Royal Thunder

Rebuilding The Mountain

Spinefarm Records (2023)
Από την Ειρήνη Τάτση, 13/07/2023
Όταν το βουνό δεν έρχεται σε σένα, το χτίζεις μόνος σου και θριαμβεύεις
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το rock πολλοί αγάπησαν, το drama ουδείς, και οι Royal Thunder ξεπέρασαν το δεύτερο με έναν μεγαλοπρεπή πάταγο και την αγάπη τους στο πρώτο. Θα ήταν σχεδόν αγένεια να μην αναφέρουμε ότι οι Royal Thunder είναι μία από τις μεγαλύτερες rock μπάντες της τρέχουσας δεκαετίας, μετά την σαγήνη που μας προκάλεσαν το 2012 με το συγκινητικό "CVI". Πέραν της προσοχής στην κιθάρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, οι Royal Thunder διαθέτουν και ένα από τα μεγαλύτερα assets για ήχο σαν το δικό τους - τη φωνή της Mlny Parsonz. Αν δεν έχετε ιδέα, είτε το "Whispering World", είτε το γεγονός ότι το Rolling Stone έχει περιγράψει το συγκρότημα ως “αν οι Led Zeppelin είχαν τη Janis Joplin στα φωνητικά”, θα σας πείσουν.

Οι Royal Thunder παρά την αρχική μεγάλη τους απήχηση για πρωτοεμφανιζόμενο συγκρότημα, δυσκολεύτηκαν να εδραιωθούν στο χώρο τους. Θες ότι δύο εκ των μελών ήταν ζευγάρι, θες ότι το ροκσταριλίκι παραλίγο να τους κάνει να φαγωθούν μεταξύ τους, ωστόσο  στα χρόνια που ακολούθησαν, μας χάρισαν τα "Crooked Doors" και "Wick" που συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Τα πράγματα μεταξύ τους όμως δυσκόλευαν ολοένα και περισσότερο, με αποτέλεσμα να τους θεωρούμε αδικοχαμένους για έξι χρόνια. Τα δύο εξ αυτών δικαιολογημένα θα μου πεις, τα υπόλοιπα όμως; Όπως και να έχει, το 2023 φαίνεται πια πως η Mlny και ο Josh Weaver έλυσαν τις διαφορές τους, ωρίμασαν και αφαίρεσαν από τη μεταξύ τους σχέση το ερωτικό στοιχείο που φαινόταν να τη γκρεμίζει, και άπλωσαν το χέρι πίσω στον αρχικό drummer του συγκροτήματος, Evan Diprima. Οι τρεις τους είναι ξανά οι Royal Thunder και πράγματι έχτισαν από την αρχή ένα βουνό.

Ο λόγος για το "Rebuilding The Mountain", που σηματοδοτεί μια ηχηρή επιστροφή, τίποτα λιγότερο από αυτό που θα περίμενες από ένα συγκρότημα που έχει αποφασίσει να την πραγματοποιήσει τόσο ώριμα. Τα στοιχεία τους είναι εδώ αναλλοίωτα και παίζουν hard rock του σήμερα τόσο πειστικά που ακόμη και από τους πιο κλασικούς οπαδούς του ιδιώματος, θα ειπωθεί ότι γίνεται εφικτό. Ο δίσκος βρίθει από πανέμορφες κιθαριστικές μελωδίες, καλογραμμένα κομμάτια και διαθέτει μια ροή που τον κάνει να ακούγεται με ευκολία ξανά και ξανά, ωθόντας σε σε πλήρως αποτυχημένες προσπάθειες να αναπαράγεις τα από ψυχής φωνητικά της Mlny. Το εναρκτήριο "Drag Me" ίσως να είναι ικανό να ξεγελάσει, μιας που χρησιμοποιεί σίγουρα πολύ περισσότερα σύγχρονα κιθαριστικά στοιχεία, ίσως μαζί με το "Fade" πολύ αργότερα. Η συνέχεια ωστόσο με την μπαλαντοειδή εισαγωγή του "The Knife", σε υποψιάζει για την ύπαρξη μιας μπαλάντας, σε ένα μόλις λεπτό όμως εξελίσσεται σε έναν rock ύμνο της σύγχρονης εποχής.

Τα πιασάρικα κομμάτια συνεχίζονται ακάθεκτα με ένα "Now Here, No Where" να σπάει άμεσα κόκαλα και να παραθέτει στη σειρά κι αυτό καλά ενσωματωμένα alt στοιχεία στα έγχορδα και αργότερα το "My Ten" με το μπάσο της Mlny να αναλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία και το "The King" να ανεβάζει τις εντάσεις προς τα τελειώματα. Φυσικά ο δίσκος δε στερείται από δυναμικές μπαλάντες, αφού η τριάδα "Twice", "Pull" και το ασυναγώνιστο "Live To Live" ικανοποιούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό. Το "Rebuilding The Mountain" είναι ένας δίσκος αναγέννησης, συμβαδίζει με τη συνειδητοποίηση της μέσης ηλικίας περί της ανουσιότητας κάποιων υπερβολών στη ζωή. Εστιάζει στο συναίσθημα και στις γερές βάσει στο έδαφος, στα θεμέλια, την αναγκαία γείωση όταν οι τυχαίες συνθήκες σε φέρουν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να πάρεις αέρα και να χάσεις τον εαυτό σου. Ξεκινά γρήγορα, ρίχνει την έντασή του και ξανανεβαίνει, κάνοντας μάλιστα στο τέλος του μια ουσιώδη περίληψη με το "Dead Star" που παίζει σε δύο ταχύτητες.

Εν ολίγοις, οι Royal Thunder μας έχουν χαρίσει σίγουρα έναν από τους πιο σημαντικούς rock δίσκους της χρονιάς. Στερούνται τη μεταφυσική γοητεία των Blood Ceremony, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη η προσωπική τους στόμφα όπως αυτή των Queens Of The Stone Age, αυτή όμως είναι όμως εκεί, και πιασμένοι από τις θεωρητικές ρίζες του όλου της μουσικής που τους εκφράζει, χτίζουν θεμέλια του δικού τους οικοδομήματος, ή μάλλον διορθώνουν ότι έθεσαν οι ίδιοι σαθρό. Το "Rebuilding The Mountain" έρχεται να σου μαγέψει τα ζεστά καλοκαίρια, ειδικά τις μέρες που η Αθήνα είναι άδεια.

Youtube | Facebook | Spotify

  • SHARE
  • TWEET