Fates Warning live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 19-20/10/13

Αναλλοίωτοι στο χρόνο οι Fates Warning

Από τους Πάνο Παπάζογλου, Γιάννη Βόλκα, 21/10/2013 @ 14:22
Fates Warning, The Silent Wedding, Parthian Shot - 20/10/13 - Fuzz Club, Αθήνα

Οι επίσημοι ...αγαπημένοι του ελληνικού progressive metal κοινού, Fates Warning, εκ των αδιαμφισβήτητων ηγετών του συγκεκριμένου ήχου, έχουν επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τη χώρα μας. Με πιο πρόσφατη την επίσκεψή τους παρέα με τους Dream Theater, αλλά και εκείνη για την επετειακή περιοδεία του "Parallels" πριν λίγο καιρό, οι Αμερικανοί έχουν κάθε φορά τον τρόπο τους να παρασέρνουν τους οπαδούς τους στις λυρικές, μελωδικές εξάρσεις τους.

Έχοντες πλέον επιστρέψει μετά από πολυετή απουσία και με νέα δισκογραφική δουλειά, οι λατρεμένοι Fates Warning έχουν ξανά την ευκαιρία να περιοδεύσουν εκτενέστερα για την προώθηση του "Darkness In A Different Light" και να προσφέρουν νέες μοναδικές στιγμές επί σκηνής. Αν λάβουμε υπόψη και την πιο heavy υφή του νέου τους άλμπουμ, οι συνθέσεις φαντάζουν ως οι ιδανικές προσθήκες στα ήδη επικο-λυρικά setlist που μας έχουν συνηθίσει. Έτσι λοιπόν, ακόμα μια φορά στο Fuzz, οι Fates Warning ταξίδεψαν τους οπαδούς τους, οι οποίοι και αυτή τη φορά έδωσαν δυνατό παρόν, σε κείνα τα μέρη της δισκογραφίας τους κυρίως μετά το "Parallels" στα οποία έτσι κι αλλιώς μας είχαν συνηθίσει.

Η αλήθεια είναι ότι μόλις φτάσαμε στον χώρο της συναυλίας, οι Parthian Shot μόλις είχαν ολοκληρώσει το set τους, αλλά σε συνομιλίες με γνωστούς, η εμφάνισή τους φάνηκε να κερδίζει το κοινό. Φυσικά σε αυτό συνεισέφερε και το γεγονός ότι μοίραζαν το πρόμο τους στην είσοδο του Fuzz, κάτι που βοηθάει πάντα στην άμεση προώθηση της δουλειάς μιας μπάντας.

The Silent Wedding

Κατά τις 21:30 στην σκηνή βρέθηκαν οι The Silent Wedding, οι οποίοι κατάφεραν και  κέρδισαν την πληθώρα του κοινού, με το μελωδικό heavy metal τους με αρκετές prog δόσεις απέδωσαν και μια διασκευή του "Gutter Ballet" μεταξύ των συνθέσεων του πρώτου τους άλμπουμ και χαιρέτησαν, ανοίγοντας τον δρόμο για τους μεγάλους Fates Warning.

Fates Warning

Στο δελτίο Τύπου αναφερόταν σχετικά ότι οι «μεγάλοι» του progressive metal θα επισκέπτονταν τον τόπο λατρείας τους, ένα σχόλιο που εν τέλει δεν φαίνεται να απέχει και πολύ από την πραγματικότητα καθώς οι Fates κάθε φορά που βρίσκονται επί σκηνής στην Ελλάδα, οι αντιδράσεις είναι οι πρέπουσες και η υποστήριξη των οπαδών τους διαχρονική και αμείωτη. Αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι στην περιοδεία για το "Darkness In A Different Light" ο Frank Aresti δεν λαμβάνει μέρος, ήταν ένα ερωτηματικό η αναπλήρωσή του, μιας και η συνεισφορά του στον Fates ήχο με τις φανταστικές lead πινελιές του στην κιθάρα είναι αδιαπραγμάτευτα καθοριστική. Παρόλα αυτά κάτι ξέρει ο Jim Matheos καλύτερα και οMichael Adbow που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Aresti ήταν εξαιρετικός σε όλες τις στιγμές που απαιτήθηκε η συνεισφορά του στα lead κυρίως και σε στιγμές σαν το “Still Remains” ή τα κλασικά κομμάτια του "Parallels". Απέδωσε με φρεσκάδα, αλλά και πιστότητα τις μεγάλες Fates στιγμές και έδωσε νέο αέρα με την εφτάχορδή του.

Fates Warning

Οι υπόλοιποι, όπως πάντα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με τον Jim Matheos να απολαμβάνει εκ του ασφαλούς τον ρόλο του αδιαμφισβήτητου ηγέτη και να φαίνεται πολύ ορεξάτος μπροστά σε ένα κοινό που λατρεύει και λατρεύεται, ενώ το rhythm section με τους Vera / Jarzombek υπήρξε ακόμα μια φορά εντυπωσιακό σε κάθε στιγμή, και ιδίως ο Jarzombek όταν καταφέρνει να καλύψει το κενό του Zonder και δεν μένει στην προσπάθεια. Και φυσικά ο πάντα επικοινωνιακός και ορεξάτος Ray Alder, έχοντας πλέον την βεβαιότητα και την άνεση να παίζει μπάλα εντός έδρας, αυτή τη φορά ήταν εξαιρετικός και η φωνή του σε υψηλά επίπεδα. Είτε σε νέες συνθέσεις σαν το "Firefly" και το "One Thousand Fires", είτε σε απαιτητικά αριστουργήματα σαν το "The Eleventh Hour", το οποίο παρεμπιπτόντως αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της εμφάνισης των Fates.

Fates Warning

Από κει και πέρα, με το συγκρότημα να έχει επισκεφτεί και προ ολίγου τη χώρα μας και για την επετειακή περιοδεία του "Parallels", αν και πάντα υπάρχει το περιθώριο για μη αναμενόμενες εκπλήξεις, κινήθηκαν σε γνωστά λημέρια και έπαιξαν ένα ισορροπημένο set τραγουδιών, με το "Nothing Left To Say" και το "Still Remains" να προκαλούν τις αναμενόμενες αντιδράσεις. Ακόμα και το "Pieces Of Me" από το φανταστικό "Disconnected" ήταν μια επιλογή που χώρεσε άψογα μεταξύ των υπολοίπων. Με το "Eye To Eye" το συγκρότημα άφησε την σκηνή μετά από σχεδόν δύο ώρες έχοντας προσφέρει ακόμα ένα τυπικό show κερδίζοντας τις εντυπώσεις με το μεγαλείο που απορρέει από τους δίσκους τους και τη μοναδικότητα που έχουν να μεταδίδουν τον λυρισμό και το συναίσθημα και επί σκηνής.
SETLIST

One Thousand Fires
Life In Still Water
One
A Pleasant Shade Of Gray Part III
Another Perfect Day
Down To The Wire
A Pleasant Shade Of Gray Part VI
Pieces Of Me
I Am
The Eleventh Hour
Point Of View
Firefly
Through Different Eyes
A Pleasant Shade Of Gray Part XI
Nothing Left To Say
Monument

Encore:
Still Remains
Eye To Eye 


Πάνος Παπάζογλου



Fates Warning, Wardrum - 19/10/13 - Eightball Club, Θεσσαλονίκη

Οι οπαδοί των Fates Warning αποκτούν σχέση ζωής με το αγαπημένο τους συγκρότημα. Είναι αδύνατο να θυμηθώ επακριβώς τα λόγια που είχα ακούσει κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '90 αλλά ο άκρατος ενθουσιασμός μου λίγες ώρες πριν την εμφάνιση τους, επιβεβαίωνε το αληθές της συγκεκριμένης  ατάκας. Μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία του ολόφρεσκου "Darkness In A Different Light" και η ανυπομονησία είχε φτάσει στο κατακόρυφο. Για πρώτη φορά στο Eighball, έναν χώρο σαφέστατα μικρότερο από το Block33 (και παλιότερα το «Υδρόγειος») αλλά κατάλληλο ώστε το κοινό να αποκτήσει μεγαλύτερη επαφή με το συγκρότημα. Επίσης ο συγκεκριμένος χώρος αποδείχτηκε αρκετός ώστε οι Fates να εμφανιστούν σε ένα κατάμεστο venue αντί ενός μεγαλύτερου αλλά μισογεμάτου club.

Την βραδιά άνοιξαν οι Wardrum έχοντας στις αποσκευές τους το περσινό δεύτερο άλμπουμ, "Desolation", αλλά και έτοιμο το επόμενο, "Messenger", το οποίο κυκλοφορεί σύντομα. Αν και οι μπάντες που επιλέγονταν να ανοίξουν τις εμφανίσεις των Fates Warning στο παρελθόν δεν είχαν και το ευκολότερο έργο, οι Wardrum κατάφεραν να ανατρέψουν την αρνητική προϊστορία. Μουσικά κινούνται κοντά στο αμερικάνικο prog / heavy με τον Κώστα Βρεττό να αλωνίζει στην ταστιέρα και τον τραγουδιστή των Until Rain σε πολύ δυναμικές ερμηνείες φέρνοντας στο νου τον αδικοχαμένο Midnight. Το set τους βασίστηκε τόσο στους δυο δίσκους τους όσο και στο επερχόμενο άλμπουμ, ικανοποίησαν τους παρευρισκόμενους και αποχώρησαν αφήνοντας την σκηνή ελεύθερη για την πολυαναμενόμενη συνέχεια.

Έχοντας στο μυαλό τις αναμνήσεις των εμφανίσεων των Fates όπου παρουσίασαν ολόκληρο το "Parallels", ο πήχης είχε ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη. Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν από τέτοιου είδους δυσκολίες  όμως και με την εμπειρία τριάντα ετών στην πλάτη τους αλλά και τον ενθουσιασμό εφήβου «έπιασαν από τον λαιμό» το κοινό από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Το καινούργιο "One Thousand Fires" αποδείχτηκε ιδανικό για ένα δυναμικό ξεκίνημα αλλά χρειάστηκε να έρθει το "Life In Still Water" για να υπάρξει πραγματικά καθολική αποδοχή. Άλλωστε το "Parallels" ήταν ανέκαθεν ο «crowd pleaser» δίσκος χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οποιαδήποτε μεταγενέστερη κυκλοφορία τους απογοήτευσε του οπαδούς τους. Αυτό αποδείχτηκε και στην συγκεκριμένη εμφάνιση όπου σε κανένα σημείο δεν υπήρξε «κοιλιά» με τα κομμάτια από το "Darkness In A Different Light" να μην αποτελούν εξαίρεση.

Fates Warning

Ο Ray Alder στην μέση της σκηνής βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα των καλύτερων ετών. Κινητικός και με άμεση επαφή με τον κόσμο απέδειξε για άλλη μια φορά γιατί εδώ και δεκαετίες θεωρείται ένας από τους πιο ολοκληρωμένους frontmen. Ζεστός, ταπεινός και ανθρώπινος με μοναδικό στοιχείο διαφορετικότητας από τον καθένα μας την χαρισματική φωνή του. Δίπλα του ο Joey Vera ζει την κάθε νότα του μπάσου του ενώ δεν παραλείπει να αλλάζει μορφασμούς ανάλογα με τον ρυθμό. Στην θέση του drummer αυτή τη φορά, ο ξυπόλητος Bobby Jarzombek του οποίου οι ικανότητες είναι τόσο γνωστές που προηγήθηκαν την εμφάνιση του και δεν έδιναν περιθώριο για αμφισβήτηση. Για τον Jim Matheos, τέλος, τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Λιτός, σεμνός και αφοσιωμένος στην κιθάρα του, έδειξε την καλή του διάθεση με τα κλεφτά χαμόγελα προς το κοινό.

Fates Warning

To setlist υπήρξε απόλυτα ικανοποιητικό και  μοιράστηκε σε ολόκληρη την post "No Exit" δισκογραφία τους. Τα νέα κομμάτια ταίριαξαν με τις παλιότερες επιτυχίες, το "Point Of View" προκάλεσε τον αναμενόμενο πανικό σε παλιούς και νέους ενώ η ευχάριστη έκπληξη ήρθε με το απρόσμενο και πάντα αντριχιαστικό "Nothing Left To Say". Το κυριότερο θετικό στοιχείο όμως, όπως προαναφέραμε, παραμένει ότι ανεξαρτήτως κομματιού τόσο η ποιότητα των συνθέσεων όσο και οι αντιδράσεις του κοινού παρέμειναν σταθερές. Το encore με το μακροσκελές "Still Remains" ευτυχώς δεν επικαλύφθηκε από τα προβλήματα στο μπάσο και έτσι η βραδιά έκλεισε με τον ίδιο ιδανικό τρόπο που εξελισσόταν για σχεδόν δυο ώρες.

Fates Warning

Αναλλοίωτοι στο χρόνο οι Fates Warning. Τρεις δεκαετίες δεν είναι αρκετές για να φέρουν την φθορά σε αυτή την καταπληκτική μάζωξη μουσικών. Μπορεί δισκογραφικά πλέον να χρειάζονται λίγο χρόνο παραπάνω αλλά με κάθε ζωντανή εμφάνισή τους αποδεικνύουν αυτό που για κάποιους από μας είναι αυτονόητο εδώ και χρόνια. Ανυπομονούμε ήδη για την επόμενη φορά.
SETLIST

One Thousand Fires
Life In Still Water
One
A Pleasant Shade Of Gray Part III
Another Perfect Day
Down To The Wire
A Pleasant Shade Of Gray Part VI
Pieces Of Me
I Am
The Eleventh Hour
Point Of View
Firefly
Through Different Eyes
A Pleasant Shade Of Gray Part XI
Nothing Left To Say
Monument
Still Remains

Γιάννης Βόλκας

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET