Valor

The Yonder Answer

Pitch Black (2013)
Από τον Κώστα Πολύζο, 01/03/2013
«Ο δίσκος περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν μια μπάντα να ξεχωρίσει»
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η αλήθεια είναι πως περίμενα εδώ και καιρό τη δισκογραφική επιστροφή των Valor. Το ακατέργαστο, αλλά ποιοτικό "Destiny's Path" που κυκλοφόρησε το 2008 μου είχε κάνει αρκετά καλή εντύπωση και, καθώς είχα διακρίνει μια δυναμική, ήθελα να δω πως θα εξελισσόταν το συγκρότημα. Το "The Yonder Answer" κυκλοφορεί προσεχώς και όχι απλά επιβεβαιώνει την καλή εντύπωση που είχα, αλλά δημιουργεί και προσδοκίες. Προσδοκίες για ακόμη καλύτερες κυκλοφορίες στο μέλλον.

Σε επίπεδο εξέλιξης η διαφορά είναι χαοτική με τον προκάτοχό του. Αρχικά έχει να κάνει με την παραγωγή του Κώστα Ρηγόπουλου, η οποία είναι έτη φωτός καλύτερη και κάνει πολύ πιο ευκολοάκουστο τον δίσκο. Σίγουρα η συνεισφορά του Jens Bogren στη μίξη έπαιξε τον ρόλο της και είναι δείγμα του επαγγελματισμού με τον οποίο οι Valor αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Ένα ακόμα θετικό σημείο είναι το πόσο καλοδουλεμένες ακούγονται οι συνθέσεις, τις οποίες βοηθάει η πολύ καλή ενορχήστρωσή τους. Τα μέλη της μπάντας έχουν εξελιχθεί ως μουσικοί και όλα τα όργανα στέκονται αξιοπρεπώς. Πολύ καλή κιθαριστική δουλειά από τον Σολδάτο και τον Κουρκουτά, όμορφο και εμπνευσμένο rhythm section από τους Ρεμούνδο (μπάσο) και Ανδρίτσο (τύμπανα) και καίρια η συνεισφορά του Θανάση Λόη στα πλήκτρα. Τέλος, ο Βαγγέλης Κρούσκας φαίνεται να έχει δουλέψει πάρα πολύ τη φωνή του και οι όποιες τεχνικές και ποιοτικές αδυναμίες έχουν καλυφθεί πλήρως από τις όμορφες μελωδικές γραμμές και τα διπλά φωνητικά.

Η ονειρική πιάνο-εισαγωγή με την οποία ξεκινά ο δίσκος λειτουργεί παραπλανητικά καθώς το "The Answer's Yonder" που ακολουθεί σε πιάνει κατευθείαν από τα μούτρα με το φοβερό του riff. Τραγούδι από αυτά που δεν γράφονται κάθε μέρα, με πανέμορφες μελωδίες, ωραία κλιμάκωση και refrain από εκείνα που σε κάνουν να ξελαρυγγιάζεσαι στις συναυλίες. Το "Crossroads" που ακολουθεί είναι ενδεικτικό του ύφους του δίσκου. Αμερικάνικο heavy/power στα verse με πιο ευρωπαϊκή (aka μελωδική) προσέγγιση στα refrain. Το "Guides" αποτελεί την ήρεμη στιγμή του δίσκου, το οποίο χωρίς να είναι κακό ακούγεται περιορισμένο, καθώς δεν έχει την κατάλληλη ερμηνεία ή την απαραίτητη κορύφωση η οποία θα το κάνει να ξεχωρίσει. Ψιλά γράμματα, θα μου πεις, καθώς τo "Follow Me" που ακολουθεί επαναφέρει την τάξη με την όμορφη μελωδική εισαγωγή, τις υπέροχες δισολίες, το a la Blind Guardian πέρασμα πριν το σόλο και την έξοχη ερμηνεία του Βαγγέλη.

Το "Bravest Of Them All" στη συνέχεια δείχνει το πόσο έχει βοηθήσει η προσθήκη του Θανάση στα πλήκτρα και η Savatage αισθητική του τραγουδιού με το πιάνο και την απαγγελία αποτελεί ιδανικό προπομπό του "Choises", το οποίο μαζί με το "The Answer's Yonder" με είχαν κερδίσει περισσότερο από τις πρώτες ακροάσεις. Σκοτεινό, μελωδικό και με εναλλαγές σε ρυθμό και ταχύτητα, σε κρατάει καθ' όλη τη διάρκειά του. Το "One Hand Red" βγάζει epic συναίσθημα με το μπάσο στην αρχή και εξελίσσεται σε μια ωραιότατη σύνθεση, με το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντάς το να είναι οι Gamma Ray. To επικό συναίσθημα καλά κρατεί και στο "Human" με το «καλπαστό» riff και τις Titan Force αναφορές, αφού ο Βαγγέλης θυμίζει αρκετά τον Conklin στον τρόπο ερμηνείας, ενώ το φινάλε έρχεται με μια από τις πιο γρήγορες συνθέσεις του δίσκου, το "Inner Nature".

Μπορώ να πω πως ο δίσκος με ικανοποίησε πλήρως και ο αρχικός ενθουσιασμός των πρώτων ακροάσεων δεν έχει ξεθυμάνει στο ελάχιστο. Έχει να κάνει με τα riff, τις μελωδίες, την ανάπτυξη των ιδεών και τα ωραία refrain. Το "The Yonder Answer", στο σύνολό του, έρχεται να βάλει τους Valor στην κορυφή της heavy/power πυραμίδας της χώρας μας και δεν βλέπω το λόγο να μην ακουστούν και εκτός συνόρων. Περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν μια μπάντα να ξεχωρίσει. Οι μουσικοί είναι άρτιοι σε τεχνική, οι συνθέσεις εμπνευσμένες και υπάρχει το απαραίτητο δέσιμο σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων. Τι άλλο δηλαδή χρειάζεται;
  • SHARE
  • TWEET