Paradise Lost @ The Mill (live streaming), 05/11/20

Μια ανέλπιστα ποιοτική εμφάνιση από τους βετεράνους του gothic/doom με εξαιρετικό στήσιμο από τους τεχνικούς τους και ένα ζηλευτό setlist

Από τον Άλκη Κοροβέση, 10/11/2020 @ 11:35

Στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι. Μια παροιμία - από τις πολλές - που θα ταίριαζε κουτί στην παρούσα κατάσταση. Εν μέσω πανδημίας, όλα σχεδόν τα live έχουν αναβληθεί / ακυρωθεί και η μοναδική όαση είναι ορισμένες σπασμωδικές κινήσεις από συγκροτήματα που αποφασίζουν να δώσουν την ευκαιρία στους οπαδούς να τους δουν, έστω και απο απόσταση, υπο εντελώς διαφορετικές συνθήκες, μέσω των live stream.

Η αλήθεια είναι ότι οι Paradise Lost, δια στόματος Nick Holmes, απέρριπταν το ενδεχόμενο να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία - ελπίζοντας, φαντάζομαι, πως τα πράγματα δεν θα τράβαγαν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ακόμα και αν πολλοί βλέπουν με σκεπτικισμό αυτήν την κίνηση, σκεφτείτε αν θα προτιμούσατε οι αγαπημένες σας μπάντες να έφταναν στο σημείο των Anathema, οι οποίοι και έβαλαν (προσωρινούς;) τίτλους τέλους. Είναι από τις λίγες πιθανές πηγές εσόδων για τους καλλιτέχνες που έχουν πληγεί βαρύτερα από άλλους επαγγελματίες λόγω των μέτρων καταστολής της πανδημίας.

Paradise Lost Live Streaming The Mill

Έτσι, λοιπόν, οι αγαπητοί μας Βρετανοί, ανακοίνωσαν μια και μοναδική live stream εμφάνιση από το studio The Mill στο Λονδίνο, η οποία θα αναμεταδίδονταν και μερικές ώρες αργότερα για να καλυφθεί η διαφορά ώρας Ευρώπης με Αμερική. Τα εισιτήρια πωλούνταν προς 10€ το απλό, και 15 € το VIP πακέτο, το οποίο περιλάμβανε τρία επιπλέον κομμάτια στο set, και μισή ώρα συνέντευξη με τα μέλη των Paradise Lost, η οποία είχε γυριστεί νωρίτερα, με ερωτήσεις από τους οπαδούς τους. Η μοναδική ίσως παραφωνία της συγκεκριμένης κίνησης, αφού οι περισσότερες ερωτήσεις ήταν από άστοχες μέχρι ανούσιες, και την μπάντα να το ρίχνει στο χαβαλέ. Από τα ελάχιστα ενδιαφέροντα που προέκυψαν από αυτήν τη συνέντευξη ήταν ότι το σκέφτονται να κάνουν remaster αλλά όχι remix στο "Icon", ότι θεωρούν πως εξέλιξαν τον ήχο των Trouble, εξήγησαν(;) ότι οι μέλισσες στο εξώφυλλο του "Believe In Nothing" αναπαριστούν τη σύγχυση, ενώ ο Mackintosh μας πρότεινε να τσεκάρουμε τους Owlcrusher και Jupiterian.

Paradise Lost Live Streaming The Mill

Περνώντας στο κυρίως πιάτο, δευτερόλεπτα μετά τις 10, η μαυροφορεμένη πεντάδα είχε πάρει ήδη τη θέση της, ενώ στο studio ο συνδυασμός τεχνητού καπνού και φωτισμού έδιναν έναν πιο βικτωριανό τόνο στη βραδιά. Το «μπάσιμο» με το "Widow" ήταν πραγματικά κάτι απρόβλεπτο και προϊδέασε για μεγάλα πράγματα. Ο Holmes μπήκε λίγο κρύος, αλλά χαλάλι. Τα πάντα ακούγονταν πεντακάθαρα, και την παράσταση (γενικότερα) έκλεβαν πράγματα που δεν διακρίνονται ιδιαίτερα στους δίσκους, δηλαδή ο Stephen Edmondson και ο Aaron Aedy σε μπάσο και κιθάρα. Φυσικά, το παίξιμο του ντράμερ Waltteri Väyrynen φάνηκε απόλυτα φυσικό, λες και ο Φινλανδός έχει γράψει τα τύμπανα των κομματιών που επιλέχθηκαν.

Paradise Lost Live Streaming The Mill

Συνέχεια με το πρώτο κομμάτι από το "Obsidian", "Fall From Grace", όπου ο τρόπος που ο Nick Holmes τραγουδούσε το "We are all alone" προκαλούσε ανατριχίλες, όντας απίστευτα ταιριαστός με το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακολούθησε, ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια του "Medusa"- και σε ελαφρώς διαφορετικό στυλ από τα υπόλοιπα του δίσκου - το μελωδικότατο "Blood And Chaos". Στο "Faith Divides Us, Death Unites Us" από το ομώνυμο άλμπουμ ο Nick φάνηκε να μην πατάει πολύ καλά στην εναλλαγή στο δεύτερο μισό. Πηγαίνοντας μας 29 χρόνια πίσω, οι Βρετανοί απέδωσαν εξαίσια το "Gothic" με τα προηχογραφημένα ορχηστρικά αλλά και τη φωνή της Marrion να ακούγονται πιο καθαρά και από το cd.

Στη μοναδική τους επίσκεψη στο ιστορικό "Draconian Times" μας προκάλεσαν ρίγη με την απόδοση του "Shadowkings". Όλοι τους ανταπεξήλθαν άψογα. Ακολούθως, το "One Second" αποτέλεσε μια από τις πιο φορτισμένες στιγμές του live. Επαναφορά στο παρόν με το δεύτερο κομμάτι από το φετινό δίσκο των Paradise Lost και το "Ghosts", όπου φαίνεται ξεκάθαρα η επιρροή των Sisters Of Mercy στη συγκεκριμένη σύνθεση. Από τις καλύτερες συνθέσεις του άλμπουμ, και αποδόθηκε κατά 99% ίδιο. Ένα από τα θεωρούμενα κλασικά από τους νεότερους οπαδούς των Βρετανών, το "The Enemy", χρησιμοποιήθηκε ως προπομπός ενός αποδεκτού από όλους ως ένα από τα καλύτερα του συγκροτήματος, το "As I Die". Το εκπληκτικό σόλο κλεισιμο του "Requiem" στη συνέχεια, μας έφερε προ του "No Hope In Sight" και το λατρεμένο Type O Negative ύφος του.

Paradise Lost Live Streaming The Mill

Το σετ έκλεισε με το κομμάτι που περιέχει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σόλο στο metal, που δεν είναι άλλο από το "Embers Fire". Πραγματικό διαμάντι στη δισκογραφία των Lost, αποδόθηκε όπως ακριβώς του αξίζει. Και κάπου εδώ, έπεσε η αυλαία. Όχι όμως για όλους, αφού λίγα λεπτά μετά, η εικόνα επανήλθε, και η πεντάδα από το Χάλιφαξ - ισοπέδωσε το στούντιο με τον doom ογκόλιθο, "Beneath Broken Earth". Σε ένα απερίγραπτο contrast ύφους, το "So Much Is Lost" από το "Host" με όλα τα «μπλιμπλίκια» του, χάρισε απανωτά εγκεφαλικά στους νεότερους οπαδούς της μπάντας, και άπλετα μειδιάματα ικανοποίησης σε όλους όσους θεωρούν τον pop δίσκο των Lost ένοχη απόλαυση. Για κλείσιμο και του εκτεταμένου σετ, επιλέχθηκε ένα ακόμα κομμάτι από το "Obsidian", το "Darker Thoughts", το οποίο εξακολουθεί να μην με εντυπωσιάζει. Θα προτιμούσα, επίσης, η εισαγωγή με την ακουστική κιθάρα να παιζόταν live.

Το "Live At The Mill" ήταν μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία για την οποία, ομολογώ, πως ήμουν εξαρχής διστακτικός και απαισιόδοξος. Αλλά η όρεξη των Paradise Lost να παίξουν μουσική, έστω και χωρίς την παρουσία οπαδών, φάνηκε να τους ωθεί στο να δώσουν το 100%. Ο Holmes φάνηκε πιο εξοικειωμένος με τον ρόλο του στα brutal, ενώ στην πάροδο του live, έφτασαν σε υψηλό επίπεδο και τα καθαρά του. O Väyrynen φάνηκε να το απολαμβάνει πιο πολύ από όλους, ενώ ο πιο κινητικός ήταν για ακόμα μια φορά ο Aedy. Ο Mackintosh δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά για να μας εντυπωσιάσει, αρκούσαν τα riff και τα solo του. Η αλληλεπίδραση με το κοινό υπήρξε απολύτως μηδενική, σε βαθμό που δεν είχε διαφορά αν αυτό που έβλεπες παιζόταν εκείνη τη στιγμή ζωντανά ή ήταν επεξεργασμένο. Αλλά από τη στιγμή που η μπάντα δεν μπορούσε να λάβει και feedback, δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ο Holmes να απευθύνεται σε έναν τοίχο. Σκηνοθετικά, πάλι, οι πολλαπλές κάμερες και λήψεις, έδιναν την εντύπωση πως παρακολουθούσες DVD, μια ιδέα που μακάρι να υλοποιηθεί για όσους έχασαν αυτήν τη μοναδική εμπειρία.

Paradise Lost Live Streaming The Mill

Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το 2020 - και ίσως ένα μεγάλο κομμάτι του 2021 - μπορεί να περιγραφεί κάλλιστα από τίτλους των Paradise Lost. "Isolate", "So Much Is Lost", "No Hope In Sight", και άλλα απαισιόδοξα μηνύματα φαντάζουν ως το απόλυτο soundtrack της καραντίνας. Ωστόσο, η εμφάνιση των Βρετανών στο Mill, μακάρι να αποτελέσει το κίνητρο και για άλλες τέτοιες κινήσεις, οι οποίες από τη μια θα δώσουν μια οικονομική ανάσα στα αγαπημένα μας συγκροτήματα, από την άλλη, θα προσφέρουν λίγη εως πολλή χαρά σε κόσμο που έχει χάσει ενδεχομένως την ελπίδα του ή και ακόμα περισσότερα όλη αυτή την περίοδο.

SETLIST

Widow
Fall From Grace
Blood And Chaos
Faith Divides Us, Death Unites Us
Gothic
Shadowkings
One Second
Ghosts
The Enemy
As I Die
Requiem
No Hope In Sight
Embers Fire
Beneath Broken Earth
So Much Is Lost
Darker Thoughts

  • SHARE
  • TWEET