Madball

For The Cause

Νuclear Βlast (2018)
Από τον Νικόλα Ρώσση, 04/06/2018
Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μετανιώσεις που πάτησες play
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Νεοϋορκέζοι είναι με συνέπεια και σταθερότητα η απόλυτη textbook περίπτωση heavy hardcore, καθώς η βάναυση metal πλευρά τους ισοσκελίζεται με την punk αλητεία.

Η παραγωγή του Tim Armstrong των Rancid, αλλά και το mastering του Tue Madsen, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του ονόματα όπως οι Meshuggah και οι Dark Tranquility, σαφώς ευνοούν τη metal πλευρά του άλμπουμ σε επίπεδο ήχου, αλλά αυτό δεν στερεί τίποτα από την punk ωμότητα του "For The Cause", καθώς από τα πρώτα λεπτά φαντασιώνεσαι να κάνεις πράγματα σε φίλους, εχθρούς, γνωστούς και συγγενείς που σου τσιμπούν τα μάγουλα, τα οποία είναι σίγουρα αξιόποινα.

Ίσως βέβαια το "cause" για το οποίο δίνουν με ζήλο τις μουσικές τους μάχες οι Madball να είναι τόσο πειστικό, όσο το CGI στους "300", αλλά και πάλι δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ως προς την τέρψη των ακροατών στα γηπεδικά ρεφρέν και τα σεισμογόνα groove.

Η παρουσία του Ice T στο "Evil Ways" ρίχνει μπόλικο Body Count λαδι στην φωτιά, αλλά ταιριάζει στην γεύση, ενώ ο είδε-φως-και-μπήκε Sick Jacken των Psycho Realm κάνει μια βόλτα στο "Rev Up" και τέλος, ο παραγωγός Tim κολλάει ένα έξτρα ένσημο στο "The Fog". Ως χαριτωμένο επίσης χαρακτηρίζω το ισπανόφωνο "Es Tu Vida", το οποίο μοιραία σχεδόν χτυπάει την πόρτα των Soulfly.

Κάτω από τα πάλαι πότε μοδάτα, αλλά επίπλαστα «σκρατς» ενός δίσκου βινυλίου για την ντεμέκ vintage αισθητική της φάσης, η παραδοσιακή hardcore ερμηνεία των Madball αποτελεί μια πυρετώδη μουσική δραστηριότητα, η οποία αν και δεν έχει φρένο, έχει μπόλικη στατικότητα.

Οι ρυθμοί από τη μία πλευρά ανταμείβουν στο έπακρο την άσβεστη έξαψη της αέναης ήβης των φίλων της μπάντας, αλλά από την άλλη ίσως να εμφανίζονται κουραστικοί και προβλέψιμοι. Όχι ότι η μανιακή μονοτονία των Madball μειονεκτεί έναντι σε οτιδήποτε άλλο εκεί έξω, αλλά όπως και να έχει τους καθιστά αυτομάτως συμβατικούς και συνηθισμένους. Για τους ίδιους τους Madball ίσως αυτό να υποδεικνύει ακεραιότητα. Ίσως και για άλλους. Win-win; Μπορεί.

Αλλά όπως είπα και στην αρχή, είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να μετανιώσεις που πάτησες play.

  • SHARE
  • TWEET