Night Demon

Curse Of The Damned

Steamhammer (2015)
Από τον Βασίλη Σκιαδά, 20/11/2015
Ποιότητα και Heavy Metal Heat
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η πρώτη μου επαφή με το καλιφορνέζικο trio των Night Demon ήταν στο Κύτταρο, στις 8/3/15, όπου και άνοιγαν τη συναυλία των Wolf. Είχα μείνει εντυπωσιασμένος τότε από την επί σκηνής παρουσία τους αλλά και από τα ίδια τα κομμάτια τους, όλα προερχόμενα από το φρέσκο τότε ντεμπούτο τους, "Curse Of The Damned". Έσπευσα λοιπόν την επόμενη μέρα να ακούσω το άλμπουμ, γιατί συχνά συμβαίνει η καλή διάθεση που έχει κανείς σε μια συναυλία, τα ντεσιμπέλ και η καλή απόδοση του συγκροτήματος να επισκιάζουν τυχόν αδυναμίες της ίδιας της μουσικής. Ευτυχώς όμως, οι Night Demon είναι μπαντάρα με τα όλα της και ο δίσκος τους είναι όντως εντυπωσιακός και διασκεδαστικός. Κάλλο αργά παρά ποτέ λοιπόν (το "Curse..." κυκλοφορεί ήδη από τον Γενάρη του 2015), είναι χρέος μας να σας παρουσιάσουμε αυτό το μικρό (;) διαμαντάκι.

Στο χαρμάνι των Night Demon συνυπάρχουν αρμονικά NWOBHM επιρροές (βλ. Diamond Head, Tank, Saxon, Jaguar, κλπ) μαζί με πρωτόλειο αμερικάνικο metal / hard rock (βλ. Ted Nugent, Manowar της πρώτης πλευράς του "Battle Hymns" και φυσικά Riot, το "Road Racin'" των οποίων συχνά διασκευάζουν επί σκηνής). Ο δε ήχος τους είναι διαυγής και εκκωφαντικός, ενώ τα ρυθμικά τους μέρη είναι συμπαγέστατα και πεντακάθαρα και ίσως θυμίσουν σε κάποιους τους Metallica του "Kill 'Em All", γεγονός που, αναμφισβήτητα, αποτελεί σημαντικότατο παράσημο. Αυτό όμως που διατρέχει όλο τον δίσκο, από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι μια πραγματική λύσσα για αληθινό heavy metal, ένας διάχυτος ενθουσιασμός και μια έντονη «live» αίσθηση, που ενισχύει τον αυθορμητισμό και τη φρεσκάδα στο όλο άκουσμα.

Γρήγορες και μεσαίες ταχύτητες, έντονες μελωδίες, απλές αλλά τίμιες ερμηνείες από τον μπασίστα-τραγουδιστή, Jarvis Leatherby (θα σας θυμίσει έντονα τον θεό Sean Harris των Diamond Head), κιθάρες - ξυράφια από τον Brent Woodward και λιτό σφυροκόπημα στα τύμπανα από τον Dustin Squires, είναι, με λίγα λόγια, αυτά που θα ακούσετε στο "Curse Of The Damned". Από την πρώτη ακρόαση θα σας καρφωθούν στο μυαλό τουλάχιστον τα μισά τραγούδια του δίσκου (ενδεικτικά: "Full Speed Ahead", "Curse Of The Damned", "Satan", "Μastermind"), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα υστερούν (ξεχωρίζω ιδιαίτερα τα "Run For Your Life" και το εναρκτήριο "Screams In The Night") τα οποία στέκονται πανάξια μέσα σε κάθε πιθανό heavy metal DJ set.

Φυσικά, πειραματισμούς και καινοτομίες δεν πρόκειται να εντοπίσει κανείς σε αυτόν τον δίσκο, αλλά πιστέψτε με, αυτό δεν ενοχλεί καθόλου, ούτε είναι και το ζητούμενο από κάθε μουσικό σχήμα. Μερικές φορές, το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, ειδικά σε ένα είδος όπως το παραδοσιακό metal, είναι η δημιουργία πραγματικά καλής και τίμιας μουσικής, η οποία δεν πιθηκίζει ούτε λεηλατεί τα κατορθώματα παλαιότερων εποχών. Πιστεύω, με όλη μου την καρδιά, ότι οι Night Demon, με την ποιότητά τους και την "Heavy Metal Heat" τους, κερδίζουν άνετα αυτό το στοίχημα και τινάζουν την μπάνκα στον αέρα. Σπεύσατε!

  • SHARE
  • TWEET