Συνέντευξη My Dying Bride

«Εάν δεν έχεις ζήσει τίποτα στη ζωή σου, δεν μπορείς να είσαι πραγματικά λυπημένος όταν φτάνει στο τέλος της»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 26/10/2012 @ 13:28
Εδώ και πολλά χρόνια, οι My Dying Bride είναι ένα από τα σημαντικότερα μουσικά κεφάλαια της Μεγάλης Βρετανίας. Έχουν κυκλοφορήσει σπουδαία άλμπουμς και συνεχίζουν να προσφέρουν μεγάλες μουσικές στιγμές τέχνης. Το τελευταίο τους άλμπουμ είναι μια ακόμη δουλειά στο σύνηθες επίπεδό τους. Αυτή η κυκλοφορία είναι ένας πρόσθετος λόγος για να μιλήσουμε με τον Aaron Stainthorpe, frontman της μπάντας. Φιλικός και προσιτός, απάντησε με ευγένεια στις ερωτήσεις μας σχετικά με το "A Map Of All Our Failures", για το πως καταφέρνουν να δημιουργούν αυτό το σκοτεινό και απαισιόδοξο κλίμα, τις επιρροές της μπάντας και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.

Γεια σου Aaron, τι κάνεις;
Είμαι μια χαρά.

Τώρα που έχετε τελειώσει όλη τη δουλειά για το "A Map Of All Our Failures", θα έλεγες ότι είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα;
Σίγουρα είμαι, αυτή τη στιγμή. Κανονικά θα βρεις σφάλματα και λάθη ή πράγματα που θα μπορούσες να είχες κάνει καλύτερα κάποιους μήνες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ. Μέχρι στιγμής, το αγαπάμε και ακούγεται πολύ καλό. Ξοδέψαμε πολύ χρόνο για να το γράψουμε, να το ηχογραφήσουμε και να το ξαναγράψουμε φροντίζοντας να ακούγεται τέλειο, κατά την άποψή μας. Αν με ρωτήσεις την ίδια ερώτηση σε ένα χρόνο, ίσως να σου απαντήσω ότι υπάρχουν ένα-δυο πράγματα που ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει λίγο καλύτερα. Είναι καλό, όπως είναι αυτή τη στιγμή και είμαι χαρούμενος με αυτό.

Υποθέτω ότι αυτό συμβαίνει με κάθε άλμπουμ, μετά από μερικά χρόνια θα θέλεις πάντα να αλλάξεις κάποια πράγματα, σωστά;
Ασφαλώς, αυτό είναι απολύτως φυσικό.

Πόσο καιρό δουλέψατε αυτό το άλμπουμ;
Πρόκειται για ένα άλμπουμ τριών ετών, επειδή οι κιθαρίστες μας γράφουν πάντα υλικό και το ηχογραφούν στον υπολογιστή. Δεν σταματούν πραγματικά και όταν πήραμε την προθεσμία από την δισκογραφική εταιρεία για το άλμπουμ, είπαμε ας τα βάλουμε όλα μαζί και να ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις ιδέες και να αρχίσουμε να γράφουμε το άλμπουμ. Κοιτάς την ημερομηνία των αρχείων και είναι τριών ετών, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, δεδομένου ότι εξακολουθούν να είναι ποιοτικά. Το άλμπουμ είναι γεμάτο από ολοκαίνουργια riffs και παλιότερα riffs, το οποίο δίνει μια ωραία αίσθηση, επειδή κάποια τραγούδια είναι σαν παλιά κλασικά τραγούδια για εμάς ακόμα κι αν είναι ολοκαίνουργια για το υπόλοιπο κοινό, το οποίο είναι ένα πολύ ωραίο συναίσθημα.

My Dying BrideΣε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ σας, ποιές είναι οι διαφορές μεταξύ τους και του "A Map Of All Our Failures", αν υπάρχουν;
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι τώρα είμαστε μεγαλύτερης ηλικίας και θα έλεγα καλύτεροι μουσικοί, νομίζω ότι οι στίχοι μου είναι καλύτεροι και νομίζω ότι η φωνή μου είναι καλύτερη. Όταν ακούω την κιθάρα, νομίζω ότι είναι απλά υπέροχη. Εάν ασχολείσαι με την μουσική για 23 χρόνια, όπως εμείς, φυσιολογικά θα πρέπει να γίνεσαι καλύτερος σε κάθε δίσκο. Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, το "A Map Of All Our Failures" θα πρέπει να είναι το καλύτερο άλμπουμ μας μέχρι σήμερα. Είναι φυσικό ότι θα πρέπει να είναι το καλύτερο που έχουμε ηχογραφήσει.

Σίγουρα είναι φυσικό να θεωρείς το νεότερο άλμπουμ σας το καλύτερο που έχετε κάνει.
Νομίζω ότι είναι λογικό, διότι είναι αυτό που έχεις δημιουργήσει και θα πρέπει να είναι ότι καλύτερο έχεις κάνει ποτέ.

Όταν γράφετε μουσική ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο πλάνο ή συνθέτετε βήμα προς βήμα κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας;
Όχι, δεν έχουμε κανένα πλάνο, επειδή δεν μπορείς να κολλήσεις σε ένα πλάνο. Η μουσική μας είναι πολύ παθιασμένη και συναισθηματική και αν έχεις ένα σχέδιο, δεν μπορείς να επιμείνεις σε αυτό, επειδή ενδέχεται πάντα να αλλάξεις άποψη για μερικές ιδέες. Μπορεί να καταλήξουμε σε κάτι που είναι ακόμη καλύτερο από αυτό που είχαμε αρχικά. Έχουμε μια γενική ιδέα, η οποία αλλάζει και πάλι πολύ κατά τη διαδικασία. Όταν η Peaceville λέει «ΟΚ παιδιά, χρειαζόμαστε ένα άλμπουμ», δεν μπορούμε ποτέ αυτόματα να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο ή τύπο ή τον ήχο που πρόκειται να ακολουθήσουμε. Γράφουμε τα τραγούδια, μεμονωμένα τραγούδια για να δούμε τι θα συμβεί. Εάν έχεις ένα σχέδιο, δεν μπορείς να επιμείνεις σε αυτό.

My Dying BrideΑπό τις πρώτες ημέρες σας παραμένετε «πιστοί» σε αυτή τη σκοτεινή και απαισιόδοξη ατμόσφαιρα. Από πού αντλείτε έμπνευση;
Η έμπνευση προέρχεται πραγματικά από οπουδήποτε. Ακόμα και από ανθρώπινα πράγματα, βιβλία, ταινίες, ακόμη και την τηλεόραση, ιστορίες που ακούμε από τους άλλους ανθρώπους. Είναι ωραίο να παίρνεις μια ιδέα και να την ενσωματώνεις στη δική σου ιδέα. Έχουμε ένα τραγούδι που ονομάζεται "Hail Odysseus", το οποίο αποτελείται από κομμάτια από την Οδύσσεια, του μεγάλου Ομήρου. Το αλλάξαμε. Παίρνουμε μια ιδέα από κάποιον άλλο και την μετατρέπουμε ολοκληρωτικά σε ένα Dying Bride θέμα στο δικό μας τραγούδι με το αντίστοιχο αίσθημα. Η έμπνευση προέρχεται από οπουδήποτε και από τη στιγμή που δεν αντιγράφεις κάποιον, μπορεί να πάρεις πράγματα και να τα κάνεις δικά σου. Εγώ διαβάσει πολλά βιβλία και μου αρέσει να ακούω πολλή μουσική. Η έμπνευση προέρχεται από όλες τις μορφές της τέχνης.

Μπορούμε να πούμε ότι ο κόσμος είναι ένα πιο σκοτεινό μέρος για να ζήσεις. Αποτελεί αυτό μια άλλη πηγή έμπνευσης για τους My Dying Bride;
Είναι δύσκολο για κάθε γενιά νομίζω. Είμαστε τυχεροί, γιατί δεν είχαμε περάσει τον πόλεμο, όπως οι παππούδες μου. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμα προβληματική. Ναι, έχουμε ακόμα αυτήν την επιρροή σε ό, τι κάνουμε. Δεν ήμασταν ποτέ συγκρότημα με πολιτικό περιεχόμενο, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το τι συμβαίνει στον κόσμο. Αυτό κάνει προφανώς τα συναισθήματά σου να αλλάζουν με όλα τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο. Συμβάλλουν με κάποιο τρόπο στην αίσθηση της μουσικής σου ή στην τέχνη κάθε καλλιτέχνη είτε είναι ζωγράφος ή φωτογράφος ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, θα πρέπει να επηρεάσει σίγουρα το στυλ σου.

Βασικά, το λέω αυτό από τη δική μου πλευρά, διότι στην Ελλάδα η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό, τι σε άλλες χώρες. Έτσι, αν ζεις εδώ ίσως θα είχες πολλούς λόγους να σε εμπνεύσουν.
Είναι ατυχής συγκυρία. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί δημιουργικοί  Έλληνες καλλιτέχνες λαμβάνουν τώρα έμπνευση από αυτό που συμβαίνει. Είναι τραγικό πραγματικά, αλλά είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα βρίσκεται εδώ περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

My Dying BrideΤο εξώφυλλο του άλμπουμ είναι υπέροχο. Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα πίσω από αυτό;
Το εξώφυλλο είναι μια άμεση επιρροή από το πραγματικό θέμα του "A Map Of All Our Failures". Ήθελα ένα υποκείμενο που να ήταν εντελώς μόνος, χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους, τίποτα, απλά αυτό το βρώμικο παλιό κρεβάτι και μια παλιά καρέκλα. Και όμως ήθελα αυτό το πρόσωπο να έχει βιώσει πολλά σε αυτή τη ζωή. Εάν δεν έχεις βιώσει τίποτα στη ζωή σου, όταν η ζωή σου φτάνει στο τέλος, δεν μπορείς πραγματικά να είσαι λυπημένος, επειδή δεν έχεις κάνει τίποτα με τη ζωή σου. Έτσι, το πρόσωπο στο κρεβάτι του "A Map Of All Our Failures" είναι απελπιστικά λυπημένο γιατί οι εμπειρίες του είναι ένα τεράστιο ποσοστό της ζωής του. Είναι η πρόταση ότι αν είσαι απελπιστικά λυπημένος στο τέλος της ζωής σου, τότε θα πρέπει να είχες μια μεγάλη και δημιουργική ζωή και είσαι λυπημένος επειδή πλησιάζει στο τέλος της. Έπρεπε να το μεταφέρω αυτό στο εξώφυλλο. Το εξώφυλλο είναι σκοτεινό, μελαγχολικό και μίζερο και νομίζω ότι αυτό είναι το τέλειο εξώφυλλο για αυτό το άλμπουμ.

Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Προτιμάς να τραγουδάς με καθαρά ή με ακραία φωνητικά;
Δεν έχω πραγματικά μια προτίμηση. Το θέμα είναι ότι εγώ δεν παίζω κανένα όργανο και μου αρέσει να κάνω ότι καλύτερο μπορώ με τη φωνή μου. Γι 'αυτό μιλάω, ψιθυρίζω, τραγουδώ, φωνάζω (σ.σ.: shouting) και ουρλιάζω (σ.σ.: screaming). Μου αρέσει να είμαι ευέλικτος με τη φωνή μου. Είναι δύσκολο να έχεις death metal φωνητικά σε ένα άλμπουμ, αλλά είναι σημαντικό να κάνεις death metal φωνητικά ζωντανά. Γι 'αυτό είναι κάπως 50-50. Υποθέτω ότι τα death metal φωνητικά θα είναι πάντα μαζί μας. Ίσως όταν γεράσω, είμαι βέβαιος ότι το λαρύγγι μου δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσει αυτό το είδος του ήχου. Γι' αυτό και θα πρέπει κάποια στιγμή να αφήσω στην άκρη τα death metal φωνητικά. Αλλά μέχρι τότε θα συνεχίσω να το κάνω αυτό ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

My Dying BrideΠοιά νομίζεις ότι είναι τα πιο εκφραστικά;
Το να ουρλιάζεις είναι ένας πολύ συναισθηματικός τρόπος για να εκφράσεις τον εαυτό σου, αλλά είναι πιο δύσκολο να ακούσεις τους στίχους. Αυτό είναι σπουδαίο για τα γρηγορότερα up-tempo death metal σημεία. Αλλά η πλειοψηφία των άλμπουμ μας είναι αργά και γι' αυτό χρειαζόμαστε τα καθαρά φωνητικά. Η απόδοση των φωνητικών είναι σημαντική, διότι πρέπει να ακούγονται μελαγχολικά αλλά παράλληλα να γίνονται αντιληπτά και τα λόγια που έχουν ειπωθεί. Δεν υπάρχει λόγος να γράφεις σπουδαίους στίχους αν πρόκειται να τους καταστρέψεις με death metal φωνητικά. Έτσι, αυτή τη στιγμή τα καθαρά φωνητικά είναι πιο σημαντική από ότι τα death metal φωνητικά.

Είστε για περισσότερα από 20 χρόνια στη μουσική βιομηχανία. Ποιά νομίζεις ότι είναι η καλύτερη περίοδος της μπάντας; Η πιο δημιουργική, αυτή με τις μεγαλύτερες προκλήσεις, η πιο ελπιδοφόρα;
Θα πρέπει να είναι η τωρινή. Όταν δημιουργείς κάτι καινούργιο, θα πρέπει να ελπίζεις ότι θα είναι το καλύτερο επίτευγμά σου μέχρι σήμερα. Αν κοιτάξει κανείς το παρελθόν, οι περισσότεροι άνθρωποι λένε ότι το "Turn Loose The Swans" είναι ένα κλασικό άλμπουμ. Είναι σπουδαίο, αλλά έχουμε κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από τότε. Ακόμη και το παράξενο "34,788% ...», μας αρέσει και τώρα πολλοί άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο καλό άλμπουμ είναι, πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Η δημιουργικότητα είναι πάντα εκεί. Έχω πάντα ένα σημειωματάριο και κρατάω πάντα σημειώσεις με λέξεις και στίχους. Ξέρω ότι οι κιθαρίστες μας πάντα δουλεύουν κάποια riffs και καταγράφουν τις καλύτερες ιδέες όλη την ώρα. Αυτό που υλοποιείς είναι το πάθος σου για την τέχνη σου. Υποθέτω ότι ήρεμες στιγμές, θλιβερές στιγμές, όταν χάνεις ένα μέλος της μπάντας για παράδειγμα όταν ο Calvin και ο Martin έφυγαν περίπου την ίδια στιγμή εδώ και πολύ καιρό, αναρωτιέσαι γιατί έφυγαν, τι συμβαίνει, είμαστε ακόμα εντάξει να συνεχίσουμε χωρίς αυτούς. Δεν υπήρξε ποτέ κανένας κίνδυνος για τους My Dying Bride να διαλύσουν ακόμα και όταν χωρίσαμε με τον Martin, διότι όλο αυτό μας έκανε ισχυρότερους. Εγώ και ο Andrew συνειδητοποιήσαμε ότι πρέπει να συνεχίσει η μηχανή να δουλεύει και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να γράψουμε περισσότερη μουσική. Υπάρχει μια μικρή κατάθλιψη όταν κάποιος φεύγει, αλλά είναι λίγο. Στη συνέχεια, αισθάνεσαι πίσω στην κορυφή και πάλι.

Aaron Stainthorpe (My Dying Bride)Βλέπω ότι πίσω από αυτό το απαισιόδοξο και μίζερο είδος μουσικής υπάρχει τεράστια θετική ενέργεια.
Υπάρχει. Είμαστε θετικοί. Δεν μπορούμε να ζήσουμε τη ζωή μας σαν αυτό που είναι η μουσική μας. Όταν ακούω καταθλιπτική μουσική με κάνει να νιώθω όμορφα. Όταν ακούω Dead Can Dance, αυτή την μελαγχολική αλλά όμορφη μουσική, αισθάνομαι φανταστικά και αυτό είναι το ίδιο πράγμα με τους My Dying Bride. Ακόμα κι αν είναι καταθλιπτικό, άνθρωποι απολαμβάνουν να το ακούνε και αισθάνονται καλά όταν ολοκληρωθεί.

Αν εξαιρέσουμε το "A Map Of All Our Failures", ποιός είναι ο δίσκος που ήρθε πιο κοντά στο μουσικό όραμά σας;
Πιστεύω το "The Dreadful Hours" είναι ίσως το αγαπημένο μου άλμπουμ. Περιέχει όλα όσα ήθελα να είναι σε έναν My Dying Bride δίσκο. Έκανα το artwork, μια προσωπική συμβολή, είναι ένα ισχυρό στιχουργικά άλμπουμ, η παραγωγή είναι σπουδαία. Ήταν επίσης μια καλή στιγμή για το συγκρότημα. Κάθε τραγούδι είναι δυνατό και παθιασμένο. Έχει death metal φωνητικά, καθαρά φωνητικά, γρήγορα death metal σημεία, μελαγχολικά αργά μέρη. Νομίζω ότι αν κάποιος δεν έχει ακούσει ποτέ κάτι από τους My Dying Bride και θα πρέπει να αγοράσει ένα άλμπουμ, αυτό θα πρέπει να είναι το "The Dreadful Hours".

Ποιό είναι αυτό για το οποίο μετανιώνεις;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο. Οι άνθρωποι πάντα λένε το "34,788%...", αλλά νομίζω ότι είναι ένα σπουδαίο άλμπουμ. Δεν θα είχε κυκλοφορήσει ποτέ, αν δεν ήμασταν αρκετά βέβαιοι ότι οι άνθρωποι θα το δέχονταν καλά. Υπάρχουν κάποια ασυνήθιστα κομμάτια, αλλά τα περισσότερα από τα κομμάτια είναι παραδοσιακά My Dying Bride κομμάτια. Έχουμε έναν παράξενο τίτλο, ένα παράξενο εξώφυλλο και ένα δυο παράξενα κομμάτια, αλλά το υπόλοιπο είναι ένα κλασικό My Dying Bride άλμπουμ. Δεν έχω μετανιώσει στην πραγματικότητα. Είμαι περήφανος για όλους τους δίσκους μας και αυτός είναι ο λόγος, όταν παίζουμε ζωντανά, προσπαθούμε να παίξουμε τουλάχιστον ένα τραγούδι από κάθε άλμπουμ.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία για την προώθηση του νέου άλμπουμ;
Υπάρχει αυτή τη στιγμή. Έχουμε μια συναυλία σε λίγες εβδομάδες, στο Damnation Festival στο Leeds και μετά θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία σε όλη την Ευρώπη. Δεν ερχόμαστε στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά η Ελλάδα ήταν ένα καλό μέρος για τους My Dying Bride. Δεν θα με εξέπληττε αν ίσως το επόμενο έτος κάνουμε τις κλασικές σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα συναυλίες.

My Dying BrideΤι θυμάσαι από τις ζωντανές εμφανίσεις σας στην Ελλάδα;
Οι οπαδοί είναι τρελοί. Είναι παθιασμένοι και υποστηρίζουν τους My Dying Bride για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας από τους παλαιότερους φίλους μου είναι Έλληνας. Γράφαμε μάλιστα ο ένας στον άλλο, πριν από τους My Dying Bride, ακόμη και πριν από το e-mail. Είμαι χαρούμενος που βλέπω αυτόν και την οικογένειά του να μεγαλώνει. Επιπλέον, εάν μπορώ να πάω για διακοπές, περνάω στην Ελλάδα τον περισσότερο χρόνο των  διακοπών μου. Γι 'αυτό αγαπώ αυτή τη χώρα.

Ποιά μέρη προτιμάς;
Υπάρχουν τόσα πολλά ελληνικά νησιά. Μύκονος, Κεφαλονιά, Σαντορίνη, Κέρκυρα.

Παρακολουθείς την σύγχρονη metal σκηνή;
Δυστυχώς όχι.

Οι αγαπημένες σου μπάντες από το παρελθόν;
Η αρχή για μένα και τους My Dying Bride είναι οι Celtic Frost. Μια άλλη μεγάλη επιρροή είναι οι Candlemass, που είναι ακόμη ενεργοί και κάναμε μερικές σπουδαίες συναυλίες με τα παιδιά. Εάν αυτές οι δύο μπάντες δεν υπήρχαν νομίζω οι My Dying Bride δεν θα υπήρχαν. Επιπλέον, μου αρέσει το γερμανικό thrash στις παλιές ημέρες, οι Sodom, οι Destruction. Μου αρέσουν κάποιες thrash μπάντες από τις ΗΠΑ. Το "Master Of Puppets" είναι ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ. Πρόκειται για ένα κλασικό άλμπουμ. Είμαι από μια γενιά, που όταν ακούς ένα άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει και είσαι νέος μένει μαζί σου για πάντα. Ίσως ένα 15-χρονο παιδί σήμερα ακούει το "A Map Of All Our Failures" και όταν είναι 40 ή 50 θα μπορούσε να αισθανθεί ότι είναι ένα απόλυτο κλασικό άλμπουμ της εποχής του. Μου αρέσουν τα παλιότερα συγκροτήματα, ίσως επειδή είμαι ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας.

My Dying BrideΤι μπορούμε να περιμένουμε από τους My Dying Bride στο μέλλον;
Όταν κάναμε το άλμπουμ, ηχογραφήσαμε δεκατρία κομμάτια. Υπάρχουν οχτώ κομμάτια για το κανονικό CD, εννέα κομμάτια για την special έκδοση. Απομένουν τέσσερα ακόμα κομμάτια, τα οποία θα κυκλοφορήσουν σε ένα EP, πιθανώς τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ίσως γυρίσουμε ένα βίντεο για το κομμάτι "The Poorest Waltz" και στη συνέχεια ένα βίντεο για το EP. Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών φεστιβάλ του επόμενου έτους ελπίζουμε ότι θα έρθουμε στην Ελλάδα. Είμαστε αρκετά απασχολημένοι.

Σας περιμένουμε είτε σε φεστιβάλ ή σε κλαμπ. Είναι πάντα ευχαρίστηση για μας να βλέπουμε τους My Dying Bride ζωντανά.
Περνάμε πάντα πολύ ωραία εκεί. Ανυπομονούμε να έρθουμε.

Πριν τελειώσουμε, θα ήθελες να πεις κάτι στους Έλληνες οπαδούς;
Ευχαριστούμε για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια. Είναι εκπληκτικό. Κάθε φορά μας υποδέχεστε με ανοιχτές αγκάλες. Ζεστοί, ζεστοί άνθρωποι και επίσης το φαγητό είναι σπουδαίο. Ένα από τα καλύτερα πράγματα στην Ελλάδα.

Σε ευχαριστώ πολύ. Ήταν ευχαρίστηση για μένα να σου μιλήσω.
Ευχαριστώ Αντώνη. Ευχαρίστηση μου.
  • SHARE
  • TWEET