U2

The Unforgettable Fire

Island (1984)
Από τον Γιάννη Κοτζιά, 03/11/2009
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Έχοντας ήδη τρία albums στο ενεργητικό τους και έχοντας γίνει γνωστοί χάρις το πολιτικοποιημένο “War” που περιείχε μεταξύ άλλων το “Sunday Bloody Sunday”, οι U2 μπήκαν στο studio για τον επόμενο δίσκο τους έχοντας αυτήν την φορά στην καρέκλα του παραγωγού τους Brian Eno και Daniel Lanois. O Eno είχε δείξει την ικανότητά του ως παραγωγός σε τρία albums των Talking Heads και η επιθυμία των U2 για αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης θα περνούσε από τα χέρια του. Το συγκρότημα, στα πλαίσια της δημιουργίας και ηχογράφησης του album εγκαταστάθηκε στο κάστρο Slane λίγο πιο έξω από το Δουβλίνο.

Το “The Unforgettable Fire” κυκλοφόρησε την πρώτη μέρα του Οκτωβρίου του 1984 και έκανε αμέσως αντιληπτή την αλλαγή που επιχείρησαν στο στυλ τους οι U2 με την βοήθεια του Brian Eno. Ενώ οι τρεις πρώτοι δίσκοι κινούνταν στον post-punk χώρο με κύρια έκφανση το rock τετράπτυχο φωνή / κιθάρα / μπάσο / drums, το “The Unforgettable Fire” περιέχει πιο πολύπλοκες και σαφώς καλοδουλεμένες συνθέσεις με έμφαση στην ατμόσφαιρα που θα βγάζει ο δίσκος. Πέρα από την, υπεράνω κριτικής, παραγωγή στο συγκεκριμένο album ο The Edge δείχνει πόσο εγκεφαλικός κιθαρίστας είναι και με κύριο όπλο του το πετάλι του delay, μπόλικο reverb και όχι πομπώδη κιθαριστικά θέματα,  «ζωγραφίζει» συνθέσεις.

Το πιο γνωστό κομμάτι του “The Unforgettable Fire” αναμφισβήτητα είναι το “Pride (In The Name Of Love)”. O Bono, όντας γοητευμένος από το έργο και την προσωπικότητα του Martin Luther King jr. στο συγκεκριμένο τραγούδι λιτά αλλά περιεκτικά εξήρε το «όνειρο» του King. Επίσης αφιερωμένο στην μνήμη του King είναι και το ατμοσφαιρικό “MLK” που κλείνει τον δίσκο. Το “The Unforgettable Fire” είναι και το album που η μουσική πλευρά του Bono αρχίζει να ωριμάζει για τα καλά. Μεστοί και ποιητικοί στίχοι συνδυασμένοι με κορυφαίες ερμηνείες από τον frontman των U2, μετουσιώνονται σε κομμάτια όπως το “Bad” μία από τις κορυφαίες και συγκινητικότερες στιγμές της μπάντας.

Το σημείο που συνοψίζει με καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα και το μεγαλείο του συγκεκριμένου album είναι όμως το ομώνυμο. To “The Unforgettable Fire” ίσως και να είναι το κομμάτι με την καλύτερη ενορχήστρωση στην δισκογραφία των U2. Το επαναληπτικό riff στα πλήκτρα, «μπλέκεται» με την μπασογραμμή του Adam Clayton, τις «αρμονικές» του The Edge και τα έγχορδα οδηγώντας το σε μια δραματική κορύφωση. Στο ορχηστικό “4th Of July” οι U2, ελέω Eno, πειραματίζονται με πιο ambient ήχους, ενώ το εναρκτήριο “A Sort Of Homecoming” είναι μια «γέφυρα» του συγκεκριμένου album με τις προηγούμενες κυκλοφορίες.

Το “The Unforgettable Fire” δεν είναι ο καλύτερος δίσκος των U2 αφού ακολούθησαν τα “The Joshua Tree” και “Achtung Baby” που θα «μάχονται» αιωνίως για το θρόνο του καλύτερου U2 album. Όμως, το “The Unforgettable Fire” είναι το σημαντικότερο της καριέρας τους. Το συγκεκριμένο album έδειξε το εύρος των  δυνατοτήτων τους και τους έκανε να ξεχωρίσουν στην δεκαετία του ‘80. Όλα αυτά όμως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα συνέβαιναν, εάν πίσω από την κονσόλα δεν βρισκόταν το ιδιοφυές μυαλό του Brian Eno. O Eno πήρε την δυναμική των U2 και την ανύψωσε, βελτιώνοντας την κάθε μονάδα τους ξεχωριστά με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον The Edge. Η συμβολή του συνοψίζεται στο ότι εάν δεν ήταν αυτός, πολύ πιθανόν να θυμόμασταν τους U2 ως μία καλή post-punk μπάντα των τριών-τεσσάρων δίσκων και όχι ως ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του κόσμου.

Σημ: Το “The Unforgettable Fire” επανακυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου 2009 με remastered ήχο και επιπλέον ηχητικό αλλά και οπτικό υλικό.
  • SHARE
  • TWEET