Monkey3

Welcome To The Machine

Napalm Records (2024)
Από την Ειρήνη Τάτση, 22/02/2024
Διαστρικό ταξίδι στον πλανήτη των πιθήκων, από αυτά που δεν θες να τελειώσουν
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Monkey3 είναι από αυτές τις περιπτώσεις που ψάχνεις να τους βρεις ψεγάδι και καταλήγεις να γίνεσαι ο μεγαλύτερος οπαδός. Η instrumental psych rock τριάδα από την Ελβετία, είναι ιδιαίτερα αγαπημένοι του Ελληνικού κοινού μιας που έχουν εμφανιστεί αρκετές φορές στη χώρα μας - και σε αρκετές πόλεις μάλιστα - φαίνονται παράλληλα να είναι και πολύ διασκεδαστικοί άνθρωποι μα και μερακλήδες. Κάθε τους κυκλοφορία αποτελείται πάντα από ψυχεδελικές, μακροσκελείς συνθέσεις που παρότι αποτελούν κάπως τετριμμένο χαρακτηριστικό το 2024 για μια rock ψυχεδέλεια, οι Monkey3 ανά τα χρόνια διαθέτουν μεγάλο ταλέντο στο να κάνουν τις συνθέσεις τους να ακούγονται φρέσκες και ενδιαφέρουσες.

"Welcome To The Machine" λοιπόν ο τίτλος του νέου τους δίσκου και όχι άδικα, μιας που περιέχει διάσπαρτα στο εσωτερικό του πάρα πολύ πειραγμένα θέματα του ομώνυμου ογκόλιθου των μεγαλύτερων μουσικών επιρροών τους, Pink Floyd. Παράλληλα, οι Monkey3 επιλέγουν ως αφαιρετικό θέμα τη σχέση ανθρώπου και μηχανής στο παρόν και στο μέλλον, με στόχο μια μουσική δυστοπία και τους κινδύνους που αυτή φέρει, αναφέροντας ως αναφορές τους πυλώνες της sci-fi παγκόσμιας φιλμογραφίας όπως τα "2001: A Space Odyssey", "The Matrix" και "Solaris". Οι μαϊμούδες, αξιοπρόσεκτα συνθέτουν πέντε μόλις κομμάτια του πιο επιθετικού ίσως μέχρι τώρα, δίσκου τους και προκαλούν μια χαλαρωτική εμπειρία από αυτές των μεγάλων νυχτερινών ωρών.

Για όσους ήδη έχετε έρθει σε επαφή με το single του δίσκου, "Rackman", γίνεται κατανοητό πως αυτό προϊδεάζει για συνθέσεις που εναλλάσσουν ήρεμες στιγμές με σκληροτράχηλα σημεία εμπλουτισμένα με stoner rock και heavy post rock ηχοχρώματα. Μαζί με το "Collision" που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα αποτελούν τα «μικρά» κομμάτια του δίσκου στα πέντε μόλις τους λεπτά, με το "Collision" να αποτελεί μια ιδιαίτερα πειραματική σύνθεση, κάτι σαν μια προσπάθεια απόδοσης ηλεκτρονικού ήχου με κιθάρες και πάρα μα πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες στα κρουστά, χτίζοντας ατμόσφαιρα μέχρι να ξεσπάσει σε μια στοιχειωμένη από φαντάσματα προερχόμενα από μακρινούς γαλαξίες.

Είναι όμως οι μακρές συνθέσεις που κάνουν τους Monkey3 να λάμπουν ανάμεσα στους υπόλοιπους. Το εναρκτήριο "Ignition" προσαρμόζεται και άλλοτε γκαζώνει, άλλοτε πατάει φρένο, δίνοντας μας την πιο προβλέψιμη σύνθεση του δίσκου μα σε καμία περίπτωση βαρετή. Λίγο αργότερα, θα βρούμε το πιο μελαγχολικό, πλέον ψυχεδελικό κομμάτι του δίσκου στο "Kali Yuga", εκεί που η άκατός μας συναντά συμπαντικές αλήθειες και τις κοιτάμε με πάθος για ανακάλυψη στα μάτια. Στο τέλος και στην υπερβατική διάρκεια των δώδεκα λεπτών θα συναντήσουμε την με ευκολία, κορύφωση του δίσκου, "Collapse". Με ένα από τα προαναφερθέντα pink-φλοϋδικά στοιχεία στην έναρξή του, με χαλαρές στιγμές, και μελωδίες που θυμίζουν άλλοτε τον βιρτουόζο Buckethead και άλλοτε τους σκληρότερους εκπροσώπους του post-rock σαν τους Maybeshewill και Long Distance Calling, το "Collapse" σε ρουφάει στην καλαισθησία του λες και το "Welcome To The Machine" είναι κυριολεκτικά μαύρη τρύπα. Λίγο προτού χαθείς σε ξυπνάει όμως με ένα ηχητικό glitch - ήταν όλα ταινία - και δεν χάλασαν τα ηχεία σου.

Η συνολική γεύση που αφήνει το "Welcome To The Machine" είναι λίγο σαν να βλέπεις το Cowboy Bebop - σε συναισθηματισμό. Περνά από πολλά είδη μουσικής, από ένα κόσμο σε έναν γαλαξία κατοικημένο, γεμάτο φιλοσοφικές ανησυχίες. Φυσικά, οι Monkey3 είναι ένα συγκρότημα από τους οποίους δεν περιμένεις πειραματισμό και πρωτοτυπία. Αν σου αρέσει όμως αυτό που κάνουν το "Welcome To The Machine" είναι για άλλη μια φορά στην αλάνθαστη δισκογραφία τους μια δουλειά που θα σε αφήσει ευχαριστημένο από άκρη σε άκρη.

Bandcamp | Spotify

  • SHARE
  • TWEET