Cate Le Bon

Pompeii

Mexican Summer (2022)
Από τον Σπύρο Τσούτσο, 21/02/2022
Η Cate Le Bon ανακατεύει εκκεντρικούς ήχους, δημιουργώντας ένα είδος αντισυμβατικής pop
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Καθώς ξεκινά το "Dirt On The Bed", με το γνώριμο «μισο-φάλτσο» σαξόφωνο να πρωτοστατεί, καταλαβαίνει κανείς πως ο έκτος δίσκος της Cate Le Bon θα ικανοποιήσει κάθε περίεργο αυτί που διψά για απόκοσμα ακούσματα. Έχοντας την απομόνωση σαν εργαλείο έμπνευσης, η Ουαλή καλλιτέχνιδα άφησε την Καλιφόρνια που διαμένει τα τελευταία χρόνια και αποτράβήχτηκε σε ένα σπίτι στο Κάρντιφ στις αρχές της πανδημίας, μαζί με τον σύντροφό της και τον συνεργάτη της Samur Khouja για να γράψει το διάδοχο του φανταστικού "Reward (2019). Kατάφερε να καταπιαστεί με εσωτερικά ζητήματα που αφορούν τη θρησκεία, την οικογένεια, το θάνατο και όλα αυτά να τα περιτυλίξει με το όνομα Πομπηία που γι’ αυτήν είναι το μέρος που θα θάψει κάθε της φόβο όπως αναφέρει στο ομώνυμο κομμάτι.

Είναι φοβερό το χάρισμά της να μπερδεύει αλλόκοτους ήχους και να τους τοποθετεί προσεκτικά σε απλές pop δομές, καταφέρνοντας στο τέλος να πετύχει ένα κράμα ψυχεδελο-pop, μοναδικό στο είδος του. Ακούγοντας το "Moderation", ένα ευχάριστο, ανάλαφρο κομμάτι με επιρροές από τα '80s, ξεχωρίζει κανείς αυτό το άγγιγμα του John Cale ή του Brian Eno, που κάνει όλα τα απλά να μοιάζουν ιδιαίτερα ψαγμένα. Το "Harbour" ξεχειλίζει γλυκόπικρα vibes, καθώς αρθρώνεται γύρω από ένα synth riff που θυμίζει το "Wonderful Life" του Black. Το μεγάλο χιτ του δίσκου βέβαια νομίζω πως είναι το "Running Away"μία σύχρονη εκδοχή του "Are Friends Electric?" του Gary Numan. Πολύ δύσκολα ξεχνιέται το main riff, αλλά και η φωνή της Le Bon που δένει καταπληκτικά με το σαξόφωνο στο ρεφρέν. Αντίστοιχης αισθητικής είναι και το "Remembering Me" που κυκλοφόρησε ως single και συνοδεύεται από video clip που εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο την εικαστική εικόνα που προάγει η μουσικός.

Βαδίζοντας σιγά σιγά προς την πέμπτη δεκαετία της ζωής της και μέσα από δεκατρία χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, η Cate Le Bon έχει βρει τον ήχο της και κάθε της νέα κυκλοφορία αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους λάτρεις του είδους. Ποιου είδους; Αυτού του απροσδιόριστου που ξεκίνησε όταν ο Bowie αποφάσισε να μετακομίσει στο Βερολίνο το 1976 και λίγοι καλλιτέχνες έχουν καταφέρει να τιθασεύσουν στο πέρασμα των δεκαετιών. Η Cate Le Bon είναι μία από αυτές.

  • SHARE
  • TWEET