Συνέντευξη Imam Baildi (Λύσανδρος Φαληρέας)

«Ζούμε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής και επαναξιολόγησης του ποιοι είμαστε συνολικά σαν κοινωνία»

Από τον Μάνο Πατεράκη, 13/06/2014 @ 12:55
Οι Imam Baildi είναι τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο «κοινό μυστικό» ανάμεσα στις πιο εναλλακτικές, νεανικές παρέες στην Ελλάδα. Είναι το συγκρότημα που αποφάσισε να μας δώσει τη δική του εκδοχή ρεμπέτικων και λοιπών τραγουδιών από τις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60 - και να μην σας έρχεται στο μυαλό κάποιο κομμάτι τους, σίγουρα τους έχετε πετύχει σε ένα «ζάπινγκ» στο ραδιόφωνο. Έπειτα, εξελίχθηκαν σε μια live μπάντα της οποίας οι συναυλίες αποτελούν έναυσμα για ξέφρενο χορό και έφτασαν στο σημείο να μας παρουσιάζουν τα πρώτα τους κομμάτια που δεν είναι διασκευές. Εν όψει της σημερινής συναυλίας τους στη Θεσσαλονίκη αλλά και του support που θα κάνουν στους Thievery Corporation στην Αθήνα, κάναμε μια χαλαρή και ανασκοπική συζήτηση με τον ντράμερ τους, Λύσσανδρο Φαληρέα, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Καταρχάς να σας καλωσορίσω στον διαδικτυακό τόπο του Rocking.gr, μιας και είναι η πρώτη συνέντευξη των Imam Baildi εδώ.
Καλώς σας βρήκαμε!

Κάνατε αρχικά μεγάλο θόρυβο γύρω από το όνομά σας χάρη στο επιτυχημένο σαμπλάρισμα ελληνικών κομματιών από τις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60. Πώς προήλθε αυτή η ιδέα;
Η «υποσυνείδητη» ιδέα προήλθε μάλλον από τον πατέρα μας, Γρηγόρη Φαληρέα. Όταν ήμασταν μικροί πολύ συχνά μας έβαζε τις παραγωγές του με παλιά ρεμπέτικα πριν τα εκδώσει. Εκείνη την περίοδο, λόγω ηλικίας, μας ήταν δύσκολο να αναγνωρίσουμε την δυναμική, την αυθεντικότητα και την αμεσότητα αυτών των τραγουδιών. Όταν αργότερα βρεθήκαμε στο εξωτερικό για σπουδές αρχίσαμε να αναζητάμε τις ρεμπέτικες μελωδίες και μάλιστα ξεκίνησαν να αποτελούν και πηγή έμπνευσης μας σε μουσικούς πειραματισμούς. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκαν οι Imam και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία.

Αλήθεια, περιμένατε να έχει απήχηση αυτό που κάνατε ή έγινε περισσότερο για να το διασκεδάσετε οι ίδιοι;
Οι Imam Baildi ξεκίνησαν περισσότερο ως project και λιγότερο ως μια μπάντα που στόχευε σε live εμφανίσεις. Στην πρώτη φάση δεν είχαμε σκεφτεί πως μπορεί να στηθεί συναυλιακά όλο αυτό χωρίς να χάσει από την αξία του και την ουσία του. Η απήχηση, όμως, που είχε όλος αυτός ο πειραματισμός από το πρώτο του βήμα δημιούργησε την ανάγκη της μπάντας η οποία και αυτή με την σειρά της πειραματίστηκε, εξελίχθηκε και έχει την σημερινή της μορφή που πετυχαίνει τον απόλυτο στόχο, δηλαδή να διασκεδάζουμε και εμείς και το κοινό που θα βρεθεί κοντά μας.

Πόσο βοήθησε το γεγονός ότι είστε ανίψια του Τάσου Φαληρέα και είχατε τέτοιο μουσικό υπόβαθρο;
Σίγουρα τόσο η παρουσία του θείου μας, όσο και η παρουσία του πατέρα μας διαμόρφωσαν σε σοβαρό βαθμό το μουσικό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε και το οποίο μας οδήγησε στις επιλογές μας σε σχέση με το ρεπερτόριο, την παραγωγή και την κατεύθυνση που έχουν οι Imam Baildi.

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στην Ελλάδα -και ειδικά στις δύο μεγαλουπόλεις- η ανάπτυξη ενός ισχυρού ρεύματος εναλλακτικής / καλλιτεχνικής κουλτούρας. Άτομα από 16-35 χρονών που τους αρέσει το πιο «ψαγμένο» και έχουν συγκεκριμένη αισθητική, αλλά και τρόπους διασκέδασης. Το παρατηρείτε κι εσείς αυτό; Πιστεύω ότι αυτό το κοινό σας έχει αγκαλιάσει ένθερμα...
Κατά την γνώμη μας, υπάρχει μια περίοδος αναπροσαρμογής και επαναξιολόγησης του ποιοι είμαστε συνολικά σαν κοινωνία. Η μορφή της ζωής μας αλλάζει δραματικά από μέρα σε μέρα πια, και όχι από έτος σε έτος όπως συνηθίζαμε να λέμε. Δημιουργείται μια νέα γενιά ελλήνων με διαφορετική αισθητική προσέγγιση των πραγμάτων και επηρεασμένη, ενδεχομένως, από διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα που διαδραματίζονται αυτή την στιγμή. Ακόμα και η αναζήτηση των παλαιότερων ρευμάτων και η προσαρμογή τους στο σήμερα είναι μια διαδικασία που το συναντάμε πολύ συχνά στην ιστορία της τέχνης. Το κοινό μας έχει αγκαλιάσει ένθερμα τόσο τους πειραματισμούς μας όσο και τον σεβασμό μας σε πραγματικά τεράστια τραγούδια. Υπάρχει, πια, μπορούμε να πούμε ένας κώδικας επικοινωνίας που ορίζεται και από την αισθητική μας προσέγγιση στην μουσική.

Έχετε περιοδεύσει εκτεταμένα σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ποιές είναι οι πιο αξιοσημείωτες αντιδράσεις του κόσμου; Υπάρχει κάτι που σας είπαν εκεί στα ξένα το οποίο να σας έμεινε και να σας συνοδεύει στην καριέρα σας εδώ;
Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες, γιατί στην δεκάχρονη πορεία των Imam Baildi μας έχει δοθεί η ευκαιρία να περιοδεύσουμε σε δεκάδες  χώρες και έχουμε επικοινωνήσει με διαφορετικού είδους κοινό. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι ότι στο εξωτερικό ο κόσμος ξεκινάει να χορεύει στο πρώτο κιόλας τραγούδι. Έρχεται προετοιμασμένος για αυτό. Στην Ελλάδα θέλουμε περίπου μισή ώρα για να «σπάσει ο πάγος» και να αρχίσουμε να το διασκεδάζουμε. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο που μας είπαν στα ξένα, όσο η εμπειρία που αποκομίσαμε δουλεύοντας με άλλους καλλιτέχνες και με διαφορετικές συνθήκες από αυτές που είχαμε συνηθίσει. Μεγάλο κέρδος για εμάς ήταν επίσης η επαφή μας με αξιόλογες μουσικές παραγωγές που μπορούν να δώσουν όμορφες και χρήσιμες ιδέες για την πορεία μας.

Από τη δημιουργία σας μέχρι τώρα, αυξάνεστε και πληθύνεστε αριθμητικά. Πώς προέκυψε αυτό;
Όπως είπαμε η δημιουργία της μπάντας δεν ήταν η πρώτη καλλιτεχνική μας «ανάγκη». Η λογική της παρουσίαση του υλικού μας στο κοινό μέσα από μια συναυλία ήρθε αργότερα και ήθελε το ανάλογο ψάξιμο τόσο στην σύνθεση όσο και στην τελική μορφή του ηχοχρώματος.

Επίσης, εξελίσσετε τον ήχο σας, από το ντεμπούτο μέχρι το "Cookbook" και υποθέτω και στην ερχόμενη δισκογραφική σας δουλειά θα το πάτε ένα βήμα παραπέρα. Νομίζω ότι σε όλο αυτό το ταξίδι προσπαθείτε να επιτύχετε κάτι. Έχετε κάποιο στόχο με τον ήχο σας. Ποιός είναι αυτός;
Η δημιουργία των Imam Baildi από την πρώτη μέρα είχε σαν στόχο την δημιουργία και την ενασχόληση με την μουσική με έναν δικό μας τρόπο. Θέλαμε να κοινοποιήσουμε κάποια αγαπημένα μας τραγούδια όχι στην μορφή της επανεκτέλεσης αλλά στην λογική της πραγματικής διασκευής. Της  διασκευής που φλερτάρει με τα όρια της νέας δημιουργίας. Ο στόχος ήταν και παραμένει η μουσική μας αυτή επιλογή να εμπλουτίζεται και να εξελίσσεται με τρόπο που εξελισσόμαστε και εμείς σαν μουσικοί και σαν άνθρωποι. Η διαφορά σε αυτή την χρονική στιγμή είναι ότι νιώσαμε πια έτοιμοι να παρουσιάσουμε στο κοινό και τα πρώτα δικά μας τραγούδια τόσο σε σύνθεση όσο και σε στίχο. Πρόκειται για δύο τραγούδια στίχο-μουσική και ένα ορχηστρικό που φέρουν την υπογραφή μας και θα συμπεριλαμβάνονται στον νέο μας δίσκο που θα κυκλοφορήσει στην μεγάλη μας συναυλία στο θέατρο βράχων στις 14 Ιουλίου.

Ποιό είναι το πιο «άγριο» και πιο το πιο «φλώρικο» τραγούδι που σας αρέσει;
Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση γιατί κάθε μέρα αλλάζει και το πιο άγριο και το πιο φλώρικο και το πιο αγαπημένο. Μέχρι αύριο θα έχει αλλάξει πάλι οπότε δεν ισχύει και θα αδικήσουμε ένα τραγούδι χωρίς λόγο!

Έχετε τη δυνατότητα να παίξετε σε ένα φεστιβάλ που φτιάχνετε εσείς, με όποιους καλλιτέχνες επιθυμείτε... Ποιά θα είναι τα ιδανικά ονόματα που θα σας πλαισίωναν;
Το θέμα δεν είναι να μας πλαισιώνουν ,το θέμα είναι να συμμετέχουμε σε φεστιβάλ στα οποία οι καλλιτέχνες μπορούν με σωστούς όρους να παρουσιάσουν την μουσική τους, τη συναυλία τους σε ένα πλαίσιο σεβασμού και χαράς για αυτό που διαδραματίζεται. Υπάρχουν πολλά ονόματα σε Ελλάδα και εξωτερικό που έχουμε ήδη συνεργαστεί και άλλα τόσα που αναμένουμε την ημέρα που θα μοιραστούμε το stage μαζί τους. Υπάρχουν σκέψεις πιο εφικτές στο άμεσο μέλλον αλλά και ευσεβής πόθοι που ελπίζουμε να πραγματοποιηθούν.

Εκμυστηρευτείτε μας, τι να περιμένουμε από τους Imam Baildi στο κοντινό και στο μακρινό μέλλον!
Στο άμεσο μέλλον είναι η συναυλία μας, αυτή την Παρασκευή 13 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη στη Βαβυλωνία του Μύλου. Έπειτα ταξιδεύουμε σε Καναδά και Ισπανία για να συμμετάσχουμε σε μεγάλα φεστιβάλ. Η κεντρική μας «γιορτή» που θα είναι και η παρουσίαση του νέου μας δίσκου θα γίνει στις 14 Ιουλίου στο θέατρο Βράχων. Από αυτό το σημείο και έπειτα ξεκινάει το καθιερωμένο μας ραντεβού σε όλη την Ελλάδα με αρκετές συναυλίες και φεστιβάλ. Αυτά για αρχή...

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
  • SHARE
  • TWEET