Achelous - "Macedon": Προακρόαση

Ακούσαμε το επερχόμενο άλμπουμ των Αθηναίων power metallers και μεταφέρουμε τις πρώτες εντυπώσεις

Από τον Βασίλη Σκιαδά, 18/06/2018 @ 12:41

Το μενού του Σαββάτου της 9ης Ιουνίου 2018 περιλάμβανε επικό metal, μπίρες, μεζελίκια και καλή παρέα στην πάντα φιλόξενη γιάφκα, ονόματι "The Music House Studio" του Στάθη Παυλάντη, όπου επρόκειτο να ακούσουμε για πρώτη φορά ολόκληρη την πρώτη full length δουλειά των Αθηναίων Achelous, με γενικό τίτλο "Macedon", που πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβρη του 2018 από την Metal Fighters Records. Με το καλύτερο δυνατό κλίμα και με εξαιρετική διάθεση, ακούσαμε προσεκτικά το Macedon και ιδού οι πρώτες εντυπώσεις:

Όπως αντιλαμβάνεσθε από το εξώφυλλο και τον τίτλο, ο δίσκος είναι αφιερωμένος στη Μακεδονική εκστρατεία (336 - 323 π.Χ.) και τον Αλέξανδρο τον Μέγα, με στίχους αφιερωμένους στα κομβικά σημεία της εκστρατείας, μέσα από ένα πρίσμα αλληγορικών αναφορών στη σύγχρονη εποχή και τις «μάχες» που καλείται κάθε άνθρωπος να αντιμετωπίσει στη ζωή του. Χωρίς εθνικιστικές κορώνες και παρά το τεταμένο κλίμα της εποχής για το μακεδονικό ζήτημα, η μπάντα παραμένει -ορθά, κατά τη γνώμη μου- μακριά από το σχολιασμό της επικαιρότητας και μέσα από το ευθυτενές και μελωδικό power metal της, μας αφηγείται τα θετικά και ηρωικά διδάγματα από το -μοναδικής ιστορικής και γεωγραφικής σημασίας- έπος του Αλέξανδρου και των Μακεδόνων του.

Η παραγωγή του δίσκου είναι, αναμενόμενα, πολύ κοντά στον ήχο του "Bleed, Babylon Bleed" των Reflection, είναι διαυγέστατη, με ιδιαίτερη έμφαση στα φωνητικά του Χρήστου Κάππα (ex Reflection), αλλά και στα υπερ-δυναμικά τύμπανα του Γιάννη Ρούσση (επίσης στους παλιομοδίτες deathsters, Obduktion), που σε πολλά σημεία, θεωρώ πως κλέβουν την παράσταση, μένοντας μακριά από το τυποποιημένο power metal drumming. Τα πανέμορφα μελωδικά riff και solo από τους «φρέσκους» Γιώργο Μαυρομάτη και Χάρη Ντίνο, έχουν πολλές αναφορές στο neoclassical ύφος των Y. Malmsteen, C. Broderick και λοιπών, όσο και στο galloping που χαρακτηρίζει τους Running Wild και φυσικά τους Iron Maiden. Με δεδομένο ότι λόγω κάποιων αλλαγών της τελευταίας στιγμής στο line-up του συγκροτήματος, οι ηχογραφήσεις έπρεπε να πραγματοποιηθούν σε πολύ συντομότερο χρόνο από τον αναμενόμενο, το αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τις κιθάρες, είναι εντυπωσιακό!

Πολλοί οι guest που συμμετέχουν στο "Macedon", με προεξάρχοντα τον Στάθη Παυλάντη, ο οποίος συμμετέχει παίζοντας ποντιακή λύρα, ως βασικό lead όργανο, στο επικότατο "Gaugamela", το οποίο ξεχωρίζει μέσα στον δίσκο για τον ιδιαίτερο folk χαρακτήρα του. Ο Παυλάντης συμμετέχει επίσης στο κορυφαίο για μένα "Persepolis", με κάποια lead στο γνωστό old school ύφος του, μαζί με τον Θανάση Μπερτσάτο (Power Crue), ο οποίος παίζει το πανέμορφο ουtro του κομματιού. Αξιοσημείωτη και η συμμετοχή του sui generis τραγουδιστή των Μαλτέζων doomsters Forsaken, Leo Stivala, στο κουπλέ του τραγουδιού. Στο "Blood", με το συναυλιακό ρεφρέν και το soundtrack-ικό intro, συμμετέχει η φωνή των Reflection, Γιώργος Θωμαΐδης και στο "Final Day", συμμετέχει στο μπάσο ο Αντώνης Μαζαράκης των InnerWish. Το τελευταίο, είναι το πιο πληκτράτο (σε όλο τον δίσκο τα -συνήθως διακριτικά- πλήκτρα είναι παιγμένα από τον Γ. Κασαπίδη) τραγούδι του άλμπουμ, το οποίο επίσης διαθέτει μια πιο pop χροιά στο ρεφρέν, το οποίο θυμίζει τη διασκευή των Firewind στο "Maniac" του Michael Sembello!

Ανάμεσα στα τραγούδια που ξεχωρίζουν, τουλάχιστον εκ πρώτης ακρόασης, θα συμπεριλάβω οπωσδήποτε την power μπαλάντα για τον χαμό του Ηφαιστίωνα ("Hephaestion"), ένα συναισθηματικό ντουέτο του Χρήστου Κάππα με τη Δήμητρα Καλτσίδου αλλά και το "Al Iskandar", το πιο παλιό κομμάτι του δίσκου, ένα majestic μίνι έπος που μιλά συνολικά για την υστεροφημία του Αλέξανδρου του Μέγα, στο οποίο επίσης συμμετέχει ο Γιώργος Θωμαΐδης (Reflection). Ασφαλώς, ενδεικτικό της ποιότητας του άλμπουμ είναι το "Μacedon", που ήδη κυκλοφορεί ως lyric video στο YouTube, με τη γλυκειά φωνή της Δ. Καλτσίδου στο intro και το φωναχτό, αλα Sabaton, ρεφρέν του, που πιστεύω θα τα πάει εξαιρετικά καλά στις ζωντανές εμφανίσεις. Τα πιο τυπικά power metal κομμάτια ("Gordian Knot", "Βlood", "Warriors With Wings") είναι κι αυτά δυναμίτες και είμαι σίγουρος ότι θα μεγαλώσουν μέσα μου, με περισσότερες ακροάσεις. Αντίθετα, θα έλεγα ότι το σχεδόν τρίλεπτο instumental outro "Legends Never Die", μπορεί να είναι άρτιο μουσικά και βασισμένο στις μελωδίες του "Al Iskandar", ωστόσο θα μπορούσε να είναι συντομότερο, γιατί μοιάζει καταδικασμένο να παραλείπεται, μετά από κάποιες ακροάσεις του δίσκου.

Σε γενικές γραμμές, η εντύπωση που αφήνει το "Macedon" είναι θετικότατη. Πρόκειται ξεκάθαρα για δίσκο μερακλίδικου μελωδικού power metal, από ανθρώπους με γνώση του αντικειμένου. Οι Manowar, οι Running Wild, οι Ιron Maiden, τα soundtracks αλλά και οι Reflection και οι Arrayan Path, όπως και νεότερες δυνάμεις του χώρου, όπως οι Sabaton και οι Tidal Dreams, περιέχονται ανάμεσα στις νότες του "Macedon", το οποίο θεωρώ πως θα ικανοποιήσει τους οπαδούς του συγκεκριμένου ήχου. Με τη σειρά μου θα ευχηθώ ό,τι καλύτερο στο συγκρότημα και να είναι αυτός ο δίσκος η αρχή μιας αξιόλογης και απολαυστικής δισκογραφίας.

Achelous - Macedon

Πλήρες Tracklist

1. Bound For Glory (instrumental)
2. Macedon
3. Gordian Knot
4. Blood
5. Gaugamela
6. Persepolis
7. Warriors With Wings
8. Hephaestion
9. Final Day
10. Al Iskandar
11. Legends Never Die (instrumental)

Facebook
YouTube
Email: achelousbandgr@gmail.com

  • SHARE
  • TWEET