Kooba Tercu

Proto Tekno

Rocket (2020)
Ψυχεδελική σπεσιαλιτέ ταχύτητας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τα κουμάσια της underground σκηνής της Αθήνας είναι και πάλι εδώ με φρέσκες συνθέσεις και παράλογες μελωδίες υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι είναι η μπάντα που η εγχώρια σκηνή έχει ανάγκη. Το όπλο της γοητείας τους έγκειται στη δυνατότητα που έχουν να βγάζουν από το rock ακραίες πειραματικές εκφάνσεις και με τη βοήθεια κραυγών και αμίμητων ψυχαναγκαστικών ρυθμών να σε κάνουν να βλέπεις το μέλλον της rock μουσικής με πιο αισιόδοξα μάτια.

Το "Proto Tekno" είναι λοιπόν το νέο του μουσικό βήμα των Kooba Tercu και αποτελεί την εξέλιξη της αυτοσχεδιαστικής και εκστατικής ψυχεδέλειας που πηγάζει από το ένστικτο αυτών των έξι μουσικών. Ο προηγούμενος δίσκος τους ήταν αλλόκοτος, παράξενος με σαρωτικές μελωδίες, όπως αυτές στο τραγούδι "Boto", ενώ στο "Proto Tekno" θα βρει κανείς κομμάτια που είναι φιλικά προσκείμενα σε μεγαλύτερο εύρος μουσικών αυτιών. Αυτό θα το αντιληφθείτε ήδη από την έναρξη του εκστατικού "Benzoberry", το οποίο περιέχει μια punk βρωμιά που προσφέρει μερικά λεπτά χορευτικού θορύβου στον ακροατή. Οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της ακρόασης αυξομειώνονται καθώς τα μεθυσμένα τζαμ του "Cemento Mori" διαδέχονται το fuzzy noise rock χαρακτήρα του "Qasan", το οποίο αποτέλεσε και τον προάγγελο του νέου δίσκου του συγκροτήματος. Ειδικότερα, "Qasan" σημαίνει τρομαγμένος στα σομαλικά και ίσως να αντικατοπτρίζει τη ματιά της μπάντας στο κοντινό μέλλον στο οποίο η ανθρωπότητα προσπαθεί να βρει τη θέση της, ενώ υπάρχει μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στο παλιό και το νέο, την πόλη και την ύπαιθρο, τον ανθρώπινο πολιτισμό και τη φύση, την υπο-ανάπτυξη και την τεχνολογία, την κυριαρχία και τη συμβίωση.

Από τη μία λοιπόν έχουμε εμπρηστικές συνθέσεις και κραυγές ψυχωτικού rock και από την άλλη μέσα στον δίσκο ξεπετιούνται γαλήνια μακρά παλμικά ταξίδια όπως αυτό στο κομμάτι "Filter Feeder" δίνοντας μια διάθεση electro rock στη μουσική των Kooba Tercu. Ακανόνιστοι ήχοι και γουστόζικα beats στοχεύουν κατευθείαν στο μυαλό σου μέχρι να γίνεις αιχμάλωτος αυτού του είδους της μουσικής και οι σκέψεις σου πλέον να καθορίζονται από τους ελκυστικούς χτύπους. Επηρεασμένοι από τους βρετανούς Casual Nun, καθώς μοιράζονται μέλη τους, μέσα σε δέκα μέρες ηχογράφησαν δύο άλμπούμ, το "Kharrüb" και το "Proto Tekno". Χρησιμοποιώντας την απολύτως απαραίτητη επεξεργασία, οι Kooba Tercu πασχίζουν να μεταφέρουν τη διάθεση του live στον δίσκο τους προετοιμάζοντας το κοινό γι’ αυτό το κύμα μυσταγωγίας και αλητείας που θα δεχθεί απ’ αυτούς επί σκηνής.

Το τραγούδι "Fair Game" σημαδεύει την ακρόαση μέσω των ρυθμικών δυνατών εκρήξεων και των ιαχών δημιουργώντας μια τελετουργική κατάσταση που διαρκεί τόσο ώστε ο ακροατής να γίνει έρμαιο των αλλεπάλληλων κυμάτων από noise rock. Μερικές φορές δεν χρειάζεται να καταλαβαίνουμε τα πάντα στη μουσική γιατί αρκούν μερικά δευτερόλεπτα να υποκύψουμε και οι κινήσεις και οι σκέψεις μας να καθορίζονται απ’ εκείνη. Ακούστε για παράδειγμα το κομμάτι "Boiler", αποτραβηχτείτε από την πραγματικότητα και αφήστε μόνο το ρυθμό των τυμπάνων να σας καθοδηγούν. Είμαι σίγουρη ότι στο τέλος της ακρόασης θα υποκλιθείτε στο θείο δώρο που έχουν αυτοί οι μουσικοί να παράγουν ασυναγώνιστες μελωδίες. Αν ακόμη αναρωτιέστε τί είναι αυτό το μουσικό γιατρικό που αναζητούμε όλοι και ονομάζεται ψυχεδέλεια δεν έχετε παρά να αφεθείτε στη μαεστρία του τραγουδιού "Puppy Pile" και να πάρετε τη γλύκα σε μικρές δόσεις όπως άλλωστε ορίζει η μουσική. Στο τέλος της ακρόασης του δίσκου μόνο ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό να πω: "Thanks guys for the trip".

  • SHARE
  • TWEET