«A Buyer's Guide»: UB40

Οδηγός δισκογραφίας για μια από τις πιο επιτυχημένες μπάντες όλων των εποχών

Από τον Γιάννη Βόλκα, 25/05/2018 @ 11:45

Αν αναφέρεις το όνομα UB40 σε ορισμένους από τους «πιουρίστες» της reggae σκηνής, το πιο πιθανό είναι να γίνεις αντικείμενο χλεύης και αποδοκιμασμού με μεγαλύτερη κατηγορία αυτή του ξεπουλήματος αλλά και την ίδια την βρετανική καταγωγή τους συγκροτήματος. Τα πράγματα όμως δεν ήταν ανέκαθεν έτσι. Η μουσική τους δεν ήταν πάντα τόσο εμπορική αν και εξαρχής επιτυχημένη. Τα μέλη τους δεν γεννήθηκαν μέσα στα πλούτη ούτε βασίστηκαν σε κάποια μόδα ή ήδη υπάρχουσα συνταγή.

UB40

Βρισκόμαστε στο βιομηχανικό Μπέρμιγχαμ στα τέλη της δεκαετίας του '70, οι κατώτατες τάξεις υποφέρουν από τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και ο βρετανικός λαός ήδη αντιδρά απέναντι στην Margaret Thatcher. Ο Ali Campbell μαζί με τους Jimmy Brown και Earl Falconer άρχισαν τις πρώτες πρόβες προσπαθώντας να παίξουν ορισμένα αγαπημένα τους reggae κομμάτια. Η ίδεα σχηματισμού μιας μπάντας υπήρχε αφού θεωρούσαν απίθανο να καταφέρουν να βρουν μια «κανονική» δουλειά. Ανάμεσα στα επόμενα μέλη που συγκεντρώθηκαν βρίσκεται και ο μεγαλύτερος αδερφός του Ali, o Robert o οποίος συμμετείχε σε κιθάρες και φωνητικά.

UB40

Οι Ali, Robert, Duncan και David Campbell (ο τελευταίος δεν συμμετείχε επείδη βρέθηκε στην φυλακή την εποχή εκείνη) όντας παιδιά του επιτυχημένου folk τραγουδιστή Ian Campbell μεγάλωσαν μέσα σε ένα μουσικό περιβάλλον. Η ζωή στους δρόμους της πόλης του Μπέρμιγχαμ όμως τους οδήγησε στην μουσική που θεωρήθηκε συνοδοιπόρος του punk στην Αγγλία της εποχής. Είχαν παρακολουθήσει ζωντανά τον Bob Marley στην πόλη τους και είχαν αποφασίσει ότι θέλουν να παίξουν reggae. O Ali, μετά από έναν καυγά και αντίστοιχο τραυματισμό στο πρόσωπο, λάμβανε ένα επίδομα το οποίο χρησιμοποίησε ώστε να αγοράσουν εξοπλισμό τα μέλη του συγκροτήματος. Από την φόρμα 40, αίτηση για επίδομα ανεργίας έλαβαν το όνομα τους (Unemployment Benefit, form 40) και η πρώτη εμφάνιση της οχταμελούς μπάντας έλαβε χώρο στο The Hare & Hounds Pub στις 9 Φεβρουαρίου του 1979.

UB40

Σε μια από τις πρώτες τους εμφανίσεις τους παρακολουθούσε η Chrissie Hynde η οποία τους πρότεινε να περιοδεύσουν με την μπάντα της, τους Pretenders. Λίγο αργότερα θα κυκλοφορούσαν το ντεμπούτο τους "Signing Off" το οποίο κέρδισε άμεσα τις εντυπώσεις, παρέμεινε για 71 εβδομάδες στα βρετανικά chart και έθεσε τα θεμέλια για τη μετέπειτα πολυπλατινένια πορεία τους.

Λειτουργώντας ως μια από τις πρώτες μουσικές κολεκτίβες, μοιράσαν σε ίσα μέρη τα δικαιώματα σε όλα τα μέλη της μπάντας, δημιούργησαν από νωρίς την δική τους δισκογραφική, την DEP International κάτω από την στέγη της οποίας θα υποστήριζαν για χρόνια τις δικές τους κινήσεις αλλά ταυτόχρονα θα βοηθούσαν και άλλους καλλιτέχνες της reggae/dub σκηνής της πόλης. Ακολούθησε μια ξέφρενη πορεία επιτυχίας και φήμης. Εκατομμύρια πωλήσεων, παγκόσμιες περιοδείες και sold out αρένες. Οι UB40 καθιερώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με το "Red Red Wine", διέδωσαν την reggae από την Ρωσία μέχρι την Νότια Αφρική και κυριάρχησαν στον μουσική κόσμο για μιάμιση δεκαετία.

UB40

Μια χιονοστιβάδα από καταχρήσεις, περιττά λειτουργικά έξοδα, πανάκριβες περιοδείες και γενική κακοδιαχείρηση κατάφερε το ακατόρθωτο, την ουσιαστική χρεωκοπία της μπάντας, το κλείσιμο της DEP και τα μέλη της μπάντας να δανείζονται χρήματα ώστε να υποστηρίξουν τις μετέπειτα κινήσεις τους. Όπου φτώχεια και γκρίνια και το 2008 ο Ali Campbell εγκαταλείπει την μπάντα. Τα φωνητκά αναλαμβάνει ο αδερφός του Ali, Duncan ενω μέσα στην γενική ένταση οι Astro και Mickey Virtue μεταφέρονται στην πλευρά του Ali. Ξεκινά έτσι μια λυπηρή μάχη με δυο UB40 οι οποίοι ουσιαστικά αποτελούνται και οι δύο από ορισμένα ιδρυτικά μέλη. Αποκορύφωμα του μπερδέματος η ανακοίνωση και των δύο συγκροτημάτων με διαφορά ενός μήνα σε δυο festivals στο Dubai. Οπως είναι λογικό τα πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο μέσω δικαστικής απόφασης, μια διαμάχη η οποία έχει χωρίσει μια οικογένεια στην μέση και ένα συγκρότημα που ξεκίνησε τόσο αρμονικά να συνεχίζει αποκομμένο σε δυο παρτίδες.

UB40

Στις φετινές εμφανίσεις στην χώρα μας (30 Μαΐου στο Fix Factory με τους Thievery Corporation και 1 Ιουνίου στο Release Athens επίσης με τους Thievery) θα παρακολουθήσουμε τους UB40 featuring Ali Campbell, Astro and Mickey Virtue, δηλαδή τον αυθεντικό τραγουδιστή και δυο από τους βασικότερους συμμετέχοντες της ιστορίας του συγκροτήματος. Επειδή η δική μας δουλειά δεν είναι να κρίνουμε το σωστό και το λάθος ανάμεσα στις δυο πλευρές, θεωρούμε δεδομένο ότι θα ζήσουμε μια μαγευτική βραδιά με όλες τις μεγάλες επιτυχίες των UB40.

 
UB40 - Signing Off

Signing Off
(Graduate, 1980)

Με τον τίτλο του ντεμπούτου τους οι UB40 υποδεικνύουν ότι απαρνούνται το επίδομα ανεργίας και καλά κάνουν αφού το συγκρότημα γνώρισε την επιτυχία από τα πρώτα του βήματα. Ο δίσκος παραμένει σταθερός στα charts αν και ηχητικά δεν έχει καμία σχέση με τον μετέπειτα εύπεπτο ήχο που τους έκανε παγκοσμίως γνωστούς. Παραδοσιακές reggae/dub φόρμες και μερικά από τα πιο αξιόλογα κομμάτια της καριέρας τους βρίσκονται εδώ. Το αντιρατσιστικό "Tyler", το μαγευτικό "King" για τον Martin Luther King Jr., το "Madam Medusa" κατά της Μargaret Thatcher και το "Food For Thought" που αναφέρετε στον λιμό στην Αφρική είναι μονο μερικά από τα τραγούδια που τραβούν την προσοχή σε έναν δίσκο που κερδίζει τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά.

UB40 - Labour Of Love

Labour Of Love
(DEP International, 1983)

Οι UB40 επιθυμούσαν εξαρχής να πραγματοποιήσουνε έναν δίσκο με διασκευές αγαπημένων τους κομματιών με βασικό σκοπό να μεταδώσουν την reggae μουσική σε ένα ευρύτερο κοινό. Αρχικά η σκέψη αυτή απετράπει από την δισκογραφική τους εταιρεία αλλά έγινε πραγματικότητα ως τέταρτος δίσκος τους. Το "Labour Of Love" είναι το πρώτο μιας σειράς δίσκων με διασκευές αλλά κατά γενική ομολογία το πιο αξιόλογο εκ των τεσσάρων.  Αν και ο δίσκος περιέχει άλλες τρεις μεγάλες επιτυχίες, τα "Please Don't Make Me Cry", "Many Rivers To Cross" και "Cherry Oh Baby", οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της φήμης του στο "Red Red Wine", σύνθεση του Neil Diamond την οποία τα μέλη των UB40 αγνοούσαν αφού γνώριζαν μόνο τη reggae διασκευή του Tony Tribe.

 

UB40 - Present Arms

Present Arms
(DEP International, 1981)

Ο δεύτερος δίσκος των UB40 ακολουθεί τα χνάρια του ντεμπούτου τους, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Για άλλη μια φορά έχουμε να κάνουμε με πολλά κοινωνικοπολιτικά θέμα, όπως έχουμε και άλλη μια κατά μέτωπο επίθεση στην Thatcher με το "One In Ten" (η μεγαλύτερη επιτυχία του δίσκου και μια από τις μεγαλύτερες του συγκροτήματος). Επίσης εδώ η μπάντα ασχολείται με ένα καθιερωμένο θέμα της reggae, την αποποινικοποίηση της κάναβης και πιο συγκεκριμένα με τα "Lamb's Bread" και "Don't Walk On The Grass". Το ομώνυμο εναρκήριο κομμάτι χρησιμοποιήθηκε για χρόνια για να ανοίγει τις εμφανίσεις τους ενώ το "Present Arms" ως δίσκος συνέχισε την την επιτυχημένη πορεία των UB40 στη Μεγάλη Βρετανία.

UB40 - Promises And Lies

Promises And Lies
(Virgin/DEP International, 1993)

Ο πιο «μοσχοπουλημένος» δίσκος των UB40 ήρθε το 1993 με το "Promises And Lies" να φτάνει τα εννιά εκατομμύρια πωλήσεις, να κατακτά την κορυφή στην Μεγάλη Βρετανία, να βρίσκεται στο νούμερο έξι στις Ηνωμένες Πολιτείες και εν κατακλείδι να κατακτά όλο τον πλανήτη την συγκεκριμένη χρονιά. Πέντε single, ένα εκ των οποίων το "(I Can't Help) Falling In Love With You" του Elvis Presley και ο δίσκος πλατινένιος μέσα σε τρεις μήνες. Κανείς δεν αρνείται ότι για χρόνια οι UB40 είναι πρωτίστως μια pop μπάντα αλλά αυτό δεν τους αποτρέπει από το να συνθέτουν πολύ όμορφα και catchy reggae τραγούδια. Επιτυχία που δεν θα καταφέρουν να επαναλάβουν.

 
UB40 - UB44​

UB44​
(DEP International, 1982)

Τρίτος δίσκος για τους UB40 και ουσιαστικά τελευταίος της πρώτης περιόδου αφού μετά το "Labour Of Love" που θα ακολουθούσε τίποτα δεν θα ήταν ξανά το ίδιο τόσο μουσικά όσο και εμπορικά. Γενικά έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ αξιόλογο δίσκο ο οποίος κινείται στα ίδια μήκη κύματος με τους προηγούμενους δύο αλλά δεν καταφέρνει να σε κανένα σημείο να τους φτάσει. Ο παλιομοδίτικος ήχος με αρκετά funky σημεία δεν έχει, σε γενικές γραμμές, να ζηλέψει κάτι αλλά αυτό που λείπει από το "UB44" είναι το «μεγάλο» κομμάτι και αναφέρομαι κυρίως σε συνθέσεις όπως το "Tyler" ή το "One In Ten" που προηγήθηκαν και όχι στα εμπορικά hit που ακολούθησαν.

UB40 - Rat In The Kitchen

Rat In The Kitchen
(DEP International, 1986)

Όπως προαναφέραμε οι UB40 βρίσκονταν στην επικαιρότητα της pop (κυρίως) μουσικής σκηνής για πολλά χρόνια. Το "Rat In The Kitchen", έβδομος δίσκος τους περιέχει για άλλη μια φορά μια ομάδα όμορφων και ενδιαφέροντων reggae συνθέσεων τα οποία επιτρέπουν στον ακροατή να ακούσει τον δίσκο στην ολότητά του αλλά ταυτόχρονα περιέχει ορισμένα κομμάτια τα οποία τραβούν την προσοχή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι τα "Rat In Me Kitchen" και "Sing Your Own Song". To τελευταίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό λόγω της αντι-απαρτχάιντ θεματολογίας του που το απαγόρευσε προσωρινά στην Νότια Αφρική. Παρά την επιτυχία τους, οι UB40 δεν έδειχναν να ξεχνούν τα θέματα που τους απασχολούσαν από το ξεκίνημά τους.

 

UB40 - Geffery Morgan

Geffery Morgan
(DEP International, 1984)

Ο δίσκος που ακολούθησε την μεγάλη εμπορική επιτυχία του "Labour Of Love" βρίσκει τους UB40 δυναμικούς και γεμάτους αυτοπεποίθηση να επανέλθουν στις δικές τους συνθέσεις. Πραγματικά ο δίσκος περιέχει πολύ αξιόλογα κομμάτια, την καλύτερη παραγωγή μέχρι εκείνη την χρονική στιγμή και λαμβάνει θετικές κριτικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες όμως δεν ανταποκρίνονται στο καλέσμα και προσωρινά ξεχνούν την Βρετανική μπάντα. Από ότι φαίνεται για την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» αφού ο δίσκος περιείχε μόνο μια επιτυχία, το "If It Happens Again" το οποίο ασχολείται για άλλη μια φορά με την Margaret Thatcher και συγκεκριμένα στην νίκη του κομματός της στις βρετανικές εκλογές του 1983.

 

 
UB40 - Present Arms In Dub

Present Arms In Dub
(DEP International, 1981)

To "Present Arms In Dub" όπως πολύ εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς είναι η dub έκδοση του "Present Arms" και περιέχει instrumental remixes των οχτώ συνθέσεων του δίσκου. Παρά το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του, ο δίσκος πήρε μια δόση από την εμπορική «δύναμη» των UB40 αφού εκείνη την εποχή έγινε ο πρώτος dub δίσκος o οποίος βρέθηκε στα βρετανικά charts. Περισσότερο όμως δείχνει την πειραματική διάθεση της μπάντας και την αγάπη των μελών για την dub παρά θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της μουσικής τους ακόμα και την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 
UB40 - Getting Over The Storm

Getting Over The Storm
(Virgin/Universal, 2013)

O Ali Campbell έχει αποχωρήσει πέντε χρόνια νωρίτερα, ο αδερφός του Duncan έχει αναλάβει τα φωνητικά και οι UB40 σε μια κίνηση απόγνωσης διασκευάζουν... country! Στον δίσκο βρίσκουμε διασκευές των Willie Nelson, The Allman Brothers Band, Randy Travis, Jim Reeves, George Jones και πέντε, αδιάφορες, συνθέσεις της μπάντας. Ο Astro προσπαθεί να δικαιολογήσει την κατεύθυνση των συνεργατών του αλλά τελικά αποχωρεί δυο μήνες αργότερα αιτιολογώντας την απόφασή του σε μουσικές διαφορές. «Μια γελοία, επηρεασμένη από την country μπάντα, μια σφαλιάρα στα μούτρα μου και σε αυτά των οπαδών». Αυτή ήταν κατά λέξη η γνώμη του Ali Campbell και για να είμαστε ειλικρινείς, η αλήθεια δεν απέχει πολύ από την γνώμη του.

 
UB40 - UB40 Live

UB40 Live
(DEP International, 1983)

Ηχογραφημένο ζωντανά στην Ιρλανδία το 1982, το συγκεκριμένο live περιέχει συνθέσεις μονάχα από τους πρώτους τρεις δίσκους των UB40. Τα μέλη δεν έχουν νοιώσει ακόμα την τεράστια επιτυχία που θα ακολουθήσει και δείχνουν «πεινασμένοι», ορεξάτοι να κατακτήσουν τον κόσμο. Αν και το συγκεκριμένα live λόγω της χρονικής περιόδου που κυκλοφόρησε δεν είναι αντιπροσωπευτικό για το σύνολο της δισκογραφίας του συγκροτήματος,  λόγω των συνθέσεων που περιέχει περιλαμβάνει μια ιδιαίτερη ομορφία την οποία τα τεράστια shows που ακολούθησαν δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν. 'Ετσι και αλλιώς η πρώτη περίοδος των UB40 εκτός από εξαιρετικά κομμάτια είχε και αυτή τα δικά της hits.

A Compilation

80 λεπτά μουσικής συνεπάγεται για τους UB40 ένα σφιχτοδεμένο greatest hits άλμπουμ και πάλι ορισμένα θα μείνουν αναγκαστικά απ'έξω.

1. Tyler (Signing Off)
2. King (Signing Off)
3. Burden Of Shame (Signing Off)
4. Food For Thought (Signing Off)
5. Present Arms (Present Arms)
6. One In Ten (Present Arms)
7. I Won't Close My Eyes (Remix) (UB44)
8. Cherry Oh Baby (Labour Of Love)
9. Red Red Wine (Labour Of Love)
10. Many Rivers To Cross (Labour Of Love)
11. If It Happens Again (Geffery Morgan)
12. I Got You Babe (Baggariddim)
13. Rat In Me Kitchen (Rat In The Kitchen)
14. Sing Our Own Song (Rat In The Kitchen)
15. Where Did I Go Wrong (UB40)
16. Bring Me Your Cup (Promises And Lies)
17. (I Can't Help) Falling In Love With You (Promises And Lies)
18. Higher Ground (Promises And Lies)

  • SHARE
  • TWEET