Ποιοι είναι οι Maneskin, οι νικητές της Eurovision 2021

Rock 'n' roll never dies!!!

Από τον Γιάννη Βόλκα, 24/05/2021 @ 16:22

Μέσα σε λίγες ώρες το όνομα τους έκανε τον γύρο του κόσμου, τα πρόσωπα τους φιγουράρουν σε όλα τα μουσικά, και όχι μόνο, μέσα ενημέρωσης και όλος ο πλανήτης, με κάποιο τρόπο ασχολείται μαζί τους. Οι Maneskin από τη Ρώμη εκπροσώπησαν την Ιταλία στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision και επέστρεψαν νικητές. Την επόμενη ημέρα ο κόσμος χωρίζεται σε δυο στρατόπεδα. Υπάρχουν αυτοί που παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον και αυτοί που τον σνομπάρουν. Το κοινό που έχουν οι δυο πλευρές είναι ότι όλοι, με κάποιο τρόπο, ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Φυσικά το όνομα Maneskin για τον μέσο Έλληνα μέχρι πριν από μερικές μέρες ήταν άγνωστο. Στη γειτονική Ιταλία όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά εδώ και μερικά χρόνια. Οι Damiano David (φωνή), Victoria De Angelis (μπάσο), Thomas Raggi (κιθάρα) και Ethan Torchio (ντραμς) γνωρίζονταν από το σχολείο και δημιούργησαν την μπάντα το 2016. Αρχικά εμφανίζονταν ως street artists στους δρόμους της Ρώμης και από νωρίς άρχισαν να συνθέτουν τα δικά τους κομμάτια. Βρέθηκαν στην επικαιρότητα το 2017 λόγω της εμφάνισής τους στο "The X Factor" της Ιταλίας όπου κέρδισαν τις εντυπώσεις και τη δεύτερη θέση. Μερικά από τα κομμάτια που ερμήνευσαν ήταν το "Somebody Told Me" των Killers, το "Beggin'" των Frankie Valli & The Four Seasons καθώς και το δικό τους "Chosen", μια σύνθεση που μπλέκει pop, rock και funk στοιχεία.

Maneskin

Το 2018 κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους "Ιll Ballo Della Vita" το οποίο σκαρφαλώνει στο νούμερο 1 των ιταλικών charts και γίνεται τρεις φορές πλατινένιο. Στον δίσκο συναντούμε πολλά και διαφορετικά μουσικά στοιχεία και τραγούδια τόσο με ιταλικό όσο και με αγγλικό στίχο. Μουσικά υπάρχουν συνθέσεις τα οποία στέκουν εύκολα δίπλα σε mainstream αγγλόφωνες μπάντες όπως οι Killers και οι Franz Ferdinand και άλλες οι οποίες απευθύνονται κυρίως στο ιταλικό κοινό. Στη συγκεκριμένη χώρα όμως η pop κουλτούρα συχνά συνδέεται με rock στοιχεία τα οποία γίνονται εύκολα αποδεκτά από ένα ευρύτερο κοινό. Βλέπεις, εκεί δεν έχουνε σκυλάδικο. Επίσης, ένα πιο ανδρόγυνο στυλ όπως αυτό του frontman Damiano δεν σοκάρει τόσο. Εδώ, στην Ελλάδα , φυσικά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τελικό συμπέρασμα, οι Maneskin είναι μια mainstream pop/rock μπάντα η οποία διεκδίκησε τη δημοσιότητα και είχε όλα τα προσόντα ώστε να την κερδίσει.

Ο θρίαμβος ήρθε στον διαγωνισμό του Sanremo ο οποίος στην Ιταλία αυτόματα εκπροσωπεί τη χώρα στην Eurovision. Φτάνουμε έτσι στο σήμερα, ή καλύτερα στο προχθές, όπου οι Maneskin είναι πλέον οι νικήτες του διαγωνισμού.

Maneskin

Προσωπικά δεν είμαι μεγάλος fan της συγκεκριμένης διοργάνωσης αλλά δεν είχα ποτέ πρόβλημα να την παρακολουθήσω αφού αφενός δεν θεωρώ σωστό να κρτικάρω μουσική που δεν με αφορά, αφετέρου ποτέ δεν ξέρεις πού θα συναντήσεις κάτι αξιόλογο. Μην ξεχνάμε ότι συμμετείχαν και οι Hooverphonic φέτος οι οποίο φυσικά λόγω του μουσικού τους ύφους δεν είχαν καμία ελπίδα. Πολλά ενδιαφέροντα κομμάτια δεν υπήρχαν ενώ εντόπισα και μια γενικότερη 80s τάση τόσο μουσικά όσο και ενδυματολογικά. Φυσικά δεν έλειψαν τα κλάσικά κουραστικά με τις κριτικές επιτροπές να είναι πάντα προβλέψιμες (ντουζ πουα και δεν συμμαζεύεται). Έτσι λοιπόν οι Ιταλοί βρίσκονταν στην τέταρτη θέση ώσπου η ψηφοφορία του κοινού έφερε τα πάνω κάτω και τους Maneskin στην κορυφή.

Το ξεκάθαρο rock κομμάτι "Zitti E Buoni" δεν ήταν το πρώτο που συναντήσαμε στην Eurovision, ούτε καν το μοναδικό στον φετινό διαγωνισμό. Ήταν όμως ένα κομμάτι που δίκαια βρέθηκε στην κορυφή, τόσο λόγο της μουσικής τους όσο και λόγω της εξαιρετικής φωνής του Damiano David. O τελευταίος κατάφερε με διαφορετικούς τρόπους να τραβήξει την προσοχή. Οι στίχοι του κομματιού ουσιαστικά απαιτούν τον σεβασμό στο «διαφορετικό» και με ένα φιλί στον κιθαρίστα Thomas έδειξε ότι στηρίζει τα λεγόμενά του. Και αν σε ενόχλησε, κανείς δεν νοιάζεται. Να ξέρεις πάντως ότι αν έβλεπες το '70 τον Jagger να φιλάει τον Richards θα το είχες πάρει πιο χαλαρά.

Maneskin

Το κομμάτι ερμηνεύτηκε ξανά στο τέλος του διαγωνισμού, αυτήν τη φορά χωρίς τη λογοκρισία που επέβαλε η Eurovision η οποία δεν επιτρέπει βρισιές στους στίχους. Ευκαιρία, λοιπόν να θυμηθείτε όλες τις φορές που μια rock μπάντα έπεσε θύμα λογοκρισίας σε κάποια τηλεοπτική εμφάνιση. Κερασάκι στην τούρτα, οι φήμες για χρήση ναρκωτικών από τον τραγουδιστή. Ο ίδιος έσπευσε να αρνηθεί τις κατηγορίες και δήλωσε πρόθυμος να τεσταριστεί. Θα είχε ενδιαφέρον αν το ίδιο τεστ θα έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι.

Συμπερασματικά έχουμε μια σύγχρονη ιστορία με το τρίπτυχο "Sex,drugs & rock n roll" και η δήλωση του Damiano David ότι το rock 'n' roll δεν πεθαίνει ποτέ μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την αγαπημένη μας μουσική. Φυσικά δεν εννοούμε ότι οι Maneskin θα σώσουν το rock αλλά, όπως και στον αθλητισμό, οι νικητές φέρνουν κόσμο και προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν τα σημερινά παιδιά αρχίσουν να ακούνε rock γιατί εντυπωσιάστηκαν από την εμφάνιση, και τη νική, των Ιταλών στην Eurovision.

Τέλος, αν είστε κάποιος από αυτούς που ενδιαφέρονται να ακούσουν περισσότερο από τους Maneskin, μπορείτε να τσεκάρετε τη μεγαλύτερη επιτυχία τους "Torna A Casa" με 110 εκατομμύρια views αλλά και τον φετινό, δεύτερο δίσκο τους Teatro D'Ira - Vol. 1 το οποίο περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες συνθέσεις (εκτός από το "Zitti E Buoni" που γνωρίζετε ήδη), συνεχίζει τη δυναμική πορεία του ντεμπούτου τους αλλά ταυτόχρονα δείχνει ότι οι Ιταλοί επιθυμούν να παραμείνουν μια rock μπάντα.

  • SHARE
  • TWEET