Συνέντευξη Kylesa (Phillip Cope)

«Αν αρέσεις στον κόσμο, θα βρει έναν τρόπο να συμβάλλει και να σε βοηθήσει να μείνεις ενεργός»

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 07/03/2014 @ 12:08
Λίγα λεπτά πριν το live των Kylesa στην Αθήνα, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον πολύ Phillip Cope. Υπεύθυνος για φωνητικά, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, theremin, κρουστά, αλλά και υπεύθυνος παραγωγής και ήχου στο τελευταίο τους άλμπουμ, "Ultraviolet". Ήταν κουρασμένος μεν λόγω της περιοδείας, αλλά ιδιαίτερα χαρούμενος. Μου μίλησε με σεβασμό, ενδιαφέρον και ευγένεια. Είπαμε πολλά για τους Kylesa, τον δίσκο τους, την περιοδεία τους και γενικά ενδιαφέροντά του.

Γεια Phillip, χαίρω πολύ!
Γεια σου, χαίρομαι πάρα πολύ που σε γνωρίζω.

Φαίνεστε κουρασμένοι. Πώς ήταν το tour σας;
Είμαστε αρκετά κουρασμένοι, αλλά είναι φοβερό. Ήταν μία από τις καλύτερες περιοδείες μας. Είχαμε μεγάλα ταξίδια. Ήμασταν συνέχεια απασχολημένοι.

Έγινε κάτι αστείο ή αξιοσημείωτο;
Χμ, ξέρεις, τίποτα δεν ήταν πολύ τρελό σε αυτή την περιοδεία. Μακάρι να είχα κάτι καλό να σου πω, αλλά ήταν όλα αρκετά ομαλά.

Το να περιοδεύεις είναι έμπνευση; Σου είναι δύσκολο ή σε χαροποίει;
Είναι και τα δύο. Ξέρεις, μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Μου αρέσει να περιοδεύω. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο τυχερός.

Με ποιά μπάντα είχατε την καλύτερη περιοδεία σας;
Έχω πολλές υπέροχες αναμνήσεις από περιοδείες με πολλά συγκροτήματα. Είμαστε πολύ τυχεροί σε αυτό. Έχουμε περιοδεύσει με μερικές από τις καλύτερες μπάντες. Εξαιρετικά ήταν με τους Mastodon. Με τους Clutch ήταν επίσης μια φανταστική βόλτα. Έχουμε περιοδεύσει και με τους Tombs, το συγκρότημα στο t-shirt σου, όμως αυτή η περιοδεία ήταν εξαιρετική, είναι ήδη πολύ ψηλά για μένα, γιατί υπήρχαν δύο μπάντες από το νέο μας label Retro Futurist (οι Sierra και οι Jagged Vision) και ένιωσα την όλη φάση σαν οικογενειακή υπόθεση. Δουλεύαμε όλοι μαζί και όλοι ήταν ωραίοι.

Άρα οι Kylesa πρόκειται να είναι κάποτε στην εταιρία σας;
Δεν νομίζω ότι πρόκειται να κυκλοφορήσουμε κάποτε κάποιο full-length εκεί. Το συζητάμε, ίσως ένα EP ή 7" μπορεί να βγει από εμάς. Το θέμα είναι να βγάλουμε νέες μπάντες από εκεί.

Ποιά πόλη ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη για εσάς σε αυτή την περιοδεία;
Ναι, αυτό ακριβώς έγινε πριν δύο μέρες. Παίξαμε στη Σόφια για πρώτη φορά. Είναι όμορφη. Τις περισσότερες φορές όμως είμαστε πολύ απασχολημένοι, έτσι δεν έχουμε τον χρόνο να περιηγηθούμε και να δούμε τις πόλεις.

Τυχόν προσδοκίες από την Ελλάδα και Έλληνες φίλους σας;
Έχουμε ξανάρθει εδώ. Ήταν πανέμορφα. Έτσι, φυσικά, έχω μεγάλες προσδοκίες. Θυμάμαι ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ. Ήταν πραγματικά πολύ ζεστά όταν παίζαμε στη μέση του μεσημεριού. Είστε πολύ ωραίο κοινό.

Τι σημαίνει η λέξη «Kylesa»;
Είναι η βουδιστική εκδοχή των επτά αμαρτημάτων. Είναι κάτι μεταξύ του καλού και του κακού. Προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο. Αυτό είναι που μου άρεσε και γι' αυτό το επέλεξα σαν όνομα.

Ποιός είναι υπεύθυνος για την σύνθεση των κομματιών;
Είμαστε κυρίως εγώ και η Laura. Έχουμε βέβαια και βοήθεια από τους άλλους στις συνθέσεις αλλά και τους στίχους.

Σου άρεσε η διαδικασία ηχογράφησης του δίσκου; Το κάνεις ήδη και επαγγελματικά αυτό, έτσι;
Απολαμβάνω πραγματικά τη διαδικασία εγγραφής και το βλέπω σίγουρα ως ακόμη έναν τρόπο για να είμαι δημιουργικός. Σ' αυτόν τον δίσκο ο καθένας στους Kylesa έχει παίξει τουλάχιστον δύο όργανα και όλοι είχαν πολλές ιδέες, γι' αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον να οργανώσω και να το ηχογραφήσω όλο αυτό. Ούτως η άλλως έχω ηχογραφήσει πολλές μπάντες τα τελευταία χρόνια στο Jam Room Studios, οπότε ναι, το κάνω επαγγελματικά πλέον.

Γιατί είχες λιγότερα φωνητικά στο "Ultraviolet";
Δεν ήταν κάτι που είχε προγραμματιστεί. Έχουμε πολλά δευτέρα φωνητικά. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε να διαφέρει αυτή τη φορά. Η φωνή της Laura είναι πιο κατάλληλη για κάποια τραγούδια, έτσι τις περισσότερες φορές επιλέξαμε αυτήν. Ήμουν πιο χαρούμενος με το να αναλάβω τα δεύτερα φωνητικά στα περισσότερα κομμάτια, λοιπόν. Επιπλέον επέλεξα να παίζω πολλά όργανα σ' αυτόν τον δίσκο και απλά επικεντρώθηκα σε αυτό. Έτσι απλά.

Η γραφή των στίχων είναι μια κοινή διαδικασία; Για τι πράγματα μιλάνε οι στίχοι σας;
Και οι δύο (Laura) γράφουμε στίχους. Το γενικό θέμα εδώ ήταν η «απώλεια».

Έχετε εξελιχθεί από άλμπουμ σε άλμπουμ, ήταν συνειδητή απόφαση να πάτε πιο ψυχεδελικά και πιο σκοτεινά στο "Ultraviolet";
Αυτό δεν μπορώ να το πω εγώ. Δεν είχαμε σκοπό για κάτι πιο ψυχεδελικό ή σκοτεινό. Εάν οι περισσότεροι από εσάς το ακούτε έτσι, εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Αυτή είναι μια άποψη που μου αρέσει, αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι η μουσική είναι ένα μέρος των εμπειριών μας. Είτε είναι ψυχεδελικό είτε σκοτεινό, έτσι βγήκε από μέσα μας.

Είστε ευχαριστημένοι με τον τρόπο που ο δίσκος έχει πάει;
Ναι. Θέλω να πω, εμείς κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Φυσικά μπορούμε να είμαστε καλύτεροι. Έτσι, μπορούμε να είμαστε καλύτεροι και σε κάθε άλμπουμ μετά από αυτό. Νομίζω ότι, για τον χρόνο που είχαμε, κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε.

Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι το "Steady Breakdown". Νομίζω ότι είναι φοβερό. Ποιό είναι το δικό σου;
Αυτό είναι όντως ένα πολύ «ανοιχτό» κομμάτι. Λοιπόν, μου αρέσουν πολλά.  Ζωντανά μου αρέσει να παίζω το "Unspoken". Επίσης, τo "Low Tide" είναι ένα πολύ προσωπικό τραγούδι για μένα.

Ωραία, θέλω να μιλήσoυμε για το "Low Tide". Πώς το γράψατε αυτό το κομμάτι;
Προσπαθώ συνέχεια να εξελίσσομαι. Μπορώ να είμαι και τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Είμαι μεγάλος οπαδός του cold-wave και τέτοιων ειδών μουσικής και ήθελα απλώς να κάνω κι εγώ μια προσπάθεια για ένα πιο ψυχρό κομμάτι! Αυτό ήταν αλήθεια κάτι πολύ προσωπικό για μένα και κάτι διαφορετικό από ό,τι συνήθως κάνουμε.

Αφού μιλάμε για κομμάτια, δώσε μου μερικές λεπτομέρειες για το "Drifting". Ακούγεται τόσο απλό για κομμάτι των Kylesa!
Αυτό ήταν τραγούδι της Laura. Παρότι ακούγεται σαν ένα απλό τραγούδι, προσπαθούμε και βρίσκουμε ποιοτικές υφές. Η διάταξη της μουσικής του τελικά δεν είναι πραγματικά τόσο απλή.

Πώς θα χαρακτηριζες τον ήχο σας;
Δεν το κάνω αυτό! Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πρέπει να το κάνουν. Βάζει τα πράγματα σε προοπτική, σε μια σειρά. Οι μουσικόφιλοι, όταν δεν έχουν ακούσει τίποτα από μια μπάντα, μπορούν έτσι να ξεκινήσουν από κάπου. Αλλά, σαν μουσικοί, δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας σε ετικέτες, είδη, παρακλάδια και τέτοια tags.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε δύο drummer;
Αυτό έγινε πριν από πολλά χρόνια, γιατί θέλαμε να είμαστε βαρύτεροι. Τώρα μάθαμε έτσι και δεν αλλάζει. Τώρα πια μας είναι περίεργο να μην έχουμε δύο drummer. Γενικά, είναι πραγματικά ενδιαφέρον και μας αρέσει να το κάνουμε.

Όλα καλά με την Season Of Mist;
Ναι, είναι πραγματικά ωραία. Μαθαίνω από αυτούς. Είναι καλό αυτό.

Έχετε ήδη αρχίσει το γράψιμο για το επόμενο άλμπουμ;
Λίγο τζαμάρισμα, αλλά όχι πολύ. Δεν έχω τίποτα να σου πω γι' αυτό τώρα. Θα δούμε όταν πάμε πίσω. Σίγουρα όμως θα κάνουμε κάτι συντομα.

Ονόμασέ μου μερικές μπάντες με μεγάλη προοπτική.
Ω ρε φίλε! Υπάρχουν πολλές. Έχω κατά νου κάποιες μεγάλες μπάντες από την Columbia στη Νότια Καρολίνα, όπως οι Burnt Books, οι Abacus και οι Darkentries (βγάζουμε και δίσκο για αυτούς). Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα και ανερχόμενα συγκροτήματα από αυτή την πόλη.

Έχεις κάποια συμβουλή προς νέους μουσικούς που προσπαθούν να εισέλθουν στη μουσική σκηνή τώρα;
Κάν' το με αγάπη. Ο δρόμος είναι σκληρός. Έτσι, βεβαιώσου ότι είναι ό,τι σ' αρέσει να κάνεις και προχώρα. Πρέπει να το πιστέψεις.

Υπάρχουν συγκροτήματα ή καλλιτέχνες που είσαι εμπνευσμένος από αυτούς;
Υπάρχουν εκατοντάδες μπάντες που με ενέπνευσαν. Το punk και το hardcore έχουν τεράστια επιρροή πάνω μου. Έχω μια τεράστια συλλογή δίσκων και εμπνέομαι κάθε φορά που ακούω κάτι ζωντανά. Fugazi, Melvins και σίγουρα οι Neurosis είναι μερικές μπάντες που με βοήθησαν να αλλάξω την άποψή μου για τη μουσική.

Θα μπορούσες να πείσεις κάποιον να αγοράσει μουσική;
Αυτό είναι προσωπικό. Όταν αγοράζεις ένα CD ή ένα βινύλιο, είναι μόνιμο. Αυτό είναι η τέχνη. Μου αρέσουν όλα τα φορμάτ μουσικής, αλλά πρέπει να έχεις κάτι στη συλλογή σου, για να έχεις συναισθήματα για αυτό. Με τα mp3 δεν ισχύει αυτό.

Νομίζεις ότι χάνετε οπαδούς από τη διαδικασία του παράνομου downloding;
Αυτή η ερώτηση δεν έχει απλή απάντηση. Μπορεί ίσως και να κερδίσεις κάτι από αυτό. Είναι απλά μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Δεν μπορεί να είσαι εκνευρισμένος ή θυμωμένος γι' αυτό. Μερικοί άνθρωποι, ακόμη και αυτοί που μας έμαθαν μέσω των mp3, ίσως βρουν έναν τρόπο να συμβάλλουν και να μας βοηθήσουν να μείνουμε ζωντανοί.

Διαβάζεις βιβλία; Βλέπεις ταινίες;
Ω ναι! Είμαι φανατικός οπαδός και των δύο.

Έχεις κάποια αγαπημένα;
Αυτό είναι δύσκολο. Για να δούμε. Έχω τόσα πολλά και από τα δύο, δύσκολη απάντηση (γέλια). Η τελευταία ταινία που είδα ήταν το "Sightseers" και ήταν καλό. Θυμάμαι τα "Kill List" και "Evil Dead", και τα δύο ήταν φανταστικά. Από την άλλη, έχω μερικούς αγαπημένους σκηνοθέτες. Είμαι μεγάλος οπαδός του David Cronenberg. Ο John Carpenter είναι επίσης ένας από τους αγαπημένους μου και μου αρέσει η μουσική του επίσης. Σχετικά με τα βιβλία, μου αρέσουν τα non-fiction, τα τρόμου, ξέρεις Στίβεν Κινγκ και κάποια βαθύτερα. Εξαρτάται από τη διάθεσή μου.

Σου αρέσει η Ελλάδα;
Αγαπώ την Ελλάδα. Πριν λίγο μιλάγαμε γι' αυτό με την Laura και τους άλλους. Ευχόμασταν να είχαμε κανονίσει να μέναμε εδώ μετά τις συναυλίες. Αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε, για διακοπές ή κάτι τέτοιο, και νομίζω θα καταφέρουμε να το οργανώσουμε σύντομα.

Σ' ευχαριστώ πολύ Phillip.
Σ' ευχαριστώ, ήταν υπέροχο. Θα σε δω στο An.
  • SHARE
  • TWEET