Rotting Christ, Agnes Vein, Spider Kickers, Kult Of Taurus @ Block 33 (Θεσσαλονίκη), 15/01/11

Από τον Γιάννη Βόλκα, 18/01/2011 @ 15:42
Όνειρο ζωής να μοιραστώ ένα κείμενο με τον αγαπητό Λάμπη Παρταλά και έτσι άδραξα την ευκαιρία να στηρίξω την ελληνική σκηνή, όπως επανειλημμένα ανέφερε αργότερα ο Σάκης των Rotting Christ, και να βρεθώ από νωρίς στο Block 33 για να παρακολουθήσω τα τρία συγκροτήματα που επιλέχθηκαν να «ανοίξουν» τη συγκεκριμένη βραδιά.

Πρώτοι οι Kult of Taurus, οι οποίοι από πλευράς σκηνικής παρουσίας δείχνουν black metal (ανάλογη αμφίεση, corpse paint κτλ.), αλλά δεν ίσχυε το ίδιο και από μουσικής απόψεως. Groovy και αρκετά πολύπλοκες συνθέσεις, με αρκετά δεμένο παίξιμο, ξάφνιασαν ευχάριστα.

Επόμενοι οι παλαίμαχοι Spider Kickers, οι οποίοι ανέβασαν τους ρυθμούς με το καλοπαιγμένο παλιομοδίτικο thrash τους. Από το 1986 υφίστανται οι Γιαννιώτες και το λέει ακόμα η καρδιά τους. Κυρίαρχη μορφή ο drummer, ο οποίος αναλαμβάνει και τα φωνητικά. Δύσκολο έργο, αλλά τα κατάφερε περίφημα, όπως και το υπόλοιπο συγκρότημα.

Περίμενα να δω τους Agnes Vein περισσότερο και από τους headliners. Το "Duality" βρήκε εύκολα το δρόμο για τη λίστα με τα καλύτερα της περσινής χρονιάς και ευτυχώς αυτό που παρακολούθησα ήταν ανάλογο των προσδοκιών μου. Απλά ό,τι πιο «σάπιο» και ογκώδες έχει βγει στην ελληνική μουσική (photo-finish με Sun Of Nothing). Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών των Rotting Christ δεν πήρε χαμπάρι τίποτα από ό,τι συνέβαινε πάνω στη σκηνή, αλλά οι Agnes Vein δε χαμπαριάζουν απ' αυτά. Ο Φοίβος (drums) έδειξε ξεκάθαρα την άποψή του. Το κοινό στις επερχόμενες συναυλίες των Om θα τους εκτιμήσει πολύ περισσότερο.    

«Τι σου κάνει ένα "AEALO"...», σκεφτόμουν στο μεσοδιάστημα πριν την εμφάνιση του Σάκη και της παρέας του, αφού το Block 33 ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Με τον τελευταίο δίσκο τους οι Rotting Christ κατάφεραν όχι μόνο να συσπειρώσουν μερίδα οπαδών της metal σκηνής, αλλά και να προσελκύσουν μουσικόφιλους που δύσκολα θα τραβούσαν κοντά τους με τις περασμένες τους δουλειές.

Το εισαγωγικό "Orders From The Dead" και το "Demonon Vrosis" στη συνέχεια κέρδισαν αμέσως το κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο παραδόθηκε στην ένταση που επικράτησε. Η επιθετικότητα και ο «αέρας» που υπήρχαν πάνω στη σκηνή έδιναν δικαίως την εικόνα μιας μεγάλης μπάντας, που στέκεται επάξια ως εκπρόσωπος της ελληνικής metal σκηνής ανά τον κόσμο και εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο.

Πέρα από την πληθώρα του κόσμου που μαζεύτηκε, μεγαλύτερη εντύπωση έκανε το πόσο επαγγελματίες και αψεγάδιαστοι ήταν αυτή τη φορά οι Rotting Christ, οι οποίοι, παρ' όλη την ενεργητικότητα και την επικοινωνία τους με το κοινό, δεν υστέρησαν σε ποιότητα. Ο Γιώργος και Αντρέας με το ασταμάτητο headbanging και ο riff-master Σάκης με... την παρουσία του έδιναν παλμό σε κάθε κομμάτι και το μεγαλύτερο μέρος των παρευρισκομένων ανταποκρινόταν ανάλογα.

Το setilist, όπως ήταν αναμενόμενο, κατακλύστηκε από συνθέσεις των τελευταίων δύο δίσκων ("Theogonia" και "AEALO"), αλλά δεν έλειψαν και παλαιότερα κομμάτια, τιμώντας ιδιαίτερα το "Thy Mighty Contract". Τελευταίο κομμάτι της βραδιάς ήταν το "Non Serviam" και ο Σάκης προέτρεψε τους οπαδούς να ανέβουν στη σκηνή, να πάρουν το μικρόφωνο και να το τραγουδήσουν. Οικογενειακή κατάσταση, η οποία πέρα από το αισθητικά «άχαρο» αποτέλεσμα, έδειξε αστείρευτη οικειότητα και σιγουριά. Ο συνάδελφος Άλκης Κοροβέσης, γράφοντας για το ανάλογο περιστατικό στην εμφάνιση της Αθήνας, σημείωσε εύστοχα «Σε εκείνο το σημείο φάνηκε ότι η μπάντα δε φοβάται να γίνει ένα με τους οπαδούς της», και έτσι όντως είναι.

Έχουν περάσει περισσότερα από είκοσι χρόνια και η φλόγα των Rotting Christ φαίνεται να είναι δυνατότερη από ποτέ, καίγοντας κάθε είδους αμφισβήτηση. Καλή συνέχεια στη μακροσκελή περιοδεία που έπεται και επόμενες στάσεις βρίσκει σε Αμερική και Καναδά.

Setlist:

01. Demonon Vrosis
02. After Dark I Feel
03. King Of A Stellar War
04. Aealo
05. Eon Aenaos
06. Athanatoi Este
07. Fire Death And Fear
08. Forest Of N'Gai
09. Visions Of The Dead Lovers
10. The Sign Of Evil Existence
11. Transform All Suffering Into Plagues
12. Fgmenth, Thy Gift
13. The Sign Of Prime Creation
14. Phobos Synagogue
15. Dub-Sag-Ta-Ke
16. Noctis Era
17. Nemecic
18. Threnody
-------------------------
19. Archon
20. Non Serviam

Γιάννης Βόλκας, Λάμπης Παρταλάς

Περισσότερες φωτογραφίες:

Rotting Christ:
Agnes Vein:


  • SHARE
  • TWEET