Kaleikr

Heart Of Lead

Debemur Morti Productions (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 19/02/2019
Οι Kaleikr προσφέρουν έναν εντυπωσιακό δίσκο προοδευτικού extreme metal, που απαιτεί προσήλωση από τον ακροατή
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Συνήθως με τον όρο extreme metal εννοούνται τα ιδιώματα εκείνα που κινούνται από το death ως το black με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις. Τα τελευταία χρόνια, οι διαβαθμίσεις αυτές έχουν θολώσει, τα σύνορα είναι δυσδιάκριτα και συνεπώς ο όρος απευθύνεται σε συγκροτήματα που συνδυάζουν πολλές διαφορετικές επιρροές στον ήχο τους από το φάσμα αυτό. Σύνηθες είναι επίσης το φαινόμενο καλλιτεχνών που εισάγουν στον ήχο τους μουσικές και θεματικές που απομακρύνονται από τα πατροπαράδοτα δομικά στοιχεία αυτής της μουσικής. Τέτοιο συγκρότημα είναι οι Ισλανδοί Kaleikr. Η διμελής μπάντα, κυκλοφορεί αυτές τις μέρες τον πρώτο της δίσκο, "Heart Of Lead", με τα μέλη της να προέρχονται από τους Draugsól, που είχαν κυκλοφορήσει προ διετίας το εξαιρετικό "Volaða Land".

Το εντυπωσιακό εξώφυλλο, δημιουργία του Metastazis Studio, οπτικοποιεί εξαίσια, τόσο τον τίτλο όσο και την θεματική του δίσκου. Οι Kaleikr, θεωρούν τον δίσκο ως μια συναισθηματική κάθοδο από την λύπη προς την παράνοια. Μια καρδιά που πλέον δεν μπορεί να αισθανθεί γιατί πληγώθηκε, θα γίνει αδιαπέραστη και ασήκωτη σαν μόλυβδος, παρασέρνοντας διαρκώς το άτομο και την σκέψη του προς το σκοτάδι, προς ένα ατελείωτο ηλιοβασίλεμα το οποίο θα τον εγκλωβίσει. Οι Kaleikr λοιπόν, από την πρώτη επαφή μαζί τους, καθιστούν σαφές πως η μουσική τους θα είναι ακραία και περίπλοκη, με παραπάνω από ένα τρόπο.

Ηχητικά, ο ήχος τους είναι αρκετά προοδευτικός, κινούμενος ανάμεσα στις συμπληγάδες που ονομάζονται Opeth της προηγούμενης δεκαετίας, και Enslaved. Οι black metal δυσαρμονίες είναι εμφανείς αν και όχι με τον συνηθισμένο τρόπο. Είναι αλήθεια πως το σύγχρονο extreme metal πατάει πολύ πάνω τους και παραμένουν και χαρακτηριστικό στοιχείο της Ισλανδικής σκηνής. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί πως προκύπτει φυσικά σε κάθε black metal μπάντα της σκηνής, αφού οι μελωδίες αυτές φαντάζουν σαν μια χορδή που πάλλεται από ψυχρούς βόρειους ανέμους. Τα φωνητικά είναι ακραία και γέρνουν προς το death metal άκρο. Η παραγωγή από τα εξαιρετικά Studio Emissary είναι οργανική και αρκετά καθαρή για να αναδείξει την τεχνική των μελών χωρίς να γίνει πλαστική.

Η εκκίνηση πραγματοποιείται μέσα από το ατμοσφαιρικό και κινηματογραφικό "Beheld At Sunrise". Το τρίλεπτο build up αξιοποιεί την χρήση της βιόλας και του αργού tempo των τυμπάνων, μέχρι να κορυφωθεί με ένα κιθαριστικό σόλο. Η μουσική εξέλιξη θα οδηγήσει σε διπλά φωνητικά, με το τραγούδι να εμφανίζει συναισθηματική διακύμανση ανεβάζοντας ταχύτητες, γινόμενο έτσι προπομπός του υπόλοιπου δίσκου. Το "The Descent" που ακολουθεί, αξιοποιεί τεχνοτροπίες Enslaved της προηγούμενης δεκαετίας. Στα οκτώ λεπτά του επιτυγχάνει μέσω της εναλλαγής προοδευτικών ρυθμικών και μαυρομεταλλικών leads επικής κλίμακας, μεγαλεία που υπενθυμίζουν την μαγεία των Emperor.

Η συνέχεια με το "Of Unbearable Longing", ρίχνει τους ρυθμούς και χαρίζει μερικές από τις ομορφότερες στιγμές του δίσκου. Η post αισθητική διανθίζεται με ηχητικούς καταιγισμούς και το τραγούδι όσο προχωράει, θα θυμίσει έντονα Opeth εποχής Deliverance, παραμένοντας όμως μέσα στο γενικό concept. Οι Kaleikr, φροντίζουν να μένουν πιστοί στο όραμα και την σκηνή τους και να μην αποσυντονίζονται ούτε από τις επιρροές ούτε από την τεχνική τους.

Ο δίσκος συνολικά είναι προσιτός με τρόπο ώστε τα 48 λεπτά να περνάνε γρήγορα. Φυσικά, η ηχητική πληροφορία ήταν ιδιαίτερα πυκνή και απαιτεί επιπλέον ακροάσεις. Ακόμη και στις συντομότερες στιγμές του όπως το ομότιτλο, το "Heart Of Lead" παραμένει δαιδαλώδες και πολυεπίπεδο. Το "Neurodelirium" η πιο black metal σύνθεση του δίσκου, είναι από τις κορυφές του και υποψήφιο για καλύτερο extreme τραγούδι της χρονιάς. Η εμπειρία του, φαντάζει σαν το "Apokatastasis Panton" των Deathspell Omega να μπλέκεται σε επιθετικότερο κλίμα με το "Path To Vanir" των Enslaved.

H κάθοδος ολοκληρώνεται με το σκοτεινό και μεγαλοπρεπές "Eternal Stalemate And A Never-Ending Sunset". Η μολυβδένια καρδιά βύθισε τον πρωταγωνιστή στην απόλυτη κατήφεια, και ανέδειξε στον ακροατή μια εξαιρετική κυκλοφορία. Οι Kaleikr προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο δίσκο που αν του δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, θα ξεχωρίσει στις προτιμήσεις του κοινού. Η ικανότητά τους να δαμάζουν τις επιρροές και τις ικανότητές τους σε προσιτά μα πολυσύνθετα τραγούδια είναι εξαιρετική, και η ψυχεδέλεια και ο συναισθηματισμός που φορτίζουν τις συνθέσεις, συνδυάζονται επαρκώς με την ακρότητα που χαρακτηρίζει το black metal. Οφείλει να αναγνωρισθεί πάντως πως αν και το αποτέλεσμα είναι ποιοτικότατο, το "Heart Of Lead" βαραίνεται εν μέρει από την δύναμη των επιρροών του, αν και χτίζει ένα δικό του ενδιαφέρον προσωπείο.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET