Anneke van Giersbergen live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 02-03/11/12

Από τους Βαγγέλη Ευαγγελάτο, Γιάννη Βόλκα, 05/11/2012 @ 14:34
Όλα τριγύρω αλλάζουνε και μαζί με όλα και η Anneke, όπως επισημαίνει με την pop κατεύθυνση του τελευταίου της δίσκου. Περιοδεύοντας για το πολύ καλό "Everything Is Changing", με το οποίο κινείται σε πιο mainstream οδούς, η λατρεμένη Ολλανδέζα έκανε μία διπλή στάση και στη χώρα μας, ωστόσο η επιλογή του Gagarin ως χώρου διεξαγωγής στην Αθήνα μπορεί να κριθεί εκ του αποτελέσματος ως αρκετά φιλόδοξη.

02/11/12, Gagarin 205, Αθήνα

Λίγο μετά τις 21:30 οι Αθηναίοι E.V.E. άνοιξαν τον χορό των support με το χαμηλών τόνων ημι-ακουστικό progressive rock τους. Με μπόλικα πλήκτρα, κάποια ethnic / ambient στοιχεία, μία -σποραδικά παραμορφωμένη- κιθάρα και μία δυνατή γυναικεία φωνή, ο ήχος που έβγαζαν μπορεί να μην ήταν ο πλέον κατάλληλος για opening act, ωστόσο τον απέδιδαν ικανοποιητικά. Παρουσίασαν τα τρία τέταρτα του φερώνυμου EP που κυκλοφόρησαν φέτος, δύο νέα κομμάτια, καθώς και μία διασκευή στο "Hey You" των Pink Floyd, αποχαιρετώντας μας μετά από 30 λεπτά.

Dreambleed

Τη σκυτάλη πήραν οι επίσης πρωτευουσιάνοι Dreambleed, ανεβάζοντας τους τόνους με το μοντέρνο / συμφωνικό metal τους. Στη μισή ώρα που είχαν στη διάθεσή τους έπαιξαν αποκλειστικά δικό τους υλικό από το EP "In Between", αλλά και από το επερχόμενο ολοκληρωμένο ντεμπούτο τους, "Beautiful Sickness". Η παρουσία τους μαρτυρούσε μία καλοπροβαρισμένη μπάντα που, με τη βοήθεια και των προηχογραφημένων ηλεκτρονικών σημείων, εκτελούσε άψογα τα κομμάτια της. Το κοινό έδειχνε να τους ακολουθεί, αν και προσωπικά -ως outsider της σκηνής- θα τους προτιμούσα αν είχαν (και) γυναικεία φωνητικά, αφού ο τραγουδιστής τους ήταν λίγο πιο υποτονικός απ' ό,τι επέβαλε το συνολικό τους ύφος.

Elysion

Τελευταία εγχώρια συμμετοχή ήταν αυτή των Elysion, η συναυλιακή εμπειρία των οποίων ήταν φανερή από το στήσιμό τους πάνω στη σκηνή και μόνο. Έχοντας ανοίξει στο παρελθόν για πολλά μεγάλα «συγγενικά» ονόματα του είδους, δικαιολόγησαν τον co-headliner ρόλο που είχαν, παρουσιάζοντας με επαγγελματισμό δείγματα της παρθενικής τους δουλειάς, "Silent Scr3am", μεταξύ των οποίων ακούστηκαν τα "Dreamer", "The Rules", "Loss" και "Never Forever".

Elysion

Η Christianna συγκέντρωνε τα βλέμματα με την εντυπωσιακή παρουσία της, ενώ και η υπόλοιπη μπάντα απέδιδε με χαρακτηριστική άνεση τους electro/goth metal ήχους της. Είχαν εξαρχής ένα μεγάλο μέρος του κοινού στο πλευρό τους κι αυτό τους έδινε μία επιπλέον ώθηση, κάτι που έκανε και η εκδοχή τους στο "Mein Herz Brennt" των Rammstein, αλλά και το νεότερο "Made Of Lies". Έκλεισαν το set τους 40 λεπτά αργότερα εν μέσω χειροκροτημάτων, προσθέτοντας ακόμη μία δυνατή εμφάνιση στο ενεργητικό τους.

Το προχωρημένο της ώρας μετά την λήξη των τριών support συγκροτημάτων ήταν το πρώτο ουσιαστικό μειονέκτημα της όλης βραδιάς, αφού οι φίλοι της Anneke έπρεπε να περιμένουν μέχρι τα μεσάνυχτα για να την απολαύσουν στη σκηνή.

Anneke Van Giersbergen

Η έναρξη έγινε με το πρώτο single από τον τελευταίο της δίσκο, "Feel Alive", και την τραγουδίστρια να μην χάνει ούτε νότα, μεταδίδοντας εξαρχής την καλή της διάθεση στον κόσμο, που εκείνη την ώρα είχε γεμίσει κάτι λιγότερο από το μισό club. Η συνέχεια με τα "My Boy" και "Take Me Home" επιβεβαίωσε το βάρος που θα έριχνε στο "Everything Is Changing", ενώ παράλληλα φανέρωσε και μια άλλη δυναμική των τραγουδιών, με τις ζωντανές τους εκτελέσεις να ισχυροποιεί την rock πλευρά τους.

Anneke Van Giersbergen

Προλογίζοντας το "Beautiful One" ως το τραγούδι που έχει γράψει για την Αθήνα, έκανε την πρώτη της στάση στον δίσκο "Air", πριν επιστρέψει και πάλι στο παρόν με τα "You Want To Be Free" και "Circles". Με σύμμαχούς της τον καλό ήχο, την βάση των προηχογραφημένων ρυθμών και φυσικά τις άψογες ερμηνείες της, προέτρεπε συχνά το κοινό να χορέψει μαζί της, παίρνοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα στο "Here Comes The Rain Again" των Eurythmics.

Anneke Van Giersbergen

Το άκουσμα της εισαγωγής και μόνο του πρώτου κομματιού της βραδιάς από την εποχή της στους Gathering έφερε τις αναμενόμενες αντιδράσεις από πλευράς κόσμου, με το "Saturnine" να αποτελεί μία από τις μαγευτικότερες στιγμές της συναυλίας, κάτι που θα επαναλαμβανόταν και λίγο αργότερα με το "Even The Spirits Are Afraid". Ενδιάμεσα, τρία ακόμα τραγούδια από το τελευταίο άλμπουμ επέφεραν ένα είδος «κοιλιάς», με το μεγαλύτερο μέρος του κοινού να μην τα υποδέχεται με τον ανάλογο ενθουσιασμό.

Ανάμεσα στα highlight της βραδιάς ξεχώρισε η στιγμή που η Anneke ζήτησε να ακούσει ένα σύντομο ελληνικό ανέκδοτο, θέλοντας να καλύψει τον χρόνο που χρειάστηκε ο σύζυγος/drummer μέχρι να φτιάξει το ταμπούρο, με έναν τύπο να πετάει το πετυχημένο «We have money».

Anneke Van Giersbergen

Την κανονική διάρκεια ολοκλήρωσε σε πλήρη ενεργητικότητα τo "Hope, Pray, Dance, Play", ακολουθούμενο από την καθιερωμένη διασκευή στο "Hyperdrive" του Devin Townsend, κομμάτι που η Anneke έχει ταιριάξει απόλυτα στο ύφος της, αν και προσωπικά ήλπιζα να ακουστεί και κάτι μέσα απ' το φετινό "Epicloud", στο οποίο επίσης έλαμψε με την συμμετοχή της.

Το σύντομο encore με το "Witnesses" φάνταζε τελείως φυσιολογικό παρά την μικρή συνολική διάρκεια που δεν ξεπέρασε τα 75 λεπτά, με το ρολόι κατά την λήξη να δείχνει περασμένες 01:00.

Anneke Van Giersbergen

Συνολικά, η εμφάνιση της αγαπημένης γυναικείας φωνής του ελληνικού rock κοινού τήρησε για μία ακόμη φορά τα στάνταρ της, παρόλο που ο καθένας θα ήθελε να ακούσει και κάτι παραπάνω από τον μακρύ κατάλογο των τραγουδιών της. Η απόλαυση, όμως, μιας φωνής του μεγέθους της Anneke ζωντανά θα έχει πάντοτε τον ίδιο αντίκτυπο σε όσους την έχουν ζήσει -κυρίως- μέσα από τα έργα που μας έχει προσφέρει με τους Gathering, ανεξάρτητα από τις επιλογές που διαμορφώνουν ένα setlist. Η οικειότητα, η γλυκύτητα και το μεγαλείο της έχουν ριζώσει βαθιά μέσα στην ψυχή των οπαδών της και γι' αυτό την ευχαριστούμε και θα είμαστε εκεί και την επόμενη φορά.

Anneke Van GiersbergenSetlist:

Feel Alive
My Boy
Take Me Home
Beautiful One
Fury
You Want To Be Free
Circles
Here Comes The Rain Again (Eurythmics cover)
Saturnine (The Gathering cover)
Stay
Too Late
1000 Miles Away From You
Even The Spirits Are Afraid (The Gathering cover)
Hope, Pray, Dance, Play
Hyperdrive (Devin Townsend cover)
--------------
Witnesses

Βαγγέλης Ευαγγελάτος

03/11/12, Eightball, Θεσσαλονίκη

Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές και κανείς δεν αμφισβήτησε ποτέ το γεγονός ότι η Anneke van Giersbergen διαθέτει μια από τις καλύτερες φωνές του χώρου. Με το πέρασμα των χρόνων όμως, είναι λογικό να γινόμαστε όλο και πιο απαιτητικοί, να μαθαίνουμε να μην συμβιβαζόμαστε και να επιζητούμε όλο και περισσότερα από τους αγαπημένους μας καλλιτέχνες. Έτσι λοιπόν οι ζωντανές εμφανίσεις ήταν ανέκαθεν ένα «λαϊκό δικαστήριο», η στιγμή που ο καθένας αποδεικνύει την αξία του και δέχεται την κριτική του ακροατηρίου του. Φυσικά η αγαπημένη στο ελληνικό κοινό τραγουδίστρια έχει δείξει με το παραπάνω ότι τα καταφέρνει πολύ καλά πάνω στο «σανίδι» και ειδικά κατά την περίοδο που βρισκόταν στους Gathering κανείς δεν έφευγε με παράπονο από τις εμφανίσεις τους.

Broken Tempo

Φτάνουμε έτσι και στην φετινή της εμφάνιση στο Eightball όπου στην καθορισμένη περίπου ώρα άνοιξαν την βραδιά οι Θεσσαλονικείς Broken Tempo. Νέα τραγουδίστρια στην σύνθεσή τους, trip hop αναμειγμένο με rock στοιχεία καθώς και βιολί ώστε να χρωματίζονται περισσότερο οι συνθέσεις τους. Ταιριαστή η αρκετά διαφοροποιημένη διασκευή στο "A Natural Disaster" των Anathema αλλά η ερμηνεία της Lee Douglas είναι τόσο συγκλονιστική που παραμένει σχεδόν ακατόρθωτο να την φτάσει οποιαδήποτε άλλη τραγουδίστρια συμπεριλαμβανομένου και της Anneke.

Scars Of Tears

Συνέχεια με τους Scars Of Tears από την Καστορία, μια σχετικά νεοσύστατη μπάντα που  πραγματοποιεί τώρα τα πρώτα της βήματα. Παρ'όλα αυτά εμφανίστηκαν αρκετά δεμένοι επί σκηνής με δυνατό ήχο κοντά στο ατμοσφαιρικό metal. Πολύ ενδιαφέρουσες οι συνθέσεις τους, το ίδιο και η φωνή της Χαριτίνης Αναστασιάδου. Αναμένουμε την πρώτη δουλειά τους που ελπίζουμε να κυκλοφορήσει σύντομα. Μέχρι τότε, μπορείτε να βρείτε τα κομμάτια τους στο διαδίκτυο.

Υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις η εμφάνιση της Anneke van Giersbergen η οποία στις αρχές της χρονιάς κυκλοφόρησε ίσως τον καλύτερο δίσκο της προσωπικής της καριέρας. Το ίδιο φαίνεται να νιώθει και η ίδια στηρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του σετ της στο "Everything Is Changing". Τα κομμάτια από τον καινούργιο δίσκο ακούγονται πολύ πιο δυναμικά ζωντανά με πολλές up-tempo στιγμές, ιδιαίτερα ευχάριστες χωρίς φυσικά να λείπουν τα μπαλαντοειδή κομμάτια που αναδεικνύουν τα μέγιστα την φωνή της.

Anneke Van Giersbergen
    
Εμφανώς ευχαριστημένη από την προσέλευση του κόσμου αλλά και από τις αντιδράσεις  του κοινού δεν σταμάτησε λεπτό να χαμογελά και να χορεύει. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ολλανδέζα τραγουδίστρια έχει έναν μοναδικό τρόπο να μαγεύει το κοινό όχι μόνο με την φωνή της αλλά και με την επαφή της με το κοινό. Δίπλα της, τα νέα μέλη του συγκροτήματός  και φυσικά ο σύζυγός της Rob Snijders πίσω από τα drums, όλοι ευδιάθετοι και γεμάτη ζωντάνια. Όπως ήταν αναμενόμενο και λογικό όμως όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Anneke.

Anneke Van Giersbergen

Όσο αξιόλογες και αν είναι οι συνθέσεις της, οι αντιδράσεις του κοινού πάντα θα πολλαπλασιάζονται όταν θυμάται το παρελθόν της με τους Gathering. Έτσι έγινε και αυτή την φορά, κυρίως με το "Saturnine" αλλά και το "Even The Spirits Are Afraid". Ευχάριστη και εντός χαρούμενου κλίματος η διασκευή στο "Here Comes The Rain Again" των Eurythmics. Κλείσιμο με το "Ηοpe, Pray, Dance, Play", όπου η Anneke έχει καθιερώσει την συνήθεια να κατεβαίνει από την σκηνή και να χορεύει ανάμεσα στους παρευρισκόμενους, αλλά και την πιο metal στιγμή της βραδιάς, το "Hyperdrive", σύνθεση του θεότρελου Devin Townsend. Το encore με το εξίσου δυναμικό "Witnesses" άφησε ανάμεικτα συναίσθηματα όχι λόγω της εμφάνισης της Anneke αλλά λόγω της διάρκειας της συναυλίας. Μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά δεν θα μπορούσαν να είναι αρκετά για μια τόσο απολαυστική τραγουδίστρια.

Η νοσταλγία για το παρελθόν δεν θα λείπει ποτέ από μια εμφάνιση της Anneke van Giersbergen. Είναι θετικό όμως να βλέπεις έναν καλλιτέχνη να προοδεύει σταδιακά κατά την προσωπική του καριέρα και όπως είπαμε η απόδειξη της αξίας του καθενός φαίνεται πάνω στην σκηνή.

Anneke Van GiersbergenSetlist:

Feel Alive
My Boy
Take Me Home
Beautiful One
Fury
You Want To Be Free
Circles
Here Comes The Rain Again (Eurythmics cover)
Saturnine (The Gathering song)
Stay
Too Late
1000 Miles Away From you
Even The Spirits Are Afraid (The Gathering song)
Hope, Pray, Dance, Play
Hyperdrive (Devin Townsend song)
Witnesses

Γιάννης Βόλκας

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com - Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET