Voidnaut: «Το όνειρο μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε»

Οι φερέλπιδες Voidnaut μας μιλάνε για το πρώτο τους άλμπουμ, τη μουσική που αγαπάνε αλλά και την εγχώρια νοοτροπία απέναντι σε οτιδήποτε αντισυμβατικό

Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 25/04/2019 @ 13:38

Οι Voidnaut κατόρθωσαν να μας εκπλήξουν ευχάριστα με τον πρώτο τους δίσκο και έδειξαν πως η ελληνική metal σκηνή είναι εδώ και με πολύ μέλλον. Με το "Nadir" τους να ηχεί τόσο φρέσκο από ένα ελληνικό συγκρότημα που βάζει και αυτό τη σφραγίδα του σε μια νέα φουρνιά Ελλήνων μουσικών που ψάχνουν τη θέση τους στις δύσκολες εποχές και την «περίεργη» νοοτροπία που επικρατεί στα εγχώρια πράγματα. Τους ρωτήσαμε και μας απαντούν: για την παραγωγή του δίσκου, το πώς δημιουργήθηκαν, τί αγαπάνε να ακούνε και πώς αντιλαμβάνονται τους νέους τρόπους προώθησης της μουσικής.

Καταρχάς να πω ότι νιώθω τυχερός που ανέλαβα να κάνω κριτική στο άλμπουμ σας και που σας ανακάλυψα κατά κάποιον τρόπο. Φανταστικό ντεμπούτο, συγχαρητήρια! Πείτε μου μερικά πράγματα για εσάς όμως, για να σας γνωρίσουμε καλύτερα. Πώς και ποιοι «γέννησαν» τους Voidnaut;

Γειά σου φίλε Δημήτρη! Να ξεκινήσουμε λέγοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρόσκληση και για τα πολύ καλά σας λόγια για το ντεμπούτο άλμπουμ μας! Οι Voidnaut ξεκίνησαν ως ένα μουσικό project το 2013 όταν πρότεινα στον Σταύρο Βενάρδο, με τον οποίο εκείνο τον καιρό παίζαμε μαζί σε μια tribute band ,να ακούσει κάποια κομμάτια τα οποία είχα ηχογραφήσει σε demo μορφή μεταξύ 2010-2013 στα Sound Symmetry Studios,με τη βοήθεια του Bob Katsionis. Η απάντηση του ήταν θετική και ξεκινήσαμε αμέσως να δουλεύουμε πάνω στο υλικό. Μετά από πολύ λίγο διάστημα και βλέποντας την εξέλιξη των κομματιών, αποφασίσαμε ότι θέλαμε όλο αυτό να γίνει μπάντα. Στη συνέχεια λοιπόν προσχώρησε και ο Κώστας Αλεξάκης (Acid Death) ως drummer και λίγο πρίν τελειώσουμε τις ηχογραφήσεις ήρθε και ο Κώστας Τασάκος (ex Double Square) στο μπάσο.

Βλέπω πως μεσολάβησε αρκετό διάστημα από τη σύλληψη της ιδέας του group μέχρι την κυκλοφορία του "Nadir". Περιγράψτε μου τη διαδικασία παραγωγής του δίσκου από το γράψιμο των στίχων μέχρι τη μουσική και την τελική παραγωγή. Πώς ήταν η εμπειρία;

Η όλη διαδικασία κράτησε αρκετό καιρό είναι η αλήθεια. Υπήρξαν πολλές αλλαγές στην εξέλιξη των κομματιών με κύριο λόγο την είσοδο των μελών σε διαφορετικά χρονικά σημεία με αποτέλεσμα να μπαίνουν νέες ιδέες συνεχώς. Οι στίχοι είναι βασική δουλειά του Σταύρου. Όλα τα υπόλοιπα δουλεύονται 80% στις πρόβες και ένα 20% στο προσωπικό μου στούντιο ,όπου καταλήγουμε όλοι μαζί στις λεπτομέρειες των κομματιών. Το recording είναι πάντα μία εμπειρία δύσκολη και χρονοβόρα,αλλά δεν παύει να είναι διασκεδαστική και δημιουργική. Ήδη έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε πάνω στο υλικό που θα αποτελέσει το δεύτερο μας άλμπουμ και δεν σου κρύβω ότι είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι!

Έμπνευση είναι η καθημερινότητα μας σε όλα τα επίπεδα,οι δυσκολίες μας και η ζωή μας στον κόσμο που ζούμε ο οποίος δυστυχώς φτάνει κοντά στο δικό του ναδίρ

Γιατί "Nadir"; Τί θέλετε να εκφράσετε με τον τίτλο αλλά και γενικά με τη μουσική σας; Από πού αντλούν έμπνευση οι Voidnaut?

Ακούγοντας κάποιος τη λέξη Nadir σίγουρα αντιλαμβάνεται κάτι αρνητικό. Για εμάς είναι καθαρά συμβολική η χρήση της συγκεκριμένης λέξης και έχει να κάνει με το ξεκίνημα της διαδρομής μας από χαμηλά. Διαβάζοντας βέβαια τους στίχους, ο ακροατής μπορεί να δώσει και μία κυριολεκτική ερμηνεία. Έμπνευση είναι η καθημερινότητα μας σε όλα τα επίπεδα,οι δυσκολίες μας και η ζωή μας στον κόσμο που ζούμε ο οποίος δυστυχώς φτάνει κοντά στο δικό του ναδίρ.

Μπορείτε να μου δώσετε συλλεκτικά σαν συγκρότημα, το top-5 δίσκων που σας επηρέασαν σαν μουσικούς και επηρέασαν και τον ήχο των Voidnaut.

Είναι πολλά τα άλμπουμ που μας έχουν επηρεάσει.Δύσκολο να πούμε μόνο 5 συνολικά..Τι θα λέγατε για το top-5 του καθενός?

Τασάκος: 1) Iron Maiden - "Seventh Son Of A Seventh Son" 2) Judas Priest - "Painkiller" 3) Helloween - "Keeper Of The Seven Keys" 4) Bon Jovi - "New Jersey" 5) Sepultura - "Arise"

Steve: 1) Metallica - "Master Of Puppets" 2) Iron Maiden - "Seventh Son Of A Seventh Son" 3) Judas Priest - "Painkiller" 4) Pantera - "A Vulgar Display Of Power" 5) Kreator - "Endorama"

Αλεξάκης: 1) Death - "Human" 2) Megadeth - "Rust In Peace" 3) Metallica - "And Justice For All" 4) Grip INC - "Power Of Inner Strength" 5)Pantera - "Vulgar Display Of Power"

Κρίκος: 1) Metallica - "And Justice For Αll" 2) Disturbed - "Believe" 3) Disturbed - "Ten Thousand Fists" 4) System Of A Down - "Toxicity" 5) Joe Satriani - "Crystal Planet"

Voidnaut

Πείτε μου και λίγα λόγια για το πολύ όμορφο εξώφυλλο; Ποιός το σχεδίασε και αν υπάρχει κάποιο μήνυμα πίσω από την εικόνα.

Το εξώφυλλο έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Νάκος (Remedy Art Design) ένας καλλιτέχνης με μεγάλη και σεβαστή πορεία σε αυτό που κάνει. Οι συνεργασίες του με κορυφαία συγκροτήματα του χώρου τα λένε όλα. Δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας ως ιδέα για το εξώφυλλο, οπότε δώσαμε στον Γιάννη τα τραγούδια και τον τίτλο που είχαμε επιλέξει και το αφήσαμε όλο πάνω του. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε βλέποντας πως σχεδόν σε όλες τις κριτικές που έχουμε λάβει, υπάρχουν μόνο καλά σχόλια για το artwork. Τον ευχαριστούμε πολύ!

Μιλήστε μας λίγο για την παραγωγή, τον Fotis Benardo αλλά και τη συνεργασία με τον Βob Κατσιώνη. Πόσο βοήθησε ο Fotis με την εμπειρία του στο να βγει αυτό το αποτέλεσμα και πώς ήταν η συνεργασία με τον Bob;

Μιλάμε για δύο μουσικούς -παραγωγούς παγκοσμίου κλάσης με πολλά παράσημα. Προφανώς και έπαιξαν καταλυτικό ρόλο με τη παρουσία τους και στην προπαραγωγή των κομματιών στα αρχικά τους στάδια (Bob) αλλά και όταν έφτασε η ώρα για τα τελικά recordings(Fotis). Στο παρελθόν όλοι μας είχαμε συνεργαστεί ξανά και με τους δύο σε ηχογραφήσεις με άλλες μπάντες, οπότε γνωρίζαμε πώς το αποτέλεσμα θα ήταν σίγουρα κάτι πάρα πολύ καλό. Για να τους ευχαριστήσουμε για όσα πρόσφεραν στο τελικό αποτέλεσμα τους προτείναμε να πάρουν μέρος και ως guest στο κομμάτι "Damage Done". Ο Fotis τραγούδησε τα ρεφραίν και ο Bob έπαιξε το κιθαριστικό σόλο. Ακούστε το να πάθετε και εσείς τη ζημιά που πάθαμε και εμείς.

Ποια είναι η σχέση σας και η γνώμη σας για τους νέους τρόπους που φτάνει η μουσική τον κόσμο; Προτιμάτε το βινύλιο και το CD ή παρακολουθείτε στενά το Spotify και το Apple Music και προτιμάτε την προώθηση μέσω αυτών των καναλιών;

Είμαστε και οι τέσσερις ηλικιακά 40+ οπότε όπως καταλαβαίνετε μεγαλώσαμε αγοράζοντας κασέτες, βινύλιο και αργότερα CD και να τα στοιβάζουμε σε ράφια και να καμαρώνουμε για το πόσο έχει μεγαλώσει η μουσική μας συλλογή. Ηταν ωραίο συναίσθημα να αγοράζεις το νέο άλμπουμ της αγαπημένης σου μπάντας και να το ακούς διαβάζοντας παράλληλα στίχους κλπ κλπ. Τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα πλέον και στη μουσική. Το τι προτιμάμε εμείς δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Όλα είναι στο ίντερνετ. Για να φτάσει η μουσική σου όσο πιο μακριά γίνεται πρέπει να ανέβει και στις διαδικτυακές πλατφόρμες. Πολλά τα θετικά και τα αρνητικά και στις δύο περιπτώσεις. Θέλει πολύ συζήτηση το θέμα.

Ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από μουσικά "χιτάκια" τα οποία κάποιος που γνωρίζει από προγράμματα μουσικής μπορεί να φτιάξει σε 15 λεπτα. Γρήγορα και οικονομικά

Τί νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει ή τί φταίει που ίσως ενώ υπάρχουν τόσα φανταστικά συγκροτήματα στον χώρο του rock και του metal στην Ελλάδα δεν υπάρχει η αντίστοιχη προβολή (με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις φυσικά). Είναι θέμα νοοτροπίας ή κάτι γίνεται λάθος αλλού;

Προφανώς και τίθεται θέμα νοοτροπίας. Αυτοί που κάνουν τα βασικά «κουμάντα» στα μουσικά δρώμενα της χώρας προτιμούν να προωθούν άλλα είδη μουσικής. Ο κόσμος βομβαρδίζεται καθημερινά από μουσικά "χιτάκια" τα οποία κάποιος που γνωρίζει από προγράμματα μουσικής μπορεί να φτιάξει σε 15 λεπτα. Γρήγορα και οικονομικά. Τα περισσότερα τοπικά φεστιβάλ στη χώρα μας γίνονται από ατομικές προσπάθειες και ενέργειες ανθρώπων που έχοντας εμπόδια και την ελληνική γραφειοκρατία, προσπαθούν να κάνουν κάτι να αναδείξουν τα συγκροτήματα της περιοχής τους. Έχουμε αρκετά παραδείγματα.Ας μιλήσουν αυτά τα παιδιά για τις δυσκολίες. Σε άλλες χώρες όλα αυτά γίνονται με επιδότηση από το ίδιο το υπουργείο πολιτισμού. Δυστυχώς έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας ακόμα. Ατομικά και συνολικά.

Πώς είναι μια μέση ημέρα για τα μέλη των Voidnaut; Ποια τα όνειρα, οι προκλήσεις και οι δυσκολίες;

Είμαστε όπως όλοι στον πανικό της καθημερινότητας. Επαγγελματικός τομέας, οικογένεια, παιδιά, σκυλιά, γατιά, τρέξιμο κλπ. κλπ. και κάπου εκεί ανάμεσα μια δίωρη πρόβα μία φορά την εβδομάδα όπου βρισκόμαστε και κάνουμε το reset στον εγκέφαλο μας και την ψυχοθεραπεία μας. Το οικονομικό είναι πάντα ένας μεγάλος αντίπαλος σε όσα προσπαθεί να κάνει μία μπάντα,καθώς καθορίζει λίγο έως πολύ τη χρονική εξέλιξη των πραγμάτων.Το πόσο γρήγορα ή αργά θα κινηθεί η όλη διαδικασία. Θέλουμε να μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε. Αυτό είναι το όνειρο μας.

Τώρα που τελείωσε η παραγωγή του δίσκου, υπάρχει κάτι που θα γυρίζατε πίσω το χρόνο και θα αλλάζατε;

Πάντα όταν τελειώνει η παραγωγή ενός άλμπουμ και περάσει ένα διάστημα, σίγουρα είσαι σε θέση να ακούσεις και να αντιληφθείς πράγματα ως ακροατής πλέον ,τα οποία δεν μπορείς όταν είσαι στον 'πανικό' του recording -mixing-mastering. Δεν έχουμε κάτι που θα αλλάζαμε στο υλικό και κρίνοντας και από το feedback του κόσμου πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τι έχει το άμεσο μέλλον για τους Voidnaut; Υπάρχουν προγραμματισμένες συναυλίες σε Ελλάδα ή εξωτερικό;

Θέλουμε να κάνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε σε Ελλαδα και εξωτερικό. Έχουμε στα επόμενα άμεσα σχέδια μας ακόμα ένα video clip και παράλληλα δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό.

Στείλτε το δικό σας μήνυμα στους αναγνώστες του Rocking.gr

Ο καθένας μας ας κάνει ότι καλύτερο μπορεί για το καλό της μουσικής που αγαπάμε. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας από τους VOIDNAUT για το ενδιαφέρον και την υποστήριξη!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Nadir" από τον Δημήτρη Μωυσίδη

  • SHARE
  • TWEET