Mystifier

Protogoni Mavri Magiki Dynasteia

Season Of Mist (2019)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 28/03/2019
Πρωτόγονη Μαύρη Μαγική Τελετουργία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν ξεσπάσει η σκανδιναβική λαίλαπα στο extreme metal, μερικές μπάντες της προηγούμενης δεκαετίας είχαν φροντίσει να αφήσουν ένα ανεξίτηλο στίγμα στο ιδίωμα. Στην Λατινική Αμερική, μπάντες όπως οι Sarcofago, είχαν αντιληφθεί την σημασία των Slayer, όπως και την συμβολή των Venom και Mercyful Fate. Ένα συγκρότημα που συνέβαλε τα μέγιστα στο 90s underground, πιστό στην πρώιμη αυτή αισθητική, είναι και οι Βραζιλιάνοι Mystifier. Το κλασικό πλέον ντεμπούτο τους, "Wicca", τους έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα μια εποχή που τα ηνία δεν τα κατείχε η σκηνή τους. Σε διάστημα τεσσάρων ετών δημιούργησαν ένα αξιοπρόσεκτο σερί, παρά το γεγονός πως από το 2001 και το "Profanus" βυθίστηκαν σε μια αδράνεια. Δέκα οκτώ χρόνια αργότερα, με τον πέμπτο τους δίσκο, υπό την ονομασία "Protogoni Mavri Magiki Dynasteia", επανέρχονται και απαιτούν ξανά την προσοχή όσων ασχολούνται με το ιδίωμα.

Η έναρξη με το ομότιτλο, με συμβολή του Jim Mutilator στα φωνητικά, λειτουργεί ως τελετουργικό προοίμιο του ύφους τους. Το δεύτερο κομμάτι, ύμνος στον Anubis, ονόματι "Weighing Heart Ceremony", ξεδιπλώνει άμεσα το οπλοστάσιο των Mystifier. Κιθάρες βυθισμένες στην '80s παράδοση, διαρκείς εναλλαγές ταχυτήτων και φωνητικά που εναλλάσσονται από βαθιά, στυλ Blasphemy, μέχρι πιο ξερά death/thrash, ενώ μερικές φορές ακούγονται καθαρά, επιδιώκοντας μια θεατρική προσέγγιση. Τέτοιο παράδειγμα, είναι το εξαιρετικό "Witching Lycanthropic Moon". Σε πιο mid tempo ύφος, με ένα βασικό riff αρκούντως επικό, το εν λόγω κομμάτι παρουσιάζει σύντομα, ένα διαφορετικό ηχητικό προσωπείο. Η εξαιρετική παραγωγή, που αναδεικνύει όλα τα όργανα, επιτρέπει σε συνθέσεις ριζωμένες σε μια άλλη εποχή, να ακούγονται επίκαιρες και καθόλου αποτελέσματα κάποιου revival κινήματος.

Οι ταχύτητες ανεβαίνουν ξανά με το "Akhenaton", το οποίο έχει την πιο black/thrash έναρξη του δίσκου. Το drumming, πρωτόγονο, θα οδηγήσει το τραγούδι μέσω του μπάσου σε χωρία που θυμίζουν Mercyful Fate, πάντα υπό το πρίσμα των Mystifier. Η εναλλαγή ταχυτήτων και η δουλειά που γίνεται στο ρεφρέν, είναι εξαιρετικές. Οι πινελιές με τα μικρά leads και την, μέσω πλήκτρων ατμόσφαιρα προς το τέλος του κομματιού, αποδεικνύουν πως η συνθετική ικανότητα δεν φαίνεται μόνο σε δαιδαλώδεις συνθέσεις.

Η επιρροή της ελληνικής black metal σκηνής είναι διάχυτη στο "Protogoni Mavri Magiki Dynasteia". Στο τέλος της πρώτης πλευράς, το "Six Towers Of Belial’s Path", αποτελεί το καλύτερο δείγμα. Είναι γεγονός πως στα '90s, το τελετουργικό black metal των Mortuary Drape, Beherit, Μystifier και της ελληνικής σκηνής αποστασιοποιήθηκε από τις κλασικές σχολές. Η συνεχής διάθεση των Mystifier να κινούνται ανάμεσα σε διαφορετικά φωνητικά και ηχητικά στυλ, πάντα υπό το παλαιομοδίτικο πρίσμα τους, να έχουν μνημειώδη riff που υπενθυμίζουν το παρελθόν του ήχου και πάραυτα να δημιουργούν συνθέσεις που ξεχειλίζουν ποιότητας, είναι εντυπωσιακή.

Ο δίσκος στην δεύτερη πλευρά του, θα χαρίσει μερικές από τις πιο γεμάτες συνθέσεις της μπάντας στο σύνολο της δισκογραφίας τους. Το "Soultrap Sorcery Of Vengeance", με την doom έναρξή του, σύντομα θα μετατραπεί σε μια θυελλώδη thrash σύνθεση. Τα φωνητικά διαρκώς ηχούν σαν να προέρχονται από δαιμονισμένο άνθρωπο που ομιλεί διαφορετικές διαλέκτους. Τα κοψίματα μέσω των ρυθμικών μερών, κατάλληλα τοποθετημένα, οδηγούν στα καλύτερο σόλο του δίσκου που με την σειρά του συντελεί σε ένα δραματικό κλείσιμο.

Τα δυο τελευταία τραγούδια του δίσκου, με την θεματική τους στροφή σε πιο απτούς τρόμους, αυτούς του πολέμου και της παιδεραστίας, μεταφέρουν τους Mystifier στο σήμερα καλύτερα από κάθε άλλο τραγούδι του δίσκου. To "Al Nakhba" που διαθέτει μια χαρακτηριστική στιγμή με τα παρανοϊκά φωνητικά υπό την υπόκρουση μόνο των πλήκτρων, κινείται σε πιο war black μονοπάτια. Το φινάλε με το "Chiesa Dei Bambini Molestati" είναι το θεατρικότερο τραγούδι σε αυτά τα 50 λεπτά. Με φωνητικά που είναι λες και βγήκαν από κάποια θεατρική μεταφορά του Faust, είναι μια δυσοίωνη σύνθεση, που περνάει από όλες τις φάσεις του ήχου τους σύντομα, για να εδραιωθεί πάνω στην ατμόσφαιρα που επικαλείται.

Παραδόξως, το "Protogoni Mavri Magiki Dynasteia" είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. Οι Mystifier, κυκλοφορούν ένα δίσκο που ο χρόνος θα δείξει που στέκεται στην δισκογραφία τους και το ιδίωμα γενικότερα. Προς το παρόν, οι δέκα αυτές ποικιλόμορφες συνθέσεις ηχούν σαν θρίαμβος στα αυτιά των ενδιαφερόμενων. Οι διαδοχικές ακροάσεις συνηγορούν πως τα διαφορετικά ηχητικά στυλ δεν ακούγονται σαν συρραφή επιρροών, αλλά είναι πλευρές μιας ισχυρής ταυτότητας και συνθετικής δεινότητας. Οι Mystifier κυκλοφορούν, δέκα οκτώ χρόνια αργότερα, έναν εκπληκτικό δίσκο, ικανό να τους προσδώσει το κύρος που χάθηκε στην πορεία.

Youtube
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET