Brian May & Kerry Ellis, Adam Pascal, Escala @ Royal Albert Hall (UK), 01/05/11

06/06/2011 @ 12:31
Εκεί που όλοι περίμεναν μία περιοδεία για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση των Queen, ο γκριζομάλλης πια κιθαρίστας αποφασίζει να βγάλει στο δρόμο το "Anthems". Πρόκειται για τον πρώτο κανονικό δίσκο της προστατευόμενης του, Kerry Ellis, με την οποία γνωρίστηκε στις audition για το musical των Queen, "We Will Rock You". Ο May είναι υπεύθυνος για την παραγωγή και για τις κιθάρες στο "Anthems".

Η συναυλία ονομάστηκε «Anthems: The Concert» και έκλεισε για την Πρωτομαγιά, μέσα στο Σαββατοκύριακο του Βασιλικού γάμου. Με δύο παραστάσεις την ίδια μέρα, η εκδήλωση ήταν φιλανθρωπικού χαρακτήρα (για τη βοήθεια του ιδρύματος Leukemia & Lymphoma Research). Τι θα έπαιζαν όμως στη συναυλία εκτός του άλμπουμ; Θα συμπεριλάμβαναν κομμάτια των Queen; Τραγούδια από solo δουλειές του May;Το Royal Albert Hall στο Λονδίνο, πάντα επιβλητικό και χρωματιστό, φιλοξένησε τις παραστάσεις. Εκτός από τον May με την Ellis, το «παρών» έδωσε ο Adam Pascal, γνωστός στους φίλους του μουσικού θεάτρου, αλλά και οι Escala, τέσσερις αρκετά εντυπωσιακές δεσποινίδες με βιολιά στα χέρια. Αυτοί, μαζί με τη χορωδία και την ορχήστρα που υποστήριζαν την συναυλία, ήταν υπεύθυνοι για το πρώτο μισό της παράστασης. Περιλάμβανε διάφορες διασκευές από musicals αλλά και κάποια άλλα γνωστά κομμάτια. Δυστυχώς, όμως, οι ερμηνείες τους, μαζί με τα χορευτικά στο background, δεν έφτασαν τα standards που έθεσε το εναρκτήριο χορωδιακό "Show Must Go On". Παρ' όλα αυτά, το κοινό γνώριζε τα κομμάτια και ζεστάθηκε αρκετά στο πρώτο μισό.Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με χορευτές που θύμιζαν κάτι από το "Twilight" και εκεί που νόμιζα ότι είχα μπει σε λάθος συναυλία, βγήκε ο May μαζί με την κόκκινη κιθάρα του, φορώντας ένα ριχτάρι προερχόμενο από κάποιον αρχαίο πολιτισμό. Μετά από μερικές εναρκτήριες νότες, ξεκίνησε το riff του "Dangerland" και όλα μπήκαν στη θέση τους. H Kerry Ellis ξεπρόβαλε ανάμεσα στους χορευτές και άρχισε η παρουσίαση του "Anthems".

Ο δίσκος παίχτηκε ολόκληρος, όχι με τη σειρά βέβαια, και πάντα με την υποστήριξη της χορωδίας, της ορχήστρας και της μπάντας, που περιλάμβανε στα drums τον γιο του Roger Taylor, Rufus Taylor. Καθώς το "Anthems" είναι δίσκος που απευθύνεται στο κοινό του musical theater, σε αυτό το κοινό απευθυνόταν και η συναυλία. Αλλά βέβαια και σε οπαδούς του May και των Queen που θα έρχονταν για να ακούσουν μερικές νότες από τη Red Special (τη homemade κιθάρα του May) και με την ελπίδα να ξανακούσουν τραγούδια των Queen, εκτός από αυτά που είχαν διασκευαστεί ειδικά για το "Anthems".
Επομένως, πολύ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το "Somebody To Love", που με τις φωνές της χορωδίας ήταν όσο πομπώδες χρειάζεται. Ο May έβαλε και δύο solo πινελιές με το instrumental "Last Horizon" και το "Love Of My Life", στο οποίο, για κάποιο περίεργο λόγο, δεν τον βοήθησε το κοινό στα φωνητικά, όπως συνηθίζεται. Για όλους εμάς που περιμέναμε το 39', η επιθυμία μας δεν εκπληρώθηκε και ο γκριζομάλλης αστρονόμος συνέχισε με το "Once I Loved A Butterfly", με την Kerry στα φωνητικά (πρωτοηχογραφημένο ως "Some Things That Glitter" στο "Cosmos Rocks" από Queen+Paul Rodgers). Οι Queen στιγμές εναλλάσσονταν ανάμεσα στα υπόλοιπα τραγούδια και είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε συνθέσεις που σπάνια παίζουν ζωντανά πια, όπως το "Save Me".Προσπερνώντας το χλιαρό ντουέτο του Dan Gillespie (των The Feeling) με την Kerry Ellis, τα "We Will Rock You" και "We Are The Champions" είχαν πολλά στοιχεία από το musical των Queen, ενώ στη σκηνή βρέθηκαν πολλοί παρατρεχάμενοι (συμπεριλαμβανομένου και του Adam Pascal, που ξεκίνησε την εκδήλωση). Ανάμεσα στον κόσμο έβλεπες τους χορευτές ντυμένους σαν... rappers(!) να τραγουδούν και να χορεύουν ρυθμικά στα δύο θρυλικά τραγούδια. Έξτρα κιθαριστικές εκδόσεις τραγουδιών από τα musicals "Chess" (Anthems) και "Wicked" (Defying Gravity) ολοκλήρωσαν το event, εντάσσοντας τα στα highlights της βραδιάς.

Μία συναυλία για ποικίλα γούστα λοιπόν, μάλλον όμως λίγο περισσότερο για τους οπαδούς του μουσικού θεάτρου. Πολύ καλά στημένη και άρτια εκτελεσμένη, με πολλά φορέματα, χορεύτριες/χορευτές και λούσο! Η κιθάρα του May διατηρεί ακόμα το χαρακτηριστικό ορχηστρικό της ήχο και στη σκηνική του παρουσία μόνο τα γκρίζα μαλλιά προδίδουν τα εξηντατρία του χρόνια. Η Kerry Ellis όντως διαθέτει ιδιαίτερες φωνητικές ικανότητες και η χημεία μεταξύ τους ήταν εμφανής.Θα προτιμούσα βέβαια ο Brian May να έπαιζε πιο κεντρικό ρόλο και περισσότερα τραγούδια μόνος του. Δεν ήταν λίγα τα σημεία που -ίσως και εσκεμμένα- έφευγε από το φως του προβολέα και γινόταν ένα με την μπάντα, αφήνοντας την Kerry στη πρώτη γραμμή να δώσει τη μάχη της στη σκηνή. Παρ' όλα αυτά, δε μπορώ να επιμείνω πολύ, γιατί το "Anthems" είναι εξ' ορισμού περισσότερο Kerry Ellis παρά May. Σίγουρα όμως έφυγα με την ελπίδα μίας Queen περιοδείας στο άμεσο μέλλον...

Brian May & Kerry Ellis setlist:

1. Dangerland
2. I'm Not That Girl
3. I Can't Be Your Friend
4. Diamonds Are Forever
5. Somebody To Love
6. Last Horizon - Brian May (Instrumental)
7. Love Of My Life - Brian May (Acoustic guitar + Vocal)
8. Once I Loved A Butterfly - Acoustic
9. Save Me
10. No One But You (Only The Good Die Young)
11.You Have To Be There
12. I Love It When You Call - Kerry Ellis + Dan Gillespie
13. We Will Rock You
14. We Are The Champions
---------------------------------
15. Anthems
16. Defying Gravity

Ξενοφών Καράμπαλης
  • SHARE
  • TWEET