U.D.O.

Game Over

AFM (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 01/12/2021
Το γερμανικό Bullenbeisser συνεχίζει να δισκογραφεί σε υψηλό επίπεδο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές αυτού που ονομάζουμε heavy metal, ένα πραγματικό «σκυλί του πολέμου» ερμηνευτικά με μια τεράστια, σε αξία και μέγεθος, καριέρα τόσο με τους Accept όσο και με το προσωπικό του σχήμα, ο κύριος Udo Dirkschneider δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ο Γερμανός frontman αποτελεί ένα ιερό τοτέμ, μια ιστορική μορφή αυτού του χώρου και από μόνο του το γεγονός πως συνεχίζει ακόμη να δισκογραφεί σε υψηλό επίπεδο - με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα επ’ αυτού το εξαιρετικό "Steelfactory" - είναι σημαντικό κι αξιοσέβαστο.

Πλέον, μπαίνοντας στην έκτη δεκαετία όπου και δραστηριοποιείται στην ενεργή δισκογραφία, ο αειθαλής μουσικός μας προσφέρει ακόμη ένα χαρακτηριστικό δείγμα της οπτικής που έχει πάνω στο παραδοσιακό heavy metal, με το "Game Over" να αποτελεί ένα άλμπουμ που θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει σχεδόν σε οποιαδήποτε στιγμή της πορείας του. Πατροπαράδοτο, συγκεκριμένο heavy metal, βγαλμένο από τα ιερά βιβλία του είδους και διόλου αποπροσανατολισμένο από «σύγχρονες» οπτικές και μεθόδους, το υλικό του δίσκου είναι ευθύ και άμεσο, έχοντας λογικά ως πρωταγωνίστρια τη φωνή του βετεράνου ερμηνευτή.

Το «κακό» βρίσκεται στο γεγονός πως το "Game Over" είναι ένα ακόμη τίμιο άλμπουμ του Udo, το οποίο οι συγκρίσεις, είτε με πρόσφατα άλμπουμ του Γερμανού, είτε με την υπόλοιπη δισκογραφία του, δεν το ευνοούν σταθερά. Η υπέρβαση του "Steelfactory" δεν φαίνεται να πραγματοποιείται κι εδώ, με τη μόνιμη αντιπαράθεση μεταξύ Accept και UDO κυκλοφοριών να βρίσκει φέτος νικητές κατά κράτος τους πρώτους, δίχως ιδιαίτερες αντιρρήσεις.

Αυτό, βέβαια, δεν λέει απαραίτητα κάτι ουσιαστικό για το 17ο άλμπουμ της προσωπικής του πορείας, αφού και πάλι υπάρχουν στιγμές που (υπεν)θυμίζουν τα περασμένα μεγαλεία του, οι λεπτομέρειες της κυκλοφορίας προφανώς παραμένουν προσεγμένες και στα επίπεδα που μας έχει συνηθίσει ο Γερμανός (με τον Martin Pfeiffer ξανά πίσω από την κονσόλα για παραγωγή και μίξη, μετά από τα "Decadent" και "Steelhammer", και τον Stefan Kaufmann στο mastering), αλλά και τα επί μέρους μουσικά στοιχεία της (όπως το κιθαριστικό παίξιμο του συνεχώς βελτιωμένου Andrey Smirnov) να έχουν το δικό τους ενδιαφέρον.

Το πιο θετικό, πάντως, είναι πως ο Udo δεν φαίνεται διατεθειμένος να αποχαιρετήσει σύντομα την ενεργό δράση, οπότε το "Game Over" δεν πρέπει να λογίζεται ως το τέλος του δισκογραφικού «παιχνιδιού» του, παρά ακόμη ένας heavy metal γύρος αυτού, συνεχίζοντας να κρατά το παραδοσιακό metal ζωντανό.

  • SHARE
  • TWEET