«10»: Τα καλύτερα τραγούδια των "Use Your Illusion"

Οι αναγνώστες του Rocking αναδεικνύουν τις κορυφαίες στιγμές από τους δύο διπλούς δίσκους των Guns N' Roses

Εξετάζοντας τα δεδομένα που προέκυψαν από τη μεγάλη ψηφοφορία για την ανάδειξη των κορυφαίων τραγουδιών από τους δύο διπλούς δίσκους που κυκλοφόρησαν ταυτόχρονα οι Guns N' Roses στις 17 Σεπτεμβρίου του 1991, προκύπτουν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα. 

Καταρχάς, στην άτυπη μάχη μεταξύ "Use Your Illusion Ι" και "Use Your Illusion ΙΙ" φαίνεται πως κερδίζει το δεύτερο, καθώς τα τραγούδια του, παρότι συγκριτικά δύο λιγότερα, συγκέντρωσαν το 55,84% των προτιμήσεων του κοινού, έναντι ποσοστού 34,14%.

Στην παραπάνω ανάλυση, δεν συμπεριλαμβάνεται το "Don't Cry" που έκλεισε την πρώτη πεντάδα με οριακά διψήφιο ποσοστό, επειδή διαφορετικές εκδόσεις του συμπεριλαμβάνονται και στα δύο άλμπουμ.

Κορυφαίο των κορυφαίων αναδείχθηκε το "November Rain", ακολουθούμενο από τρία τραγούδια του "Use Your Illusion ΙΙ", και συγκεκριμένα τα "Civil War, "You Could Be Mine" και "Estranged".

Στην έκτη και την έβδομη θέση βρέθηκαν οι δύο διασκευές, στο "Live And Let Die" των Wings του Paul McCartney και στο "Knockin' Οn Heaven's Door" του Bob Dylan, και λίγο πιο πίσω το δεκάλεπτο "Coma".

Τη δεκάδα έκλεισαν δύο ακόμη τραγούδια του "Use Your Illusion Ι" με αρκετά χαμηλά ποσοστά, αφήνοντας πίσω τους τα υπόλοιπα δεκαεννέα που όλα μαζί συγκέντρωσαν ποσοστό 12,65%.

Guns n' Roses

Κοινό χαρακτηριστικό των πρώτων επτά τραγουδιών είναι ότι υπήρξαν πετυχημένα single, τα περισσότερα μάλιστα χρυσά ή πλατινένια, ενώ συνδυάστηκαν με κλασικά πλέον video clip, που μεσουράνησαν την εποχή της παντοκρατορίας του MTV.

Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει πιθανότατα την τεράστια εξουσία που ασκούσε η κραταιά τότε μουσική βιομηχανία, έχοντας φυσικά στα χέρια της την κατάλληλη πρώτη ύλη.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραβλέπουμε βέβαια το γεγονός ότι το ίδιο το συγκρότημα δεν προσπάθησε απλά να δώσει χιτάκια μετά την τεράστια επιτυχία του "Appetite For Destruction".

Τρανή απόδειξη οι διάρκειες συγκεκριμένων κομματιών: 7'42'' το "Civil War", 8'57" το "November Rain", 9'23" το "Estranged", 10'13" το "Coma"!

Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά και να ξανακούσουμε τα δέκα καλύτερα τραγούδια των Guns N' Roses από το "Use Your Illusion Ι" και το "Use Your Illusion ΙΙ", όπως τα ανέδειξαν οι αναγνώστες του Rocking, ακριβώς τρεις δεκαετίες μετά την κυκλοφορία τους.

1
November Rain
Guns n' Roses - November Rain
Σε μια εποχή που ένα τραγούδι μπορούσε να αποκτήσει τεράστια δυναμική μέσω της προβολής του αντίστοιχου video clip, το "November Rain" θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό παράδειγμα επιτυχημένου case study. Όταν ως αντικείμενο έχουμε μία συμφωνική μπαλάντα που έφερε τριβές και σχεδόν εξ ορισμού δεν εγγυάται απαραίτητα την εμπορική απήχηση, θα πρέπει να συντρέχουν ιδιαίτερες συνθήκες ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Όπως αποδείχθηκε, οι συνθήκες ήταν οι ιδανικές. Παρά τη μεγάλη διάρκεια του τραγουδιού, η ανάπτυξη και η ατμόσφαιρα λειτουργούν υποδειγματικά, με αρωγό την εκτέλεση και την ερμηνεία που στέκονται στο κορυφαίο επίπεδο. Η παντοδύναμη εικόνα που θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως βουβή ταινία μικρού μήκους είναι γεμάτη από χαρακτηριστικές σκηνές που εντυπώνονται στο μυαλό του θεατή. Και αυτή κορύφωση στο τέλος, με τον σολάρα του Slash που ανεβαίνει στο πιάνο και σου τρυπάει τα σωθικά, είναι από τις περιπτώσεις που αποσυνδέονται από τους δημιουργούς και περνούν στην αιωνιότητα, αποτελώντας πλέον μέρος μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με μία λέξη, εμβληματικό.
 
Θοδωρής Ξουρίδας
2
Civil War
Guns n' Roses - Civil War
Το ζήτημα του Civil War II έχει απασχολήσει πολλές φορές τη σκέψη των Αμερικανών καλλιτεχνών, εμπνέοντας εδώ και τον Axl στο να επιχειρήσει μια κριτική, αντιπολεμική ματιά στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ. Το "Civil War" όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα πολιτικό τραγούδι: είναι ένα από τα πιο ανατριχιαστικά κομμάτια μουσικής που έγραψε ποτέ αυτή η μπάντα. Η ερμηνεία του Axl είναι απλώς συγκλονιστική, τα wah του Slash ουρλιάζουν μετά τα chorus σαν κάθε ψυχή που χάθηκε ποτέ και το hard rock των Guns περιπλέκεται με southern και folk αναφορές, συγκροτώντας τελικά έναν άχρονο, παθιασμένο, απόλυτα ηλεκτρισμένο ύμνο. Έξτρα δώρο για τους παλιούς οπαδούς, η τελευταία συμμετοχή του Steven Adler.
 
Αντώνης Καλαμούτσος
3
You Could Be Mine
Guns n' Roses - You Could Be Mine
Το πρώτο single και -όπως νόμιζα για το μικρό χρονικό διάστημα πριν κυκλοφορήσει το νέο άλμπουμ - το πνεύμα και η αλητεία του "Appetite For Destruction" είχαν επιστρέψει. Το συγκρότημα έδειχνε πιο badass και από τον Terminator ο οποίος έκοβε βόλτες στο βιντεοκλίπ και το μόνο πρόβλημα στα μάτια του 13χρονου εαυτού μου ήταν το άσπρο ποδηλατικό κολάν του Axl. Το διπλό “Use Your Illusion” αποδείχθηκε πλούσιο και με μια ζηλευτή ποικιλία αξιόλογων συνθέσεων αλλά η πείνα, η οργή και η αδιανόητη χημεία του συγκλονιστικού ντεμπούτου είχε πλέον χαθεί και το γραμμένο από τα 80s "You Could Be Mine" ερχόταν να υπενθυμίσει στην ανθρωπότητα ότι η ευθυγράμμιση των πλανητών του rock γαλαξία ήταν αδύνατο να επαναληφθεί.
 
Αντώνης Μουστάκας
4
Estranged
Guns n' Roses - Estranged
Το προσωπικό μου αγαπημένο από την όλη grande φάση των Illusions. Ένα επικό, συναισθηματικό, σχεδόν δεκάλεπτο κομμάτι, στα χνάρια του “November Rain”, στο οποίο ο Axl κάνει μια ακόμα κατάθεση ψυχής. Ίσως η καλύτερη στιγμή του Axl, σίγουρα όμως η καλύτερη στιγμή του Slash, για τον οποίο ο Axl επιφύλαξε ειδικές ευχαριστίες κάτω από τους στίχους στο βιβλιαράκι του CD. Ο άτιμος, καταφέρνει να «πιάσει» την ατμόσφαιρα σε κάθε δευτερόλεπτο από την αρχή μέχρι το τέλος του τραγουδιού. Αν κάποιος προσπαθούσε να μεταφέρει τα συναισθήματα σε εικόνες, νομίζω ότι θα το έκανε ακριβώς όπως το κάνει το καταπληκτικό συνοδευτικό video clip. Στο σημείο που ο Axl κολυμπάει ανάμεσα στα δελφίνια οι κιθάρες σου μεταδίδουν την ηρεμία του νερού σε μια πανέμορφη αλληλεπίδραση εικόνας και ήχου, για να αναδυθεί μετά από λίγο ο Slash από τη θάλασσα και να συνοδεύσει με το solo του το λυτρωτικό ταξίδι του Axl προς την πολυπόθητη ελευθερία. Ανατριχίλα, ακόμα και 30 χρόνια μετά.
 
Παντελής Κουρέλης
5
Don't Cry
Guns n' Roses - Don't Cry
Ένα από τα γνωστότερα τραγούδια της Guns N’ Roses κληρονομιάς, το "Don’t Cry" αποτελεί το μόνο κομμάτι των δύο "Use Your Illusion" που εμφανίζεται και στα δύο μέρη - έστω και παραλλαγμένο στιχουργικά στην εκάστοτε εκδοχή του. Μια σύνθεση των Stradlin και Rose, το "Don’t Cry" φημολογείται πως στέκεται ως το πρώτο τραγούδι της μπάντας που γράφτηκε ποτέ, πίσω στο 1985, όντας μια μελαγχολική power ballad που διηγείται μια ερωτική ιστορία δίχως happy end. Με το super model Stephanie Seymour να αναβαθμίζει οπτικά το video clip του τραγουδιού και τον Axl Rose να παραθέτει μια από τις πιο αισθαντικές του ερμηνείες - συνεπικουρούμενη από το εξαιρετικά μελωδικό σόλο του Slash - το "Don’t Cry" έχει παραμείνει ένας διαχρονικός ύμνος μιας μπάντας που ακόμη γράφει τη δική της ιστορία στο χώρο της σκληρής μουσικής.
 
Σπύρος Κούκας
6
Knockin' On Heaven's Door
Guns n' Roses - Knockin' On Heaven's Door
Διασκευάζεις ένα μουσικό θρύλο και καταφέρνεις να οικειοποιηθείς τόσο το αποτέλεσμα, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες δισκογραφικές σου στιγμές, ταυτίζοντας τη σύνθεση με την πάρτη σου. Είδες τις προοπτικές ενώ είσαι στο νοσοκομείο, αγνόησες τις ενστάσεις του Slash να μην συνδεθεί η μπάντα με τη λίστα όσων επανεκτέλεσαν την, προορισμένη για το soundtrack του "Pat Garret & Billy The Kid" (1973) καταξιωμένη σύνθεση. Αφουγκράστηκες την gospel ελεγειακή αύρα, την ξεδίπλωσες στο έπακρο μέσω της διαχρονικής σου αγάπης για κινηματογραφικές αλά Broadway συνθέσεις, την απέδωσες ζωντανά στη θρυλική συναυλία για τον Mercury στο Wembley, τιμώντας έτσι, έμμεσα, την επιρροή του (και) εδώ. Είσαι ο Axl Rose και συνέθεσες μια εκδοχή η οποία έμεινε στη μουσική ιστορία για όλους τους σωστούς λόγους, παίρνοντας από το χέρι τα υπόλοιπα μέλη, χαρίζοντας ένα υπερβατικό, σε κάθε του δευτερόλεπτο, αποτέλεσμα. Λαϊκή τέχνη υψηλής τεχνικής.
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
7
Live And Let Die
Guns n' Roses - Live And Let Die
Κάτι τέτοιες στιγμές με έκαναν να εκτιμήσω βαθιά το concept της διασκευής. Η επιλογή της, σύνθεση των Paul και Linda McCartney για λογαριασμό των Wings και της ομώνυμης James Bond ταινίας (1973) δεν ήταν στρατηγική, αλλά βαθιά προσωπική υπόθεση. Ο Slash συζητούσε με τον Axl ένα βράδυ για το ότι αυτή η κοινή τους αδυναμία θα μπορούσε να ηχογραφηθεί στα δικά τους μέτρα. Μπορεί ο δεύτερος να είχε τις αμφιβολίες του αναφορικά με το αν θα μπορούσαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά όπως καιοτιδήποτε σχετικό με τους GN’R εκείνη την εποχή, το αποτέλεσμα ήτα εκκωφαντικό. Το μνημειώδες breakdown απογειώνεται σε ένα συμφωνικό κρεσέντο αποτέλεσμα ιδιοφυούς αξιοποίησης synths, ο ήχος ιδιαίτερα βαρύς, ενώ ο Rose επιχειρεί μια διαφοροποιημένη ερμηνεία. Η υποψηφιότητα της σύνθεσης για βραβείο Grammy δύο χρόνια αργότερα αποτελεί δικαίωση. Η τελειομανία και το όραμα μετέτρεψαν πολύπλοκα layers και μια φορτωμένη σύνθεση σε μια εποποιία που αναδεικνύει τη ζωτικότητα των στίχων ουσιαστικότερα από την αυθεντική εκδοχή.
 
Αποστόλης Ζαμπάρας
8
Coma
Guns n' Roses - Coma
Το "Coma" οριοθετεί από πολλές απόψεις το πόσο φιλόδοξα υπήρξαν τα δύο Illusions: ένα δεκάλεπτο τραγούδι χωρίς ρεφρέν και - συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεγάλες συνθέσεις των άλμπουμ - χωρίς πιασάρικα ή εμπορικά μέρη, δεν θα μπορούσε παρά να χαρακτηριστεί ως, τουλάχιστον, τολμηρό. Γνωστό και ως «το τέρας του Slash», το "Coma" είναι γεμάτο από δύστροπες και παράξενες μελωδίες, είναι πνιγηρό και σκοτεινό, αποδεικνύει όμως ταυτόχρονα την ευφυία και, πιθανόν, τα καλλιτεχνικά όρια των συνθετών του. Δύο δίσκοι γεμάτοι από μεγάλες εμπορικές επιτυχίες χρειάζονταν και το στριφνό τους έπος και το "Coma" μοιάζει να παίζει αυτό τον ρόλο, παρασέρνοντας τον ακροατή σε έναν λαβύρινθο ηχητικής, συναισθηματικής και στιχουργικής εσωστρέφειας. 
 
Αντώνης Καλαμούτσος
9
Double Talkin' Jive
Guns n' Roses - Double Talkin' Jive
Η αλητεία από την οποία είχαν ξεκινήσει την καριέρα τους (αλλά και την ίδια τους τη ζωή) οι Guns δεν έφυγε από το DNA τους, ειδικά όσο στις τάξεις τους βρισκόταν ο αυθεντικός κιθαρίστας και παιδικός φίλος του Axl, ο Izzy Stradlin. Τα Illusions μπορεί να ήταν πιο γυαλισμένα από τον προκάτοχό τους, αλλά δεν τους έλειπαν καθόλου οι ωμές στιγμές. Ο Izzy, που έγραψε αλλά και τραγούδησε τον συγκεκριμένο δυναμίτη, άντλησε …έμπνευση από τον ανεξιχνίαστο φόνο ενός πορνοστάρ, μέρη του πτώματος του οποίου βρέθηκαν κάνα-δυο στενά από το studio στο οποίο ηχογραφούσαν εκείνη την περίοδο τα καλόπαιδά μας. Τα φλαμένγκο αρπίσματα του Slash στο τελείωμα γλυκαίνουν λίγο την τραχιά ατμόσφαιρα, αλλά είπαμε, η ψυχή του κομματιού παραμένει αλήτικη.
 
Παντελής Κουρέλης
10
Dust N' Bones
Guns n' Roses - Dust N' Bones
O Izzy Stradlin είχε έναν μοναδικό τρόπο να βγάζει μια καλαίσθητη αλητεία στις συνθέσεις που υπέγραφε και το "Dust N’ Bones" αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Με συνθετική χείρα βοηθείας τόσο από τον Slash, όσο κι από τον Duff, αλλά ουχί από τον Axl - ο οποίος περιορίζεται περιέργως σε ρόλο δεύτερων μεν, σημαντικών δε φωνητικών – το δεύτερο κατά σειρά τραγούδι από το πρώτο "Ilusion" είναι μάλλον απορίας άξιο πως δεν έγινε single, ούτε συγκαταλέγεται στις μεγάλες επιτυχίες των δυο άλμπουμ. Η larger than life παραγωγή αναδεικνύει τα εξαιρετικά παιξίματα, οι φωνητικές γραμμές είναι υπέροχες και οι στίχοι ανεβάζουν ακόμα περισσότερο το συνολικό αποτέλεσμα, σε μια mid-tempo σύνθεση που τότε μπορεί να ξένισε κάποιους, αλλά σήμερα ακούγεται όσο πιο GNR μπορεί να ακουστεί ένα τραγούδι. Ο δε αυτοκινητόδρομος 65 που αναφέρεται στους στίχους παραπέμπει στην πολιτεία της Ιντιάνα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.
 
Χρήστος Καραδημήτρης
  • SHARE
  • TWEET