Οι προσωπικότητες των '10s: Jack White

Πολλά περισσότερα από εκκεντρικός ή riffmaster

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 09/07/2020 @ 13:02

To Rocking.gr επέλεξε τις 10 σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής των '10s και σας τις παρουσιάζει. Μπορείτε να βρείτε εδώ τα υπόλοιπα άρθρα του αφιερώματος σε μια λίστα που θα ανανεώνεται συνεχώς μέχρι να δημοσιευτούν όλα.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ότι η χρυσή δεκαετία για τον Jack White ήταν τα '00s, όταν από τα 25 μέχρι τα 35 του, κυρίως μέσα από τους White Stripes ως ο απόλυτα επιτυχημένος συνδυασμός ερμηνευτή, κιθαρίστα και συνθέτη, έφερε στην πρώτη γραμμή τα blues και το garage rock, κάνοντας ξανά δημοφιλή τα φρενήρη σόλο και το rock επικίνδυνο. Επειδή όμως έχει σαφώς μεγαλύτερη σημασία και δυσκολία να διατηρηθείς στην κορυφή και όχι απλά να φτάσεις σε αυτήν, στα '10s ο πολυπράγμονας και πολυτάλαντος εργάτης και εραστής της μουσικής δεν κατάφερε μόνο να καθιερωθεί δισκογραφικά ως σόλο καλλιτέχνης εδραιώνοτας πιθανότατα μια ισόβια καριέρα, αλλά και να αποτελεί σημείο αναφοράς δίπλα σε καλλιτέχνες με πορεία δεκαετιών, πάντοτε για τους σωστούς λόγους.

Στον τομέα της δισκογραφίας, κυκλοφόρησε δύο ακόμη τουλάχιστον ενδιαφέροντα άλμπουμ με τους Dead Weather ("Sea Of Cowards", "Dodge And Burn") και επανήλθε εσχάτως με τον πολυαναμενόμενο, εξαιρετικό τρίτο δίσκο των Raconteurs ("Help Us Stranger"), δεδομένα όμως συντριπτικά μεγαλύτερη απήχηση είχαν οι τρεις προσωπικές δουλειές του. "Blunderbuss" και "Lazaretto" έχουν ήδη καταξιωθεί σε λίστες και στη συνείδηση των μουσικόφιλων ως άλμπουμ με τεράστιο μουσικό πλούτο που σφράγισαν την προηγούμενη δεκαετία, ενώ το προ διετίας "Boarding House Reach", σαφώς περισσότερο σοκαριστικό απ' ότι ψυχαγωγικό, υπενθύμισε την διαφορά του πραγματικού καλλιτέχνη από τον κακώς εννοούμενο επαγγελματία μουσικό.

Όσο σημαντικό εξακολουθεί να θεωρείται το μουσικό έργο του Jack White ως συνθέτη, ερμηνευτή, εκτελεστή και παραγωγού, αντιστοίχως σημαντική είναι η προσφορά του στη μουσική από άλλα πόστα, με κορωνίδα τη διάσωση και διάδοση του βινυλίου. Η εγκαθίδρυση pressing plant και η πληθώρα κυκλοφοριών της ιδιόκτητης Third Man Records, με ταυτόχρονη εστίαση στις νέες κυκλοφορίες, τις ειδικές εκδόσεις και την παγκόσμια μουσική κληρονομιά, μπορούν σαφώς να θεωρηθούν έργο ζωής για τον ίδιο, ανάσα για το κοινό και διέξοδος για την άλλοτε αδυσώπητη και πλέον πολλαπλώς δοκιμαζόμενη βιομηχανία. Σε αυτήν τη λογική, μεγαλύτερη σημασία από τις κατεκτημένες κορυφές στα charts, τους χρυσούς δίσκους και τα βραβεία Grammy, έχουν οι πρωτιές των προσωπικών του άλμπουμ στις πωλήσεις δίσκων βινυλίου.

Ανάμεσα σε δεκάδες project που στήθηκαν με φαντασία και υλοποιήθηκαν με μεράκι, ξεχωρίζει η ultra βυνιλιακή έκδοση του "Lazaretto", ενώ αίσθηση προκάλεσαν μεταξύ άλλων η ταυτόχρονη περιοδεία με διαφορετικές μπάντες αλλά και συνολικά η παρουσία του ως live act, η αναπαραγωγή δίσκου στο διάστημα, η τολμηρή απαγόρευση των κινητών στις συναυλίες, το λανσάρισμα του Tidal και βεβαίως οι δωρεές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων (National Blues Museum, National Preservation Foundation, Detroit Μasonic Temple). Εάν λοιπόν, συγκεκριμένα το τελευταίο, θεωρείται πλευρά μιας εκκεντρικότητας, ειδικά σε μια ζοφερή περίοδο όπως η τωρινή όπου ο πολιτισμός θεωρείται από πολλούς πολυτέλεια, συντασσόμαστε με τους εκκεντρικούς διδάκτορες που γυρίζουν την πλάτη τους σε ψεύτικα είδωλα με κενό περιεχόμενο.

Κάθε εποχή έχει ανάγκη τους δικούς της ήρωες και αναμφισβήτητα ο Jack White συγκαταλέγεται στους ήρωες τις εποχής μας, επιστρέφοντας πολλαπλώς στην κοινωνία όσα του χάρισε το ταλέντο του, μη φοβούμενος να εκφράσει άποψη, αποτελώντας πρότυπο εργατικότητας, μαστοριάς και επιμονής σε ιδέες που έμοιαζαν κάποτε χαμένη υπόθεση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα του και τη συνέπεια που έχει επιδείξει, ζωή να 'χει ο άνθρωπος, θα βρίσκει θέση σε αντίστοιχα αφιερώματα και τις επόμενες δεκαετίες.

  • SHARE
  • TWEET