Οι απόλυτοι black metal δίσκοι της εποχής του social distancing (Part I)

Το Footnotes εξιστορεί τα κατορθώματα καινούργιων μαυρομεταλλικών διαμαντιών που θα άκουγαν και μη μαυρομέταλλα αυτιά

Από τον Μάνο Πατεράκη, 04/05/2020 @ 15:44

-Like Footnotes Songs on Facebook-

-Listen to "Black Metal: Winds of the Quarantine Days" Spotify playlist-

Αυτές οι μέρες της καραντίνας, μιας καραντίνας που, αν όλα πάνε καλά, θα αποσυντεθεί σιγά-σιγά πίσω σε μια κανονικότητα που οι ποιητικοί εξ ημών περιμένουν με μόνιμη ουλή, έφεραν πολλές σκέψεις στο μυαλό.

Οι θεωρίες συνωμοσίας έκαναν αρκετούς που το είχαν ανάγκη να αισθανθούν διανοητικά ανώτεροι από τον διπλανό τους. Οι επαναστάτες αντίκρυσαν οργισμένοι το συγκροτημένο σχέδιο για μία νέα τάξη πραγμάτων και καταπίεσης που τους επιβεβαίωνε. Άλλοι αισθάνθηκαν αφόρητο το βάρος των τεσσάρων τοίχων, άλλοι απόλαυσαν την βελούδινη απομόνωση με όλα τα κομφορ και θα μπορούσαν να την συνεχίσουν ακόμα περισσότερο. Οι άτυχοι είδαν την οικονομική κρίση να τους πιέζει απειλητικά, οι υπόλοιποι αγχώθηκαν για τον διπλανό τους και για το μέλλον τους. Άλλοι (για να πάμε και στα δικά μας) απελπίστηκαν για ακυρωθείσες συναυλίες που περίμεναν ως διασκέδαση, ως κοινωνικοποίηση, ως αφορμές για μπυροποσία ή ως εμπειρίες ζωής. Ορισμένοι προσπάθησαν, έμπρακτα ή άπραγα, να στηρίξουν τους καλλιτέχνες που επλήγησαν περισσότερο από την πλειοψηφία των κοινωνικών ομάδων.

Από τη μεριά μας, πέρα από αφορμή για ακόμα περισσότερες ακροάσεις δίσκων (λες και δεν ακούγαμε ήδη παραπάνω απ’ όσο πρέπει) που συνετέλεσε σε κατακόρυφη αύξηση των δισκοκριτικών μας (λες και δεν είχαμε ήδη περισσότερες απ’ όσες αντέχετε), θα παρατηρήσει κανείς πως το γενικότερο κλίμα, η έκσταση των αχαρτογράφητων υδάτων, οι συνδέσεις με το παρελθόν, επηρέασαν την ηχητική κατεύθυνση των ακουσμάτων που μας συντρόφευσαν σε αυτό το social distancing που θα θυμόμαστε για χρόνια.

Προσωπικά, βρήκα πως το black metal υπήρξε φοβερός συνοδοιπόρος, προσδίδοντας μια αίσθηση δυστοπικού μεγαλείου εξαγόμενη από εσωτερικότητα. Εξού και θα εστιάσω σ’ αυτό, με δίσκους που κυκλοφόρησαν από το 2018 μέχρι σήμερα σε ένα διπλό άρθρο-αφιέρωμα καθαρά υποκειμενικού γούστου, καθώς ο υπογραφών δεν είναι επ’ ουδενί τυπικός ακροατής αυτής της ιδιόμορφης μουσικής. Συνεπώς, σαν μια αμυδρή σύνδεση, θα παρατηρήσετε πως οι περισσότεροι δίσκοι έχουν έντονο μη-μαυρομεταλλικό ενδιαφέρον, είτε λόγω ατμόσφαιρας που τους κάνει πιο προσβάσιμους, είτε λόγω πειραματικών μπολιασμάτων. Κάτι παρόμοιο είχα κάνει πίσω στο 2015 με καλή παρέα (20+1 Black metal δίσκοι για όσους δεν είναι μπλακμεταλλάδες), μόνο που τώρα επέλεξα να εστιάσω σε δίσκους που είναι όντως και κυρίως black metal, αποκλείοντας το blackgaze, που εξ ορισμού είναι άκρως προσβάσιμο, καθώς και πράγματα που ξέφευγαν αρκετά προς progressive νοοτροπία. Επέλεξα, επίσης, να εστιάσω στην ιστορία ή τον ομόρρου των συναισθημάτων αντί για τη μουσική καθεαυτή.

A Forest Of Stars - Grave Mounds And Grave Mistakes

A Forest Of Stars - Grave Mounds And Grave Mistakes
Origin: Leeds, U.K.
Release Date: September 28th, 2018
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Ένα θεατρικό έργο, υπερφίαλης μπαρόκ αισθητικής στήνεται ευθύς μπροστά σου. Η πληθωρικότητα είναι ομορφιά. Οι κολασμένοι μασκαράδες, αυτοπροσδιορίζονται ως ευγενείς κύριοι της Βικτωριανής Αγγλίας, μέλη μιας κλειστής αδερφότητας, του Δάσους από Άστρα, που άντεξε στον χρόνο. Η χρονιά είναι 1898. Πρόκειται για μία ιστορία γεμάτη υγρή τραγικότητα, ανείπωτο τρόμο και τάφους, πάρα πολλούς τάφους. Ξεκινάει κάπως έτσι...
The Message:
"We took all your used up gods out the back of Eden and did the decent thing
They're all gathered, shattered craniums draining;
Lolling tongues intoning the grave mass
Amongst the filth and roots and sashaying worms;
Befouling the feral carpet of this decomposing deity dance hall"

Antlers - Beneath.Below.Behold

Antlers - Beneath.Below.Behold
Origin: Leipzig, Germany
Release Date: April 7th, 2018
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Μια κυκλική πορεία τριών ζευγαριών κομματιών. Τα τελευταία λόγια θα σημάνουν την επιστροφή μας στην ανυπαρξία. Τα πρώτα, την επαναφορά μας από αυτή. Το ταξίδι δια μέσω του ποταμού Πυριφλεγέθοντα και οι μετεμψυχώσεις ως παραβολές μιας διαρκούς εσωτερικής αναζήτησης γεμίζουν με αρχαίους ρυθμούς - από τον σαμανισμό του Χάρνερ και την ποίηση του Ρουμί - την εποχή της πλήρους αποσύνθεσης.
The Message:
"Spinning we come out of nothingness, launched from the first and fiercest outbreak.
The first event, an idea, a snap.
Violence in its most primal form.
Scattering dust in the amniotic fluid of chaos.
At the mercy of the random caprice of Duat.
Lost in darkness, aghast by the cold void.
Pure in our singularity. Absolute in our insignificance."

Belore - Journey Through Mountains And Valleys

Belore - Journey Through Mountains And Valleys
Origin: Marseille, France
Release Date: January 24th, 2020
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Μέσα από επτά αυτοτελείς ιστορίες, αναπαράγονται πρωτόλειες εικόνες και συναισθήματα της λογοτεχνίας του φανταστικού. Η κλήση (summoning) δια του synth αρχέγονων, αφελών συστατικών θα συμπαρασύρει σε κοιλάδες όπου κατοικούν φυλές γιγάντων, σε ομιλούντα βουντά, σε επικές μάχες, σε εκκολαπτόμενους και σε πεσόντες ήρωες...
The Message:
"The remains blaze illuminating the royal court
The songs accompany the crackling fire
The embers fly away, blending with the stars
A light then springs from the center of the flames
The spirit of the sovereign is removed from the altar"

Blut Aus Nord - Hallucinogen

Blut Aus Nord - Hallucinogen
Origin: Mondeville, France
Release Date: September 20th, 2019
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Το μαύρο ντύνεται αποχρώσεις μωβ και μπλέ, καθώς το ιώδες χρώμα κρίνεται πιο ευάλωτο στα παραισθησιογόνα. Οι λέξεις ουδέποτε αποκαλύπτονται, ως είθισται, ενώ τα μανιτάρια θεριεύουν σε έναν μετα-ονειρικό κόσμο. Η ανορθογραφία του Αίματος του Βορρά (Blut Aus Nord) συναντά την ανορθογραφία του Sybelius και το αποτέλεσμα προσθέτει κάτι που μοιάζει post μα ποτέ δεν γίνεται.
The Message:
"Haallucinählia"

Falls Of Rauros - Patterns In Mythology

Falls Of Rauros - Patterns In Mythology
Origin: Portland, U.S.A.
Release Date: July 19th, 2019
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Η Μίνας Τίριθ έκτοτε κοιτάει αιώνια τους καταρράκτες του Ράουρος, ενθυμούμενη τη δόξα του παιδιού της, Μπόρομιρ. Με την έκφραση ανίερης folk θα σκιτσαριστούν τα κενοτάφια ζωντανών κοριτσιών που στήνει μια σύγχρονη κοινωνία: Η απέχθεια και οργή για το τι είναι, το κάλεσμα για αντιστάθμισμα της βίας και το τρανό αίσθημα αβεβαιότητας που θα ακολουθήσει την απόρριψη του υφιστάμενου οικοδομήματος.
The Message:
"Displaying a reverence for knowledge
Unalloyed and flagrant
Parading devotionless to the erudite
Assembled in the spirit of forgery
Zealot and partisan of the ailings of discipline
Countless victims pierced by the daggers of mimicry"

Fluisteraars - Bloem

Fluisteraars - Bloem
Origin: Bennekom, Netherlands
Release Date: February 28th, 2020
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Το λουλούδι (bloem) που επιλέχθηκε για έμβλημα αυτού του ταξιδιού είναι κατακόκκινο. Αυτό που ξεκινάει με ανέμελη βουκολική εικόνα κάποιου που μαστορεύει σε μακρινή φάρμα, γρήγορα καταπνίγεται στις φλόγες και βρίσκει την νατουραλιστική έκσταση σε ένα λασπωμένο μονοπάτι με λακούβες, ένα βράδυ με ανέμους να λυσσομανούν και αστραπές να φέρουν τον ίδιο τον Κυβερνήτη των Νεκρών.
The Message:
"Wind doet stammen woelen en maakt kronen kaal
Pikzwart is het duister, het woud is aan het slaap
Wat hier ontwaakt slaakt een lange gaap
Maanruïne"
(Wind stirs up trunks and makes crowns bare
Pitch black is the dark, the forest is asleep
What awakens here is a long yawn
Moon ruin)

Firelink - The Inveterate Fire

Firelink - The Inveterate Fire
Origin: Atlanta, U.S.A.
Release Date: May 10th, 2019
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Η ερειπωμένη ιερή τοποθεσία Firelink είναι το πρώτο μέρος που συναντάει ο παίκτης στο Dark Souls. Η μανιώδης φλόγα δεν είναι παρά ωδή στο ηρωικό, μα γεμάτο απόγνωση, ταξίδι κάθε καταραμένου απέθαντου, μακριά από την τρέλα και τη σήψη του hollowing, προς τη λύτρωση. Ο θρήνος, ο ρομαντισμός, ο θρίαμβος αντικατοπτρίζονται μέσω άγριων, επικών μελωδιών σε ένα μικρό κεφάλαιο της Εποχής της Φωτιάς.
The Message:
"The hand of the hollow who has brought upon oppression of the void
Extinguish the final flame then the only thing that will remain
Is a throne of ashes
Some say nothing is more dark than one's soul
Does yours still have light in it?
Rest now ashen one, this kiln is now your home"

Funereal Presence - Achatius

Funereal Presence - Achatius
Origin: New York, U.S.A.
Release Date: February 15th, 2019
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Ο Ακάκιος επαναφέρεται στον κόσμο των ζωντανών με εικονοπλασία που βρίθει από τη Γνώση της Αποκάλυψης του Ιωάννη και των απόκρυφων κειμένων της Αγίας Γραφής. Η ανόσια μορφή του αναπαριστάται ακούσια στη ζωγραφιά του 1490, αγνώστου δημιουργού. Η ύπαρξή του θα φτάσει ίσαμε το πέμπτο σάλπισμα του πέμπτου αγγέλου, τότε που δόθηκε στον Σατανά το κλειδί και άνοιξε το πηγάδι της κατασκότεινης αβύσσου.
The Message:
"Wherein Achatius is awakened and called upon
Fever dreams and the trumpets call
All wakeful sleep must end
For the winding way will surely lead to the fall
The holy heavens shudder and howl with bitter joy
All wakeful sleep must end
For the seventh key has come to reap and destroy
Through empty churchyards into the woods
He heeds the call"

Kaleikr - Heart Of Lead

Kaleikr - Heart Of Lead
Origin: Reykjavík, Iceland
Release Date: February 15th, 2019
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Το βαρίδι στο ζύγι φτιαχνόταν από μόλυβδο, όπως και η καρδιά των Kaleikr. Αναπαύεται αρχικά σε ρευστή κατάσταση, παίρνοντας το σχήμα του δοχείου (kaleikr: δισκοπότηρο), και καταλήγει θεόβαρο αίσθημα που βυθίζεται αργά και σε παρασέρνει, ανήμπορο να αντιδράσεις, μαζί του. Το ταξίδι γίνεται όλο και πιο αφόρητο - εξελίσσεται σταδιακά από τη θλίψη, γλείφει την απόγνωση για να εστιάσει στην ολική ψυχική κατάρρευση.
The Message:
"Beheld at sunrise
The descent of unbearable longing
Neurodelirium, eternal stalemate and a never-ending sunset"

Kval - Laho

Kval - Laho
Origin: Uusimaa, Finland
Release Date: May 23rd, 2019
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Από τις αυστηρότερες απόπειρες ηχοτοπίου, οι νότες και οι λέξεις δεν είναι παρά ένας καμβάς της σαπίλας (laho) του δασικού τοπίου. Η μυρουδιά του βάλτου και η αφή των βρύων είναι κυρίαρχη, ενώ οι κορμοί σε αποσύνθεση και οι ρίζες θνήσκουσας χλωρίδας κυριαρχούν στις περιγραφές. Απώτερος στόχος, ο παραλληλισμός με την αποσύνθεση του ανθρώπου, την αδυναμία του να ζήσει τη στιγμή και την κατρακύλα του κυνισμού.
The Message:
"Loistan aatteideni latvoissa
Lehtien kuolleiden muassa kehoni kuin kelopuun katkenneet oksat
Jotka soissa syvissä huuhtoutuvat
Loisin puhtaassa rungossa
Mietteiden saastaisten muassa luontoni kuin lahonnut havupuun oksa
Kaarnan pihkaisen tahraama"

(In the tip of my ideas
I shine the dead branches of my leaves, among other things
Like the broken branches of a log tree
Which are washed away in the swamps.
In a clean body
I parasitized the contamination of my thoughts, among other things
Like a rotten conifer twig.)

Liturgy - H.A.Q.Q.

Liturgy - H.A.Q.Q.
Origin: New York, U.S.A.
Release Date: November 12th, 2019
Lurking in: Bandcamp
In Other Words: Το δήθεν της ψευδο-φιλοσοφίας αποτάσσεται, ενώ αμυδρά διακρίνεις αν χτίστηκε μονάχα κέλυφος ή υφίσταται πυρήνας τόσο οξύς, όσο φαίνεται σε ένα από τα μεγαλειώδη δημιουργήματα της ακραίας μουσικής της εποχής του Κάνυε. Οι έξι σταθμοί μιας κάποιας υπερβατικής σκέψης αναζητούν έβδομη, την ικανότητα της φιλοσοφίας να δρα ως καταλύτης, αντί για εργαλείο γνώσης αυτού για το οποίο τα εργαλεία μας είναι ανεπαρκή.
The Message:
"Clean up the saints and wipe the blossoms
Stage a coup in Evangelion
Virginity!
Clay of my mouth: Arise!
Hold seven solar systems in my hand
Kiss them and lick them with my little tongue
God of Love: you granted me a swarm of bees"

-Listen to "Black Metal: Winds of the Quarantine Days" Spotify playlist-

-Like Footnotes Songs on Facebook-

To be continued…

  • SHARE
  • TWEET