«10»: Οι εμφανίσεις που περιμένουμε περισσότερο στο Roadburn 2023 - Μέρος Α'

Επιλέγουμε, ανάμεσα σε πληθώρα σπουδαίων καλλιτεχνών, δέκα άχαστα σετ από το πρώτο διήμερο (20-21/04) της φετινής εκδοχής του κορυφαίου φεστιβάλ

Από τους Αποστόλη Ζαμπάρα, Αντώνη Μαρίνη, 29/03/2023 @ 21:03

Θα λέγαμε ψέματα αν δηλώναμε πως πέρασε γρήγορα το δωδεκάμηνο από το περσινό Roadburn Festival. Τα συμπεράσματα, οι αναμνήσεις, η εμπειρία εν γένει, άφησαν ανεξίτηλο αποτύπωμα και έτσι από την πρώτη ανακοίνωση της επιστροφής, ήμασταν βέβαιοι πως θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας. Το πλήρες line-up της φετινής εκδοχής του κορυφαίου ευρωπαϊκού μουσικού φεστιβάλ κλειστού χώρου είναι και φέτος εντυπωσιακό, με μια σημείωση.

Όπως γίνεται αντιληπτό με την πορεία του Roadburn εδώ και αρκετά χρόνια, η έμφασή του στο παγκόσμιο underground του γενικότερου σκληρού ήχου, θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Φέτος όμως, το τετραήμερο φεστιβάλ, εμβαθύνει ακόμη περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, προσφέροντας μια από τις πιο ευρείες ηχητικές παλέτες που είχε ποτέ. Επιπρόσθετα, για ακόμη μια φορά, οι παράλληλες εκδηλώσεις όπως τα άκρως ενδιαφέροντα panels, για τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ, κεντρίζουν την προσοχή. Συνεπώς, καθώς προετοιμαζόμαστε εντατικά, ανακαλύπτοντας νέους καλλιτέχνες και ενθυμούμενοι αγαπημένους από τη σύνθεση του Roadburn 2023, επιλέγουμε δέκα άχαστες εμφανίσεις από το πρώτο διήμερο, που θα διεξαχθεί Πέμπτη 20 και Παρασκευή 21 Απριλίου στο Tillburg της Ολλανδίας. Όσο για το δεύτερο, συντονιστείτε στο Rocking γιατί έπεται και συνέχεια!

Rocking x Roadburn 2023 Spotify Playlist

1
Grift (20/4, 15:00 - 15:50, Next Stage)
Roadburn 2023 - Grift
O Erik Gärdefors, έχει καταφέρει με τη δισκογραφία του folk/black metal σχήματος του να αποτυπώνει εντυπωσιακά το ψύχος και την μοναξιά της σουηδικής υπαίθρου. Με δίσκους όπως το συγκλονιστικό "Budet" δε, έχει αναδειχθεί ως ένας από τους πλέον σημαντικούς και απαραίτητους μουσικούς της σκηνής του. Το ακουστικό σετ που αναμένεται να παρουσιάσει στο φετινό Roadburn, κεντρίζει μονομιάς το ενδιαφέρον, αφού η «ξεγύμνωση» των συνθέσεων της μπάντας, που διαθέτει ήδη και σημαντικές ακουστικές στιγμές, αναμένεται να ρίξει τις θερμοκρασίες και να κρύψει τον ήλιο από νωρίς. Από τις εντυπωσιακές ανακοινώσεις που καθιστούν το φεστιβάλ ως το πλέον μοναδικό.
2
Burst (20/04, 17:30 - 18:30, Main Stage)
Roadburn 2023 - Burst
Κάποια εκλεκτά μέλη της R! ομάδας έτρεξαν από την πρώτη στιγμή να δηλώσουν ότι το φεστιβάλ θα άξιζε μόνο για αυτό το σετ. Επιτρέποντας την υπερβολή στα όρια της ασέβειας και σχεδόν παραβλέποντας το ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα ονόματά τους θα γραφθούν στο απουσιολόγιο, οφείλουμε να δώσουμε πόντο αλήθειας. Η πορεία των Σουηδών με αποκορύφωμα το "Lazarus Bird" είναι από τις ωραιότερες καλτ ιστορίες στο progressive της δεκαετίας του 2000. Χωρίς ποτέ να λάβουν εμπορική καταξίωση, με την πρότασή τους ανανέωσαν τον (τότε) σύγχρονο προοδευτικό ήχο, ενώ η διάλυσή τους μόνο πρόσθεσε στο μύθο. Άχαστο.
3
Esben And The Witch (20/04, 18:30 - 19:30, Next Stage)
Roadburn 2023 - Esben And The Witch
Μία από τις χρυσές προσθήκες της τελευταίας στιγμής. Η παρουσία της τριάδας από το Brighton θα μπορούσε να δικαιολογηθεί απόλυτα από την πιο-ατμοσφαιρική-πεθαίνεις προσέγγιση. Η άρνησή τους να βάλουν τον ήχο τους σε κουτάκια γκρεμίζει και την παραμικρή υποψία αμφισβήτησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εμφάνισή τους θα περιλαμβάνει αποκλειστική παρουσίαση του ακυκλοφόρητου "Hold Sacred" που αναμένεται στο πρώτο μισό του Μαΐου. Κρατάμε σταυρωμένα δάχτυλα να μας περιμένει κατιτίς στους πάγκους του merchandise. Ίσως και για κάτι παραπάνω από τα παλιά κι αγαπημένα.
4
Deafheaven (20/04, 21:30 - 22:40, Main Stage & 21/04, 21:30 - 22:40, Main Stage)
Roadburn 2023 - Deafheaven
Ποιο από τα δύο σετ περιμένουμε περισσότερο; Και τα δύο εννοείται. Όχι, το ότι τους καμαρώσαμε στα μέρη μας τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχει να πει κάτι. Συνειδητοποιημένα, ψύχραιμα και οπαδικά. Εντάξει, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, όσο κι αν αγαπάμε την υπέροχη θολούρα του "Infinite Granite", οι πιθανότητες είναι να πεθάνουμε λίγο αισθητά περισσότερο την Πέμπτη. Τι κι αν έχει κλείσει γεμάτη δεκαετία από τη πρώτη φορά που πήραμε τα μυαλά στο χέρι από το "Sunbather". Όπως συμβαίνει με κάθε μεγάλο δίσκο, η αξία του παραμένει αναλλοίωτη. Για το "Pecan Tree" ρε γαμώτο.
5
Ashenspire (21/4, 15:50 - 16:40, The Engine Room)
Roadburn 2023 - Ashenspire
Ακόμη παραμιλάμε με το "Hostile Architecture". Η συλλογική παράκρουση που πάθαμε εδώ στο Rocking με τον μυθικό δεύτερο δίσκο των Ashenspire, αποτυπώθηκε γλαφυρά και στην τελική μας τριαντάδα. Κακά τα ψέματα, η άποψη, καλλιτεχνική και πολιτική, της μπάντας, είναι κάτι παραπάνω από μοναδική ή εντυπωσιακή. Το συγκρότημα, είναι ένα από τα πλέον πρωτοποριακά και απαραίτητα στον σύγχρονο ακραίο ήχο, φέρνοντας μαζί του ένα μήνυμα ανατροπής, γεμάτο πάθος και μουσικότητα. Δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για αυτούς. Κοινώς, ήδη προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα σετ του τετραημέρου.
6
Wolves In The Throne Room (21/4, 17:50 - 19:00, Main Stage)
Roadburn 2023 - Wolves In The Throne Room
Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός πως οι ζωντανές εμφανίσεις των Αμερικανών είναι εγγύηση. Ας προσθέσουμε τώρα, το γεγονός πως, στην τέταρτη εμφάνισή τους στο φεστιβάλ, επέλεξαν να παρουσιάσουν κάτι το μοναδικό. To "Shadow Moon Kingdom" σετ της μπάντας, δηλαδή η προβολή ενός φιλμ για την φύση της Κασκάδιας οροσειράς, συνοδεία ειδικής μουσικής από τους Wolves In The Throne Room, η οποία θα συνδυάζει ατμοσφαρικό black metal, tribal ηχητικά και κλασικά metal στοιχεία, φαντάζει εντυπωσιακό. Το πρόσφατο "Primordial Arcana" έκλεισε ούτως ή άλλως το μάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Αναμένουμε με κομμένη την ανάσα.
7
Bad Breeding (21/4, 19:30 - 20:20, Hall Οf Fame)
Roadburn 2023 - Bad Breeding
Η ανακοίνωση των Bad Breeding από το Roadburn έκανε μερικούς από εμάς να φωνάξουμε από τη χαρά μας. Το anarcho-punk των Βρετανών με κάθε δίσκο δημιουργεί όλο και μεγαλύτερο ντόρο, ενώ το περσινό καταπληκτικό "Human Capital" ήταν μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς στο χώρο του. Το «άνοιγμα» του φεστιβάλ προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον, και δηλώνουμε βέβαιοι πως όσα άτομα βιώσουν μια ζωντανή τους εμφάνιση θα τη συζητάνε για καιρό. Ένα από τα καλύτερα μυστικά (όχι και τόσο κρυφά βέβαια) του φετινού line-up, και μια από τις πλέον ξεχωριστές και πορωτικές μπάντες του ευρύτερου εναλλακτικού ήχου. Ναι, αυτό ήταν οπαδική τοποθέτηση.
8
Brutus (21/04, 19:50 - 20:40, Main Stage)
Roadburn 2023 - Brutus
Μία εμφάνιση που περιμένουμε από το 2020. Η τριάδα από το Βέλγιο δεν έχει αλλάξει. Ο ήχος τους στέκεται τόσο ξεχωριστός, τόσο αναγνωρίσιμος, τόσο παράξενα άμεσος, όσο τότε που η λέξη «κορώνα» στην καλύτερη παρέπεμπε σ φωνάρες και στη χειρότερη σε ηλίθιους, απολιθωμένους θεσμούς. Ήδη από τότε φωνάζαμε για την πάρτη τους. Αυτό που άλλαξε, και πλέον θα τους δούμε στη μεγάλη σκηνή του 013 αντί για κάποια μικρότερη, είναι το στάτους του σχήματος. Επειδή μερικές φορές στο σύμπαν υπάρχει και λίγη δικαιοσύνη. Κι επειδή στο μεταξύ ξέρουμε ότι αξίζουν ακόμα καλύτερα, συνεχίζουμε να φωνάζουμε.
9
PoiL Ueda (21/4, 23:10 - 00:20, Paradox)
Roadburn 2023 - PoiL Ueda
Για ακόμη μια χρονιά, το πρόγραμμα του Paradox χρήζει ειδικό, ξεχωριστό αφιέρωμα. Η σύμπραξη κορυφής του avant-prog των PoiL με την ιέρεια Junko Ueda, πιθανώς να είχε περάσει κάτω από τα ραντάρ μας αν δεν βρισκόταν ο γκουρού, και μεγάλος απών από το φεστιβάλ, Αντώνης, να μας ξεστραβώσει με την κειμενάρα του για το ομότιτλο συνεργατικό τους άλμπουμ. Ήρθε και η ανακοίνωση της προσθήκης τους στη σύνθεση και εξαλείφθηκε κάθε πιθανός ενδοιασμός πως εδώ συντελείται κάτι σπουδαίο. Από την φεουδαρχική Ιαπωνία και την μεσαιωνική αφήγηση, διαμέσου απαιτητικών και υπνωτικών συνθέσεων, είναι βέβαιο πως θα είμαστε από νωρίς έξω από το υπέροχο bar για να μπορέσουμε βιώσουμε ένα αποκαλυπτικό σετ. Είναι τέτοιοι μικροί ηχητικοί θησαυροί που καθιστούν το φεστιβάλ αυτό ανεκτίμητο και ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη μουσική.
10
DeWolff (21/04, 23:30 - 00:40, Main Stage)
Roadburn 2023 - DeWolff
Στις περίπου άπειρες εκφράσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιγράψουν το Roadburn, η λέξη «πάρτι» δύσκολα θα ταίριαζε κάπου με την απλή, κλασική έννοιά της. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις στον μακρύ κατάλογο τον ονομάτων που φωνάζουν ότι θα δώσουν ακριβώς αυτό. Αν ρωτάς εμάς, το ψυχεδελικό rock 'n' roll πανηγύρι των DeWolff είναι ανάμεσα στα πλέον εξόφθαλμα παραδείγματα. Έδωσαν διαπιστευτήρια δύο χρόνια πίσω, ρίχνοτας αυλαία στη Redux εκδοχή του φεστιβάλ. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να κάνουν την Παρασκευή, σε ταιριαστό ημί-αφτεράδικο πλαίσιο.

Rocking x Roadburn 2023 Spotify Playlist

  • SHARE
  • TWEET