Skags

Year 2200

Self Released (2024)
Από την Ειρήνη Τάτση, 04/03/2024
Ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο για ένα ταξίδι στον Άρη κι ακόμη παραπέρα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με μεγάλη μου χαρά βλέπω πως ένα από τα εγχώρια συγκροτήματα με τα οποία είχα έρθει σε επαφή λίγο μετά τη ζοφερή περίοδο της καραντίνας μοιάζει να κρατάει καλά και να επιστρέφει με τη δεύτερη δισκογραφική του δουλειά. Ο λόγος για τους Skags, μια αθηναϊκή πεντάδα που καταπιάνεται με μοντέρνους progressive και alternative rock ήχους με φανερή την αγάπη προς τα συγκεκριμένα ιδιώματα. Ο λόγος που ξεχώρισα όμως τους Skags αρχικά δεν ήταν τόσο λόγω της μουσικής τους - που σύντομα θα μιλήσουμε για αυτή, μα το γεγονός ότι στους στίχους αλλά και στη γενικότερη παρουσία τους στη σκηνή ή τα social media, είναι έντονη και ευδιάκριτη η κοινωνικοπολιτική τους ευαισθητοποίηση, σε ένα μουσικό χώρο που τουλάχιστον εντός συνόρων, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στην καλύτερη επιφανειακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι "Zak" από τον προηγούμενο δίσκο τους, "Digital Cage Of A Cursed Generation" με αρκετά αιχμηρή τοποθέτηση για το περιστατικό της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Φέτος επιστρέφουν με το δυστοπικό "Year 2200", έναν concept δίσκο που και μόνο η ιστορία του προκαταβάλλει θετικά. Με λίγα λόγια, καθώς τα εξιστορούν οι ίδιοι αναλυτικά εντός του υλικού του δίσκου, το "Year 2200" πραγματεύεται ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας σε ένα μέλλον που φαντάζει αρκετά μακρινό. Οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παρατήσουν τη γη λόγω έλλειψης πόρων και μόνο οι οικονομικά εύποροι έχουν τη δυνατότητα να μετοικίσουν στον κατοικημένο πλέον Άρη. Η μετακίνηση αυτή γίνεται και για κάποια χρόνια και οι δύο πλανήτες εξελίσσονται, μέχρι που η ζωή στον Άρη απειλείται από διαπλανητική σύγκρουση - οι κάτοικοι του Άρη φοβούνται μην προκαλέσουν εντάσεις εάν επιλέξουν να επιστρέψουν πίσω στη Γη αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους που άφησαν πίσω. Δεν θα σας αποκαλύψω το τέλος της ιστορίας, θα μείνω στο ότι είναι γεμάτη ενδιαφέρουσες ιδέες και θα αφήσω κάθε ενδιαφερόμενο να το ανακαλύψει μόνο του.

Πάμε τώρα να μιλήσουμε και για το "soundtrack" όμως. Εντός του "Year 2200" έχουμε πολλά ελκυστικά prog rock και alternative στοιχεία, τα οποία βασίζονται κυρίως σε ατμόσφαιρες που συχνά παραπέμπουν και σε post rock ακούσματα - όπως για παράδειγμα το κομμάτι "18 In A Vessel". Οι Skags, εμφανώς επηρρεασμένοι από τις ύστερες πορείες των Porcupine Tree και "Anathema", προσπαθούν να χτίσουν ένα δίσκο που σε άλλες στιγμές κρίνεται πολύ επιτυχημένος και άλλες να μου λείπει λίγο η ένταση, σίγουρα όμως βρίσκονται σε πολύ σωστό μονοπάτι. Βοηθάει πάρα πολύ και η εξαιρετική φωνή της τραγουδίστριάς τους Σπυρέττας, της οποίας η χροιά αλλά και η ερμηνεία θυμίζει αρκετά αυτή του αστρικού πλάσματος που ακούει στο όνομα Anneke Van Giersbergen (κι όμως, δεν υπερβάλλω), χρωματίζοντας τα κομμάτια με μια πινελιά αγαπημένη και γνώριμη στους λάτρεις του ήχου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα και ίσως αγαπημένα μου κομμάτια του δίσκου τα "Salvation For Few" και "Beacon". Μένοντας στα φωνητικά, οι Skags έχουν πειραματιστεί αρκετά, πρώτο παράδειγμά του πειραματισμού να αποτελεί μια εντελώς αναπάντεχη επιλογή στο κομμάτι "People on Mars" όπου συμμετέχει ο Axer ραπάροντας, κάτι που δεν θα περίμενα σε δίσκο τέτοιου ύφους. Δεν είμαι ακόμη σίγουρη αν μου αρέσει το πείραμα μιας και δεν είμαι φαν της εν λόγω μουσικής, αποτελεί όμως κάτι σίγουρα ρηξικέλευθο. Ενδιαφέρον στο πεδίο των φωνητικών βρίσκω και στο κομμάτι "Epilogue" όπου ο Σωτήρης, κυρίαρχα πίσω από το μπάσο αλλά και σε ρόλο δεύτερων φωνητικών δημιουργεί έναν σαγηνευτικό μουσικό διάλογο στην εν λόγω σύνθεση. Λάμπει επίσης η παραγωγή του δίσκου που είναι καλογυαλισμένη, κάτι που ανεβάζει πολύ στο συγκεκριμένο ιδίωμα.

Το "Year 2200" είναι ένας δίσκος που είναι καλύτερα βιωμένος αν τον αντιμετωπίσεις ως ταινία ή παιχνίδι παρόμοιας θεματολογίας, καθώς θα προβληματίσει την ψυχή σου σχετικά με το μέλλον του ανθρώπινου γένους, ενώ έχει να πει μια έξυπνη ιστορία. Προσωπικά θεωρώ ότι θα μπορούσαν να έχουν λίγο πιο επιθετικές συνθέσεις στη μουσική τους φαρέτρα στη συγκεκριμένη κυκλοφορία γιατί φαίνεται να έχουν καλές ιδέες, πάνω στις οποίες προς το παρόν εξοικειώνονται και πειραματίζονται με ένα ευχάριστο αποτέλεσμα, χωρίς όμως αυτή την εναλλαγή εντάσεων που θα ανέβαζε το δίσκο σε κάτι πραγματικά αξιοσημείωτο - πράγμα που μπορούν να καταφέρουν. Σας προσκαλώ λοιπόν με ένα εισιτήριο στο νέο, διαπλανητικό ταξίδι των Skags, για να χαζέψετε το δικό τους γαλαξία.

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET