«10»: Γνωρίστε τις μπάντες του Street Mode Festival 2018 (Μέρος 7ο)

Δέκα από τα συγκροτήματα που θα παρακολουθήσουμε στο φετινό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Από την Σεμέλη Τριτάκη, 31/08/2018 @ 12:37

Το Street Mode Festival γιορτάζει φέτος τα δέκατα γενέθλιά του και επιστρέφει πιο δυναμικό από ποτέ με το μεγαλύτερο line-up στην ιστορία του. Τα σημαντικότερα συγκροτήματα της ελληνικής σκηνής καθώς και πολλά αξιόλογα ονόματα του εξωτερικού θα παρελάσουν στα stages του πιο ανερχόμενου εγχώριου, και όχι μόνο, φεστιβάλ.

Street Mode Festival

Εμείς θα κάνουμε μια συνοπτική παρουσίαση όλων των συγκροτημάτων ασχέτως δυναμικότητας, μουσικού είδους ή αναγνωρισιμότητας. Με αυτόν τον τρόπο σας δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψετε διάφορους ετερόκλητους μουσικούς πολλοί εκ των οποίων δεν ανήκουν στη βασική ύλη του site.

Street Mode Festival

Η επιλογή των συγκροτημάτων, που παρουσιάζονται εδώ σε δεκάδες, έγινε με τρόπο ώστε στο κάθε μέρος του άρθρου να βρίσκει ο καθένας από σας κάτι ενδιαφέρον, ορισμένα ονόματα που ήδη γνωρίζει αλλά και κάποια ανερχόμενα ονόματα της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα που προηγήθηκαν, το πρώτοδεύτεροτρίτοτέταρτοπέμπτο και έκτο μέρος αντίστοιχα.

1
Τζαμάλ (GR)
Είδος: Hip Hop /Rap
Τζαμάλ

Με μια όλο και αυξανόμενη απήχηση τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό κοινό, ανεξαρτήτως «μεγαλών και μικρών», ο θεσσαλονικιός ράπερ έχει καταφέρει να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μας αρκετές φορές και να αφήσει το προσωπικό του στίγμα στην ραπ και χιπ χοπ σκηνή. Ήδη γνωστός σε πολλούς μέσω των «Βορείων Αστεριών», ο Τζαμάλ μόλις το 2015 κυκλοφόρησε την πρώτη του προσωπική δουλειά με τίτλο «Φαβέλα». Ο δίσκος είναι μια απεικόνιση του σήμερα που δεν «χαρίζει κάστανα». Με στίχο αιχμηρό, με beat και μελωδία που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη σε κανέναν, αλλά και με ένα πολύ δυνατό δέσιμο μεταξύ κοινού και καλλιτέχνη, θα  λέγαμε πως πραγματικά αξίζει να το δεις, και να το ακούσεις φυσικά από κοντά.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Φαβέλα"
2
Samsara Blues Experiment (DE)
Είδος: Psychedelic Rock/Stoner
Samsara Blues Experiment
Μια ακόμη μπάντα αυτού του είδους η οποία είναι πολύ καλή σε αυτό που ξέρει πολύ καλά να κάνει. Οι γερμανοί στοουνεράδες, ξεκίνησαν το 2007 την πορεία τους, η οποία αριθμεί μια εκτενή δισκογραφία όσο και μια μακρά «εμπειρία» στις live εμφανίσεις και στα tour, εντός και εκτός Ευρώπης. Με ήχο που δεν απομακρύνεται πολύ από τις βασικές αρχές του psychedelic και του stoner, αλλά και με μελωδικές προσθήκες που αποδίδουν «το κάτι παραπάνω», οι Samsara Blues Experiment μπορούν να σε κάνουν να περάσεις θαυμάσια στο live τους εάν είσαι της «φάσης».

Περιμένουμε να ακούσουμε: "For The Lost Souls"
3
Therapy? (IR)
Είδος: Alternative Rock/Punk Rock
Therapy?
Ακόμη μια μπάντα η οποία θα εμφανιστεί στο φετινό Street Mode Festival και της οποία η ιστορία και η μουσική πορεία δεν μπορεί να χωρέσει μέσα σε λίγες μόνο γραμμές. Περιληπτικά λοιπόν, οι αγαπημένοι μας Ιρλανδοί, οι Therapy? αποτελούν ορόσημο για την μουσική σκηνή. Οι ίδιοι όταν ρωτήθηκαν παλιότερα από συντάκτες του Rocking.gr για το τι είναι αυτό που τελικά μπορεί να τους χαρακτηρίσει καλύτερα όσον αφορά τον ήχο τους, οι ίδιοι απάντησαν: «Νομίζω θα έλεγε (κανείς) groovy drums, "μπουκωμένο" μπάσο και κιθάρες που θυμίζουν rock 'n' roll αλλά δεν είναι τυπικό rock 'n' roll.» (συνέντευξη εδώ). Με εμπειρία που ξεπερνά κατά πολύ τα είκοσι χρόνια στον χώρο και με βαρβάτη δισκογραφία, το μόνο σίγουρο είναι πως θα περάσουμε αξέχαστα.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Screamager"
4
Too Many T's (UK)
Είδος: Hip Hop/ Rap
Too Many T's
Δεν χρειάζεται να ακούσεις παρά πάνω από ένα κομμάτι τους για να καταλάβεις αμέσως περί τίνος πρόκειται. Η ενέργεια, ο ρυθμός και η ένταση είναι κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά των Too Many T's· κι όλα αυτά χωρίς να χρειάζονται πολλά ζευγάρια χέρια για να τα πετύχουν· για την ακρίβεια μόνο δύο. Με την πρώτη τους δισκογραφική δουλεία να κυκλοφορεί μόλις πέρυσι, "South City", το λονδρέζικό δίδυμο έχει ήδη δεχτεί πολύ καλές κριτικές και θερμότατη υποστήριξη τόσο από το κοινό όσο και από συναδέλφους του όπως τους De La Soul, Public Enemy and Big Daddy Kane, με τους οποίους έχουν μοιραστεί και την ίδια σκηνή.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Start The Fire"
5
Baildsa (GR)
Είδος: Ska/Punk/ Reggae/ Folk
Baildsa
Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς, η ιδέα γεννήθηκε το 2007 και δειλά δειλά άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα, αν κανείς κάνει έναν μικρό έλεγχο, θα είναι μάλλον αξιοπερίεργο να μην τους δει να παίζουν σε πολλά μαγαζιά ή φεστιβάλ. Πολύ γρήγορα λοιπόν, οι Baildsa με τις βαλκανικές επιρροές, την ska αισθητική και την punk ενέργεια, αγκαλιάστηκαν από το ελληνικό, κι όχι μόνο, κοινό. Το 2011 γίνεται και η επίσημη δισκογραφική τους «εκκίνηση» με τον δίσκο "United States Of Balkans". Όντας εμείς αυτόπτες μάρτυρες σε live εμφανίσεις τους, το σίγουρο είναι πως «κατακλύζουν» τόσο τη σκηνή όσο και το κοινό με την ένταση και φοβερή τους ενέργεια, και σίγουρα βρίσκουν έναν τρόπο να ξυπνήσουν τις βαλκανικές μας ρίζες, οδηγώντας μας έτσι σε ξέφρενο χορό.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Jarnasali"
6
Replicunts (RS)
Είδος: Punk
Replicunts
Και όπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία της μπάντας, ανάμεσα σε τόση τεστοστερόνη, έχουμε και το πρώτο αμιγώς γυναικείο συγκρότημα. Οι Replicunts, το τρίο από την Σερβία, μοιράζει «νεύρο» και άπλετη ενέργεια μέσα από τον ρυθμό και τις μελωδικές του πανκ συνθέσεις, με άλλοτε αγγλικό και άλλοτε σέρβικο στίχο. Ιδρύθηκαν το 2012 και μετράνε μέχρι στιγμής ένα δίσκο ("Replicunts") και ένα EP ("You Lie You Die") στο βιογραφικό τους. Αν και θα μας ταίριαζαν περισσότερο σε ένα μικρό, ασφυκτικά γεμάτο μπαρ, με τα «πιτ» να δίνουν και να παίρνουν, ανυπομονούμε να τις δούμε ως  ιέρειες του "Girl Power", στο stage του Street Mode Festival, εν δράσει.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "My Country"
7
Roadkillsoda (RO)
Είδος: Stoner/Psychedelic Rock/Sludge
Roadkillsoda
Η τετράδα των hard-rockers από το Βουκουρέστι δημιουργήθηκε το 2011 και από τότε η πορεία που ακολουθεί είναι αδιαμφισβήτητα ανοδική. Έχοντας τέσσερεις δίσκους στο βιογραφικό τους και την εμπειρία/σιγουριά μιας μπάντας που έχει περιοδεύσει σε αρκετές χώρες και έχει «διαλύσει» πολλά και διαφορετικά stage, το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από εκείνους είναι ακόμη μια επιτυχημένη εμφάνιση. Τα βαριά/τραχιά φωνητικά, ο σκληρός ήχος και η συνεχώς αυξανόμενη ένταση είναι στοιχεία που θα τους χαρακτήριζαν· δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του χώρου είτε on stage, είτε σε θέματα παραγωγής. Ο πήχης είναι φυσικό να ανεβαίνει όταν έχεις να κάνεις με μια μπάντα της οποίας την παραγωγή έχει αναλάβει το ίδιο άτομο που αναλαμβάνει ονόματα όπως οι Muse, Tool, King Crimson, Placebo, The Smashing Pumpkins, Stone Sour, The Tea Party, Dream Theater κ.ά.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Made Οf Stone"
8
The Last Drive (GR)
Είδος: Rock/Garage
The Last Drive
Ακόμη μια φορά που η ελληνική ροκ μουσική σκηνή έχει να επιδείξει μπάντα της οποίας το βεληνεκές θα μπορούσε να ξεπερνά μπάντες του εξωτερικού. Οι  Αθηναίοι The Last Drive, ενεργοί από το 1983 δεν θεωρούνται τυχαία ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της δεκαετίας του '80 στην Ελλάδα, αλλά και της μετέπειτα «μουσικής κληρονομιάς» στη χώρα μας. Με πρώτο τους άλμπουμ το '86 ("Underworld Shakedown") και τελευταίο το 2009 ("Heavy Liquid"), με τέσσερα singles/EPs, άπειρες συμμετοχές σε δίσκους και φυσικά άπειρες live εμφανίσεις και περιοδείες, με μια ατμόσφαιρα επί σκηνής που πολλές μπάντες θα την ζήλευαν και με ένα «ρεύμα», το οποίο όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν λέει να «ξεφτίσει», οι αγαπημένοι μας ροκαμπιλάδες, είναι «εγγύηση» για να περάσεις καλά, να χορέψεις, και να πιείς και μια τελευταία γύρα στην υγειά τους!

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Gone Gone Gone"
9
Μωρά Στη Φωτιά (GR)
Είδος: Rock
Μωρά Στη Φωτιά
Στην ίδια «συνομοταξία» με τους άνωθεν, με όρους «μουσικής αξίας» και ιστορίας, η εν λόγω μπάντα βρίσκεται στην «κορυφή» μαζί με την προηγούμενη, καθώς περίπου την ίδια εποχή, το '84 δηλαδή, γεννιόντουσαν τα «Μωρά στη Φωτιά». Με ελληνικό στίχο, την άκρως χαρακτηριστική φωνή του Σαλβαδόρ, τις διαπεραστικές τους κιθάρες, τις «περίεργες» μελωδίες τους, το ρυθμό, το synth, αλλά και τα απολαυστικότατα ουρλιαχτά τους, έχουν αφήσει ένα βαθύ και ανεξίτηλο στίγμα στο ελληνικό πεντάγραμμο. Ακόμη ένα live λοιπόν το οποίο τις περισσότερες φορές, εκτός από ατελείωτο χορό, είναι ικανό να προσφέρει μέχρι και ρίγη συγκίνησης.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "Κάτω Στην Πόλη"
10
Puta Volcano (GR)
Είδος: Rock/Desert/Psychedelic
Puta Volcano
Όλη η «αγριάδα» και η «μαγκιά» του ευρύτερου stoner μουσικού φάσματος, περασμένη μέσα από το εκλεπτυσμένο φίλτρο (τόσο ακουστικά όσο και οπτικά) της γυναικείας παρουσίας. Οι Puta Volcano, σχηματίστηκαν το 2010 και από τότε τους έχουμε δει και ακούσει σχεδόν παντού. Με τρείς μέχρι στιγμής δίσκους στο βιογραφικό τους, με τον τελευταίο και πιο πρόσφατο, να βγαίνει πέρυσι, με τίτλο "Harmony Of Spheres", οι "volcanic rockers" από την Αθήνα, συνεχίζουν να πηγαίνουν τον πήχη αλλά και τις προσδοκίες του κοινού όλο και υψηλότερα.

Περιμένουμε να ακούσουμε: "The Sun"
  • SHARE
  • TWEET