Sepultura

Sepulquarta

Nuclear Blast (2021)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 20/08/2021
Ζωή από τον θάνατο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Τι γκαντεμιά και αυτή που θα ένιωσαν οι Sepultura όταν από τη μια κυκλοφορούσαν έναν από τους καλύτερους δίσκους της πολυετούς καριέρας τους τον Φεβρουάριο του 2020 και λίγο μετά, ο κόσμος ολόκληρος μπήκε σε παύση και χάθηκε και το momentum που τους είχε δώσει το "Quadra". Η λύση στην απομόνωση και στα καλλιτεχνικά αδιέξοδα που βρήκαν και αυτοί, όπως πάμπολλοι άλλοι καλλιτέχνες, ήταν η τεχνολογία και τα live streams. Έτσι και δημιούργησαν τα YouTube series "Sepulquarta" όπου τα μέλη της μπάντας - ο καθένας από το σπίτι του- έπαιζαν διάφορες επιτυχίες από τη δισκογραφία τους και πολλές φορές συνοδευόμενοι από κάποιους εκλεκτούς καλεσμένους.

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο που κράτησε αυτό, αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τις 15 καλύτερες στιγμές του εγχειρήματος και να τις παρουσιάσουν σε ένα άλμπουμ που είναι κάτι σαν live αλλά δεν είναι, που είναι πρωτοποριακό αλλά όχι τόσο και που μάλλον, χωρίς την οπτική του διάσταση, μόνο η ακουστική φαίνεται σαν κάτι να λείπει. Παρά τις φαντεζί συμμετοχές, αν δεν το δεις σαν βίντεο δεν το καταλαβαίνεις και πολύ, πχ ότι συμμετέχει ο Ellefson στο "Territory" ή ότι παίζει κιθάρα ο Ian Scott στο "Cut-Throat". Από άλλες συμμετοχές γενικότερα έχουμε τους Phil Rind (Sacred Reich), Alex Skolnick (Testament), Mark Holcomb (Periphery), Phil Campbell (Motorhead), Matt Heafy (Trivium) και Devin Townsend. Και με τους δύο τελευταίους είναι τα μάλλον οι καλύτερες στιγμές. Ο μεν πρώτος με το "Slave New World", το οποίο αποδίδεται εξαιρετικά και είχαμε σχεδόν ξεχάσει τις κραυγές του Heaffy, οπότε ήταν μια καλή υπενθύμιση, ενώ το "Mask" είναι ένα εκπληκτικό αμάγαλμα της ικανότητας των Sepultura να γράφουν thrash διαμάντια και του στυλ και αύρας του μάγου Townsend, που όντως δίνει ξεκάθαρα το κατιτίς του στο κομμάτι με την κιθάρα του. Από τις υπόλοιπες συνθέσεις εντυπωσιακά τα drums και κρουστά στο "Ratamahatta", η πώρωση που πάντα θα βγάζει το "Slaves Of Pain" στο οποίο συμμετέχει ο Fred Leclercq (Kreator), αλλά και το κλασικό "Orgasmatron", όπου ο Campbell έξυπνα αναλαμβάνει να πρωταγωνιστήσει.

Η καλλιτεχνική του αξία περιορισμένη και προορίζεται περισσότερο για τους οπαδούς τους ή για κόσμο που του αρέσουν αυτές οι συνεργασίες και διασκευές. Είχε περισσότερο αξία όταν συνέβαινε στο YouTube, παρά τώρα σαν ένα μονοδιάστατο ηχητικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, από πολλές στιγμές επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά σε πόσο τεράστια φόρμα βρίσκεται ο οργανισμός Sepultura και πως όταν με το καλό βγούνε στο σεργιάνι για live θα είναι ενα show που πρέπει να δεις.

  • SHARE
  • TWEET