Suffocation, Natron live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 19/05/2007 @ 06:20
13/05/07, AN Club, Αθήνα

Να που παρά την απογοήτευση του κοινού, πραγματοποιήθηκε τελικά και αυτό το live. Μετά από δύο ακυρώσεις της εμφάνισης των Suffocation στη χώρα μας, είχα αρχίσει να πιστεύω ότι δε θα βλέπαμε ποτέ αυτούς τους θρύλους της αμερικανικής death metal σκηνής ζωντανά. Ευτυχώς οι φόβοι μου διαψεύστηκαν και έτσι, γεμάτος ανυπομονησία, κατευθύνθηκα την Κυριακή, 13 Μαΐου, προς το An Club.

Ώρα έναρξης (σύμφωνα με το εισιτήριο) οκτώ μετά μεσημβρίας και ακριβώς εκείνη την ώρα έφτασα στον χώρο. Αρκετός κόσμος ήταν μαζεμένος απ' έξω, πράγμα ενθαρρυντικό για μια γενικευμένη προσέλευση. Η ώρα έναρξης όπως ήταν αναμενόμενο δεν τηρήθηκε και έτσι το ντάμπα ντούμπα δεν ξεκίνησε πριν τις 20.45.

Ελληνικό support, ποιοι άλλοι; Οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Obsecration. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι οι Inveracity θα ήταν ένα πιο ταιριαστό άνοιγμα για τους Suffocation, δε μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι χάρηκα που θα έβλεπα για άλλη μια φορά ζωντανά τους Obsecration, αφού οι εμφανίσεις τους αποτελούν εγγύηση. Ατυχώς, παρότι η απόδοση του group ήταν καλή, ο ήχος δεν τους δικαίωσε, ενώ και το κοινό έμεινε σχετικά στατικό.

Μισή ώρα μετά (γύρω στις δέκα παρά) ήταν η σειρά των Natron να εμφανιστούν στη σκηνή. Όντας παντελώς άγνωστοι σε μένα και Ιταλοί, ήταν το ερωτηματικό της βραδιάς, αφού δεν ήξερα τι να περιμένω. Παρακολούθησα τα πρώτα δυο - τρία κομμάτια τους με κάποιο ενδιαφέρον, αλλά από εκεί κι έπειτα άρχισα να παρακαλάω να τελειώσουν. Για την ιστορία, οι Natron παίζουν death, πολύ κοντά στο στυλ των headliners, και γενικά μπορώ να πω ότι η εμφάνιση τους ήταν καλή. Η μουσική τους απ' την άλλη δε με συγκίνησε. Συγκίνησε όμως μερίδα του κοινού, που εκδήλωσε τη συμπάθεια του προς το συγκρότημα.Ώρα 22.30. Βρίσκω τον εαυτό μου να αδημονεί να εμφανιστούν επιτέλους οι Suffocation στο σανίδι. Και ναι, μετά από τις απαραίτητες ετοιμασίες, ξεκινάνε δυναμικά! "Abomination Reborn", από τον τελευταίο, φοβερό δίσκο τους, και ο κόσμος από κάτω είναι ενθουσιασμένος.

Ενθουσιασμένο ήταν και το ίδιο σχήμα, με τον Frank Mullen (φωνητικά) να μας λέει πόσο χαίρονται που βρίσκονται επιτέλους στην Ελλάδα και να μας πληροφορεί ότι το setlist τους θα καλύψει όλη την καριέρα τους (κάτι που χαροποίησε ιδιαιτέρως τον γράφοντα). Και πράγματι έτσι έγινε. Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε από το πρώτο «χτύπημα», δεχόμαστε δεύτερο ισχυρότερο... "Thrones Of Blood" και στο κοινό επικρατεί πανικός. Κορμιά να πέφτουν βροχή (από το stage diving, τι φανταστήκατε;), κεφάλια να κουνιούνται στους ρυθμούς των Suffocation παντού και μια αίσθηση ενθουσιασμού να πλανάται στον αέρα. Ο Mullen πολύ ομιλητικός και ευδιάθετος, προλόγιζε τα κομμάτια, όπως το "Catatonia", ως το πρώτο τραγούδι που συνέθεσαν ποτέ, ή το "Entrails Of You" το οποίο αστειευόμενος ανέφερε ότι αποτελεί μια αποτυχημένη απόπειρα να γράψει "love song" . Σ' αυτό το κλίμα συνεχίστηκε όλο το live, με το group να κλείνει την πρώτη του εμφάνιση εν Ελλάδι με το "Funeral Inception" (αν θυμάμαι καλά) λίγο πριν τις δώδεκα.Γενικά πρόκειται για ένα από τα καλύτερα και πιο ικανοποιητικά death metal gigs που έχω παρακολουθήσει. Με τους Αμερικανούς να το διασκεδάζουν όσο και τα τριακόσια περίπου άτομα που μαζευτήκανε, επιδεικνύοντας παράλληλα επαγγελματισμό και σεβασμό προς το κοινό τους, απέδειξαν γιατί είναι εκ των κορυφαίων του ιδιώματος. Ας ελπίσουμε ότι θα τους ξαναδούμε σύντομα.

Setlist:

Abomination Reborn
Blind Torture Kill
Entrails Of You
Liege Of Inveracity
Infecting The Crypts
Catatonia
Thrones Of Blood
Breeding The Spawn
Tomes Of Acrimony
Funeral Inception
Pierced From Within
Torn Into Enthrallment
12/05/07, Μύλος (Ξυλουργείο), Θεσσαλονίκη

Η ακύρωση της εμφάνισης των Remnants Of Flesh, η σύντμηση του προγράμματος εμφάνισης των Natron και η πάγια εχθρική τακτική του Ο.Α.Σ.Θ. προς το επιβατικό κοινό συντέλεσαν στο να μην είναι εφικτή η παρακολούθηση του live set των Ιταλών deathsters.

Στις 21:15 όμως και για τα επόμενα 70 λεπτά το «Ξυλουργείο» επρόκειτο να σειστεί από ένα από τα πιο δυναμικά και αδυσώπητα live της πρόσφατης συναυλιακής περιόδου. Οι New Yorkers Suffocation κατέλαβαν τη σκηνή με «εχθρικές διαθέσεις» και με ένα set list από παλιά και νέα τραγούδια που έμελλε να αποδείξει γιατί αυτοί οι κάτοχοι βαρέων ενσήμων εικοσαετίας στο brutal death metal τιμούν το ρόλο του «ηγήτορα» στην αρένα του extreme και brutal death metal.

Η αλήθεια είναι πως είχα ακούσει διθυραμβικά σχόλια για τα live τους και ως συνέπεια ήμουν πολύ επιφυλακτικός για το αν αυτή η φήμη ήταν ευσταθής ή ένας απλός υπέρ-ενθουσιασμός των die-hard φανς τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που βίωσαν οι ΛΙΓΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ το βράδυ αυτό βλέποντας το live των Suffocation ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Δυνατός και συμπαγής ήχος, δεμένο παίξιμο και άρτια παρουσία (αν και ο Frank Mullen σε μερικά σημεία παρα-ακουγόταν "macho" και έκανε δις ένα γεωγραφικό λάθος, λέγοντας "we are happy to play in this part of eastern Europe" (!), το οποίο ευτυχώς διώρθωσε στη συνέχεια), ακατάπαυστη ενέργεια και κίνηση. Και τώρα μερικά από τα τραγούδια με τα οποία κατακρεούργησαν τους παριστάμενους: "Abomination Reborn", "Infecting The Crypts", "Tomes Of Acrimony", "Catatonia", "Liege Of Inveracity", "Entrails Of You" (το «ερωτικό» άσμα της ευωδιαστής τούτης βραδιάς), "Prelude To Repulsion", "Bind Torture Kill", "Breeding The Spawn", "Funeral Inception". Λίγο απ' όλα για όλους δηλαδή. Το τελικό συμπέρασμα από την εμφάνιση των Suffocation: ο επαγγελματισμός και η πολυετής πείρα είναι τα συστατικά της μουσικής κυριαρχίας.

Και τώρα τα δυσάρεστα: Η προσέλευση του κόσμου ήταν προσβλητικά χαμηλή. Ίσως ο κόσμος της πόλης αυτής έχει επιλέξει να ακούει και να πηγαίνει μόνο σε live των Anathema και των Gaynnibal Corpse.

  • SHARE
  • TWEET