Η μεγάλη playlist του Footnotes για το 2020 - και όσα (πιστεύει πως) αξίζει να θυμόμαστε

Το Footnotes διπλώνει προσεκτικά τη χρονιά που μας πέρασε και ψάχνει χρονοντούλαπο να την αποθέσει

Από τον Μάνο Πατεράκη, 16/02/2021 @ 11:05

-Listen to "2020: All Those Footsteps" Spotify playlist-
-Find Footnotes Songs on Facebook-
Cover photo: Ezra Acayan/Getty Images - Taal Volcano Eruption in the Philippines (January 2020)

Ο Φεβρουάριος είθισται να είναι ο μήνας κατά τον οποίον έχουμε κατ' εξοχήν ακούσει και χωνέψει τις κυκλοφορίες της περασμένης χρονιάς. Παρά την όποια βιασύνη να εξάγουμε νωρίς τα έξιτ πολς μας και να στέψουμε τους δίσκους της χρονιάς ορμώμενοι από έναν δικαιολογημένο ενθουσιασμό, είναι καλή στιγμή για ένα τελικό μάνδρισμα στο λιστολογικό μας μυαλό. Με τη «Μήδεια» να προτάσσει την παγερή της αγκαλιά, το Footnotes ρίχνει το πέπλο μιας Spotify συλλογής 122 κομματιών του 2020 - ένα ανά καλλιτέχνη.

Στην τέχνη, το καθετί έχει το κοινό του και η κάθε αισθητική έχει τον τρόπο και τον χρόνο της. Από το βήμα αυτής της στήλης, οι αισθητικές προτιμήσεις ουδέποτε συγκαλύφθηκαν. Πάντα θα πιστεύω πως το μόνο που κάνουμε όσοι γράφουμε για μουσική είναι να δίνουμε μια αντικειμενική ψευδαίσθηση στις υποκειμενικές μας προτιμήσεις και απόψεις, ρίχνοντας προκαταβολικά ένα sorry-not-sorry στους υπέρμαχους της αντικειμενικότητας. Εξάλλου, δεν μειώνουμε κάτι με αυτήν την παραδοχή.

Εν προκειμένω, στη μεγάλη αυτή playlist, που περιέχει όλα όσα κρατάει το Footnotes από το 2020, υπάρχει επίσης η ψευδαίσθηση μιας ομαλής ροής. Ξεκινάμε από progressive metal, ένεκα του δίσκου των Caligula's Horse που μου προσέφερε τις μεγαλύτερες συγκινήσεις. Έπειτα, οδεύουμε σε πιο στονερο-ψυχεδελικα-αλτ-προγκ πραγματάκια και κάπου στη μέση συναντάμε ένα καλοκαίρι indie και out of rock βουτιών. Η ηλιοφάνεια είναι προσωρινή, για να καταλήξουμε σε ένα σκοτεινό metal/extreme metal λυκόφως. Η προαναφερθείσα ταξινόμηση προσφέρει μια ψυχαναγκαστική τάξη στο μυαλό μας, όμως τελικά το χάος ενός shuffle play ίσως δίνει απολαυστικότερο αποτέλεσμα. Το χάος πάντα υπερτερεί.

Πρόκειται για μια κατακλείδα σε ένα γιγάντιο end-of-the-year υλικό που ετοιμάσαμε με τους υπόλοιπους συντάκτες: αριθμεί πάνω από 40 άρθρα και μπορείτε να το βρείτε στην ενότητα Χρονολόγιο. Περισσότερο ζουμί απ- όσο μπορεί να αντέξει ένα αυτί, θα έλεγε κανείς, όμως με μεγάλη αρχειακή αξία. Μεγάλος νικητής στις συλλογικές μας ψηφοφορίες οι ημι-underground hard rockers White Dog, το πιο άγνωστο άλμπουμ που αναδείχθηκε ποτέ δίσκος της χρονιάς στο site μας. Το ποιοτικό hard rock πάντα ευνοείται στη συνισταμένη ροκάδων και μεταλλάδων - κάτι απόλυτα λογικό και θεμιτό. Έστω και αν δεν το συμπεριλαμβάνω, προσωπικά, σε όσα άλμπουμ μου έκαναν το κλικ.

Η ποσότητα των καινούργιων μουσικών με τις οποίες επιλέγει ο καθένας να ασχοληθεί παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση από ακροατή σε ακροατή. Ο διαθέσιμος χρόνος είναι καθοριστικός παράγοντας. Βέβαια, ορισμένες φορές είναι απλά η δικαιολογία για κάτι ακόμα σημαντικότερο: τη διάθεσή μας μας για αφομοίωση νέων ήχων. Τις περισσότερες φορές δε, αυτές οι δύο μεταβλητές λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Διαδικτυακά περιοδικά σαν το δικό μας - και τόσα άλλα εκεί έξω - λειτουργούν ως αντισταθμιστική δύναμη που αναζωπυρώνει τη φλόγα και το ενδιαφέρον στον αναγνώστη, μα και σε εμάς τους ιδίους.

Το 2020 ήταν εξουθενωτικό παγκοσμίως και η μουσική πάντα ακολουθεί. Στη χώρα μας, μάθαμε να ζούμε με την έννοια του lockdown στις 23 Μαρτίου και έπειτα ξανά στις 7 Νοεμβρίου, με ένα καλοκαιρινό διάλειμμα. Τα μέτρα-ακορντεόν δημιούργησαν πρωτόγνωρες δυσαρμονικές νότες. Είναι αναμένομενο αυτό το υλικό να αποτελέσει πρώτης τάξεως πρώτη ύλη για κάθε σκεπτόμενο μουσικό. Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα αυτού (οι ατομικές και φιλοσοφικές προεκτάσεις) θα καρποφορήσουν μουσικά μέσα στο 2021 - με μια μικρή καθυστέρηση δηλαδή, καθότι τα αντανακλαστικά μας δεν ήταν τόσο γρήγορα. Δεν είναι διαθέσιμα τα μέσα για άμεσες αντιδράσεις σε όλους, ειδικά με την οικονομική καταστροφή που επήλθε σε όσους συντηρούνταν από αυτό.

Αντιθέτως, αν το δούμε σε παγκόσμια κλίμακα, δεν ήταν λίγες οι μουσικές που κυκλοφόρησαν από το καλοκαίρι και μετά με φανερό στίγμα του εγκλεισμού, των ανισοτήτων που οξύνθηκαν, της μοναξιάς, της ευθραυστότητας της ανθρωπότητας. Ήδη στις συνεντεύξεις τους, πολλοί μουσικοί το παραδέχθηκαν. Πως θα γινόταν αλλιώς;

...χωρίς, βέβαια, να σημαίνει πως δικαιολογούμαστε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο αποτύπωμα του κορωνοϊού. Δεν είναι παρά ένα ποσοστό της μεγάλης αλήθειας. Ο πλούτος των μουσικών που κυκλοφόρησε (και) το 2020 είναι αχανής, ίσαμε κάθε ανθρώπινη σκέψη που προέκυψε σε κάποια γλώσσα, κάπου στη γη αυτές τις 366 ημέρες - έστω και αν εστιάζεις σε «δυτικούς» ήχους όπως εμείς εδώ. Η μουσική, ως η πλέον λαϊκή τέχνη, στη δημιουργία της οποίας έχουν πρόσβαση ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι κάθε χρόνο, παρουσιάζει απύθμενο ενδιαφέρον, ακόμα και ακαδημαϊκά, αν όχι συναισθηματικά. Ακόμα και σε ένα άλμπουμ που αντιγράφει μια αντιγραφή μιας αντιγραφής, το κάθε φάλτσο είναι μοναδικό. Κάποια από αυτά, μιλάνε λίγο πιο έντονα στο υποσυνείδητό μας και εδώ τους δίνουμε τα εύσημα.

Footnotes

Στα του 2021, προσωπικά πρόσμενα τα Need και Soen, να τα συνοδεύσω φιλικά στο Top 10 της χρονιάς μου από τώρα. Εν τέλει, παρά την εμφανή τους ποιότητα, παραμένουν κάτω των προσδοκιών μου, όσες ακροάσεις και να τους έδωσα.

Πολλές φορές θέλω να κατηγορήσω τους Cult Of Luna που κρατούν την ίδια συνταγή ξανά και ξανά. Μα, όταν τους ακούς την κατάλληλη στιγμή σου ισοπεδώνουν το είναι. Το νέο τους EP (σαραντάλεπτο ε) έχει την ίδια επίδραση.

...και για τις πιο ήρεμες φετινές στιγμές, ο δίσκος του Buck Meek (κιθαρίστα των λατρεμένων indie folk rockers Big Thief) είναι ιδιαιτέρως καταπραϋντικός. Στο ίδιο πνεύμα, αλλά με αρκετά πιο country σημεία σε σχέση με την μπάντα του.

Μεγάλη αλλαγή κατεύθυνσης και για ένα από τα πουλέν του Footnotes. Το ντεμπούτο των Δανών Demon Head το είχαμε σε εξέχουσα θέση σε ένα από τα πιο πετυχημένα άρθρα της στήλης, το «Δίσκοι που βγήκαν το 2015 αντί για το 1975». Έκτοτε κυκλοφόρησαν δύο ακόμη πολύ ωραία δισκάκια παραδοσιακού heavy psych. Φέτος, έκαναν στο "Viscera" μια σχετικά απότομη αλλαγή πορείας σε gothic μονοπάτια που βρίσκω πετυχημένη.

-Listen to "2020: All Those Footsteps" Spotify playlist-
-Find Footnotes Songs on Facebook-

  • SHARE
  • TWEET