Garmarna

Förbundet

Season Of Mist (2020)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 04/12/2020
Συνεχίζοντας το μακρύ Nordic folk rock ταξίδι τους, οι Garmarna προσφέρουν έναν ακόμα δίσκο υψηλής ποιότητας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το να παίζεις μουσική εδραιωμένη πάνω στη folk παράδοση μοιάζει συχνά σαν να κυνηγάς μια σκιά. Πρέπει να αναμετρηθείς με τους περασμένους αιώνες, καθώς και να διαλέξεις και να αποδώσεις προσεκτικά το υλικό σου. Αν επιλέξεις δε να το ντύσεις με μοντέρνο περίβλημα, απαιτείται γνώση και ταλέντο. Σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος του κιτς, στην καλύτερη, ή της αναίδειας προς την παράδοση, στη χειρότερη των περιπτώσεων. Οι Σουηδοί Garmarna κυνηγούν τις σκιές εδώ και τριάντα χρόνια, με γνώση και ταλέντο.

Τέσσερα χρόνια μετά το "6", το νέο τους έβδομο full length αποτελεί ακόμα μια απόδειξη της εξαιρετικής τους ικανότητας να αντλούν από την ευρύτερη Nordic folk παράδοση, χωρίς όμως να αγνοούν τα όσα συνέβησαν στην pop μουσική τις τελευταίες δεκαετίες. Ως αποτέλεσμα, οι μεσαιωνικοί folk σκοποί αποδίδονται μέσα σε ένα μοντέρνο rock πλαίσιο, χωρίς να λείπουν και οι ήπιες ηλεκτρονικές αναφορές. Πολύ προσεγμένη συνολικά η ενορχήστρωση, με το rhythm section των Westman και Höglin να είναι το κύριο εργαλείο «εκσυγχρονισμού» της μουσικής. Καλύτερο παράδειγμα από το υπέροχο groove στο μέσο του "Ur Världen Att Gå" δεν θα βρεις.

Όσο κι αν μπάντες όπως οι Wardruna και οι Heilung μας δίνουν πολύ υλικό για ανάλυση, οι Garmarna στέκονται σε μια απόσταση από τις τελετουργικές εκφάνσεις της Nordic folk μουσικής. Αντί να αγκαλιάσουν τους πνευματικούς της συμβολισμούς, διαλέγουν την επαναδιατύπωση της παράδοσης της folk μπαλάντας. Πολλά τραγούδια στο "Förbundet" είναι παλιοί, μεσαιωνικοί σκοποί, με κάποια άλλα να είναι original υλικό της μπάντας. Παρά τον σχετικά ανάλαφρο τους χαρακτήρα όμως, τα τραγούδια είναι όλα σκοτεινά. Τυπικά βόρεια murder ballads του Μεσαίωνα και ιστορίες για φόνο και θάνατο, για λύπη και αποχωρισμό, για φέρετρα, μαύρες θάλασσες και σταυροδρόμια.

Χτισμένη πλήρως γύρω στη φωνή της Emma Härdelin , η μουσική χρησιμοποιεί τα καλύτερα ηχοχρώματα από μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών οργάνων (βιολί, hurdy gurdy, λύρα, moraharpa, κτλ), με τον Stefan Brisland-Ferner (και δευτερευόντως τον Gotte Ringqvist) να έχει ένα πραγματικό ρόλο μαέστρου. Περικυκλωμένη από αυτήν τη δραματικά μελωδική πανδαισία, η Emma τραγουδάει τις ιστορίες με μια καλά κατεκτημένη ερμηνευτική σοφία. Υπάρχει έλλειψη κορυφώσεων, κατ' επέκταση και έλλειψη καθάρσεων. Αντί αυτού, θα βρεις μια καθαρή αφήγηση, ένα σοβαρό storytelling που δεν βασίζεται στην υπερβολή και τα twists. Ο δίσκος θα σε κάνει να νιώσεις ότι κάτσαμε όλοι κυκλικά γύρω από μια φωτιά και ακούσαμε σκοτεινές ιστορίες που συνέβησαν παλιά, εκεί πάνω, κοντά στον αρκτικό κύκλο.

Καθώς κυλάει, το "Förbundet" μεταλλάσσει σταδιακά τον up tempo χαρακτήρα των πρώτων τραγουδιών σε μια πιο εσωτερική και σκοτεινή διάθεση. Η μετάβαση όμως γίνεται ομαλά και φυσικά και η ολοκληρωμένη ακρόαση του άλμπουμ δεν έχει κοιλιές ή λακκούβες. Η ενέργεια των εναρκτήριων "Ramunder" (πασίγνωστος σκοπός από το 1700), "Två Systrar" (μεσαιωνική μπαλάντα, με τη συμμετοχή της λατρεμένης Maria Franz) θα εξελιχθεί στον γκρίζο διαλογισμό των "Avskedet" και "Din Grav" χωρίς παράπονο. Όλη αυτήν την ώρα, οι σκιές από τις φλόγες θα χορεύουν τριγύρω σου.

Ειδικά μνεία στη διασκευή δυο corals από τις σουηδόφωνες περιοχές της σημερινής Εσθονίας ("Dagen Flyr" και "Ur världen att gå"), απόδειξη ότι οι Garmarna, όπως εξάλλου κάθε καλή folk μπάντα, έχουν κάνει την έρευνα τους. Πίσω και πέρα από την ιστορία και τα μακριά της χέρια όμως, τραγούδια όπως το "Sven i Rosengård" και η ατμοσφαιρική μπαλάντα "Vagskal" στέκονται σαν ισάξιο πρωτότυπο υλικό, χωρίς εκπτώσεις ποιότητας.

Όσοι γνωρίζουν τους Garmarna, ξέρουν ήδη ότι θα βιώσουν ένα ακόμα πολύ όμορφο άλμπουμ. Η μπάντα είναι εξάλλου πασίγνωστη στην πατρίδα της, κάτω από τη σκεπή της υπέροχης Season Of Mist όμως, ίσως κάνουν το όνομα τους να προφερθεί από περισσότερα χείλια. Μικρή σημασία θα έχει αυτό στην ιστορία των ίδιων. Το μόνο που έκαναν τόσα χρόνια είναι να παραδοθούν στο κυνήγι μιας σκιάς, αυτό κάνουν και τώρα κι εμείς όλοι καλούμαστε να παραμείνουμε Förbundet: συνδεδεμένοι.

  • SHARE
  • TWEET