Συνέντευξη Meshuggah

«Με την τωρινή μας προσέγγιση, το "Koloss" έχει σαφώς περισσότερες διαστάσεις απ' ό,τι το "Obzen"»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 21/02/2012 @ 11:05
Με νέο άλμπουμ και νέες διαθέσεις για πειραματισμό και νεωτερισμούς, οι Σουηδοί Meshuggah δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις στους ήδη υποψιασμένους. Το Rocking.gr μίλησε με τον έναν από τους κιθαρίστες τους, Mårten Hagström, ο οποίος βάζει τους οπαδούς της μπάντας στο κλίμα του νέου, κολοσσιαίου δημιουργήματος, με τίτλο "Koloss", και αναλαμβάνει να δώσει πληροφορίες γύρω από τον τρόπο που δουλεύουν και πώς επιτυγχάνεται αυτός ο μοναδικός ήχος. Οι Meshuggah για ακόμα ένα άλμπουμ ακούγονται σαν καλοκουρδισμένη μηχανή και ετοιμάζουν ήδη τα κομμάτια που θα ντεμπουτάρουν επί σκηνής στην επερχόμενη περιοδεία τους.

Πρώτα απ' όλα, συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ, ακούγεται πραγματικά φρέσκο και όσο Meshuggah χρειάζεται ταυτόχρονα.
Ευχαριστώ πολύ. Χαίρομαι που το βλέπεις έτσι.

Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία στο “Koloss” ή απλά περιγράφει τον ήχο των Meshuggah με λίγα λόγια;
Θεωρήσαμε ότι το άλμπουμ παραήταν heavy και πιο ογκώδες σε σχέση με τις άλλες μας κυκλοφορίες, επομένως ήταν ένας ταιριαστός τίτλος. Είναι μια περιγραφή του πώς νομίζουμε ότι ακούγεται το άλμπουμ.

Πώς ήταν η διαδικασία ηχογράφησης; Δοκιμάσατε κάποιες νέες οπτικές δουλεύοντας στο νέο υλικό  ή απλά ηχογραφήσατε τις ιδέες σας ο καθένας, ως συνήθως;
Βασικά, συνήθως δεν ξεκινάμε τις ηχογραφήσεις μέχρι να έχουν γραφτεί και τακτοποιηθεί όλα τα κομμάτια. Αυτή τη φορά ξεκινήσαμε τις πρώτες ηχογραφήσεις όταν είχαμε μονάχα το μισό άλμπουμ έτοιμο. Νομίζω ότι αυτό μας βοήθησε να δούμε κάποιες άλλες προοπτικές όσο το άλμπουμ προχωρούσε.

MeshuggahΑισθάνεσαι καθόλου ότι το “ObZen” ήταν κάτι σαν συνδυασμός όλων των στοιχείων που είχαν οι Meshuggah πριν από αυτό, μιας και το “Koloss” ακούγεται σα να προσπαθήσατε να επεκτείνετε τον ήχο σας ακόμα περισσότερο;
Ναι. Το “Obzen” υπήρξε ένα αμάλγαμα της καριέρας μας, ενώ με την τωρινή μας προσέγγιση, το “Koloss” έχει σαφώς περισσότερες διαστάσεις. Δώσαμε χώρο σε περισσότερα ατμοσφαιρικά σημεία, ενώ ήμασταν ακόμα πιο λεπτολόγοι στις δύσκολες πτυχές της μουσικής μας.

Νομίζω ότι είχατε δηλώσει ότι θέλατε να έχετε μια πιο οργανική προσέγγιση με το νέο άλμπουμ, κάνοντας πρόβες κτλ. Όντως το κάνατε αυτό;
Χμ, αυτό έγινε σε ένα κομμάτι μόνο, στο “Swarm”, ενώ μετά επιστρέψαμε στις πιο παραδοσιακές για μας μεθόδους. Αλλά ξεκινώντας από αυτή τη βάση, νομίζω δουλέψαμε πολύ περισσότερο σ’ αυτό. Ήταν μια προσπάθεια που βγήκε από την συνεργασία μας και νομίζω ότι ανταμειφθήκαμε.
 
MeshuggahΕσύ και ο Fredrik (σ.σ.: Thordendal, κιθάρα) έχετε παρόμοια προσέγγιση προς τον ήχο και τη δουλειά στις κιθάρες; Σε κομμάτια σαν το “Marrow”, στο opening riff ο ήχος παραείναι διαδραστικός ή κάτι τέτοιο.
Ναι, νομίζω ότι απλά διαφέρουμε σε τρόπους που πάντα διαφέρουμε και είμαστε ανοικτόμυαλοι με τις ιδέες του άλλου όπως πάντα. Αλλά σε γενικές γραμμές πάντα καταλήγει να εκφράζει ό,τι αισθανόμαστε ότι θα είναι καλό για το κομμάτι και το άλμπουμ βέβαια. Δεν προσπαθούμε ποτέ να δουλέψουμε τις κιθάρες, ώστε να ξεχωρίζουν από το σύνολο και να γίνονται αισθητικά ασυνάρτητες.

Μάλιστα. Υπάρχει κάποιο κομμάτι στο “Koloss” που να χρησιμοποιήσατε εξάχορδες;
Ναι. Στο “The Demon’s Name Is Surveillance” έχουμε εξάχορδες. Και είναι και κάνα δυο ακόμα κομμάτια με εφτάχορδη προσέγγιση. Βοήθησε αρκετά ώστε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη δυναμική στο άλμπουμ.

MeshuggahΤελικά πόσο δύσκολο είναι για σένα και τον Fredrik να βρείτε άκρη με όλα αυτά τα riffs στο στούντιο;
Αρκετά! Ιδίως για μερικά κομμάτια. Αυτό το άλμπουμ μπορεί να ακούγεται εξαρχής λίγο πιο εύκολο στο αυτί από το συνηθισμένο για μας, αλλά είναι γενικά αρκετά δύσκολο να το παίξεις.

Το “The Demon’s Name is Surveillance και το “The Hurt That Finds You First” είναι πιθανότατα από τα πιο γρήγορα κομμάτια των Meshuggah εδώ και καιρό. Είχατε καθόλου επιρροές από old school thrash και σεις σε αυτά;
Μάλλον ναι. Τα συγκεκριμένα κομμάτια είναι απλά ένας ωραίος τρόπος να χρησιμοποιήσεις παλιότερα στυλ με ένα Meshuggah άγγιγμα σε αυτά. Η ακρότητα του Thrash Metal συνδυασμένη με την παραξενιά των Meshuggah.

Και όσον αφορά το “The Last Vigil”; Ήταν σκόπιμο να κλείσετε το άλμπουμ με ένα ορχηστρικό ατμοσφαιρικό κομμάτι ή απλά σας βγήκε στην πορεία;
Βασικά το έγραψα εγώ χωρίς να σκοπεύω να το βάλω στο άλμπουμ. Άρεσε σε όλους αρκετά και έτσι αισθανθήκαμε ότι θα ήταν ωραίο να το βάλουμε στο τέλος σχεδόν αμέσως. Ένας τρόπος να χαλαρώσεις λίγο, μετά το “rollercoaster” σαν να λέμε.

MeshuggahΈχετε ήδη επιλέξει κάποια από τα καινούρια κομμάτια ώστε να βρουν το δρόμο τους στο setlist σας;
Ακόμα δεν είμαστε σίγουροι. Θεωρούμε ότι ολόκληρο το άλμπουμ θα μπορούσε να λειτουργήσει ωραία live, ωστόσο ακόμα προσπαθούμε να διαλέξουμε.

Τέλος, μετά από όλα αυτά τα άλμπουμ και τις καινοτομίες που έχετε προσφέρει γενικά στον metal χώρο με τον ήχο σας, νομίζεις ότι μπορείτε να συνεχίσετε να πιέζετε τα όρια της μουσικής σας;
Το ελπίζω. Ο σκοπός μας πάντα ήταν να κρατάμε τα πράγματα ενδιαφέροντα για μας πρώτα και γιατί όχι, κάνοντάς το αυτό και για τους άλλους επίσης. Δε χρειάζεται να είναι κάτι ακραίο ή κάτι τέτοιο. Απλά φρέσκο για μας.
 
Ευχαριστώ πολύ Martin, έχετε κάνει κάποια πλάνα περιοδείας στην Ευρώπη ή ακόμα;
Θα πάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τον Απρίλιο και το καλοκαίρι σε μερικά φεστιβάλ μόλις γυρίσουμε από τις ΗΠΑ. Η κανονική ευρωπαϊκή περιοδεία θα γίνει μάλλον το φθινόπωρο.
  • SHARE
  • TWEET