Dub Inc: «Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας στην Ελλάδα»

Μιλήσαμε για τον νέο τους δίσκο "Futur" και τις επερχόμενες εμφανίσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Από τον Γιάννη Βόλκα, 11/10/2022 @ 18:31

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου τους δίσκου "Futur" και φυσικά τις εμφανίσεις των Dub Inc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (14/10 στο Anodos Live Stage και 15/10 στον πολυχώρο We αντίστοιχα) βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Gregory "Zigo" Mavridorakis, ντράμερ της μπάντας. Οι αγαπημένοι του ελληνικού κοινού Γάλλοι, αποδεικνύονται εξίσου απολαυστικοί, ευγενικοί και ευχάριστοι και στις συνεντεύξεις.

Dub Inc

Καλησπέρα Zigo και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου. Λογικά θα έχεις συνηθίσει να σε ρωτούν για το ελληνικό ονομά σου, Γρηγόρης Μαυριδοράκης.

Χαχα, Οι παππούδες μου είναι από την Κρήτη αλλά εγώ έχω γεννηθεί στην Γαλλία. Δυστυχώς δεν μπορώ να σου μιλήσω στα ελληνικά.

Δεν πειράζει. Θα τα βολέψουμε μια χαρά με τα αγγλικά. Θα ήθελα να σε ρωτήσω πόσο δύσκολα ήταν τα προηγούμενα δυο χρόνια με τον covid;

Μπορεί να είμασταν κλεισμένοι στα σπίτια μας για ορισμένο χρονικό διάστημα αλλά είχαμε την ευκαιρία να πηγαίνουμε στο studio μας που βρίσκεται στην πόλη μας. Άρα θα έλεγα ότι μερικές φορές ήταν εκνευριστικά αλλά όχι τόσο δύσκολα. Εδώ και 20 χρόνια λειτουργούμε με την DIY μέθοδο, δηλαδή κάνουμε πάρα πολλά πράγματα μόνοι μας με αποτέλεσμα να είμαστε αρκετά καλά οργανωμένοι. Έτσι, είχαμε ότι χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακόμα και σε αυτή την περίοδο. Από την άλλη ήταν αρκετά εκνευριστικό το να μην μπορούμε να περιοδεύουμε, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ από την στιγμή που ξεκίνησε η μπάντα.

Εκτός από επαγγελματικής πλευράς, ακούμε πολλές φορές άνθρωποι να αποκτούν προβλήματα, κυρίως ψυχολογικά, λόγω της προαναφερθείσας κατάστασης.

Για να είμαι ειλικρινής, «χάσαμε» έναν φίλο από covid και έτσι δεν θα αστειεύομουν ποτέ με οτιδήποτε σχετικό με αυτή την κατάσταση. Εκτός από αυτό όμως, ήταν η πρώτη φορά που βρήκαμε την ευκαιρία να περάσουμε αρκετό χρόνο με τις οικογένειές μας. Εδώ και είκοσι χρόνια περιοδεύουμε ασταμάτητα και έτσι αδράξαμε την ευκαιρία να φροντίσουμε τις οικογένειές μας. Καταλαβαίνω πάντως τι εννοείς και δεν μπορώ να πω ότι ήταν εξίσου εύκολο για τον υπόλοιπο κόσμο.

Συλληπητήρια για τον φίλο σας. Χαίρομαι πάντως που καταφέρνετε να δείτε την θετική πλευρά των πραγμάτων ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις.

Έτσι είναι, αλλά δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι ήταν εξίσου εύκολο για όλους τους ανθρώπους. Να στο εξηγήσω με άλλα λόγια. Η μπάντα έχει καταφέρει να είναι εδώ και δέκα χρόνια γνωστή σε παγκόσμιο επίπεδο και να κερδίζει ορισμένα χρήματα. Από την αρχή της μπάντας αποφασίσαμε να αποταμιεύουμε χρήματα ώστε να υπάρχει μια λύση αν προκύψει πρόβλημα μια μέρα, όπως για παράδειγμα αν κάποιος από μας αρρωστήσει και δεν μπορέσουμε να βγούμε σε περιοδεία. Έτσι λοιπόν καταφέραμε να μην είμαστε σε δύσκολη κατάσταση αυτά τα χρόνια της πανδημίας. Δεν λέω όμως ότι είναι εύκολα για όλους, απλά ότι ευτυχώς εμείς οργανωθήκαμε νωρίς και το καταφέραμε.

Είχα μια ερώτηση για αργότερα αλλά τώρα ταιριάζει απόλυτα. Είπες ότι αποταμιεύατε χρήματα για περίπτωση που θα χρειαστεί η μπάντα και για εξοπλισμό αλλά επίσης εδώ και χρόνια κάνετε πολλές φιλανθρωπίες είτε για πρόσφυγες, είτε για να βοηθήσετε παιδιά στην Αφρική και πολλά άλλα ακόμα.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει αρκετά τα οποία φαίνονται και στην ιστοσελίδα μας. Δεν μιλάμε πολύ γι'αυτό γιατί δεν θέλουμε να πιστέψει ο κόσμος ότι το κάνουμε για να κερδίσουμε δημοσιότητα. Είναι απλά σωστό και φυσιολογικό για μας να μοιραζόμαστε με όσους έχουν ανάγκη. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και δεν ξεχνάμε ότι και οι παππούδες μας ήρθαν στην Γαλλία ως μετανάστες προσπαθώντας να φτιάξουν την ζωή τους. Είναι τόσο φυσιολογικό το να μοιράζεσαι με τους άλλους σαν να έχεις μπροστά σου δυο παιδιά. Δεν θα δώσεις γλυκά μόνο στο ένα, θα τα μοιράσεις και στα δυο. Μας μαθαίνουν στην ζωή να κρατάμε τα πάντα για τον εαυτό μας αλλά αυτό δεν είναι το φυσιολογικό. Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Βλέπεις για παράδειγμα τους πρόσφυγες στην Μεσόγειο που έφυγαν από την χώρα τους λόγω πολέμου και πολλές χώρες τους διώχνουν. Αυτό δεν είναι το φυσιολογικό. Δίνουμε χρήματα σε ορισμένες οργανώσεις που πηγαίνουν και βοηθούν αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Dub Inc

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Ας πάμε όμως λίγο και στην μουσική. Το νέο σας άλμπουμ κυκλοφορεί σε μερικές μέρες και ονομάζεται "Futur". Τι να περιμένει ο κόσμος από τον δίσκο αυτό;

Είναι όγδοος δίσκος μας και δεν νομίζω ότι περιέχει κάποια μεγάλη έκπληξη για αυτούς που μας γνωρίζουν ήδη. Όπως πάντα, υπάρχουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα στους στίχους αλλά και θετικά vibes και ενέργεια τα οποία θα κάνουν τον κόσμο να διασκεδάσει. Βάλαμε όλη την ψυχή μας στον δίσκο. Είχαμε δυο χρόνια μπροστά μας και έτσι δεν βιαστήκαμε. Έχουμε το κλασικό jamaican στυλ και φυσικά το αραβικό στοιχείο. Θα έλεγα ότι είναι ένας κλασικός Dub Inc δίσκος χωρίς όμως αυτό να το κάνει βαρετό. Εύχομαι ότι θα αρέσει στον κόσμο.

Ανάφερες τα δυο πράγματα που μου έρχονται στο μυαλό όταν ακούω Dub Inc. To κοινωνικό μήνυμα και τα θετικά vibes. Για παράδειγμα στο καινούργιο σας κομμάτι "Allons Leur Dire" το οποίο αν το αντιλήφθηκα σωστά ουσιαστικά λέει στον κόσμο ότι «Όλα θα πάνε καλά», σωστά;

Το κομμάτι έχει δυο έννοιες. Από την μια λέμε στον κόσμο ότι όλα θα πάνε καλά γιατί πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι. Από την άλλη όμως, είναι ειρωνικό γιατί οι πολιτικοί μας λένε ότι μαζί τους όλα θα πάνε καλά και τελικά τίποτα δεν πηγαίνει καλά και τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο. Όπως πριν που μιλούσαμε για τον covid. Δυστυχώς δεν περιμέναμε από τις κυβερνήσεις να μας βοηθήσουν με τις ζωές μας αλλά παραμείναμε αισιόδοξοι βοηθώντας ο ένας τον άλλο.

Ας μιλήσουμε λίγο και για το άλλο κομμάτι που κυκλοφόρησε, το "Nos Heros".

Ναι, σημαίνει «Οι ηρωές μας". Όπως αυτά που λέγαμε νωρίτερα για τους ανθρώπους που βοηθούν τους πρόσφυγες στην Μεσόγειο, ή ακόμα και αυτοί που σταματούν να δώσουν φαγητό σε έναν άστεγο. Αυτοί είναι οι ήρωές μας! Μας μιλούν συχνά για αυτά τα θέματα. Εντάξει βοηθάμε λίγο και εμείς αλλά τους πραγματικούς ήρωες δεν τους βλέπουμε. Υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν όλη τους την ζωή για να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη. Ουσιαστικά αυτό το κομμάτι είναι αφιερωμένο σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποιός θα είναι ο επόμενος Τσε Γκεβάρα; Χρειαζόμαστε όλη την θετική ενέργεια στο κόσμο για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Είστε έτοιμοι για το νέο σκέλος της ευρωπαϊκής περιοδείας σας αλλά πραγματοποιήσατε και αμερικανικό σκέλος. Πώς πήγε η περιοδεία;

Ναι, πήγε πολύ καλά. Είχαμε όλων των ειδών τα venues, από μεγάλα festivals μέχρι πολύ μικρά venues σε μικρές επαρχιακές πόλεις όπου μπορεί να είχαμε τριάντα άτομα για κοινό, το οποίο ήταν πολύ ωραίο και ενδιαφέρον. Μας θύμιζε τις πρώτες μέρες που ξεκινούσαμε την μπάντα στην Γαλλία και είναι μια μεγάλη πρόκληση. Πάντα όμως ανεβαίνουμε στην σκηνή προσπαθώντας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Είναι πολύ διαφορετικά συγκριτικά με την Ευρώπη γιατί στην Αμερική δεν επιτρέπεται η είσοδος στα clubs σε άτομα κάτω των εικοσιένα ετών και έτσι στην Ευρώπη συναντάς και άτομα μικρότερης ηλικίας και λιγάκι πιο μεθυσμένα. Στην Καλιφόρνια συναντάμε ανθρώπους λίγο πιο "high" αφού «καπνίζουν» αρκετά. Νομίζω ήταν έκπληξη για αυτούς γιατί στην Αμερική η reggae σκηνή δεν είναι τόσο ξεσηκωτική όσο τα δικά μας live. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν επιτυχημένη περιοδεία αφού θα επιστρέψουμε στην Αμερική την επόμενη χρονιά.

Εκτός από την Γαλλία, σε ποιες χώρες απολαμβάνετε πιο πολύ να εμφανίζεστε και που έχετε το μεγαλύτερο κοινό;

Κοίταξε, δεν το λεώ γιατί μιλάμε μαζί στο τηλέφωνο αυτή τη στιγμή αλλά είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα είναι σίγουρα μέσα στα τοπ 5 μέρη για τους Dub Inc. Πραγματικά αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όποτε ερχόμαστε. Τα περισσότερα μέλη ανακάλυψαν την χώρα μέσω των περιοδειών αλλά πλέον έρχονται όλοι για διακοπές στην Ελλάδα και τους αρέσει να έρχονται με τις οικογένειές τους. Για μένα είναι λίγο διαφορετικό γιατί νοιώθω την ελληνική κουλτούρα μέσα μου. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα και βλέπαμε τον κόσμο να τραγουδά τους γαλλικούς στίχους, πολλές φορές χωρίς καν να καταλαβαίνουν για τι μιλούν. Είναι σχεδόν σαν να παίζουμε στην Γαλλία, με μοναδική διαφορά ότι ο κόσμος έχει μεγαλύτερη άνεση λόγω της γλώσσας.

Dub Inc

Τι είναι πιο σημαντικό για σας; Να κάνετε τον κόσμο να διασκεδάσει ή να περάσετε ένα κοινωνικό μήνυμα μέσω των στίχων;

Αρχικά προσπαθούμε να διασκεδάσουμε τον κόσμο. Τα περασμένα είκοσι χρόνια απέδειξαν ότι μπορείς να τα κάνεις και τα δυο ταυτόχρονα. Σχεδόν όλα τα πράγματα που περιγράφουν οι στίχοι μας δεν είναι διασκεδαστικοί αλλά τα παρουσιάζουμε με θετική ενέργεια και έτσι κάνουμε τον κόσμο να διασκεδάσει και να χορέψει ακόμα και αν το θέμα για το οποίο μιλάμε είναι πολύ σοβαρό.

Ας επιστρέψουμε για λίγο στα «κοινωνικοπολιτικά». Τις περασμένες μέρες είδαμε αρκετούς , Βρετανούς κυρίως, καλλιτέχνες να αναφέρονται στο πως αισθάνονται για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ. Φυσικά εσύ δεν είσαι Βρετανός αλλά πως αισθάνεσαι για το γεγονός αυτό;

Θα είμαι πολύ ευθύς απέναντί σου. Εδω και μερικούς μήνες έχω κλείσει τα προσωπικά μου social media και σταμάτησα να ακούω ειδήσεις στο ραδιόφωνο επείδη με τρομάζουν αρκέτα τα όσα ακούω. Όσον αφορά την βασίλισσα, λυπάμαι για τους Βρετανούς. Θα έλεγα ότι "I don't give a shit" αλλά δεν θα το ήθελα διότι μιλάμε ακόμα για έναν άνθρωπο που απεβίωσε. Από την άλλη ήταν 96 ετών. Για να είμαι ειλικρινής δεν καταλαβαίνω πως και γιατί να υπάρχει σήμερα βασίλισσα σε μια χώρα. Πως γίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πλούτη και τίτλους μόνο και μόνο επειδή είναι παιδιά κάποιου ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω της φτώχειας; Συμπερασματικά, δεν θα έκλαιγα για αυτή.

Πάρα πολύ σωστά τα λές. Πάμε να περάσουμε σε μερικά εύκολα πράγματα πριν κλεισουμε. Είπες ότι δεν ακούς ραδιόφωνο αλλά ελπίζω ότι ακόμα ακούς μουσική, σωστά;

Χθες άκουσα τον νέο δίσκο του Prodigy (rapper που απεβίωσε πριν μερικά χρόνια, όχι την γνωστή μπάντα),επίσης ακούω τον καινούργιο δίσκο ενός Γάλλου καλλιτέχνη, του Lidiop. Τέλος, στο αυτοκίνητο ακούω συχνά τον καινούργιο μας δίσκο επειδή είμαι πολύ περήφανος για το άλμπουμ αυτό.

Μερικοί βαριούνται να ακούσουν τον δίσκο τους μετά από όλη την διαδικασία των ηχογραφήσεων.

Κουράστηκα αρχικά γιατί ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά τώρα το απολαμβάνω πολύ και μου αρέσει να ακούω τον δίσκο ενόψει της περιοδείας. Με κάνει να νοιώθω αφοσιωμένος στον δίσκο και στην περιοδεία. Μου αρέσει γιατί νοιώθω ότι ακόμα και μετά από τόσα χρόνια συνεχίζουμε να προοδεύουμε τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι πολύ ταπεινό αυτό που λέω. Δεν λέω ότι είμαστε οι καλύτεροι, απλά ότι ακόμα και σήμερα βελτιωνόμαστε.

Για να κλείσουμε, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους ¨Ελληνες φίλους σας, λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις σας εδώ;

Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε. Δεν ξέρω πόσα άτομα θα βρούμε μπροστά μας στις εμφανίσεις μας εκεί. Μπορεί να είστε δέκα ή δέκα χιλιάδες αλλά εμείς θα δώσουμε τον καλυτερό μας εαυτό και είμαι πολύ χαρούμενοι για αυτό. Ευχαριστώ πολύ όσους έρθουν!

Να σε ευχαριστήσω και γω για τον χρόνο σου και για την πολύ ευχάριστη συζήτηση. Μακάρι να τα πούμε στην Θεσσαλονίκη. Καλή συνέχεια.

  • SHARE
  • TWEET