Mil-Spec

Marathon

Lockin' Out Records (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 23/11/2023
Το σαρωτικό μελωδικό hardcore άλμπουμ που οφείλεις να ακούσεις και να συγκινηθείς μαζί του
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Νομίζω, αν παρακολουθείς στοιχειωδώς τις εξελίξεις του σύγχρονου κιθαριστικού ήχου, έχεις αντιληφθεί την εντυπωσιακή φουρνιά που σαρώνει κάθε πτυχή του ευρύτερου hardcore. Εμπορικό, ακραίο, μελωδικό, συναισθηματικό, τεχνικό, χαοτικό, υπόγειο (από κάθε άποψη), νεανικό, ώριμο, σκληρό, «ανάλαφρο», προδευτικό, νοσταλγικό, you name it. Όπως και να το αναζητάς, μια νεότερη μπάντα έχει ξεπεταχθεί και έχει κυκλοφορήσει πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα. Μην μένεις στους Turnstile. Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του site επιχειρούμε καθ' όλη τη διάρκεια του έτους να παρουσιάζουμε τα άλμπουμ που θεωρούμε πως μετέχουν αυτής της έξαρσης. Και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους Mil-Spec.

Συχνά, στη hardcore σκηνή πριν καν κυκλοφορήσει ένα ντεμπούτο LP μερικές μπάντες ήδη έχουν αποκτήσει πιστό κοινό. Η αμεσότητα που διακατέχει αυτή την αμφίδρομη σχέση μουσικού - κοινού σε όλα τα επίπεδα το επιτρέπει αυτό. Μια τέτοια περίπτωση, είναι οι Καναδοί Mil-Spec, που με μια σειρά από EP είχαν φροντίσει να στρέψουν τα βλέμματα πάνω τους πριν κυκλοφορήσουν το φορτισμένο "World House" του 2020, καταμεσής της πανδημίας. Με έναν ήχο που παραπέμπει σε σχήματα όπως οι Touche Amore, Title Fight, Fiddlehead, Drug Church, μέχρι και Youth Of Today, οι Mil-Spec ήρθαν να προστεθούν σε ένα κύμα συγκροτημάτων όπως οι Praise, Inclination, Anxious, One Step Closer, Pup, Militarie Gun, οι Mil-Spec ήρθαν για να μείνουν.

Η «απροσδόκητη» άφιξη του δεύτερου LP τους, ήταν ένα γερό χτύπημα στην επανάπαυση ότι η φοβερή χρονιά που διανύει φέτος το hardcore, φάνηκε να κάνει κάμψη. Το "Marathon", είναι 33 λεπτά τελειοποιημένου μελωδικού συναισθηματικού (post-)hardcore, με alternative, emo και punk rock επιρροές και ευαισθησίες. Είναι ένας δίσκος που πιθανώς να μείνει στην αφάνεια αναφορικά με πιο προβεβλημένες κυκλοφορίες στο ιδίωμα, αλλά ποιοτικά, ανήκει στις κορυφαίες στιγμές του για το 2023. Τα δέκα κομμάτια του "Marathon", από την έναρξη με το "Secret Passage" φροντίζουν να αποδείξουν του λόγου το αληθές.

Θυμίζοντας όλες τις επιρροές τους όπως και μπάντες της φουρνιάς τους αλλά ταυτόχρονα ηχόντας διαφορετικό, το σχήμα τα παίρνει όλα παραμάζωμα. Η ιδανική ισορροπία ανάμεσα σε μελαγχολικές μελωδίες, ουσιώδη ρυθμικά ξεσπάσματα, στίχους και φωνητική εκφορά. H τρομερή ροή του tracklist που αποκαλύπτει μια ηχητική ομοιομορφία που αναδεικνύει τις επιμέρους πινελιές των τραγουδιών. Το πρώτο single του άλμπουμ, "The Days Don't End" είναι ο hardcore ύμνος που κάθε νέα μπάντα στοχεύει να γράψει. Στο "Too Long At The Fair" οι Καναδοί θα εκφράσουν με ρομαντικό τρόπο τις κοινωνικοπολιτικές τους πεποιθήσεις. Στο κολλητικό "No Place That Doesn't See You" δε, οι έννοιες της αποξένωσης και της κοινότητας επανέρχονται καταμεσής δυναμικών μελωδικών στρωμάτων.

Φυσικά και αναμενόμενα, η νοσταλγία και οι απογοητεύσεις κυριαρχούν ως θέμα αλλά δεν μαυρίζουν τον ορίζοντα. Αντιθέτως, λειτουργούν ως επιπλέον μέτρα σε ένα μαραθώνιο προς την κάθαρση, ως αναγκαία στάδια. Για αυτό και τα δεύτερα αιθέρια φωνητικά στο "Memento" για παράδειγμα έρχονται ως λύτρωση. Προς το τέλος του δίσκου, οι Mil-Spec διαφοροποιούνται αισθητά. Το dream pop πεντάλεπτο του "Belle Epoque", επηρεασμένο από το "First Big Weekend" των Arab Strap, βρίσκει τη Sophie Vallée, σύντροφο του τραγουδιστή Andrew Peden, να απαγγέλει μια ιστορία για το πώς η μπάντα ξεκίνησε για το φεστιβάλ Evil Beat που διοργάνωναν οι Power Trip, περιγράφοντας την τελευταία τους συνάντηση με τον Riley Gale.

Το σφίξιμο στο στομάχι θα εκτονωθεί με το "Just Our Imagination" που κλείνει το δίσκο. Πρόκειται για επανεκτέλεση του ομώνυμου single της μπάντας από το 2019. Και όμως, οι Mil-Spec δεν κλείνουν με εσωστρέφεια, αλλά με ένα μελωδικό, ανατατικό καλπασμό. Με δύναμη και πίστη. Με τον ουρανό να είναι πλέον ξάστερο, με τον ορίζοντα ανοιχτό προς ερμηνεία. Η μουσική των Mil-Spec σκοτώνει την παραίτηση, σφίγγει τη γροθιά και ανεβάζει τους παλμούς, σε πεισμα της αδράνειας και της ψυχολογικής ακινητοποίησης. Σε ένα κόσμο που όλα αλλάζουν, που αναζητούμε αφηγήματα και σημεία αγκίστρωσης για να μην καταρρεύσει η λογική, δίσκοι όπως το "Marathon" θα υπενθυμίζουν την κρισιμότητα αυτής της μουσικής και υποκουλτούρας. Οι Mil-Spec αξίζουν κάθε ακρόαση που μπορείς να τους δώσεις. Θα στο ανταποδώσουν πολλαπλά.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET