όριά τους είναι στενά, αλλά θα διασκεδάσουν τον ακροατή. Το κάπως άσχημο είναι ότι σε σύγκριση με την προηγουμένη δουλειά τους, η τωρινή είναι ένα κλικ πιο κάτω. Σε σύνολο τραγουδιών, η πρώτη τουλάχιστον για μένα υπερίσχυε έχοντας πιο πολλά τραγούδια που σε συγκινούσαν και σε έκαναν να πατήσεις το repeat στο στερεοφωνικό σου. Μεγάλο ατού στον δίσκο είναι και η συμμετοχή σε δυο τραγούδια, τα πιο μεγάλα σε διάρκεια, της παιδικής χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου. Μια κίνηση που έχει δώσει περισσότερο λυρισμό και περίσσια ατμόσφαιρα στις συνθέσεις.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλους μας και τον αντίκτυπό της στη μουσική βιομηχανία, αποφασίσαμε αυτή τη φορά θα χειριστούμε όλα τα θέματα που αφορούν κάθε πλευρά της μουσικής μας, μόνοι μας», αναφέρει η μπάντα. Έτσι, την παραγωγή του "Change Of Time" ανέλαβαν από κοινού ο Nigel Foxxe και ο Φίλιππος Παπακυριακού, κύριος συνθέτης του σχήματος. Η μίξη και το mastering έγινε από τον Nigel Foxxe στα The Foxxe's Lair Studios στην Αθήνα, ενώ το εκπληκτικό artwork του άλμπουμ είναι, για μια ακόμη φορά, έργο του Thass Jillion.

Το σχήμα είναι πολύ κοντά ηχητικά σε όλα τα συγκροτήματα που έχουν κάνει σχολή στο νεοκλασικό ευρωπαϊκό power metal. Αυτό όμως δεν τους εμποδίζει να γράφουν τραγούδια που θα αρέσουν κυρίως στους φανατικούς του είδους, αφού το άλμπουμ απευθύνεται μόνο σε αυτούς. Σαφώς και δεν υπάρχει αυτό το κάτι που θα συγκλονίσει, αλλά αν μη τι άλλο οι συνθέσεις είναι άκρως δουλεμένες και αυτό φαίνεται από την πρώτη ακρόαση. Το σύνολο όμως μοιάζει να είναι λίγο «να γράψουμε υλικό τώρα που είμαστε ζεστοί και κάπως αναγνωρίσιμοι». Θεωρώ ότι ίσως βιάστηκαν να κυκλοφορήσουν νέο υλικό. Βεβαίως αυτό είναι άποψη και απόφαση του κάθε σχήματος για αυτό κρίνονται, αλλά είναι κρίμα να πέσουν στην παγίδα της πρόσκαιρης επιτυχίας. Όλα τα σχήματα θα πρέπει να κοιτάνε μακροπρόθεσμα, έτσι και αυτοί για μένα.

Το ταλέντο που έχουν φαίνεται αμέσως, αν ακούσεις τις συνθέσεις τους. Η τόσο έντονη όμως ομοιότητα με πιο διάσημα σχήματα ίσως αποτελέσει για αυτούς το στοιχείο που θα τους αποτρέψει να γίνουν πιο γνωστοί και υπολογίσιμοι σε ακόμα ευρύτερο κοινό. Και είναι κρίμα γιατί η μπάντα έχει στοιχεία που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον, ασχέτως αν απευθύνονται σε πολύ περιορισμένο και άκρως φανατικό target group οπαδών. Οι Secret Illusion αποτελούν δείγμα γραφής της μελωδικής power metal σκηνής. Αυτό που τους λείπει είναι η δικιά τους πινελιά για να έχουν ένα πολύ όμορφο και διαχρονικό πίνακα. Για να δούμε ποτέ θα την βάλουν...
  • SHARE
  • TWEET