M.A.t.E: «Είναι πιο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα όταν ενώνεις αντικρουόμενα στοιχεία»

Με αφορμή το SKG Festival, ο Βαρδάρης φέρνει (και) ηλεκτρονικά vibes στην πρωτεύουσα

Από την Βάσω Καραντζάβελου, 07/02/2018 @ 12:06

Αθήνα-Θεσσαλονίκη, δύο διαφορετικές κουλτούρες, 504 χιλιόμετρα, μία ιδιαίτερη σχέση. Το SKG Festival έρχεται στο Gagarin για να γεμίσει τις νύχτες της 9ης και 10ης Φεβρουαρίου με αέρα Σαλονικιώτικο και να μας γνωρίσει καινούργια μουσική από μία πόλη που παραδοσιακά γεννά μεγάλους καλλιτέχνες (και καλό φαγητό).

Ένα από τα πολλά ενδιαφέροντα acts του διημέρου είναι και οι M.A.t.E, μία μπάντα ηλεκτρονικής μουσικής που κινείται ανάμεσα σε deep house και trip hop ήχους, ενώ φημολογείται πως τα live τους αποτελούν ιδιαίτερη εμπειρία. Παρακάτω γίνονται οι απαραίτητες συστάσεις και συζητάμε για τη φιλοσοφία τους, την αξία των οπτικών εφέ σε ένα show, την ομορφιά της ετερότητας και τα σχέδια για έναν πιο "trippy" δίσκο.

M.A.t.E ή αλλιώς Meetings along the Edge... Τι μπορεί να σημαίνει αυτός ο τίτλος για εσάς και τον επιλέξατε ως όνομα του συγκροτήματός σας;

Μέσα στις μουσικές μας συναντήσεις στόχος μας είναι να ξεπερνάμε τα όρια της συνήθειάς μας και να ανακαλύπτουμε νέους μουσικούς τόπους. Αυτό είναι και το ενδιαφέρον μέρος της δουλειάς μας.

Ποια όρια θα ήσασταν διατεθειμένοι να ξεπεράσετε για να μπορείτε να δημιουργείτε τη μουσική σας με τους δικούς σας όρους;

Όσον αφορά τη διάλυση της δομής ή το πόσα διαφορετικά θέματα και μουσικά είδη χωράνε στο ίδιο κομμάτι, με αυτά τα όρια φλερτάρουμε ήδη. Όπως και με τους πρακτικούς περιορισμούς που συνεπάγεται το να αναλαμβάνουμε την παραγωγή των δίσκων μας εξ ολοκλήρου με δικές μας δυνάμεις.

Studio ή Live; Προτιμάτε κάτι περισσότερο από τα δύο και γιατί;

Είναι διαφορετικού τύπου δουλειά, στο studio γίνεται το μαγείρεμα, με περισσότερο πειραματισμό και ψάξιμο. Μάλλον προτιμάμε το live παίξιμο όμως, γιατί εμπεριέχει και το στοιχείο της έκθεσης και της παρουσίασης της δουλειάς μας στον κόσμο που κάνει τα πράγματα πιο ηλεκτρισμένα. Η ένταση και ο όγκος του ήχου στους χώρους όπου παίζουμε, μαζί με την αλληλεπίδραση με τον κόσμο, δίνουν άλλο μέγεθος στις συναυλίες μας.

Πόσο σημαντικά είναι τα visuals για τον ήχο σας;

Τα visuals (όσες φορές τα χρησιμοποιήσαμε) πλαισιώνουν τη μουσική μας συμπληρωματικά χωρίς βέβαια να είναι απαραίτητα! Την ίδια ή και καλύτερη δουλειά μπορεί να κάνει και ένας καλός φωτιστής! Βέβαια το να ασχοληθούμε με τα visuals δημιουργικά αφαιρεί χρόνο από το μουσικό κομμάτι και έτσι τα έχουμε αφήσει για την ώρα.

M.A.t.E

Ποιοι θα θέλατε ιδανικά να πρωταγωνιστήσουν σε ένα video που θα χαρακτήριζε τα πάντα για εσάς και τον ήχο σας; Και που θα θέλατε να γυριστεί;

Τώρα που το λες, μια ωραία ιδέα για video θα ήταν εμείς να παίζουμε στην άκρη ενός γκρεμού και γύρω στα βραχάκια να χορεύουν οι δικοί μας άνθρωποι! Φίλοι, γονείς, παιδιά, χαχαχαχα

Ποια είναι τα στοιχεία που σας ενώνουν και σας χωρίζουν, τα οποία όμως είναι αυτά που δένουν τον ήχο σας και την παρουσία σας;

Παρά το ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί χαρακτήρες με αντιθετικές συχνά απόψεις για το πώς βλέπουμε τη ζωή, βρίσκουμε κοινό τόπο στο μουσικό αποτέλεσμα που θέλουμε για τους M.A.t.E και στην αγάπη και την αφοσίωση σε αυτό που κάνουμε. Εξάλλου, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα όταν ενώνεις αντικρουόμενα στοιχεία.

Στον επόμενο δίσκο σας τι θα θέλατε να κάνετε διαφορετικά από τους δύο προηγούμενους;

Σκεφτόμαστε την ιδέα της συνεχόμενης ροής των κομματιών αντί να χωρίζονται ξεκάθαρα σε tracks, όπως και τα κομμάτια να χαρακτηρίζονται από μια πιο trippy διάθεση.

Έχετε κυκλοφορήσει τους δύο δίσκους σας μόνοι σας. Τελικά είναι ευκολότερος ή δυσκολότερος ο δρόμος της επιλογής αυτής;

Είναι σίγουρα δυσκολότερος ο δρόμος, αλλά μας δίνει το προνόμιο να δουλεύουμε με τους ρυθμούς που επιλέγουμε εμείς, χωρίς πιέσεις και συμβιβασμούς.

Τέλος, τι θα παρουσιάσετε στην εμφάνισή σας στο SKG Festival και πως νοιώθετε που θα μοιραστείτε τη σκηνή με καλλιτέχνες που έχετε κοινό τόπο, αλλά εντελώς διαφορετικό ήχο;

Είναι τιμή μας να εκπροσωπούμε τη Θεσσαλονίκη ως ένα μουσικό κομμάτι της ανάμεσα στους αξιόλογους συναδέλφους μας και το γεγονός ότι οι ήχοι μας διαφέρουν τόσο, θα κάνει αυτό το φεστιβάλ ακόμα πιο ιδιαίτερο. Για την playlist επιλέξαμε κάποια από τα πιο δυνατά κομμάτια μας από τον κάθε δίσκο, μαζί με μερικά καινούργια κομμάτια που γράφουμε αυτό το διάστημα και με τα οποία ακόμα πειραματιζόμαστε.

  • SHARE
  • TWEET