«10»: Οι εμφανίσεις που περιμένουμε περισσότερο στο Roadburn 2023 - Μέρος Β'

Ο ευχάριστος πονοκέφαλος συνεχίζεται και επιλέγουμε ανάμεσα σε ενδιαφέρουσες εμφανίσεις του δεύτερου διημέρου (22-23/04) τις δέκα που ανυπομονούμε περισσότερο

Από τους Αποστόλη Ζαμπάρα, Αντώνη Μαρίνη, 06/04/2023 @ 14:02

Όπως εξηγήσαμε και στην εισαγωγή του πρώτου μέρους του εν λόγω αφιερώματος, το φετινό Roadburn Festival έριξε το βάρος όσο ποτέ στο σύγχρονο, πολυσχιδές και πειραματικό underground. Έτσι, παρά την πληθώρα καλλιτεχνών τους οποίους αναμένουμε να δούμε ζωντανά, έχοντας αναγνωρίσει την ποιότητα των κυκλοφοριών και της καλλιτεχνικής τους πρότασης, οι δεκάδες εμφανίσεις καθώς και αμέτρητα σετ που κεντρίζουν το ενδιαφέρον από συγκροτήματα μακριά από το comfort zone μας, αποτελούν μια πρόκληση.

Ασπαζόμαστε όμως τον χαρακτήρα στήριξης, αλληλεγγύης και εξερεύνησης που αναδεικνύει το φετινό Roadburn Festival, από τα πάνελ μέχρι την παρουσίαση κάθε σχήματος. Συνεπώς, είμαστε έτοιμοι, και ανυπόμονοι, να ανοιχτούμε σε ακούσματα που, είτε δοκιμάσουν τις αντοχές μας ή επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες μας, θα έχουν αφήσει με βεβαιότητα την σφραγίδα τους σε ένα ασυμβίβαστο φεστιβάλ. Ευχόμαστε οι κάτωθι μπάντες να γίνουν κτήμα και όσων διαβάσουν το άρθρο, γιατί πιστεύουμε πως φέρουν κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο στο σύγχρονο ήχο, η καθεμία από τη σκοπία της. Μην αμελήσετε να ακούσετε την playlist που συντάξαμε με επιλογές από το φεστιβάλ, και την οποία θα έχουμε να παίζει διαρκώς όσο ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας!

Rocking x Roadburn 2023 Spotify Playlist

1
Pupil Slicer (22/04, 13:30 - 24:10, The Engine Room)
Roadburn 2023 - Pupil Slicer
Παρασκευούλα ζάχαρη, μία και μισή το μεσημέρι, ενώ κάπου παραπέρα κάποιοι θα συζητάνε για φολκ ιστορίες κι άλλα τέτοια όμορφα, το μουσικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με χαλαρό χαοτικό core, γιατί τι πιο ταιριαστό. Η παρέα από το Λονδίνο είχε ήδη κεντρίσει την προσοχή μας δύο χρόνια πίσω με το σαρωτικό "Mirrors". Κρίνοντας από τα πρώτα δείγματα του διαδόχου, οι λίστες με τις προσδοκίες του κοινού πετάχτηκαν στον κάδο με συνοπτικές διαδικασίες, και το μέλλον διαγράφεται παράξενο. Δεν είμαστε του τζόγου, αν έπρεπε όμως θα ποντάραμε ό,τι έχουμε σε σαράντα λεπτά ατόφιου πανικού.
2
Sangre De Muerdago (22/4, 14:30 - 15:30, Next Stage)
Roadburn 2023 - Sangre De Muerdago
Ως artists in residence, οι Γαλικιανοί μάστορες του σύγχρονου neo-folk, θα έχουν ήδη εμφανιστεί δύο φορές σε ισάριθμες προηγούμενες ημέρες (21/04, 14:30 - 15:40, Next Stage & 22/04, 14:30 - 15:30, Next Stage), πάντα με εκλεκτά σετ. Υπάρχει όμως κάτι στην τρίτη τους φορά, που, ως λάτρεις του σκληρού ήχου, μας έκανε μεγαλύτερο κλικ. Για δεύτερη φορά, το σχήμα, στην ολότητά του, θα συμπράξει με τους Judasz & Nahimana (δηλ. τους Angelo Mangini και Priscila da Costa) και θα δώσει έμφαση σε πιο drone, heavy και space ηχοχρώματα. Η εικονοπλαστική ικανότητα του συγκροτήματος, προμηνύεται να μετατραπεί σε κάτι ογκώδες και σκοτεινότερο, και αυτό μας έχει συνεπάρει.
3
Duma & Deafkids (22/4, 15:30 - 16:20, Main Stage)
Roadburn 2023 - Duma & Deafkids
Οι Duma ήταν μια από τις μεγάλες παραλείψεις μας από πέρσυ. Ακόμα απορούμε για την ακρίβεια με τους εαυτούς μας για το πώς καταφέραμε να χάσουμε μια καταιγιστική εμφάνιση από ένα από τα πλέον ανερχόμενα ονόματα της παγκόσμιας πειραματικής extreme σκηνής. Η είδηση λοιπόν περί της commissioned σύμπραξης με τους αγαπημένους Deafkids (που παίζουν και την Κυριακή στο Next Stage solo set), ήταν λόγος να σημειωθεί με κόκκινο αυτή η ώρα της τρίτης ημέρας του φεστιβάλ. Είναι τρομακτικό να μην ξέρεις τι να περιμένεις να ακούσεις, αλλά να είσαι σίγουρος πως θα σου κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο.
4
High Vis (22/4, 18:40 - 19:30, The Engine Room)
Roadburn 2023 - High Vis
Είναι το "Blending" ένας από τους κορυφαίους δίσκους του 2022; Για κάποιους από εμάς, είναι. Ελπίζουμε και για εσάς. Είναι οι High Vis το απόλυτα καυτό όνομα του εναλλακτικού underground; Ελπίζουμε πως ναι. Είναι οι συναυλίες τους, σύμφωνα με οπτικοακουστικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες, άλλη εντελώς κατάσταση; Είναι, πανάθεμά τες. Πεθαίνουμε να χάσουμε τη φωνή μας με το "0151" και να βουρκώσουμε στο "Trauma Bonds"; Ε ναι ρε διάολε. Η άφιξη των High Vis στο Roadburn επιβεβαιώνει την επιμονή του φεστιβάλ στο να ενώνει υποκουλτούρες και να καταρρίπτει στεγανά και υποκριτικές οριοθεσίες. Άχαστο.
5
Cave In (22/04, 21:00 - 22:10, Main Stage & 23/04, 20:50 - 22:10, Main Stage)
Roadburn 2023 - Cave In
Μοιάζει με μία αιωνιότητα από τότε που οι Cave In μας τσάκιζαν τους σβέρκους και τις ψυχούλες στην κεντρική σκηνή του 013. Κοιτώντας λίγο πιο ψύχραιμα, πάνε με το ζόρι τέσσερα χρόνια. Το αποτέλεσμα της πανδημίας στα καλύτερά του. Έχοντας ανασυνταχθεί μετά τον τραγικό χαμό του Caleb Scofield, το σχήμα από τη Μασαχουσέτη αναμένεται φέτος να παρουσιάσει δύο σετ· ένα αφιερωμένο στο υλικό του "Heavy Pendulum" κι ένα ακόμα, για το οποίο η μόνη πληροφορία που έχει δοθεί είναι ο υπότιτλος 'Interstellar Mixtape'. Μόνο και μόνο για τις πιθανότητες, στα πλαίσια του άρθρου δίνουμε τον πόντο μας στο τελευταίο.
6
Imperial Triumphant (23/4, 15:00 - 16:10, Main Stage)
Roadburn 2023 - Imperial Triumphant
Οι σπουδαίοι Imperial Triumphant θα παίξουν στην κεντρική σκηνή του 013 ολόκληρο το "Spirit Of Ecstasy". Αν λατρεύεις το avant-garde black metal στην πιο σύγχρονη και απαιτητική του μορφή, τότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει η προηγούμενη πρόταση. Οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει με τη συνένωση ακραίου μέταλ και avant-garde jazz να προσελκύσουν τα βλέματα και τα αυτιά μουσικόφιλων πάνω τους, αφού διατηρούν την ένταση και το χάσιμο στον πυρήνα των συνθέσεών τους, ειδικά στον πιο πρόσφατο, και απαιτητικό δίσκο τους. Οι Imperial Triumphant δεν επέλεξαν την εύκολη οδό του να καταλαγιάσουν τις ορέξεις τους, και η ζωντανή τους εμφάνιση αναμένεται κολασμένη.
7
Big|Brave (23/04, 17:00 - 18:00, Main Stage)
Roadburn 2023 - Big Brave
Σε πνεύμα απόλυτης ειλικρίνειας, κάποιοι από εμάς ακόμα δεν έχουμε συνέλθει από το χτύπημα στα όρια της διάλυσης που κέρασε το "Nature Morte". Χωρίς να προσπαθεί να επανακαθορίσει επιδεικτικά τον εαυτό της ή τους άγραφους κανόνες της σκηνής, η τριάδα παίζει απλά ολόσωστα. Ο ήχος είναι τόσο στιβαρός, τόσο ουσιαστικά βαρύς, τόσο γεμάτος, που ακόμα κι αν δεν καταλάβεις ακριβώς τι προσπαθεί να πει ο δίσκος, θα αφήσει στο υποσυνείδητό σου μία βοή και θα σε κάνει να σκεφτείς. Όπως μας έδειξαν πέρσι, δε, σε ζωντανό πλαίσιο και την ένταση στο έντεκα μπορούν να παρασύρουν και τους πιο δύσκολους.
8
Zola Jesus (23/04, 18:50 - 20:00, Main Stage)
Roadburn 2023 - Zola Jesus
Το Roadburn αγαπά την Zola Jesus και η Zola Jesus αγαπά το Roadburn. Ίσως έχει να κάνει με τις σκοτεινά χρώματα που πάντα συνοδεύουν τις μουσικές της. Ίσως με την άρνηση της δημιουργού να βολευτεί στην ασφάλεια μίας ταμπέλας. Ίσως με την απόλυτα ανοιχτόμυαλη προσέγγισή της γενικότερα. Ίσως με όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις σταθερά υψηλότατου επιπέδου προτάσεις της. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πανέμορφου "Arkhon", η Niki Roza Danilova επιστρέφει στο φεστιβάλ για ένα πλήρες σετ κάτω από το όνομά της κι ένα ακόμα σε πιο πειραματικά μονοπάτια ως Nika (22/04, 22:00-22:05, Next Stage).
9
Circuit Des Yeux (23/04, 19:50 - 20:40, Next Stage)
Roadburn 2023 - Circuit Des Yeux
Εκεί έξω υπάρχουν φωνές, και υπάρχουν φωνές. Η Haley Fohr ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Γιατί δεν είναι διάσημη, ρωτάς; Αφενός, είναι πολύ καλή για κάτι τέτοιο. Αφετέρου, αφιέρωσε πέντε λεπτά από το χρόνο σου για να ακούσεις όσο προσεκτικά γίνεται το "Sculpting The Exodus" και αν δεν καταλάβεις, το κρίμα πέφτει όλο στον λαιμό σου. Αναπάντεχα γοητευτικό. Ακομπλεξάριστα παράξενο. Κρατώντας άψογα ισορροπίες ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, το χθες και σήμερα. Γιατί ως ρόκιν δεν καλύψαμε τις δύο τελευταίες δουλειές της, ρωτάς; Θα ψάχναμε για δικαιολογία, ξέρουμε ότι δεν έχουμε, πάμε παρακάτω.
10
Oiseaux-Tempête (23/4, 23:00 - 00:10, Main Stage)
Roadburn 2023 - Oiseaux-Tempête
Ως έτεροι artists in residence, οι Γάλλοι Oiseaux-Tempête αποτελούν ένα από τα σχήματα που είσαι υποχρεωμένο να πιάσεις ζωντανά σε αυτό το τετραήμερο. Στην τελευταία τους εμφάνιση, θα παρουσιάσουν ζωντανά τα αστικά, δαιδαλώδη και προκλητικά "From Somewhere Invisible" και "What On Earth". Για 70 λεπτά θα λυθούν οι απορίες του πώς μπορεί το απαιτητικό και πειραματικό post-rock να ηχεί τόσο έντονο, καθώς και το εάν γίνεται αυτή η μουσική να δονήσει ένα κατάμεστο 013. Είμαστε βέβαιοι πως η εν λόγω συναυλία θα είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες που θα έχουμε παρακολουθήσει και είμαστε αποφασισμένοι να αντέξουμε στην καλλιτεχνική πίεση.

Rocking x Roadburn 2023 Spotify Playlist

  • SHARE
  • TWEET