Jag Panzer, Valor @ Temple, 24/05/19

Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 27/05/2019 @ 17:13

Οι αγαπημένοι μας Jag Panzer δεν αποτελούν συνηθισμένη περίπτωση συγκροτήματος για διάφορους λόγους, οπότε το γεγονός ότι πραγματοποιούν αυτό το διάστημα περιοδεία υποστήριξης του τελευταίου τους άλμπουμ "The Deviant Chord", δύο σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία του, δεν θα πρέπει να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Ιδιαίτερη έκπληξη θα αποτελούσε ομοίως μία εμφάνιση που δεν θα ήταν τουλάχιστον εξαιρετική, βάσει της πρότερης εμπειρίας στις τέσσερις προηγούμενες επισκέψεις των Αμερικανών στην χώρα μας, αλλά και του πρωτότυπου υλικού, που συγκαταλέγεται στην αφρόκρεμα του US power metal.

Την συναυλία θα άνοιγαν οι επίσης αγαπημένοι μας Valor, με ένα σχεδόν ωριαίο σετ που θα περιελάμβανε αρκετά τραγούδια από το τρίτο τους full-length άλμπουμ "Arrogance: The Fall", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από δύο ακριβώς χρόνια. Με τον καλύτερο δυνατό ήχο τηρουμένων των αναλογιών, αρκετό κόσμο από νωρίς, περίσσεια διάθεση και εξαιρετική απόδοση του υλικού, οι Αθηναίοι μας ταξίδεψαν στον κόσμο του μελωδικού epic/power, με πρώτη κορυφή το απολύτως πιασάρικο "Arrogant Fall".

Valor

Στο ίδιο υψηλό επίπεδο ακολούθησε και η τετράδα των "Whispering Of Steel", "The Answer’s Yonder", "The Crown Οf Evermore" και "Follow Μe", λειτουργώντας και ως υπενθύμιση της ικανότητας των Valor να συνθέτουν αξιομνημόνευτα και πιασάρικα τραγούδια, σε μια εποχή που αυτό φαντάζει ολοένα και πιο δύσκολο. Κερασάκι στην τούρτα και ιδανικό τελείωμα αποτέλεσε η πολύ όμορφη απόδοση του ύμνου των Titan Force, "Master Of Disguise", με τον Harry Conklin να συνοδεύει τον Βαγγέλη Κρούσκα, προτού μεταμορφωθεί σε τύραννο για την επόμενη μιάμιση ώρα.

SETLIST
 

Into Τhe Νight
In Another Time
Flying Away
Uprising 
Arrogant Fall
Whispering Of Steel 
The Answer’s Yonder
The Crown Οf Evermore
Follow Μe
No Angel's Face
In The Name Of Valor
Master Of Disguise (διασκευή Titan Force)

Το γεγονός ότι οι Jag Panzer ερχόντουσαν αυτή την φορά με διαφοροποιημένη σύνθεση κατά τα τρία πέμπτα σε σχέση με την κανονική εν τέλει δεν επηρέασε σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Από την μία ο John Tetley, μπασίστας και σταθερός συνοδοιπόρος του Mark Briody καθ' όλη την πορεία του συγκροτήματος είχε αντικατασταθεί και το 2015 από τον Aric Avina, ενώ το 2014 έπαιξε καθήμενος σε σκαμπό. Από την άλλη, αφού εκπληρώσαμε δις το όνειρο να δούμε τον ύψιστο Joey Taffola να σπέρνει σόλο από άλλο πλανήτη δεν θα πρέπει να έχουμε ιδιαίτερο παράπονο, ειδικά από την στιγμή που ο αντικαταστάτης του Ken Rodarte πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Jag Panzer

Με παλιακιά φάτσα, αρκετά καλή φωνή τουλάχιστον στις δεύτερες, vintage Les Paul κιθάρα, και σόλο πολύ κοντά αν όχι ακριβώς στα πρωτότυπα, τουλάχιστον απ' όσα μπορούσαμε να ακούσουμε μιας και δεν βλέπαμε, επιτέλεσε ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο με μεγάλη επιτυχία, συντελώντας σε μια επιτυχημένη συνολικά εμφάνιση. Ο ήχος που δεν αποτέλεσε ατού του συγκροτήματος ούτε τις δύο φορές στο Κύτταρο υπήρξε τηρουμένων των αναλογιών αρκετά καλός παρά τις επιμέρους ενστάσεις, ενώ ανέλπιστα ερωτηματικό μπαίνει στην εμφάνιση του Harry "The Tyrant" Conklin.

Jag Panzer

Φυσικά δεν μιλάμε για τεράστια διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες εμφανίσεις, όπου ο Conklin ακουγόταν ζωντανά καλύτερος ή πιο απολαυστικός σε σχέση με τις ηχογραφήσεις, ήταν όμως εμφανές ότι σε αρκετά σημεία τα φωνητικά ήταν πιο τραχιά, φανερώνοντας πιθανότατα αδυναμία να διατηρηθεί η απαράμιλλη διαύγεια που γνωρίζουμε. Λίγες πιθανότητες δίνω στο να αποτέλεσε εσκεμμένη επιλογή η πιο σκληρή προσέγγιση, ενώ η προφανής εξήγηση είναι πως είτε ο Conklin δεν βρίσκεται σε φόρμα για άγνωστο λόγο, είτε δυστυχώς ο χρόνος έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια του. Βέβαια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως ένας εκ των The Three Tremors είχε εξαιρετική απόδοση, οπότε για ασφαλή συμπεράσματα καλό θα ήταν να περιμένουμε την επόμενη φορά.

Jag Panzer

Κατά τα άλλα, ακλόνητος βράχος υπήρξε πίσω από τα τύμπανα ο Rikard Stjernquist, κοπανώντας ακατάπαυστα και ανελέητα, όπως και ο αρχηγός Briody στις ρυθμικές κιθάρες. Συνολικά, η απόδοση της μπάντας υπήρξε ως συνήθως εξαιρετική, ενώ η διάθεση των πέντε μουσικών έφτασε αρκετές φορές στα όρια του ξεσαλώματος, σε αντιστοιχία με το κοινό που έκανε το Τemple να φαντάζει μικρό, και αρκετούς από εμάς να φαίνονται ως θηρία σε κλουβιά, μη έχοντας την δυνατότητα να κινηθούμε με την άνεση που προσφέρει ένας μεγαλύτερος χώρος.

Το μάλλον αναγνωριστικό ξεκίνημα με το "Far Beyond All Fear" από το "The Deviant Chord" που συνολικά εκπροσωπήθηκε από τέσσερα κομμάτια έφερε το πρώτο μεγάλο highlight "Chain Of Command" και με την μεσολάβηση δύο outsider τραγουδιών έρχεται το ονειρεμένο σερί των "Licensed To Kill", "Harder Than Steel", "Black", "Iron Eagle" και "King At A Price" για να μας φέρει στα όριά μας. Εξαιρετική επιλογή αποτέλεσε το "The Mission (1943)", όμορφη ήταν η απόδοση του σχεδόν παραδοσιακού ιρλανδικού "Foggy Dew" με τον Rodarte να αναλαμβάνει τα εισαγωγικά φωνητικά και αναμενόμενα μεγάλο highlight το θρυλικό "Shadow Thief" λίγο πριν το τέλος του κανονικού σετ.

Jag Panzer

Στο encore θα ζούσαμε και πάλι μεγάλες στιγμές, με δύο ακόμη κομμάτια από το ιστορικό "Ample Destruction" και τρίτο το "Symphony Of Terror" ως δεύτερο encore με σπάνιο σόλο από τον Briody. Γενικότερα, το setlist βασίστηκε αναμενόμενα κατά το ήμισυ στο θρυλικό πρώτο και το πιο πρόσφατο full-length άλμπουμ, καλύπτοντας κατά το έττερο ήμισυ όλες τις περιόδους. Πάντοτε θα υπάρχουν κομμάτια που θα θέλαμε να ακούσουμε, από την άλλη οφείλουμε να παραδεχθούμε πως οι Panzer ποτέ δεν μας έχουν αφήσει με σοβαρά παράπονα όσον αφορά τις επιλογές τους.

Οι Jag Panzer αποτελούν περίπτωση συγκροτήματος το οποίο επί σκηνής τιμά πάντοτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σπουδαίο υλικό που έχει προσφέρει σε μια σειρά από εξαιρετικά εως σπουδαία άλμπουμ τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, οπότε η εμφάνισή τους στο Temple απλά επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας. Με την ίδια βεβαιότητα θα τους τιμήσουμε και την επόμενη φορά που θα βρεθούν στα μέρη μας, ευελπιστώντας ότι θα τηρηθεί η συχνότητα της τρέχουσας δεκαετίας, για όσο καιρό το συγκρότημα θα βαστάσει γερά στα πόδια του. Εις το επανειδείν!

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

SETLIST
 

Far Beyond All Fear
Chain Of Command
Achilles
Overlord
Licensed To Kill
Harder Than Steel
Black
Iron Eagle
King At A Price
Fire Of Our Spirit
The Mission (1943)
Foggy Dew
The Scarlet Letter
Shadow Thief
Born Of The Flame

Encore:

Warfare
Generally Hostile
Symphony Of Terror

  • SHARE
  • TWEET