Magic: The Gathering - Όλες οι φορές που το διάσημο παιχνίδι καρτών βρήκε τον δρόμο του στη μουσική μας

Το Footnotes κάνει μια ιστορική αναδρομή και έπειτα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνάς του

Από τον Μάνο Πατεράκη, 26/03/2021 @ 11:02

-Listen to "2021: All Those Footsteps" Spotify playlist-
-Find Footnotes Songs on Facebook-

Αν οι λέξεις Magic: The Gathering χτύπησαν κάποιο καμπανάκι, τότε σε καλωσορίζω στο νέο άρθρο της στήλης Footnotes. Είτε σπατάλησες μπόλικο χρόνο (και χρήμα, πολύ χρήμα) στο θρυλικό αυτό παιχνίδι, είτε ήσουν απλά ένας περαστικός κάπως/κάποτε, είναι δεδομένο πως παραμένει ανεξίτηλα και νοσταλγικά χαραγμένο στις αναμνήσεις σου, όσα χρόνια και να πέρασαν.

Ας κάνουμε, λοιπόν, μια μικρή αναδρομή στο πιο metal παιχνίδι που φτιάχτηκε ποτέ από τη φυλή των ανθρώπων μετά το σκάκι, πριν καταλήξουμε σε διάφορες ανά καιρούς συνδέσεις του με τη μουσική, τις οποίες εντοπίσαμε και θα παραθέσουμε για αρχειακούς λόγους.

Το μακρινό 1991, η Wizards Of The Coast (η εταιρεία πίσω απ' το παιχνίδι), μικρούλα και DIY-ική λειτουργούσε και έκανε τα ντηλ της στο υπόγειο του Peter Adkinson, ιδιοκτήτη και έπειτα CEO της. Το αντικείμενό της ήταν η εκτύπωση και παραγωγή role-playing games και παρελκομένων τους. Για να έχετε μια γενική χρονική αίσθηση, το Dungeons And Dragons, βασιλιάς των RPG's, υπήρχε ήδη από τα μέσα των '70s. Ειρήσθω εν παρόδω, το 1997, έξι χρόνια μετά το περιστατικό που θα περιγράψουμε, η Wizards Of The Coast αγόρασε το Dungeons And Dragons.

Ας παραμείνουμε, ωστόσο, στο 1991, ένα βράδυ που ο ουρανός φωτιζόταν μοναχά από την αλλεπάλληλη κεραυνόπτωση - έτσι το φανταζόμαστε τουλάχιστον. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο Richard Garfield, υποψήφιος διδάκτωρ στον κλάδο των μαθηματικών που ονομάζεται συνδυαστική, προσέγγισε τον Adkinson. Είχε επινοήσει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ονόματι Ρομποράλι -ναι, ράλι για ρομπότ - και έψαχνε εκδότη. Ο Adkinson είδε όλο το ποτένσιαλ πίσω από τις ιδέες του Garfield, ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του πως η Wizards δεν ήταν έτοιμη, ούτε είχε την τεχνογνωσία για να αναλάβει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ζήτησε να του φτιάξει κάτι πολύ πιο απλό, πολύ πιο χρηστικό και εύκολο. Κάτι που ο̶ ̶κ̶ό̶σ̶μ̶ο̶ς̶ ο κάθε geek θα μπορεί να παίζει καθώς βρίσκεται στις ουρές αναμονής των διαφόρων συνεδρίων και εκδηλώσεων τέτοιου είδους.

Ο Garfield γύρισε σπιτάκι του, έκανε τα μαγικά του (see what I did there?) και εν τέλει επέστρεψε με το Magic: The Gathering, οι πρώτες κάρτες του οποίου έμοιαζαν κάπως έτσι. Διόλου έβρισκες πάνω τους τα φοβερά και τρομερά σχέδια με τα οποία τα έχουμε συνδέσει, ωστόσο η cult αξία τους μοιάζει καθηλωτική ακόμα και από την οθόνη του υπολογιστή.

Το playtesting για τη διαμόρφωση του Alpha Deck (του πρώτου σετ καρτών) και των κανόνων ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο ενός εκ των τότε δοκιμαστών. Εξηγεί ότι στα αρχικά στάδια είχαν αποφασίσει να αγνοήσουν τα διάφορα προβλήματα και ανισορροπίες που ενδεχομένως να προέκυπταν από συνδυασμούς καρτών στα decks των χρηστών. Αν αυτά έρχονταν ποτέ στην επιφάνεια από τους ίδιους τους παίκτες, θα πήγαινε να πει πως το παιχνίδι είχε «πιάσει», οπότε θα μιλούσαμε για ένα... ευχάριστο πρόβλημα.

Όπερ και εγένετο. Έπειτα, το αποτέλεσμα ήταν οι σειρές και σειρές καρτών που προέκυψαν τις επόμενες δεκαετίες να αποτελούν περισσότερο μαθηματικές εξισώσεις των αναρίθμητων πιθανοτήτων που μπορούν να προκύψουν παρά ένα απλό «παιχνίδι για να παίζεις καθώς περιμένεις στις ουρές των συνεδρίων». Τον Απρίλιο του 1997, είχαν πουληθεί ήδη 2 δισεκατομμύρια κάρτες ανά τον κόσμο! Το 1999, η Hasbro αγόρασε τη Wizards Of The Coast για κάτι ψίχουλα, κάπου 325 εκατομμύρια δολάρια! Για να καταλάβετε το μέγεθος, το 1999 η ακριβότερη μεταγραφή όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο ήταν εκείνη του Βιέρι στην Ίντερ για 52 εκατομμύρια δολάρια, σε μια εποχή που ο κόσμος περίμενε εις μάτην να δει ένα εξωγήινο δίδυμο στην επίθεση με τον Ρονάλντο τον ορίτζιναλ. Κλείνουμε την παρένθεση.

Το Magic: The Gathering έφτασε τον εμπορικό κολοφώνα και συνέχισε να εξελίσσεται πέρα από αυτό μέχρι σήμερα. Η φλόγα έχει πια καταλαγιάσει κάπως, ένεκα των καιρών, αλλά τα τουρνουά ανά τον κόσμο υπάρχουν κραταιά. Φυσικά, μπήκε και η τεχνολογία μέσα, με το Magic The Gathering Online να είναι από το 2002 μέχρι σήμερα η απεικόνιση του παιχνιδιού στη μικρή οθόνη των υπολογιστών (πλην κάποιων ελαχίστων σειρών που είχαν κανόνες που ήταν δύσκολο να αποτυπωθούν στους κώδικες). Μάλιστα, από πέρσι υπάρχει και το Magic: The Gathering Arena, που είναι free-to-play και ακόμα σε beta έκδοση, ωστόσο υπόσχεται να αποτελέσει τη νέα επικρατούσα μορφή του παιχνιδιού όσον αφορά το digital σκέλος. Ωστόσο, εγώ νιώθω περήφανος και τυχερός που έπεσε τη δεκαετία του ‘90 στα χέρια μου το πρώτο Magic: The Gathering παιχνίδι ever, εκείνο του 1997 με τα υπέροχα κακά γραφικά του στα Windows 95 που έμοιαζαν κάπως έτσι - και τις οδηγίες που ήταν σε μέγεθος κανονικού βιβλίου λογοτεχνίας! Ήταν το τελευταίο παιχνίδι του Sid Meier (hint: Civilization) στη MicroProse.

Αρκετά, όμως, με τις γλυκές, γλυκές αναμνήσεις που κάνουν το άρθρο να μοιάζει πληρωμένο από την ίδια τη wizards (το οποίο για κακή μου τύχη δεν ισχύει). Ας πάμε στη μουσική σύνδεση που υποσχόμαστε στον τίτλο. Το Footnotes έκανε, λοιπόν, το ψάξιμο και έχει να αναφέρει τα ακόλουθα.

Visigoth

Τρία χρόνια πριν το ντεμπούτο τους, οι (πολυαγαπημένοι μου) heavy metallers από την Utah - μία από τις πλέον σημαντικές νέες μπάντες στον παραδοσιακό ήχο - κυκλοφορούσαν το "Final Spell" EP. Το ομώνυμο κομμάτι μιλάει για τον πόλεμο μεταξύ των αδελφών Urza και Mishra όπως αυτός εξιστορήθηκε στο βιβλίο "The Brothers' War". Η αντίστοιχη κάρτα που τον αναπαριστούσε στο παιχνίδι ήταν η "The Antiquities War". Ο ίδιος ο τραγουδιστής, Jake Rogers, έχει δηλώσει πως η λατρεία του για το Magic: The Gathering ως παιδί ήταν καταλυτικός παράγοντας για την ενασχόλησή του με τη metal.

The Acacia Strain

Τα μέλη της διάσημης deathcore μπάντας από τη Μασαχουσέτη - η οποία, παρεμπιπτόντως, βγάζει πια πολύ πιο αξιοπρεπείς δίσκους απ' ό,τι έκανε στα χρόνια που μεσουρανούσε - είναι μεγάλοι οπαδοί του Magic: The Gathering. Έχουν, μάλιστα, καλέσει δημόσια τους οπαδούς τους να φέρνουν μαζί τις κάρτες τους και να παίζουν ενάντια στα μέλη της μπάντας πριν τις συναυλίες. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν περιστατικά κατά τα οποία άνοιγαν booster box επί σκηνής και τα πετούσαν στον κόσμο αντί για πένες και μπαγκέτες. Το τραγούδι τους, "Doomblade", περιγράφει το πώς είναι να διαλύεις τα creatures των δύσμοιρων αντιπάλων σου χρησιμοποιώντας την κάρτα... "Doom Blade".

Born Of Osiris

Παρεμφερείς μουσικά με τους Acacia Strain, συγγενικοί και στα γούστα. Οπαδοί έχουν πετύχει την μπάντα από το Chicago να δέχεται ως αντίτιμο εισιτηρίου... χόρτο και κάρτες magic. Ναι είναι αλήθεια, το-βρήκα-στα-ίντερνετς, ορίστε και μια φωτό από ένα χαρτόνι που το αναγράφει.

The Mountain Goats

Πρόκειται για μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες περιπτώσεις indie μπάντας με πολυσυλλεκτικό ήχο. Παρουσίασα και τον περσινό τους δίσκο στο site, μιας που τους ακολουθούσα χρόνια και βρήκα τον χρόνο. Αυτό που δεν ανέφερα είναι πως ο mainman John Darnielle είναι μεγάλος οπαδός του Magic: The Gathering. Μάλιστα, το αμέσως προηγούμενο άλμπουμ τους, το "In League With Dragons" του 2019, παίχτηκε για πρώτη φορά ζωντανά στα headquarters της Wizards Of The Coast (ο Darnielle είναι ο κουλ θείος δεξιά στη φωτο). Ο δίσκος είχε αρχίσει ως concept γύρω από την πόλη του Riversend και τον καλοκάγαθο μάγο που την κυβερνούσε.

Patrick Chapin

Ο Patrick Chapin είναι μια διασημότητα ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες, έχοντας πάει πέντε φορές στην τελική οχτάδα του παγκόσμιου Pro Tour και τέσσερις φορές στην τελική οχτάδα του παγκόσμιου Grand Prix. Το 2012 μπήκε στο Hall Of Fame του Magic: The Gathering (a.k.a. ακόμα ένα Hall Of Fame που έχει μεγαλύτερη αξία από το Rock'n'roll Hall Of Fame). Ο Chapin, πέραν των δύο βιβλίων που έχει γράψει, έχει κυκλοφορήσει και έναν ολόκληρο μουσικό δίσκο με θέμα το αγαπημένο του παιχνίδι/επάγγελμα. Αν έχετε απορία πώς ακούγεται, ακούστε εδώ ένα τραγούδι, εμπνευσμένο από την κάρτα "Jace, The Mind Sculptor".

Time Walk

Οι Time Walk από ένα-Springfield των ΗΠΑ (σίμπσονς φανς γουινκ γουινγκ) πήραν το όνομά τους από το μπλε spell που σου χαρίζει έναν επιπλέον γύρο. Κινούνται και αυτοί στον χώρο της ακραίας αμερικανίλας. Οι αναφορές στο παιχνίδι περιορίζονται στο πρώτο τους ντέμο, με κομμάτια σαν το "Path To Exile" (δείτε εδώ την αντίστοιχη κάρτα) και το "Supreme Verdict" (δείτε εδώ την αντίστοιχη κάρτα).

Delain

Πίσω στην εποχή που τα female-fronted symphonic metal συγκροτήματα μεσουρανούσαν, οι Ολλανδοί Delain κυκλοφορούσαν το ντεμπούτο τους. Εκεί, συναντάμε το κομμάτι "The Gathering", όπου η Charlotte Wessels τραγουδάει μαζί με τον Marco Hietala (ex-Nightwish) για ένα παιχνίδι με κάρτες (The spell that calls the Gathering/The magic that might bring/My cards, the ones to choose from/The role they play tonight/Which ones embrace the loved ones?/Which ones will summon for a fight?). Δεν έχει εξηγηθεί ρητά ποτέ σε τι πράγμα ακριβώς αναφέρεται το τραγούδι, αλλά τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια αν όχι ένα λευκό griffin;

Obsidian Tide

Οι Ισραηλινοί prog metallers Obsidian Tide έχουν κυκλοφορήσει μόνο ένα άλμπουμ μέχρι σήμερα - με συμμετοχή του Mike LePond των Symphony X παρακαλώ. Επίσης, τα μέλη τους γνωρίστηκαν σε τοπικό φόρουμ για το Magic: The Gathering. Το κομμάτι "The Harbinger And The Millenial Vengeance" εξιστορεί την ιστορία του Battle For Zendikar από δύο οπτικές, της Ayli the Eternal Pilgrim (δείτε την κάρτα της εδώ) και του Ob Nixilis (δείτε την κάρτα του εδώ).

Gygax

Οι Gygax από την Καλιφόρνια εκφράζουν σε hard rock/heavy metal φόρμες τη λατρεία τους για τα παιχνίδια φαντασίας - κυρίως για Dungeons & Dragons, ωστόσο και το Magic: The Gathering δεν θα μπορούσε να μην έχει την τιμητική του. Το "Liliana" από το ντεμπούτο τους το 2016 αναφέρεται στη Liliana Vess, νεκρομάντις στο storyline του Magic (δείτε την κάρτα εδώ).

Hail To The King

Οι Hail To The King έχουν αλλάξει όνομα πια. Πίσω στο 2013, το ντεμπούτο τους που κινούνταν σε deathcore/djent μονοπάτια έβριθε αναφορών στο Magic: The Gathering, ακόμα και στους τίτλους των κομματιών όπως τα "Contagion Clasp" (δείτε την κάρτα εδώ), "Gutshot" (δείτε την κάρτα εδώ), "Go For The Throat" (δείτε την κάρτα εδώ) κ.ο.κ.

Sorg Uten Tårer

Αν ρίξουμε μια ματιά στη δισκογραφία της one man band του Τούρκου Retribution, κατά κόσμον Bas Yuksel, θα βρούμε φερ’ ειπείν επτά (!) full-length δίσκους τη διετία 2007-2008. Αν ψαχουλέψουμε λίγο ακόμα, θα φτάσουμε στο άλμπουμ που έβγαλε το 2012 αυτό το μυστήριο folk/black metal πρότζεκτ, όπου περιέχεται το κομμάτι "The Brothers Urza And Mishra", παρμένο εμφανώς τον πόλεμο των δύο αδερφών, ένα από τα πιο διάσημα storyline του παιχνιδιού.

Sallow Moth

Η death/prog metal μπάντα του Garry Brents είναι βασισμένη αποκλειστικά σε έναν φανταστικό κόσμο που έχει επινοήσει ο δημιουργός της, ο οποίος κατοικείται από ανθρωπόμορφους... σκώρους! Ο ίδιος ο Brents έχει υποδείξει το Magic: The Gathering ως μία από τις κύριες πηγές έμπνευσης του concept του, το οποίο εξηγεί εκτενώς στις υποσημειώσεις των κυκλοφοριών του - ο διάδοχος του "The Larval Hope" αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στη φετινή χρονιά.

Grave Titan

Μικρή η πορεία της death metal μπάντας από το Άινταχο, μόλις ένα ντέμο το 2019, ωστόσο με όνομα παρμένο από την πανίσχυρη ομώνυμη μαύρη κάρτα, κέρδισαν δικαιωματικά τη θέση τους εδώ.

Wildspeaker

Sludge/crust punk από το Τέξας με δύο full-length. Σχεδόν όλα τα πράγματα εδώ είναι εμπνευσμένα από το Magic: The Gathering. Από όνομα μπάντας (κάρτα εδώ), μέχρι όνομα δίσκου (κάρτα εδώ) και ονόματα κομματιών ("Overgrown Tomb", "Path To Exile", "Petrified Forest", "False Mourning").

Tanagra

Οι power metallers Tanagra είναι επηρεασμένοι από την α̶ε̶ρ̶ο̶π̶ο̶ρ̶ι̶κ̶ή̶ ̶β̶ά̶σ̶η̶ ̶σ̶τ̶η̶ ̶β̶ο̶ι̶ω̶τ̶ί̶α̶ ̶τ̶η̶ς̶ ̶Ε̶λ̶λ̶ά̶δ̶α̶ς̶ λογοτεχνία του φανταστικού και όλα τα geekοπαίχνιδα, ως οφείλει κάθε μπάντα της παρωχημένης αυτής κάστας. Στο "None Of This Is Real" (ειλικρινέστατος τίτλος) του 2015 συναντάμε το κομμάτι "Planeswalker" - αν συνεχίζετε να διαβάζετε μέχρι αυτό το σημείο, γνωρίζετε πως έτσι ονομάζονται οι αντίπαλοι παίκτες στο Magic: The Gathering. Οι στίχοι είναι αντίστοιχου περιεχομένου με τον τίτλο: To walk the floating isles of Zendikar/To walk the razor fields of Mirrodin/Until the day I find my destiny.

Planeswalker

...βέβαια, υπάρχει και μπάντα με το Planeswalker στο ίδιο το όνομά της - έχοντας προς το παρόν μόνο ένα single πέρσι τον Ιούνιο, το οποίο διηγείται την ιστορία ενός μάγου του τάγματος των planeswalker, τον Nicol Bolas (δείτε την κάρτα εδώ), ο οποίος στην πορεία μεταμορφώθηκε σε elder dragon. Οι ιδρυτές του γκρουπ είναι ο Jason Ashcraft, κιθαρίστας των sci-fi heavy metallers Helion Prime, και ο Sozos Michael, που ήταν ο τραγουδιστής στο περσινό ντεμπούτο των Κυπρίων Harmonize.

Stick And Poke

Όχι ακριβώς επηρεασμένοι από αυτήν τη θεματολογία, ωστόσο το κομμάτι "Giving Up On You" ξεκινάει με τους υπέροχους στίχους "I hate that stupid deck of Magic cards, you never let me play/Your obsession with wolves it's out of control and by the way/You're still as self-absorbed as you've always been/For a vegan, you sure got a lot of raccoon skin". Το πιάνουμε ε;

MC Frontalot

Ο MC Frontalot έχει διαγράψει 20ετη καριέρα στο είδος που ονομάζουμε nerdcore (υπάρχει), οπότε θα ήταν εγκληματικό μουσικό παράπτωμα να μην αναφερθεί στο "Hassle: The Dorkening" ("Played Hassle: The Dorkening once/Had eighteen cards in my hand, all Muds").

Dollar Signs

Οι pop punkers Dollar Signs είχαν την τιτανοτεράστια έμπνευση να βάλουν έναν σκύλο στο εξώφυλλο του EP τους το 2017 και να το ονομάσουν "Life Is Ruff", ενώ χαχάνιζαν με την εξυπνάδα τους. Στο κομμάτι "House Of Leaves (Me Alone)" υπάρχει ο εξής στίχος που τους κέρδισε μια θέση σ’ αυτό το άρθρο γιατί έτσι: "Do you wanna play Magic the Gathering?/I've got plans of doing nothing/Do you never do anything at all?"

Milo

Ο Milo (μετέπειτα R.A.P. Fereira στα ‘20s) θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και ποιοτικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης hip hop σκηνής. Σε ένα από τα πρώτα του mixtapes το 2011 είχε συμπεριλάβει το κομμάτι του "For the Unheard Proboard Warriors!", έναν ύμνο στο geekiness που έλεγε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: "I have absolutely no interest in lifting weights/I need to focus on these Neopets sweepstakes/I'm in class nodding off from all the blabbering/Wishing I had more time for Magic: The Gathering/Linked them to the album; I wonder if they'll play my songs"

Honorary Mention - Bolt Thrower

Το όνομα Bolt Thrower είναι ιερό για κάθε οπαδό της ακραίας μουσικής που σέβεται τον εαυτό του. Αν και δεν βρήκα πουθενά σύνδεση με το Magic: The Gathering, είναι γνωστό πως έγραψαν μουσική σχετική με το διάσημο παιχνίδι στρατηγικής με μινιατούρες, Warhammer 40,000. Μάλιστα, λόγω της αγάπης τους για το συγκεκριμένο παιχνίδι, η Games Workshop (η εταιρεία πίσω από το Warhammer 40,000) σύναψε εμπορική συμφωνία μαζί τους και τους έδωσε το artwork για το "Realm Of Chaos". Κομμάτια σαν το εμβληματικό "World Eater" μιλάνε για το συγκεκριμένο storyline.

Honorary Mention - Gimli, Son of Glóin

Είναι γνωστό πως για τον μπαμπά οτιδήποτε φανταστικού, J.R.R. Tolkien, 100 σελίδες δεν θα μας έφταναν να αναφέρουμε τους μουσικούς που επηρεάστηκαν από το έργο του. Οπότε, θα βάλουμε on a sample basis την εξής μια μπαντα: Τους Gimli, Son of Glóin (μην μου πείτε πως δεν μπορείτε να το διαβάσετε στο logo τους), οι οποίοι κυκλοφόρησαν το EP "The Most Noble Adventures of Erebor's Finest Son, In His Quest To Butcher Orcs And Save The World" το 2019 και το EP "At Last; Durin's Mightiest Son Returns to the Field of Battle with Axe in Hand and Glory in His Heart!" to 2020. Αυτά.

-Listen to "2021: All Those Footsteps" Spotify playlist-
-Find Footnotes Songs on Facebook-

  • SHARE
  • TWEET