Voivod, Soilent Green, Today Is The Day @ AN Club, 04/05/11

06/05/2011 @ 11:31
Η καλή (συναυλιακή) μέρα συνήθως φαίνεται από νωρίς. Στην περίπτωσή μας, όμως, τα καλά νέα έγιναν ακόμη καλύτερα όταν στο ήδη πολύ δυνατό line-up της Τετάρτης προστέθηκαν και οι μπαμπάδες ίσως του ακραίου πειραματικού-περίεργου ήχου, οι ήρωες του θρασοτέκ (μάλλον λίγο αδόκιμος ο όρος), τρισμέγιστοι Voivod.Στην ώρα μας λοιπόν εμείς, στην ώρα τους σχεδόν ξεκίνησαν και οι Today Is The Day. Στις 20:20 τα τρία αρρωστημένα μυαλά έκαναν την εμφάνισή τους στη σκηνή, μπροστά σε σχετικά λίγο κόσμο. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, εμείς για πενήντα περίπου λεπτά είδαμε τα «πάντα όλα». H tenacious (εκ του Tennessee προερχόμενη - όπως και το καλό ουίσκι) μπάντα δίνει άλλη έννοια στον όρο power trio. Πολύ power όμως. Ειδικά όταν ο τελευταίος drummer, ονόματι Curran Reynolds (μοιάζει με NBAer που πήρε  διεστραμμένη πορεία) κατηύθηνε με τους ρυθμούς του τη μπάντα, παίζοντας ουσιαστικά lead instrument (και με σπασμένα πιατίνια παρακαλώ).Ο ήχος βαβουριάρικος, αλλά ταιριαστός στους μαυρόψυχους τρεις, ειδικά όταν ο Steve Austin έκανε «κατάθεση ψυχής», μία με τους οδυρμούς του και μία με τα ξεσκισμένα φωνητικά του. Οι κινηματογραφικές εισαγωγές δίνουν το έναυσμα για να γίνει ο κακός χαμός κάτω και οι λίγοι πιστοί να γίνουν κάπως περισσότερο ακόλουθοι. Κορυφαία στιγμή όταν ο Austin αφήνει την κιθάρα του και σκούζει, βγάζοντας τα σωθικά του μέσα στο κοινό, για να τελειώσουν μετά με ένα «thank you so much - eykaristo» (για να μην ξεχνάμε και που βρισκόμαστε, εχμ εχμ).

Στις 21:30, ο πανύψηλος Ben Falgoust μας χαιρέτισε με το «Hello Athens, we are Soilent Green, from New Orleans, Louisiana». Από πού αλλού θα μπορούσαν να είναι άλλωστε;Ξεκίνημα με το "Mental Acupuncture", βγαλμένο κατευθείαν από τους βάλτους και all hell breaks loose που λένε και τα πατριωτάκια του. Σοκ και δέος στο κεφάλι μας, για να ηρεμήσουμε κάπως με τα πρώτα southern περάσματα του "Bulid Fear". Αυτή η μπάντα τα έχει όλα και συμφέρει: grind, sludge με δόσεις swamp rock και όλα αυτά σε πακέτο με δώρο τα μυαλά μας. Τί να πει κανείς για τον drummer Tommy Buckley που στο "Slap Fuck" μας δίνει και καταλαβαίνουμε τί ακριβώς εννοεί.Ο θεούλης κιθαρίστας Brian Patton βάζει μια μπαντάνα στο κεφάλι του και μπροστά μας βλέπουμε έναν Daniel Larusso (ναι, αυτός από το Karate Kid - τον κορόιδευε ο Falgoust) με μούσι να μας τουλουμιάζει κανονικά με τις ριφάρες του. Δεν υπήρξε κομμάτι που να μην έγινε πανικός. Ο ομιλιτικότατος Falgoust προλόγιζε όλα τα κομμάτια και ανεβοκατέβαινε τη σκηνή (κάτι όχι πολύ δυσκολο αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της σκηνής του AN και το ύψος του παιδιού), κάνοντας high-five με όλους. Γενικά μια μπάντα σε τρομερά κέφια, σε ένα live που είχε τα πάντα, μέχρι και «fists in the air» με τα "Gagged Whore", "Sewn Mouth Secrets" (από τον ομώνυμο και καλύτερό τους δίσκο, κατά τον γράφοντα) να μας δείχνουν τι εστί τυφώνας Katrina, για να κλείσουν εν μέσω «hey, hey» που δονούσαν το AN με το "Antioxidant", μετά από μία μόλις ώρα.

Soilent Green set list:

1. Mental Acupuncture
2. Blessed in the Arms of Servitude
3. Build Fear
4. For Lack of Perfect Words
5. Slapfuck
6. All this Good Intention Wasted in the Wake of Apathy
7. It Was Just an Accident
8. Numb Around the Heart
9. In the Same Breath
10. Gagged Whore
11. Sewn Mouth Secrets
12. Antioxidant

Στις 23:00 ακριβώς έκαναν την εμφάνισή τους οι Voivod με το "The Unknown Knows" και δέκα (10) δευτερόλεπτα μετά είχαμε το πρώτο stage diving. Αυτό νομίζουμε πως τα λέει όλα για την προσμονή του κόσμου να τους δει, με τον Snake να παραδέχεται πως δεν το πιστεύει ότι κατάφεραν επιτέλους μετά από τρεις προσπάθειες να παίξουν στην Ελλάδα.Στο "Ripping Headaches" γίνεται ξανά ο κακός χαμός, ενώ ο συνωστισμός πάνω στη σκηνή σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας είναι απίστευτος. Κανονικά χρειαζόταν τροχονόμος για να υποδεικνύει ποιός θα βουτάει πού. Ο Snake παραμένει ύποπτα χαμογελαστός, ενώ μια αγάπη έχουμε στη καρδιά για τον drummer Away (αλλού πραγματικά) και τη μπλούζα Ramones που φορούσε. Μετά το "Tribal Convictions" και τις ιαχές «Piggy, Piggy» ακολουθεί ένα κομμάτι «for all the bad that's happening in the world right now» και "Global Warming", με τον Snake να κάνει surf στη σκηνή, για να κάνει στη συνέχεια το Robot (χορευτικό από τα τιμημένα '80s) στο "Brain Scan". Στο "Kaleidos", ένα νέο και μη ηχογραφημένο κομμάτι, ήταν η μόνη στιγμή που το κοινό μούδιασε κάπως, για να τα δώσει όλα στο "Tornate", με το οποίο έκλεισε το κανονικό μέρος του set.Επιστροφή μετά από λίγο, αλλά όχι όλης της μπάντας, αφού ψάχνουμε τον Chewy για να αρχίσει το "Voivod" και ο ουρανός να πέσει στα κεφάλια μας από τους Γαλατοκαναδούς. Για το τέλος μας φύλαξαν μια από τις καλύτερες διασκευές ever -και δε δέχομαι κουβέντα για αυτό- στο "Astronomy Domine".

Συνολικά, μια βραδιά με ένα «δύσκολο» line-up εξελίχθηκε σε ένα από τα live της χρονιάς, με θεατές δυστυχώς τους τριακόσιους του Λεωνίδα, άντε και μερικούς ακόμη. You snooze you lose, που λένε.

Voivod set list:

1. The Unknown Knows
2. The Prow
3. Ripping Headaches
4. Ravenous Medicine
5. Forlorn
6. Tribal Convictions
7. Global Warning
8. Brain Scan
9. Nothingface
10. Missing Sequences
11. Kaleidos
12. Tornado
-------------------------
1. Voivod
2. Nuclear War
3. Astronomy Domine (Pink Floyd cover)

Γιάννης Χυτήρογλου

Περισσότερες φωτογραφίες:

Voivod:
Soilent Green:
Today Is The Day:


  • SHARE
  • TWEET