Manowar: «Πάντοτε βάζουμε πρώτα τους οπαδούς, ασχέτως τι λένε οι άλλοι»

Ο Joey DeMaio μίλησε για την μεγάλη επιστροφή στο Release Athens και την σπουδαία πορεία του συγκροτήματος, υποσχόμενος πολλές εκπλήξεις

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 12/05/2022 @ 19:12

Τρία χρόνια μετά την εξαιρετική και ιδιαίτερα επιτυχημένη εμφάνισή τους στην Πλατεία Νερού, οι Manowar επιστρέφουν στο Release Athens Festival, με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ήδη ξεκινήσει. Η συγκυρία λοιπόν ήταν ιδανική για να θέσουμε στον Joey DeMaio τα ερωτήματά μας για μία σειρά θεμάτων.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν καταρχάς η επερχόμενη επετειακή περιοδεία, όπου τα "Battle Hymns", "Into Glory Ride", "Fighting The World", "Kings Of Metal", "The Triumph Of Steel", "Warriors Of The World", "Gods Of War" και "The Lord Of Steel" θα έχουν την τιμητική τους, καθώς και το πολυαναμενόμενο "The Revenge Of Odysseys".

Ο μπασίστας και ιθύνων νους των βασιλιάδων του metal μίλησε ακόμη για το όραμα που υπήρχε εξαρχής, τη διαχρονική πορεία και στάση του συγκροτήματος, την ιδιαίτερη σχέση με τους οπαδούς, τις αναμνήσεις του από την Ελλάδα και τους σχεδιασμούς για την ανάδειξη του πλούτου που βρίσκεται κρυμμένος στα θησαυροφυλάκια.

Xαίρετε, είμαι ο Θοδωρής από την Ελλάδα και το Rocking! Είναι υπέρτατη τιμή να μιλάω μαζί σου, καθώς οι Manowar αποτελούν την πρώτη μου και παντοτινή αγαπημένη μπάντα από όταν ήμουν 10 χρονών, πίσω στα τέλη του '92!

Σ' ευχαριστώ, αδελφέ!

Το σετ θα περιλαμβάνει πολλά αγαπημένα των οπαδών και τραγούδια που δεν έχουμε παίξει ποτέ ή έχουμε παίξει πολύ σπάνια

Οι Manowar επέστρεψαν στην Αθήνα το 2019 μετά από πολύ καιρό, με μεγάλη επιτυχία σε όλα τα επίπεδα. Τί διαφορετικό και ακόμη καλύτερο θα πρέπει να περιμένουμε φέτος;

Το 2019 ήταν φανταστικά! Υποσχεθήκαμε τότε στους Έλληνες οπαδούς μας ότι θα επιστρέφαμε με μια ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή και θα το κάνουμε φέτος! Οι διοργανωτές έχουν επιβεβαιώσει ότι το σύστημα του ήχου θα είναι μεγαλύτερο, όπως μεγαλύτερη θα είναι και η σκηνή. Θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στην παραγωγή και το σετ θα περιλαμβάνει πολλά αγαπημένα των οπαδών και τραγούδια που δεν έχουμε παίξει ποτέ ή έχουμε παίξει πολύ σπάνια. Και μια παγκόσμια πρεμιέρα. Υπάρχουν περισσότερα αλλά δεν μπορώ να τα πω όλα γιατί θα χαλάσω την έκπληξη.

Όλοι περάσαμε δύσκολα στην πανδημία, επηρέασε πολύ κόσμο με πολλούς τρόπους. Πιστεύεις ότι τώρα είμαστε δυνατότεροι και σοφότεροι;

Ναι, το πιστεύω. Η αντοχή ενός πλοίου δοκιμάζεται στα φουρτουνιασμένα νερά, όχι στην ήρεμη θάλασσα. Πιστεύω πως πολλοί ανακάλυψαν ότι είναι δυνατότεροι από όσο νόμιζαν. Οι δύσκολοι καιροί μας μαθαίνουν επίσης να εκτιμούμε πράγματα που συχνά θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινή μας ζωή - την ελευθερία, την υγεία, την οικογένεια, τη φιλία.

Manowar

Περιμένουμε το νέο DVD, το επόμενο κεφάλαιο του "The Final Battle" και φυσικά το "The Revenge Of Odysseys". Υπάρχουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες που θα μπορούσες να μοιραστείς μαζί μας;

Όντως, όλα αυτά βρίσκονται στα σκαριά. Αποφασίσαμε να τρενάρουμε το DVD ώστε να περιλαμβάνουμε υλικό από την επερχόμενη περιοδεία και υπόσχομαι ότι η αναμονή θα αξίζει. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν το εξής: Οι κάμερες θα είναι συνεχώς ανοιχτές, οπότε τρελαθείτε και δείξτε στον κόσμο τη δύναμη των καλυτέρων οπαδών στον κόσμο. Το επόμενο κεφάλαιο του "The Final Battle" βρίσκεται επίσης καθ' οδόν, αυτήν τη στιγμή όμως έχουμε επικεντρωθεί στο "The Revenge Of Odysseys". Σημαίνει πάρα πολλά για εμάς και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα το μοιραστούμε σύντομα με τους οπαδούς μας.

Τί είναι μοναδικό στο να δουλεύεις με τον Σάκη Τόλη, τον Κώστα Καζάκο και τον Κωνσταντίνο Καζάκο; Και ποιο είναι το οικουμενικό μήνυμα στις ιστορία του Οδυσσέα;

Είναι απίθανοι άνθρωποι και επαγγελματίες με μεγάλη αφοσίωση. Ήταν ευχάριστο να δουλέψω μαζί τους στο "The Revenge Of Odysseys". Θα πρέπει όμως να συμπεριλάβεις και τον αδελφό μας Jim Immortal στην ίδια λίστα. Ήταν εκείνος που κίνησε βουνά πίσω στα 1992, ώστε οι Manowar να έρθουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μας σύστησε τον Σάκη, και έφερε μαζί τον Κώστα και τον Κωνσταντίνο Καζάκο - οι οποίοι έχουν γίνει πλέον brothers of metal!

Το οικουμενικό μήνυμα του Οδυσσέα είναι ότι θα πρέπει να διατηρείς τον δρόμο σου στη ζωή, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να μην επηρεάζεσαι από ψευδείς φίλους και πειρασμούς. Ακολούθησε την καρδιά σου, μείνε πιστός στον εαυτό σου και τις αξίες σου - και θα ζήσεις για να δεις τους μπάσταρδους να πεθαίνουν, ενώ εσύ θα γίνεσαι αθάνατος.

Πάντοτε βάζουμε πρώτα τους οπαδούς, και πάντοτε θα το κάνουμε, άσχετα με το τι σκέφτονται ή λένε οι άλλοι

Έχετε χαράξει τον δικό σας δρόμο όσον αφορά τη διάθεση της μουσικής στο κοινό. Αν και κανείς δεν μπορεί να σας κατηγορήσει επειδή βρίσκεστε ενάντια στη μουσική βιομηχανία, πολλοί οπαδοί θα ήθελαν ευρύτερη διανομή, επανεκδόσεις σε βινύλιο και παρουσία στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Έχουμε πολλά πράγματα που έρχονται σε αυτόν τον τομέα. Οι πραγματικοί οπαδοί θα βρίσκουν πάντοτε τη μουσική μας. Πάντοτε το έκαναν, πάντοτε θα το κάνουν. Προσκαλώ όλους τους αληθινούς οπαδούς του metal να μας ακολουθήσουν στο κανάλι μας στο ΥouΤube. Θα ανοίξουμε τα ψηφιακά μας αρχεία και θα μοιραστούμε σύντομα πολλούς θησαυρούς.

Joey DeMaio και Eric Adams υπήρξαν ανέκαθεν ο πυρήνας των Manowar. Πώς θα περιέγραφες αυτόν τον ξεχωριστό δεσμό από όταν ήσασταν παιδιά;

Το metal είναι στο αίμα μας - αυτό μας έφερε κοντά και μας κράτησε μαζί, μέσα από όλα τα σκατά που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ανά τα χρόνια. Και πάντοτε βάζουμε πρώτα τους οπαδούς, και πάντοτε θα το κάνουμε, άσχετα με το τι σκέφτονται ή λένε οι άλλοι.

Στην περιοδεία "Crushing The Enemies Of Metal Anniversary Tour '22/'23" θα γιορτάσετε τις επετείους οκτώ δίσκων. Τα πρώτα λόγια του "Army Of The Immortals" αποτελούν ιδανική περιγραφή των δύο πρώτων, καθώς το "Battle Hymns" όντως σήμανε το κάλεσμα. Ποιό όραμα είχατε όταν ξεκινήσατε;

Το όραμά μου ήταν και παραμένει να παίζουμε την πιο βαριά μουσική που μπορούμε, να μένουμε πιστοί στις πεποιθήσεις μας και να μην ακούμε ποτέ τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να κάνουμε.

Manowar

Για πολλούς από τους Έλληνες Manowarriors, το "Into Glory Ride" δεν είναι μόνο ο ορισμός του αληθινού metal, αλλά το καλύτερο metal άλμπουμ όλων των εποχών. Φαντάζομαι ότι οι δυσκολίες που είχατε μετά την κυκλοφορία του "Battle Hymns" σας έκαναν πιο δυνατούς.

Έτσι είναι αδελφέ! Οποτεδήποτε μας πίεζαν, αντιδρούσαμε δυνατότερα. Αυτό μας έδωσε ένα σημαντικό μάθημα εξαρχής - όταν είσαι στον πάτο, ο μοναδικός δρόμος είναι να ανέβεις ψηλά!

Το "Fighting The World" και το "Kings Of Metal" δεν ήταν μόνο σπουδαία άλμπουμ, αλλά και ιδιαίτερα επιτυχημένα εμπορικά. Πιστεύεις ότι εκείνη την περίοδο πετύχατε την αναγνώριση που αξίζατε;

Ποτέ δεν αναζητήσαμε την εμπορική αναγνώριση και ποτέ δεν θα το κάνουμε. Μας αναγνωρίζουν οι μοναδικοί άνθρωποι που μετράνε στις ζωές μας, οι οπαδοί των Manowar. Εάν θέλαμε εμπορική αναγνώριση θα είχαμε γεννηθεί ως διαφορετικοί άνθρωποι, και θα παίζαμε εμπορική μουσική. Είμαστε οι Manowar. Είμαστε metal!

Θέλουμε να εξερευνούμε, να πειραματιζόμαστε, να είμαστε δημιουργικοί

Το "The Triumph Of Steel" υπήρξε το άλμπουμ που έφερε πολλούς νέους οπαδούς στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την πρώτη σας συναυλία στη χώρα μας. Τί θυμάσαι περισσότερο από εκείνες τις μέρες;

Υπάρχουν πάρα πολλές αναμνήσεις! Η ομορφιά της χώρα σας· το πως οπουδήποτε και αν στρέψεις το βλέμμα σου όχι μόνο θα δεις αλλά θα αισθανθείς την ιστορία· η ομορφιά των ανθρώπων και φυσικά, το απεριόριστο πάθος των οπαδών. Έχει εντυπωθεί στις καρδιές μας για πάντα!

Το "Warriors Of The World" έφερε πολλούς νέους οπαδούς όταν κυκλοφόρησε. Υπήρξε η καλύτερη απόδειξη ότι είχατε πολλά ακόμη να προσφέρετε;

Αυτοί θα το αποφασίσουν άλλοι. Αρνούμαστε να κάνουμε τους ίδιους δίσκους και τα ίδια τραγούδια δυο φορές. Οτιδήποτε κάνουμε έρχεται από την καρδιά μας. Κάθε άλμπουμ αποτελεί ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην ιστορία των Manowar και των οπαδών μας.

Manowar

"Gods Of War" και "The Lord Of Steel" δείχνουν δύο διαφορετικές όψεις των Manowar, την επική και την περισσότερο rock αντίστοιχα. Ποια είναι η ουσία και των δύο;

Η ουσία είναι ότι θέλουμε να εξερευνούμε, να πειραματιζόμαστε, να είμαστε δημιουργικοί. Παίζουμε αυτό που νιώθουμε εκείνη τη στιγμή.

Το φωτογραφικό βιβλίο "Blood Of The Kings Vol. 1" αποτελεί ένα πραγματικό απόκτημα για κάθε οπαδό, είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στην εποχή της δεκαετίας του '80. Βρίσκεται στα σκαριά το δεύτερο μέρος;

Σ' ευχαριστώ, αδελφέ. Περάσαμε υπέροχα όταν το φτιάχναμε. Και ναι, τα επόμενα κεφάλαια της ιστορίας των Manowar θα ειπωθούν. Μείνετε συντονισμένοι!

Σύμφωνα με τον μηχανικό ήχου Armand John Petri, τον Απρίλιο του 1981 ηχογραφήσατε μαζί με το "Shell Shock", το Battle Hymn" και το σόλο μπάσου "Chinese Torture", το κομμάτι "Golden Ride" που δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ. Υπάρχουν πλάνα να διαθέσετε ακυκλοφόρητα τραγούδια και παλιές ζωντανές εμφανίσεις;

Όταν θα κάνουμε διάλειμμα από την περιοδεία και τη δημιουργία νέας μουσικής, θα ψάξουμε βαθιά στα αρχεία μας. Προηγούνται όμως άλλα - αυτήν τη στιγμή είμαστε ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε ζωντανά!

Ζήτω η Ελλάδα και οι ένδοξοι Έλληνες Manowarriors!

Είναι ξεκάθαρο ότι εξαρχής είχατε ένα όραμα που το ακολουθήσατε πιστά, στοχεύοντας στην κορυφή. Μετά από τόσα πολλά χρόνια και μια τόσο σπουδαία καριέρα, τί θα θέλατε ακόμη να πετύχετε;

Να εξακολουθούμε να είμαστε ευτυχείς και υγιείς και να δίνουμε στους οπαδούς μας περισσότερη επική μουσική και μεγαλύτερες συναυλίες, σε όλο τον κόσμο.

Σ' ευχαριστώ πολύ γι' αυτήν τη συνέντευξη, να πω ξανά ότι ήταν τεράστια τιμή να μιλήσω μαζί σου! Περιμένουμε να σας δούμε ξανά στην Αθήνα!

Παρακαλώ αδελφέ! Ζήτω η Ελλάδα και οι ένδοξοι Έλληνες Manowarriors! Θα σας δούμε τον Ιούνιο!

  • SHARE
  • TWEET