The Rocking Oscarz

And the winner iz...

Από τον Γιώργο Ζαρκαδούλα, 18/02/2019 @ 11:33

Λίγες ημέρες έμειναν για την απονομή των βραβείων Oscar του 2019. Λίγες ημέρες για την πραγματοποίηση του 91ου θεσμού εκείνου που δίνει περισσότερη σημασία στη χλιδή, στο κόκκινο χαλί και στο politically correct του πράγματος και λιγότερο στα αμιγώς κινηματογραφικά κριτήρια. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, οι απουσίες τρανταχτές όπως και οι αρνήσεις καλλιτεχνών είτε να παρευρεθούν στην εκδήλωση ή ακόμα και στο να παραλάβουν το περιβόητο αγαλματίδιο.

Το μόνο που μπορεί να μείνει είναι τα λόγια των νικητών, όταν κι εφόσον αυτά καταπιαστούν με ζητήματα της επικαιρότητας, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές ανησυχίες, άσχετα που μόλις σβήσουν τα φώτα θα πάψουν να κοσμούν τις ειδησεογραφικές στήλες. Δεν έχουμε κρύψει ποτέ το ότι αγαπάμε τον κινηματογράφο και τα soundtrack, όπως αγαπάμε και τα προγνωστικά για το εν λόγω γκαλά. Το πιο πιθανό είναι να πάμε κουβά και πάλι, αλλά οι προβλέψεις έχουν τη γοητεία εκείνη που κατατροπώνει το τελικό αποτέλεσμα. Κοινώς, μας ιντριγκάρει το παιχνίδι κι όχι αν κερδίσουμε.

Θα εστιάσουμε στις σημαντικότερες κατηγορίες των Oscars για ευνόητους λόγους, θα ποντάρουμε σε τελικά αποτελέσματα και θα προτείνουμε τους δικούς μας νικητές. Τους νικητές της καρδιάς μας, που μας σκλάβωσαν την περασμένη απογοητευτική χρονιά με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Η δόξα και η φήμη τους ανήκει δικαιωματικά.


Spike Lee

Καλύτερη Ταινία: Black Panther, BlacKkKlansman, Bohemian Rhapsody, The Favourite, Green Book, Roma, A Star Is Born, Vice.

Ποντάρισμα: Είχε χρόνια να σταθεί αξιοπρεπώς πίσω από την κάμερα ο Spike Lee κι επιτέλους τα κατάφερε και με το παραπάνω. Από τους λοιπούς διεκδικητές γελάμε δυνατά με την πατάτα του "Μαύρου Πάνθηρα", αναγνωρίζουμε όμως πως "Η Παρείσφρηση" δεν έχει τύχη. Οι ιθύνοντες έδωσαν (άδικα) το βραβείο σε μαύρη ταινία πριν δυο χρόνια. Τους κόβουμε σινεφίλ φέτος, οπότε πάμε στο 1.91 του "Roma".

Rocking Oscar: Ήταν δύσκολη η επιλογή ομολογουμένως. Μεγαλύτερη παπαριά όμως από το "Clapper" είχαμε καιρό να δούμε. Θες από τον τίτλο που στα ελληνικά είναι ακόμα πιο χάλια ("Ο Παλαμάκιας"), θες από την ιστορία της, το θέμα είναι πως έστω και στο νήμα κατάφερε να μας κερδίσει αντιστρόφως ανάλογα από το επίσης πανάθλιο "Mute" του Netflix. Άξιο και σε καλή μεριά.


Α΄ Αντρικός Ρόλος: Christian Bale, Bradley Cooper, Willem Dafoe, Rami Malek, Viggo Mortensen.

Ποντάρισμα: Θα το πάμε δια της ατόπου απαγωγής. Ο Dafoe φεύγει πρώτος. Αρκετά καλός, αλλά συμπληρώνει τη λίστα όντας μη εμπορικός. Ο Aragorn επίσης το ίδιο και μείναμε με τα φαβορί. Θα το μπουμπουνίσουμε στον Malek, όχι τόσο για την ερμηνεία του, αλλά κυρίως για τον μύθο που ακούει στο όνομα Freddie Mercury.

Rocking Oscar: Μην σας πούμε ψέματα, η απόφαση είχε παρθεί από το πρώτο λεπτό και το δεύτερο μισό του "Mandy" απλώς ήταν η ταφόπλακα στα όνειρα των ανταγωνιστών του. Η επιστροφή του Nicolas Cage ήταν επεισοδιακή και αιματοβαμμένη. Το ότι θα διαρκούσε παρά ελάχιστες ημέρες ήταν επίσης πασιφανές αλλά δεν μας αποθάρρυνε. Ο καλλιτεχνικός βούρκος τον κάλεσε και πάλι στην αγκαλιά του, εμείς όμως προλάβαμε και του παραδώσαμε το πιο gore αγαλματίδιο της χρονιάς.


Olivia Colman

Α' Γυναικείος Ρόλος: Yalitza Aparicio, Glenn Close, Olivia Colman, Lady Gaga, Melissa McCarthy.

Ποντάρισμα: Ξερό και μονό αποδεκτό στην Olivia Colman. Με την ίδια συλλογιστική της αντίστοιχης ανδρικής κατηγορίας, στέλνουμε στον πάγκο Yalitza Aparicio & McCarthy. Πάλι τρεις μας έμειναν και παρόλο που δεν έχουμε δει την Glenn Close, θα πάμε ταμείο με την ηρωίδα του Λάνθιμου.

Rocking Oscar: Δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Έχουμε Jennifer Garner στο "Peppermint", έχουμε δυστυχώς την αγαπημένη Helen Mirren στο αποκαρδιωτικό "Winchester" και τη Melissa McCarthy στο "The Happytime Murders". Καθότι όμως δεν έχουμε αναδείξει κάποια έκπληξη, θα πρωτοτυπήσουμε και θα χαρίσουμε την αγάπη μας στην αμιγώς γυναικεία ομάδα του "Ocean's 8". Στον άτυπο διαγωνισμό για το ποια θα υποδυθεί χειρότερα τον ρόλο της, ήρθαν ισόπαλες. Το λες κι επίτευγμα.


Β' Αντρικός Ρόλος: Mahershala Ali, Adam Driver, Sam Elliott, Richard E. Grant, Sam Rockwell.

Ποντάρισμα: Εδώ θα μετρήσουν οι συμπάθειες και οι αδυναμίες. Οι κύριοι Rockwell & Ali παρακαλούνται να αποσυρθούν καθώς είναι πρόσφατοι νικητές. Ο κύριος Driver έχει όλο το μέλλον μπροστά του και κάπως έτσι καταλήξαμε στον Sam Elliott. Σε έναν εκ των πλέον cool ηθοποιών εν ζωή και στον άνθρωπο εκείνο που αφού σκότωσε τον Χίτλερ, εν συνεχεία έγινε και ο δήμιος του Bigfoot. Όχι, δεν σας λέμε ψέματα: Voila.

Rocking Oscar: Καλώς τα μεγαθήρια. Από πού να ξεκινήσουμε; Από τον Gary Oldman στο "Hunter Killer"; Ας ξεκινήσουμε από κει και να συνεχίσουμε με την κάκιστη αντιγραφή του Rami Malek στον ρόλο του Dustin Hoffman στο remake του "Ο Πεταλούδας". Και για να μην βασανιζόμαστε άλλο, θα ολοκληρώσουμε με το χτύπημα του John Malkovich στο "Mile 22". Προφανώς και του δίνουμε το βραβείο, κυρίως για την υπομονή που επέδειξε στην ακατάσχετη κι εκνευριστική πολυλογία του Mark Walberg.


Emma Stone

B' Γυναικείος Ρόλος: Amy Adams, Marina de Tavira, Regina King, Emma Stone, Rachel Weisz.

Ποντάρισμα: Ίσως το πιο εύκολο κέρδος. Με δύο υποψήφιες, είναι λίγο δύσκολο να μην καταλήξει το Oscar στην ταινία του Λάνθιμου. Σε ποια τώρα είναι το ερώτημα, το ρίσκο και το τζογάρισμα. Βάζουμε κάτω τα δεδομένα κι έχουμε: Η Weisz έχει μουρλαθεί να πρωταγωνιστεί τελευταία σε ταινίες για τους Εβραίους. Δεν το λες κι εμπορικό. Μάλλον στοχευμένο. Από την άλλη έχεις μια αγαπημένη ηθοποιό του Hollywood και του κοινού. Είναι κι αυτή η μουσούδα της Stone που σαγηνεύει άπαντες και δικαιολογημένα. Οπότε; Emma Stone show us the money.

Rocking Oscar: Δεν μπήκαμε στη διαδικασία για πληθώρα συμμετεχόντων εδώ. Αλίμονο. Λίγες και καλές. Το "Mile 22" κάνει και πάλι την παρουσία του αισθητή με τη σταρ του MMA, Ronda Rousey. Αντίπαλο δέος; Βρε ομορφιά Elisabeth Shue, τι δουλειά είχες στο remake της κακιάς ώρας του "Death Wish"; Είστε τυχερές όμως και οι δυο, καθώς η πλέον ατάλαντη ηθοποιός της γενιάς της δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της πρωτοκαθεδρίας: Η Rosamund Pike στο "Beirut" είναι τόσο κακή όσο φαντάζεστε. Δικό σου κοπελιά.


Σκηνοθεσίας: Spike Lee, Paweł Pawlikowski, Γιώργος Λάνθιμος, Alfonso Cuarón, Adam McKay.

Ποντάρισμα: Μπορεί να κάνει εδώ την έκπληξη ο Spike Lee; Δύσκολο. Προβλέπουμε μάχη «κλεφτών». Λάνθιμος και Cuarón έχουν το δικό τους ύφος, τη δικιά τους σχολή. Έχουν όμως και αγαπημένους σκηνοθέτες. Τα δάνειά τους όμως είναι τόσο όμορφα κι εναρμονισμένα με την προσωπική τους οπτική που μόνο καλό προσφέρουν. Εδώ θα γίνει η μάχη. Πού θα κάτσει η μπίλια; Στο ταλέντο και στο hype ή στο ταλέντο και στο παλιακό σινεμά; Αν έσκαγε κανά αβίαστο χαμόγελο ο Λάνθιμος και ήταν λίγο πιο εξωστρεφής στις αναγκαστικές κοινωνικές εκδηλώσεις, θα του δίναμε έναν πόντο παραπάνω. Τώρα όμως, θα πάμε με τον Μεξικάνο οραματιστή.

Rocking Oscar: Μιλάμε για τη χαρά του νεκροθάφτη. Σκληρός ανταγωνισμός, αμείλικτος. Ο Vaugh Stein του "Terminal", ο Kevin Connolly του "Gotti", ο Αλέξανδρος Αβρανάς του "Dark Crimes", ή μήπως η παιχτούρα Eli Roth για το remake του "Death Wish"; Θα προσπεράσουμε το "Venom" και τον Ruben Fleischer καθότι το σενάριο δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα και θα καταλήξουμε στο επικό κατόρθωμα του Steven C.Miller. Το "Escape Plan 2: Hades" είναι δικό του και θα τον κυνηγάει για πάντα.


Lady Gaga

Τραγουδιού: "All The Stars", "I'll Fight", "The Place Where Lost Things Go", "Shallow", "When A Cowboy Trades His Spurs For Wings".

Ποντάρισμα: Στα καθαρά δικά μας. Θα είναι σκάνδαλο αν δεν το σηκώσει η Lady Gaga. Μιλάμε για τραγούδι κι ερμηνεία περιωπής. Άσε που εύκολα έμπαινε ακόμα ένα υποψήφιο από την ταινία ("Always Remember Us This Way"). Οκ, είναι φτιαγμένο για τον λόγο αυτό. Είναι δακρύβρεχτο, είναι ότι θες. Όταν μπαίνει όμως η άτιμη στο "Shallow" σκέφτεσαι πόσοι θα ήθελαν να το έχουν συνθέσει/ερμηνεύσει και φανταζόμαστε πως είναι πολλοί.

Rocking Oscar: Είναι υποψήφιο για τραγούδι της χρονιάς. Δεν πειράζει που είναι φετινό, σκέψου μόνο να έπαιζε στην ταινία. Την από πάνω. Θα το είχε σηκώσει για πλάκα με κατεβασμένα τα χέρια. Το "Shooting Stars" των Rival Sons μας ανάγκασε να παραβούμε το πρωτόκολλο. Soul rock με ολίγη από gospel και χορωδιακά sing along για κατάμεστα στάδια. Σου ευφραίνει την καρδιά, το μυαλό και την ψυχή. Αυτό δεν είναι ένα από τα ζητούμενα της μουσικής άλλωστε;


Ειδική μνεία: Στην ταινία εκείνη που έφαγε το θάψιμο γενεών από τους κριτικούς κι ακόμα αναρωτιόμαστε το γιατί. Δεν είναι αριστούργημα, αλλά "Η Εξαφάνιση Του Sidney Hall" δεν δικαιολογεί σε καμία των περιπτώσεων τις αρνητικές απόψεις των ειδικών. Μην μασάς Sidney, είμαστε δίπλα σου.

Στο soundtrack εκείνο που αποδίδει στον μέγιστο βαθμό τα συναισθήματα που προκαλεί η εικόνα. Η μουσική επένδυση του "First Man" από τον Justin Hurwitz είναι τουλάχιστον εκπληκτική. Ο συνδυασμός δε της σύνθεσης εκείνης κατά τη διάρκεια της προσεδάφισης του Απόλλων 11 στη Σελήνη με την εικόνα, είναι καθηλωτικός τόσο για το μάτι όσο και για το αφτί. Απολαύστε.

Tommy Wiseau

Στον ηθοποιό εκείνο που θα στοιχειώνει για πάντα τις μη νηφάλιες προβολές μας: Tommy Wiseau, σ' ευχαριστούμε που και φέτος μας παρέδωσες μαθήματα υποκριτικής μέσω του "Best F(r)iends: Volume 2". Τι πάει να πει δεν έχεις δει το Vol.1; Ακόμα εδώ είσαι;

Και τέλος, στην υπέροχη σειρά "The Little Drummer Girl" που υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Park Chan-wook παίζει να είναι εφάμιλλη του βιβλίου του John le Carré. Αν τώρα πάλι ψάχνεις να βρεις το main theme της μίνι αυτής σειράς και πέφτεις σε συνεχές αδιέξοδο, σε παραπέμπουμε στον συνεργάτη του σκηνοθέτη και συνθέτη, Jo Yeong-wook και στη μουσική του επένδυση για το "Old Boy". Εκεί μάλλον θα βρεις την αλήθεια που μας κρύβουν.

  • SHARE
  • TWEET