Monster Magnet

4-Way Diablo

SPV (2007)
Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 02/11/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Από τις πλέον αναμενόμενες κυκλοφορίες της φετινής χρονιάς, η επιστροφή των πολυαγαπημένων στην Ελλάδα Monster Magnet -έστω και καθυστερημένα- είναι γεγονός. Καθυστέρηση που οφείλεται εξ ολοκλήρου στον χαρισματικό ηγέτη της μπάντας, Dave Wyndorf, μιας και πέρασε ουκ ολίγο χρόνο κλινήρης, έπειτα από overdose και ωσάν άλλος Λάζαρος αναστήθηκε, κατάφερε να μαζέψει τα κομμάτια του και να μπει εκ νέου στο στούντιο για να ηχογραφήσει τα φωνητικά των ήδη έτοιμων τραγουδιών του "4-Way Diablo".

Καταλήγουμε έτσι στο πρώτο συμπέρασμα: Η αλλαγή στο μουσικό ύφος της μπάντας δεν είναι απόρρεια της σωματικής - πνευματικής κατάστασης του frontman, μιας και είχε συγγράψει / συνθέσει τα κομμάτια όντας όρθιος (για τη νηφαλιότητά του έχω κάποιες αμφιβολίες) κι όχι οριζοντιωμένος σε κάποιο παρολίγο νεκροκρέβατο, η επίδραση όμως που είχε στην απόδοσή του η περιπέτεια αυτή της υγείας του είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Η πρώτη ακρόαση ήταν το λιγότερο αποκαρδιωτική κι αυτό λόγω της έλλειψης του heavy Sabbath ήχου που συναντήσαμε τελευταία φορά στο "Monolithic Baby", του μειωμένου τσαμπουκά στην ερμηνεία των τραγουδιών και στο tempo αυτών που δεν είναι το κλασικό ξεσηκωτικό της μπάντας. Οι πολλαπλές ακροάσεις ήταν πλέον επιβεβλημένες και στη διάρκεια αυτών ήρθα αντιμέτωπος με μια μεγάλη αλήθεια: Ναι, ο Wyndorf δε φτάνει πλέον τη φωνή του στα άκρα, είναι μαζεμένος αλλά είναι πιο εκφραστικός και συναισθηματικός από ποτέ, συν του ότι το psycho - garage ύφος τους μόνο ξένο κι άγνωστο δεν τους είναι, οπότε;

Ο δίσκος παραμένει Monster Magnet δημιούργημα, ακούγεται παντού ο ήχος - σήμα κατατεθέν που τους έχει χαρακτηρίσει όλα αυτά τα χρόνια, απλά πρέπει να ξεκολλήσουμε από το "Monolithic Baby" και να θυμηθούμε και τις παλαιότερες εποχές τους. Το οργανικό "Freeze & Pixelate" αποτελεί την ιδανική αρχή γι' αυτό (αν και το βρίσκουμε προς το τέλος της ακρόασης) και τα "I'm Calling You", "A Thousand Stars", "Little Bag Of Gloom" είναι οι πιο μελαγχολικές στιγμές του Wyndorf και κατ' επέκταση του "4-Way Diablo", η διασκευή στο "2000 Lightyears From Home" των Stones είναι ιδανική, τα "Blow Your Mind", "Cyclone" και "Slap Ιn Τhe Face" είναι οι πιο heavy - rock στιγμές τους.

Πολλοί είναι ήδη απογοητευμένοι από το δίσκο αυτό και τους συμμερίζομαι ως ένα βαθμό, αλλά δε συμπάσχω μαζί τους, ίσως γιατί περίμεναν τον καλύτερο δίσκο της καριέρας τους (που δεν είναι) και δεν εμπιστεύτηκαν τον Wyndorf και την παρέα του όσο τους αξίζει. Μπορεί να ξενίζει στο πρώτο άκουσμα, αλλά τα πρόσωπα παραμένουν ίδια στα όργανα και τη φωνή: Υπάρχει περίπτωση αυτή η παρέα να κυκλοφορήσει μέτριο δίσκο, ειδικά όταν δεν επαναλαμβάνονται όπως κάνουν τόσα άλλα μεγάλα συγκροτήματα; Το σπουδαιότερο κατ' εμέ είναι να συνεχίσει να χαίρει άκρας υγείας ο μυστακιοφόρος αλητάμπουρας, γιατί κακά τα ψέματα, χωρίς αυτόν οι Monster Magnet δεν υφίστανται ως μπάντα. Welcome back Dave...

  • SHARE
  • TWEET