«7»: Bob Hoskins

7 αγαπημένες στιγμές ενός από τους τελευταίους μεγάλους Άγγλους ηθοποιούς του περασμένου αιώνα

Από τον Βασίλη Σπανό, 12/05/2014 @ 10:50
Όταν η Mona Lisa έχασε το χαμόγελό της



Γεννημένος το 1942 στο δυτικό Suffolk και στην ηλικία των δύο ετών μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, ο Bob Hoskins ήταν γιός οδηγού λεωφορείου και δασκάλας μαγειρικής. Στα 15 του χρόνια παράτησε το σχολείο και άλλαξε πολλές δουλειές, μέχρι να φτάσει το 1968 και να πάρει ένα μικρό ρόλο στο "Romeo And Juliet" του θεάτρου Βικτώρια! Στη συνέχεια άνοιξε και ο δρόμος, αρχικά προς την μικρή και μετέπειτα την μεγάλη οθόνη, με πολλές εμφανίσεις σε Β' ρόλους, όπου καθιερώθηκε στα μάτια του κοινού ως ένας κοντός, παχουλός, νευρικός, αστείος και ελαφρώς «αγριωπός» τύπος, o oποίος έβγαζε μια βαθιά μελαγχολία και συγκινητική ειλικρίνεια με κάθε ρόλο που αναλάμβανε!



Ανάμεσα στους εκατοντάδες Β' ρόλους που ανέλαβε, χαρακτηριστικοί ήταν αυτοί του "Mermaids", "A Prayer For The Dying", "Hook", "Pink Floyd's The Wall", "Shattered" κτλ, ενώ έχει βραβευτεί με σχεδόν ότι βραβείο υπάρχει πλην Oscar -που μέτρησε μόνο μια υποψηφιότητα- για τον χαρακτηριστικό ρόλο ζωής του στην "Mona Lisa" το 1986...



Ο αγαπητός και δημοφιλέστατος ηθοποιός, άφησε την τελευταία του πνοή στα 71 του χρόνια χτυπημένος από πνευμονία, στις 29 Απριλίου 2014...
Από τους τελευταίους μεγάλους Άγγλους ηθοποιούς της παλιοπαρέας των Michael Caine, Robbie Coltrane, Steven Fry και σια, από τους πιο χαρακτηριστικούς καρατερίστες της δεκαετίας του 1980 και 1990, ο άνθρωπος που παρ’ ολίγον να χριστεί Wolverine από τον James Cameron και την Kathryn Bigelow στην πρώτη απόπειρα για μεταφορά του σύμπαντος των X-Men στη μεγάλη οθόνη (και σίγουρα, δεδομένου και της εικόνας του χάρτινου ήρωα από τον Chris Claremont, μια απολύτως ταιριαστή επιλογή), ηθοποιός από σπόντα και με σπουδαίο πηγαίο αυτοσαρκαστικό χιούμορ, σίγουρα αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη αλλά δυστυχώς ένα ακόμα μεγαλύτερο δυσαναπλήρωτο κενό...



«She was trapped. From the first time he met her. She was trapped. Like a bird in a cage. But he couldn't see it. He liked her, but he was the type who couldn't see what was in front of his face. And there she was, in pain. You can get soppy about someone, well, you can't see these things, and he was, soppy sod. She had faith in him. She believed in him. And he had a lot of hopes for her. And there was love. Yeah. She was in love alright. She really was. But not with him. And that's the story.»

George, "Mona Lisa"





1. Μona Lisa (1986)



Το 1986 ο Neil Jordan κατέκτησε κοινό, κριτικούς και σχεδόν ότι βραβείο μπορούσε με την περίφημη "Mona Lisa", ένα νεο-νουάρ γκανγκστερικό αγγλικό δράμα, με το κοινό για πρώτη φορά να αγκαλιάζει καθολικά την ερμηνεία-οδοστρωτήρα του Hoskins, σε ένα ρόλο που τον καθόρισε για πάντα σαν ηθοποιό, ως το ανυπέρβλητο peak του! Ο George, νυν αποφυλακισμένος, δουλεύει σαν οδηγός για call girl πολυτελείας - υπό τις οδηγίες του αφεντικού του Denny (Michael Caine), με το οποίο τελικά αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση, οδηγώντας την κατάσταση σε ένα εκρηκτικό βίαιο ξεκαθάρισμα με τον σκοτεινό αγγλικό υπόκοσμο! Μια ερμηνεία-ζωής ενός σκληρού αλλά με μαλακή καρδιά εγκληματία και μια από τις ταινίες που άλλαξαν τον αγγλικό κινηματογράφο για πάντα, η "Mona Lisa" θα παραμείνει η πιο δημοφιλής, συγκινητική, καθοριστική και ενδεικτική στιγμή του τεράστιου ταλέντου του Hoskins!

Trailer



2. The Long Good Friday (1979)



H ταινία που έδωσε για πρώτη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στον Hoskins, ένα κλασσικό αγγλικό γκανγκστερικό δράμα του 1979 με συμπρωταγωνίστρια την Helen Mirren, δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτα παραπάνω από εξαιρετική σαν δείγμα του σπουδαίου υποκριτικού χαρίσματος που διέκρινε τον πρωταγωνιστή της! Ο Harold, μεγαλο-εγκληματίας και αρχι-νονός της Λονδρέζικης μαφίας προσπαθεί να μπει στον ίδιο δρόμο αλλά η ίδια η ταραγμένη αγγλική πραγματικότητα των αρχών των '80s, θα σταθούν εμπόδιο στον δρόμο του! Breakthrough στον κινηματογράφο μετά από αρκετές μικρότερες εμφανίσεις σε ταινίες, σειρές του BBC και θέατρο, σε ένα ρόλο ο οποίος ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του, αυτός του cockney μαφιόζου με την τραχιά εμφάνιση και τον ασταθή, νευρικό χαρακτήρα!

Trailer



3. Who Framed Roger Rabbit (1986)



Στη κλασική πλέον ταινία του Robert Zemekis, αλλά και μια από τις πιο πρωτοποριακές ταινίες του περασμένου αιώνα, ο Bob Hoskins είναι ο Edward Valiant, αλκοολικός ντετέκτιβ ο οποίος ερευνά έναν φόνο ο οποίος εμπλέκει τον φαινομενικά αθώο Roger Rabbit..με την διαφορά ότι ο Roger Rabbit είναι ένα cartoon, καθώς στην φανταστική πόλη του Toontown, το 1947, άνθρωποι και cartoons συνυπάρχουν και δυστυχώς ο Edward απεχθάνεται τα cartoons... Ταινία με την σφραγίδα του Spielberg στην παραγωγή και με μυθικό σχεδόν production level, έδωσε στον Hoskins έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο, καθώς η κωμωδία ήταν ένα είδος στο οποίο δεν είχε ακόμα διαπρέψει αλλά και η όλη διαδικασία των γυρισμάτων (απέναντι σε μίμους και πάνινες κούκλες, ελέω των χάρτινων χαρακτήρων που συμπλήρωναν αργότερα το φιλμ μέσω του animation department) δεν ήταν και ότι πιο εύκολο και βατό! Τελικά η ταινία έσπασε ταμεία, προτάθηκε για αρκετά βραβεία και έδωσε στον Hoskins έναν από τους πιο κλασικούς και εμβληματικούς ρόλους της καριέρας του!

Trailer



4. Felicia's Journey (2001)



Στο μικρό διαμάντι του Atom Egoyan, βασισμένο στο βραβευμένο με Pulitzer μυθιστόρημα του William Trevor, ο Hoskins τραβάει μια γραμμή στην μέχρι τότε πορεία του και αναλαμβάνει να υποδυθεί έναν ιδιαίτερα σκοτεινό και αμφιβόλου κινήτρων, μεσόκοπο μοναχικό άντρα, ο οποίος φιλοξενεί ένα νεαρό κορίτσι το οποίο ψάχνει τον πατέρα του αγέννητου παιδιού της στο Birmingham... Ακραίες καταστάσεις, χιτσκοκική ανάπτυξη χαρακτήρων και υπόγειο σασπένς δίνουν την ευκαιρία στον Hoskins για έναν κόντρα ρόλο, την οποία δεν αφήνει χαμένη και σε μια αλληγορική ανάγνωση του μύθου της Κοκκινοσκουφίτσας παίζει στα δάχτυλα το ρόλο του Λύκου ο οποίος θα σαγηνεύσει το θύμα με τους τρόπους του, θα το κάνει να ανοιχτεί και στο τέλος θα αποκαλύψει τα πραγματικά του κίνητρα με τον τρόπο που τον βολεύει! Ρεσιτάλ ερμηνείας και μια από τις πιο απαιτητικές στιγμές της καριέρας του!

Trailer



5. Brazil (1985)



Περισσότερο cameo παρά κανονικός ρόλος, ο Hoskins έκανε ένα χαρακτηριστικό cult πέρασμά από την αριστουργηματική Δυστοπία του Terry Gilliam σαν ένας ξεκαρδιστικός, ιδιόμορφος, οριακά cartoon και παρανοϊκά νευρικός υδραυλικός, απόλυτα συνυφασμένος με το εξίσου παρανοϊκό μωσαϊκό χαρακτήρων της ταινίας! Οι δύο σκηνές στις οποίες εμφανίζεται πρακτικά και κάνει κόλαση την ήδη ταραγμένη ζωή του Jonathan Pryce είναι, εκτός από ξεκαρδιστικές, μια ακόμα απόδειξη για το τεράστιο κωμικό ταλέντο που κουβαλούσε! «All you've got to do is blow your nose and it's fixed, in't it?»

Trailer



6. Cotton Club (1984)



Στην ημι-αποτυχημένη προσπάθεια του Coppola να αναστήσει το είδος του μιούζικαλ αλλά και να προσθέσει άλλο ένα γκανγκστερικό έπος στην ταινιοθήκη του, ανάμεσα στα ηχηρά miss-casts όπως αυτό του Richard Gere ή του Nicolas Cage, υπήρξαν και πολλές πετυχημένες επιλογές όπως αυτή η χαρακτηριστική Β'-ρολίστικη εμφάνιση του Hoskins ως Owney Madden, ιδιοκτήτη του Cotton Club! Mε την χαρακτηριστική του ψυχραιμία και φαινομενική καλοσύνη κρατάει όρθιο και δυνατό το περιβόητο club, ενώ επίσης με την εξίσου ψυχρή και φαινομενικά ήρεμη στάση του κανονίζει και τις βίαιες παρασκηνιακές συρράξεις μεταξύ των μαφιόζων της Νέας Υόρκης! Σε έναν ρόλο που τον γνωρίζει καλά, ο Hoskins κλέβει την παράσταση στις σκηνές που εμφανίζεται, με την εξαιρετική στάση και απόδοση του διαβόητου χαρακτήρα που υποδύεται, προσθέτοντας άλλη μια επιτυχία στην φιλμογραφία του!

Trailer



7. Nixon (1995)



Στην σκανδαλώδη και αμφιλεγόμενη ταινία του Oliver Stone, ο Hoskins κρατάει τον μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο του J. Edgar Hoover, πρώτου διευθυντή του FBI! Σε κάθε εμφάνισή του στην οθόνη καταφέρνει να επισκιάσει τους συμπρωταγωνιστές του με την στιβαρότητα και ωριμότητα που φέρνει στο ρόλο ενός αμφιλεγόμενου και ακραίων πεποιθήσεων υπαρκτού πολιτικού προσώπου, ακόμα και όταν στέκεται δίπλα στον σπουδαίο Antony Hopkins - του οποίου το over-acting βέβαια δεν αφήνει και πολλά περιθώρια... Άλλη μια μικρή αλλά σημαντική εμφάνιση, δείγμα της μεγάλης γκάμας ρόλων που «φόρεσε» ο σπουδαίος αυτός καρατερίστας!

Trailer
  • SHARE
  • TWEET