Συνέντευξη: Carcass

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 28/07/2008 @ 04:59
Πίσω στο 1993, δύο έφηβοι κατέβαιναν στο Μοναστηράκι κάθε Σάββατο για δίσκους και cd. Συνήθως, ό,τι έπαιρνε ο ένας, το έγγραφε στον άλλο σε κασέτα. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο γράφων γνώρισε τους Carcass, από το "Heartwork" album τους. Τα χρόνια πέρασαν, οι Carcass διαλύθηκαν, ακολουθώντας διαφορετικούς μουσικούς δρόμους ο καθένας τους, ώσπου ήρθε το πολυπόθητο reunion. H ευκαιρία για μία συνέντευξη μαζί τους δε μπορούσε να πάει χαμένη και ο Jeff Walker βρέθηκε στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, για μία συζήτηση που πήγε από το παρελθόν στο παρόν της μπάντας. Κάνοντας την απομαγνητοφώνηση, διαπίστωσα ότι μια απάντηση του Jeff ήταν σχεδόν copy - paste με μία απάντηση που μου είχε δώσει ο Alex Skolnick των Testament. Το ποια είναι αυτή θα το διαβάσετε παρακάτω.

Jeff καλησπέρα. Έχουν περάσει κοντά στα 12 χρόνια από τότε που διαλύσατε τους Carcass. Οι λογικές ερώτησεις είναι από την μία γιατί αποφασίσατε τότε να διαλύσετε το group και από την άλλη γιατί έγινε τώρα η επανένωση του - αν και στο παρελθόν υπήρξαν δηλώσεις για το αντίθετο.
Ας ξεκινήσουμε πρώτα από το παρόν και μετά να πάμε στο παρελθόν. Η απάντηση είναι πρωτίστως τα χρήματα και μετά όλα τα άλλα. Όλα αυτά τα χρόνια μας πλησίαζαν οι οπαδοί και μας έλεγαν ότι θα ήθελαν να ξαναδούν τους Carcass να παίζουν live, αλλά έλειπε το «μεγάλο ερέθισμα για να γίνει» (πολλά γέλια). Σοβαρά τώρα, θεωρήσαμε ότι θα ήταν μια ευκαιρία να μας δει και κόσμος που πολύ πιθανόν να μην μας είχε δει ποτέ live, αλλά και με τα χρήματα που θα παίρναμε θα ήταν μια ευκαιρία να χρησιμοποιούνταν ένα μέρος από αυτά για τον Ken Owen.

Πως είναι η κατάσταση του Ken Owen;
Ο Ken πέρασε μεγάλη περιπέτεια με την υγεία του και είναι κάτι που δεν μου αρέσει να μιλάω πολύ για αυτό, καθώς με στεναχωρεί. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι καλύτερα και μάλιστα σχεδιάζουμε και κάποια έκπληξη για την περιοδεία (εδώ ο Jeff αναφέρονταν στην επιλογή τους να έχουν τον Ken στην περιοδεία μαζί τους και να τον ανεβάζουν για πολύ λίγο στην σκηνή προκείμενου να τον δουν οι οπαδοί).

Τι σχέδια έχετε για το tour; Πρόκειται να έχουμε και συνέχεια; Σκεφτόσαστε να κυκλοφορήσετε DVD από αυτήν την περιοδεία;
Στην αρχή σκεφτόμασταν να κάνουμε λίγες εμφανίσεις, όμως στην πορεία διαπιστώσαμε ότι συνέχεια μας ζητάνε να παίξουμε και σε άλλες χώρες, οπότε μέχρι το τέλος του 2008 θα είμαστε σε περιοδεία. Από ό,τι είδα, στα περισσότερα festival ήμαστε σε υψηλή θέση στο bill, οπότε θα έχουμε αρκετή ώρα για να παίξουμε αρκετά κομμάτια. Τώρα όσον αφορά στα DVD, το 99%, όχι είμαι κάπως υπερβολικός, το 90% των live DVD που κυκλοφορούν δεν είναι «ακριβώς» live. Έχουν γίνει άπειρες παρεμβάσεις για να πετύχουν το τέλειο και προσωπικά είμαι αντίθετος με κάτι τέτοιο. Όσο για το εάν θα υπάρχει συνέχεια με τους Carcass, δε θέλω να πω κάτι για το οποίο θα διαψευστώ στο μέλλον.

Διαπίστωσα ότι παράλληλα με το reunion, η δισκογραφική σας εταιρεία επανακυκλοφορεί τα album σας με πρόσθετο υλικό. Μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες;
Και τα 5 album μας πρόκειται να επανακυκλοφορήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα είναι σε μορφή Dual Disc (CD+DVD). Δε θα είναι «ξερές» επανακυκλοφορίες, αλλά θα περιέχουν demos, συνεντεύξεις και άλλα καλούδια τα οποία ακόμα και εάν έχεις τα album σε ωθούν να τα αγοράσεις ξανά.

Μπορείς τώρα να μας πεις τι έγινε με την Columbia Records και στην ουσία σας οδήγησε στο να διαλύσετε το group;
Εάν είχαμε το μυαλό που έχουμε τώρα (γέλια) ποτέ δεν θα δεχόμασταν αυτή την προσφορά. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ΟΛΟΙ μας έλεγαν να μην πάμε στην Columbia αλλά εμείς εκεί… ανένδοτοι. Πιστεύαμε ότι θα ήταν το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα μας και φυσικά αποδείχτηκε τελείως λανθασμένη απόφαση. Ήταν άσχημη η περίοδος που αποφασίσαμε να πάμε, με την grunge κατάσταση που κυριαρχούσε. Ακόμα και οι Slayer είχαν παρόμοια προβλήματα με εμάς, μόνο που αυτοί κατάφεραν να μην διαλυθούν ενώ εμείς… Πάντως κι εμείς είχαμε φτάσει από ένα σημείο και μετά να σκεφτόμαστε το να σταματήσουμε το group. Ο Ammot είχε φύγει μετά το “Heartwork” και γενικά νιώθαμε ότι ήταν η στιγμή για να επικεντρωθούμε σε κάτι διαφορετικό.Μίλησες για κάτι διαφορετικό μετά τους Carcass. Ανάμεσα στο διάφορα που έκανες ήταν και η κυκλοφορία του “Welcome To Carcass Country” το 2006. Σκέφτεσαι να κυκλοφορήσεις κάτι παρόμοιο;
Δεν το νομίζω. Αυτή η country κυκλοφορία με ένα «άρωμα» από Carcass έγινε μια φορά και δε νομίζω να επιχειρήσω ξανά κάτι παρόμοιο. Πάντως είχα χαρεί πάρα πολύ με το πόσοι πολλοί μουσικοί είχαν δεχτεί να συμμετάσχουν στο project. Δεν μου αρέσει να βάζω μακροπρόθεσμα σχέδια. Ας τελειώσουμε πρώτα την περιοδεία με τους Carcass και μετά θα δούμε τι θα κάνω.

Πηγαίνοντας πίσω στις κυκλοφορίες σας και ξεκινώντας από το “Reek Of Putrefaction” μέχρι και το “Swansong”, μπορείς να μας πεις μερικά λόγια για το καθένα;
Για όλα μας τα album είμαι πραγματικά υπερήφανος. Tο “Reek Of Putrefaction” πρέπει να έχει την χειρότερη δυνατή παραγωγή που θα μπορούσε να έχει. Παρόλο αυτά, ήταν το 1ο μας album και μέσω αυτού μας άκουσε ο διάσημος παραγωγός Jonh Peel, ο οποίος μας πίστεψε και μας προώθησε πάρα πολύ. Τώρα για τα υπόλοιπα album δε θέλω να επεκταθώ πάρα πολύ, απλά το καθένα ήταν η φυσική εξέλιξη στον ήχο των Carcass, από το grindcore στο death metal κι από κει στο melodic death metal, όσο κι αν αυτό είχε δυσαρεστήσει τους πρώιμους οπαδούς μας. Όλοι λένε ότι με το “Heartwork” φτάσαμε στο peak της καριέρας μας και μάλλον κάπου εδώ συμφωνώ κι εγώ καθώς είναι το πιο ισορροπημένο μας album.

Εκτός από τα εξώφυλλα σας, τα οποία είχαν σοκάρει τον κόσμο, διάσημοι γίνατε και για τους στίχους σας. Ποιος ήταν ο υπεύθυνος για αυτούς;
Στην αρχή ξεκίνησε ο Ken Owen και στην συνέχεια ακολουθήσαμε και εμείς. Η ειρωνεία και συνάμα το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι γράφαμε για ιατρικά πράγματα και είναι κάτι που το αντιμετώπισε ο Ken μερικά χρόνια μετά. Ήταν σαν να προαισθάνονταν ότι κάτι μπορεί να του συμβεί και για αυτό είχε επικεντρωθεί σε τέτοια θεματολογία.

Ανάμεσα στις κυκλοφορίες σας, βρήκατε και χρόνο να κάνετε μερικά remix σε group έξω από το μουσικό ύφος των Carcass. Πως και προέκυψε αυτό;
Έχουμε κάνει remix στα “Inside Out” από τους Die Krupps, “Isobel” από την Bjork και στο “Democracy” από τους Killing Joke. Εάν θυμάμαι καλά, μας είχαν ζητήσει από την εταιρεία να κάνουμε κάτι τέτοιο και αποφασίσαμε να το κάνουμε με το δικό μας στυλ. Πιστεύω ότι όσοι είχαν την ευκαιρία να τα ακούσουν, τους άρεσε η προσπάθεια μας.

Μπορείς να μας πεις μερικές επιρροές σου στο μπάσο;
Δεν μπορώ να το πω ακριβώς επιρροή, αλλά το 1987 όταν είχαμε αρχίσει να ετοιμάζουμε τον σκελετό για το 1ο μας album, είχα ακούσει το “Appetite For Destruction” και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο ήχος του Duff. Αν και ο ήχος ο δικός μας δεν έχει καμιά σχέση με τον ήχο των Guns N’ Roses, για το μπάσο μπορώ να πω ότι έχω ακολουθήσει κάπως τον Duff. Όσο για τα φωνητικά, απλά μου έβγαιναν φυσικά (πολλά γέλια).

Jeff σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου.
Πρέπει να είμαι ο μοναδικός που δεν έχω παίξει ζωντανά στην Ελλάδα (σ.σ.: Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Rockwave). Εάν δεν κάνω λάθος τα υπόλοιπα μέλη έχουν έρθει, άρα ανυπομονώ να παίξω. Έχουμε προβάρει αρκετά κομμάτια και είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί μας θα ευχαριστηθούν το show. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε από κοντά….

Παναγιώτης Λουκάς
  • SHARE
  • TWEET